10 july 2023

De kracht van Q Free

10 july 2023
Sportinstituut Tom van der Kolk is één van de eerste clubs in de Benelux die het Q Free concept van Milon Benelux in huis heeft gehaald. Tom: "Ik was niet op zoek naar een nieuwe investering, maar als ondernemer moet je kansen grijpen wanneer deze zich voordoen."

T om van der Kolk is eigenaar-directeur van Sportcentrum Tom van der Kolk en kinderdagverblijf Kolkkidz in het mooie Alkmaar. Hij is als zelfstandig ondernemer in 1993 gestart. Hij had vijfduizend gulden geleend bij de bank en met dit geld, oude matten, steps, aanhanger van de sloop en een kopieerapparaat aangeschaft. Hij huurde gymzaaltjes en begon judo en groepslessen te geven. In 1998 opende hij een sportschool op de huidige locatie in Alkmaar. In 2012 stond een judo pupil van hem op de Olympische Spelen in Londen. In 2022 werd zijn jongste en middelste zoon in hetzelfde weekend Nederlands kampioen onder zijn leiding en kwamen ze met zijn drieën voor de camera te staan bij Studio Sport.

“Ik kwam in 2017 in contact met Milon via enthousiaste collega-ondernemers die ook uit de Judowereld komen, zoals Tom Essink en Gerrit Bijsterbosch. Ik worstelde destijds erg om midden in de financiële crisis het rendement van mijn bedrijf gezond te houden. Met een gemiddelde lidmaatschapsprijs van slechts € 30 euro per maand was mijn club toch de duurste van de regio en hadden we het moeilijk om klanten binnen te halen. De low budget-ketens sprongen toen als paddestoelen uit de grond en in mijn achtertuin kwamen borden te staan “Sporten voor € 7,50”.

Raf Swerts van Milon Benelux kwam bij mij op bezoek en nam alle tijd om naar mijn verhaal te luisteren. Hierna gaf hij mij het advies om niet alleen de Milon cirkel aan te bieden in mijn club, en er 59,90 per maand voor te vragen, maar ook om mijn prijslijst grondig aan te passen. Dat was erg buiten mijn comfortzone, maar ik waagde de sprong, en het resultaat was dat de Milon cirkel mijn beste investering ooit was. In no-time was mijn omzet met meer dan 40% gestegen. De Milon cirkel heeft mij vanaf dag 1 meer opgebracht dan dat hij mij kostte. Wat me zowel als sporter en als ondernemer vooral beviel, is dat wij de klanten nu effectief echt konden helpen. Maar ook de gehele sales en marketing gedachten erom heen gaf mij nieuwe input. Milon gaf inderdaad resultaat en slechts drie van de twintig klanten maakte gebruik van onze belofte “niet goed = geld terug”, om zijn geld terug te claimen. Ik werd helemaal Milon fan, en besliste daarom om in 2018 in Heerhugowaard en in 2022 in Broek op Langedijk een Milon Only Club te openen. Milon was inderdaad mijn beste investering ooit.

Als ondernemer bezoek ik uiteraard de bekende beurzen, en uiteraard ging ik steeds bij Milon een praatje slaan. Ik had de nieuwe Milon Q toestellen al wel gezien, maar mijn premium-cirkels deden het nog steeds prima, dus ik dacht er helemaal niet aan om opnieuw te investeren. Eerst maar even bekomen van 3 rotjaren! Raf sprak me echter aan en hij vroeg me of ik zin had om het succes van de Milon cirkel nog eens te herhalen. Ik geloofde er niet helemaal in, maar omdat ik al zoveel aan de Milon cirkel te danken had, was ik toch nieuwsgierig naar zijn verhaal. Daar komt bij dat ik wel al een tijd in gedachten had om juist ook mijn traditionele fitness sporters iets vernieuwend aan te bieden Om een lang verhaal kort te maken, half februari werden bij ons twee fascia rollers én 9 Q Free toestellen geleverd. Zowel de Milon leden als de niet-Milon-leden betalen 5 euro per maand extra wanneer zij de Q Free cirkel gebruiken. Onze Milon leden waren gelijk enthousiast. Juist onze fitness leden waren eerst wat sceptisch, weer een Milon cirkel. We namen hen echter één voor één bij de hand om hen kennis te laten maken met Q Free. Ook nu stellen we vast, Q Free werkt echt! Eén van mijn zonen traint in Amsterdam bij Basic-Fit, en mijn andere zoon doet op topniveau aan Judo. Beide zijn ze zeer enthousiast over hoe intensief de Q Free inwerkt op hun spieren.

Zelf heb ik al jaren last van mijn schouder, meerdere operaties gehad vanwege afgescheurde pezen en uiteindelijk heb ik er nog één pees over in mijn rechter schouder. Door de trainingen op de Q Free heb ik nu weer voldoende stabiliteit om weer te kunnen bankdrukken. De Q Free is perfect te combineren met het trainen met losse halters en stangen. Meer en meer geraken ook onze niet-Milonners enthousiast over de Q Free. We zijn nu 10 weken verder en de Q Free wordt nu zowel door onze Milon leden als door de niet Milon leden gebruikt. Het is er altijd gezellig druk, maar tot mijn verrassing is de doorstroming bijzonder hoog. Ik had verwacht dat we te maken gingen hebben met wachtende leden omdat we maar 9 toestellen hadden, maar in de praktijk blijkt dat de Q Free zone echt veel leden aankan.

De Q Free is voor ons echt een toegevoegde waarde. We hebben bij nieuwe klanten veel minder discussie over de prijs, de klanten ervaren deze vandaag veel meer als correct. Deze regel mag eruit. Raf was bij ons voor een eerste evaluatie, en deed ons inzien dat we nog veel meer moeten inzetten om onze ex-leden terug te halen, op het verspreiden van de positieve verhalen. Samen hebben we de target gesteld om dit jaar minstens 100 leden binnen te halen die speciaal voor de Q Free-lid worden. Ik geloof er alvast in, vooral omdat Q Free echt veel meer resultaat geeft dan de beste oefening met losse halters of stangen. Wat echt werkt, spreekt zich wel rond. Mensen gaan nu eenmaal naar de sportschool omdat ze een bepaald resultaat willen.
Milon
Gerelateerde artikelen
Bedrijf

Milon Cirkel

Laatste artikelen van dit bedrijf