7 jaar geleden

Zonder reclame gebeurt er iets vreselijks: niets!

Jan Desmit
Redacteur
7 jaar geleden

Om bestaansrecht te hebben is regelmatige reclame ook in de fitnessbranche een absolute must. Buiten de werving van nieuwe leden betreft dit ook het bouwen aan een duurzaam goed imago en een duidelijke positionering.

Voordat we een aantal belangrijke tips voor succesvolle fitnessmarketing geven, verlossen we je graag van drie "vast-denk-gedachtes" rondom marketing en reclame. Het is gevaarlijk om te denken dat iedere externe actie direct een X aantal reacties moet opleveren. Want: niet iedereen reageert meteen. Dat doe je zelf ook niet bij alle reclame die je voorgeschoteld krijgt, toch? Als je de "ik moet direct mijn investering terugverdiend hebben" instelling hebt, moeten we je teleurstellen: je gaat met deze instelling niet gelukkig worden. En ook de gedachte "ik ga dat geld van die marketing en reclame mooi besparen" klinkt vast bekend in de oren, toch? Ook dit kan gevaarlijk zijn: men hoort en ziet steeds minder over je club, je wordt minder waargenomen. Resultaat: men vergeet dat je bestaat.

De succesvolste fitnessondernemers zien marketing en reclame niet als kostenpost maar als investering. Een investering die rendement oplevert. Daarom plannen deze ondernemers bij hun kosten/omzet calculatie jaarlijks de marketing en reclamekosten. Bijvoorbeeld 6% van de jaaromzet. Daaraan worden doelen voor het aantal nieuwe leden of omzet gekoppeld.

Ad hoc schoten gaan mis

Het grote gevaar bij reclame is wanneer er geen tijd voor planning genomen is en er geen weloverwogen strategie achter zit. Ad hoc acties zorgen zullen niet het gewenste resultaat brengen, er worden in de haast fouten gemaakt en er wordt geen maximaal rendement uitgehaald. Veel centra maken enkel reclame met een "speciale aanbieding" ofwel prijsvoordeel en hoppen zo van de ene naar de andere actie. Van geen inschrijfgeld en twee maanden gratis omdat het januari is, naar geen inschrijfgeld en twee maanden gratis omdat het voorjaar is. Imago- en bekendheidsreclame is net zo belangrijk als actiematige reclame. Je zult zien dat bij een goede mix van imago- en actiereclame de resultaten van een speciale actie beter zullen zijn. Een speciale aanbieding krijgt meer waarde omdat ze minder vaak terugkomen, daarnaast geeft je goede imago de consument een blijvend goed gevoel.

Onze tip: werk met een marketingjaarplanning waarin je zowel imago en bekendheidsreclame als actiematige reclame plant. Maak hierbij ook een budgetplanning en koppel er een tijdpad aan vast, dit is belangrijk voor de professionele uitvoering van verschillende campagnes.

De kwestie van de vis en het aas

Moet het aas de visser of de vis smaken? Een vraag met een eenvoudig antwoord? Echter is dit voor veel fitnessondernemers niet makkelijk om te zetten. Want uiteindelijk beslist u als ondernemer welk campagne-idee wel en niet gelanceerd wordt. En helaas valt over persoonlijke smaak niet te twisten. Of heb je al eens een campagne gedaan die je lelijk of dodelijk saai vond? Het zou best kunnen zijn dat juist deze lelijke, saaie flyer of advertentie succesvol is om een specifieke doelgroep te bereiken. Bedenk dat er vissen zijn die je nog niet kent en zij happen naar aas dat je nooit aan je hengel zou hangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de plaatselijke krant. Wellicht belandt deze bij jou direct in de prullenbak. Echter is er een specifieke doelgroep die deze bladen wekelijks leest en zal reageren op een "saaie" advertentie.

Onze tip: Zet bij de beslissing welke reclame je gaat maken een neutrale bril op. Ga uit van het zicht van de gewenste doelgroep.

Kijkje in de hersenen

Het belangrijkste doel van reclame is, om ondanks die informatievloedgolf toch opgemerkt te worden. Dagelijks word je met talloze reclameboodschappen geconfronteerd. Maar een klein gedeelte wordt daadwerkelijk door de hersenen geregistreerd. Ongeveer 95% daarvan wordt onbewust geregistreerd en verwerkt. En dus maar 5% bewust. Dat betekent echter niet dat maar 5% van de reclameboodschappen effect heeft. Men neemt waar wat binnen zijn of haar interessegebied ligt. Een optimaal effect wordt bereikt wanneer er emotie in het spel komt, dan wordt informatie beter opgenomen en blijft deze ook langer hangen.

Onze tip: Onderzoek wat de diepgegronde motieven van de gewenste doelgroep zijn. Hoe beter reclame op het gevoel inspeelt en daarmee de motieven om met fitness te starten, hoe effectiever deze zal zijn.

Tot slot

Doorslaggevend voor goede reclame is dat je vooraf goed nadenkt over welk doel je wilt bereiken en welke doelgroep je wenst aan te spreken. Daarbij is het door en door kennen van je positionering cruciaal. Stel vervolgens het budget en de marketingplanning samen en ga dan pas kijken hoe de reclamecampagnes er letterlijk in beeld en tekst uit gaan zien. Neem geen overhaaste beslissingen.

Onze belangrijkste tip is dan ook: laat je adviseren door marketingprofessionals die een neutrale blik hebben op het grote geheel en gefundeerde kennis hebben over aanspreken van specifieke doelgroepen. Want wat is uiteindelijk het doel van fitness marketing en reclame? Dat consumenten op de dag dat ze besluiten te gaan sporten, als eerste aan jouw sportschool denken. En dat gebeurt alleen als jouw bedrijfsnaam "top-of-mind" is.



Jan Desmit is Consultant en marketing specialist bij Greinwalder & Partner. Bij de wereld marktleider op gebied van marketing en consulting voor de fitnessbranche vinden fitnesscentra een partner voor succesvolle ondersteuning.  Meer informatie op www.ft-club.nl. Wilt u reageren? Mail naar jan.desmit@greinwalder.com

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Auteur

Jan Desmit