5 february 2018

De sporttrends van 2018

5 february 2018

Hoeveel paar hardloopschoenen staren hun eigenaars al verwijtend aan? Hoeveel fitness-apps zouden er al onvindbaar diep weggestopt zijn in mapjes? Hoeveel sportfietsen staan nog geen maand na aanschaf ongebruikt in de garage? Antwoord: veel te veel. Voor een groot aantal (beginnende) sporters blijkt de uitdaging ook dit jaar te groot. Veel mensen denken alleen maar aan hardlopen, fietsen of standaard fitness als ze weer gaan sporten. Doodzonde, want er is nog zoveel meer keuze. De hoogste tijd daarom om het eens over een andere boeg te gooien: dit zijn de sporttrends van 2018.

Crossfit
Crossfit is niet bepaald nieuw: het bestaat al sinds 1996. Waarom is het dan, 22 jaar later, nog steeds een trend? Heel simpel: een meer afwisselende fitnessvorm ga je niet snel vinden. Specialiseren in één specifiek onderdeel, stellen de Amerikaanse bedenkers, leidt tot eenzijdige fysieke ontwikkeling. Daarom combineert Crossfit fitness, gewichtheffen, atletiek én gymnastiek. In Nederland zijn we er gek van: er is bijna geen stadspark meer waar je geen in sportkleding uitgedoste Crossfitters tegenkomt. De oefeningen, die vooral via YouTube hun weg naar Nederland vonden, bestaan uit natuurlijke bewegen als duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen, springen, klimmen en rennen. Nog een groot voordeel: het kan zowel binnen als buiten.

Trainen met eigen lichaamsgewicht
Waarom de gewichten met andere sporters delen, als we ze op elk moment van de dag bij ons dragen? Ok, door trainen met het eigen lichaamsgewicht duurt het langer om spiermassa en kracht te kweken, maar het grote voordeel is dat het niets kost, en overal kan. Bovendien ben je in de zomer niet gebonden aan de sportschool, maar kun je prima buiten je push-ups, dips, chin-ups, pull-ups, lunges en allerlei andere oefeningen uitvoeren.

Hoge Intensiteit Interval Training (HIIT)
We zeggen het er voor de zekerheid toch maar even bij: HIIT is niet voor iedereen, zeker niet sommige beginnende sporters. Toch kan het, voor wie het geleidelijk opbouwt, wel een goede manier zijn om snel in vorm te raken: de relatief korte, explosieve trainingssessies hebben een positieve invloed op metabolisme en vetverbranding. HIIT kent weinig vereisten: het kan zowel binnen als buiten, zolang hoge en lage intensiviteit maar kunnen worden afgewisseld. Raadpleeg dus wel een ervaringsdeskundige voor je begint!

Trainen met wearables
Een belangrijke reden om het sporten op te geven, is omdat vooruitgang zo vreselijk langzaam lijkt te gaan. Wanneer het echter periodiek wordt gemeten, blijkt het tegendeel. Daarom dragen veel mensen een tracker bij het sporten, die uiteraard meet hoeveel calorieën ze verbranden, maar bijvoorbeeld ook hartslag en hoeveel minuten er nog gesport moet worden om het bewegingsdoel te behalen. Veel wearables delen daarom bij bepaalde prestaties een medaille uit. Dat klinkt misschien klein, maar het geeft iets om naartoe te werken. Bovendien zijn er steeds meer gymuitbaters en personal trainers die online de verrichtingen van hun klanten volgen en ze bemoedigende berichten en trainingsschema's sturen op basis van prestaties. Voor veel sporters is dat ook dit jaar weer belangrijk om gemotiveerd te blijven, en de fitnesstracker niet al na drie weken af te doen.

Trainen met muziek
Hetzelfde geldt voor muziek: niet alleen leidt het ons af tijdens repetitieve trainingssessies, maar het zorgt er ook voor dat we daadwerkelijk meer kunnen: de juiste muziek vermindert vermoeidheid. Door muziek met het juiste tempo, ritme en goede songteksten te kiezen, is het mogelijk om het tot wel 20 procent langer vol te houden, zo blijkt uit een Brits onderzoek. Dat klinkt als een uitkomst, maar voor veel sporters betekent muziek vooral veel gedoe: de draad van smartphone naar koptelefoon blijft overal achter hangen, de koptelefoon zit niet prettig tijdens het sporten, en draadloze oordopjes vallen bij wat al te heftige hoofdbewegingen de hele tijd uit. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zweetbestendigheid.

Met AfterShokz Trekz Air verdwijnen die problemen als sneeuw voor de zon. Deze koptelefoon combineert functionaliteit en veelzijdigheid in een flexibel en licht design. Trekz Air haakt over de oren van de drager en heeft een flexibele maar stevige titanium nekband. Via botgeleidingstechnologie worden audiogolven via het kaakbeen doorgegeven aan het binnenoor. De oren van de drager blijven daardoor vrij, de drager blijft omgevingsgeluid horen en komt niet in onveilige situaties terecht.

Ben je benieuwd naar wat de AfterShokz Trekz Air voor jou en je sportroutine kan betekenen? Neem dan contact op middels onderstaande gegevens.

Over Aftershokz
AfterShokz past gepatenteerde botgeleidingstechnologie, aanvankelijk ontwikkeld voor militaire operaties door Voxtech in 2001, toe in sport-, mobiele en Bluetooth-hoofdtelefoons, ontworpen voor dagelijks gebruik. Dankzij speciaal ontworpen audiotechnologieën en het unieke volledige open ear-ontwerp, leveren Aftershokz-koptelefoons premium stereogeluid en zorgen ze voor veiligheid en comfort dat zijn gelijke niet kent. Sinds de oprichting in 2011 richt het bedrijf zich al op ongewone innovatie, en staat besef van de omgeving onder dragers hoog in het vendel. Lees meer over hoe het merk gebruikers inspireert op www.aftershokz.com.

Meest recente artikelen