19 october 2016

Militairen gaan aan de yoga

19 october 2016
Het lijkt een paradox: yoga en militairen, maar dat is het ondertussen al lang niet meer. De beeldvorming van yoga is de laatste decennia sterk veranderd. Yoga gaat niet alleen over oude mannen met baarden die mediteren op een berg, of slanke dames in legging die een been in hun nek leggen. Yoga is voor iedereen en wordt steeds meer op verschillende manieren ingezet. Ook het Ministerie van Defensie erkent de positieve effecten van yoga en start dit jaar met yogadocentenopleidingen onder leiding van Johan Noorloos, yogadocent, schrijver en oprichter van De Nieuwe Yogaschool. Het doel is dat elke militair in de Luchtmacht, Landmacht en de Marine de gelegenheid krijgt om yoga te beoefenen.

Yoga op de kazerne
Militairen worden opgeleid tot yogadocent, zodat ze in binnen- en buitenland op verschillende plekken les kunnen geven aan militairen. Zo wordt yoga efficiënt en op een breed vlak geïntegreerd. Het ministerie gelooft in de positieve effecten van yoga en vindt het belangrijk om dit op grote schaal aan te bieden. Speciale yoga programma’s worden gestart, voor zowel militairen die nog uitgezonden worden als militairen die wellicht getraumatiseerd thuiskomen. Preventief worden tools aangeboden om met extreme stress om te gaan en na de missie zijn er programma’s ter bevordering van zowel fysiek als mentaal herstel.
Ministerie van Defensie: “Militairen dragen grote verantwoordelijkheid in vaak extreme en stressvolle situaties. Wij zien in dat focus, balans en innerlijke rust die yoga teweegbrengt een positieve bijdrage kan leveren binnen dit bijzondere werkveld. Vandaar dat wij hebben besloten om een yogadocentenopleiding te starten onder leiding van Johan”.

Yoga & Mannen 
Johan Noorloos, oprichter van De Nieuwe Yogaschool vindt het niet verwonderlijk dat ook in het leger, dat voornamelijk een mannenwereld is, de vraag naar yoga groot is. Noorloos ziet dat steeds meer mannen in zijn yogaschool in Amsterdam de weg naar de yogamat vinden. Van topsporters tot advocaten, van studenten tot beroepsmilitairen. Ze doen aan yoga en meditatie om datgene waar ze dagelijks mee te maken hebben meer kwaliteit en verdieping te geven. Na de ‘metro-man’ en ‘cave-man’ lijkt het nu de tijd voor ‘de bewuste man’. ‘De bewuste man gebruikt zijn kracht en intelligentie om te ontdekken wat hem ten diepste beweegt en energie geeft. Hij buigt daarbij letterlijk zijn hoofd naar zijn hart. Mannen op de mat leren kwetsbaar te zijn, en ervaren hoe ze daardoor pas echt in hun kracht komen te staan. De bewuste man is succesvol in zijn werk zonder stress of burn-out. Ook fysiek merken ze de voordelen van yoga: de beoefening ondersteunt bij blessurevrij sporten’, aldus Noorloos.
In het kader van dit actuele thema heeft yoga-icoon Noorloos een boek uitgebracht ‘Yoga & Mannen’. Yoga & Mannen ligt nu in de winkel. Verkoopprijs: € 14.95.  Dit boek leert je over de achtergrond, geschiedenis en filosofie van yoga en meditatie. Alles toegespitst op mannen. Ook bevat het een krachtige yoga work-out en twee effectieve meditatieoefeningen.

Johan Noorloos is de bekendste Yogadocent van Nederland en eigenaar van De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam.www.denieuweyogaschool.nl Eerder verscheen van zijn hand onder meer Het Nieuwe Yogaboek, een ode aan de belangrijkste hedendaagse yogastijlen en aan de eeuwenoude traditie.
 
Meest recente artikelen