- Club onder de loep

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2014

I body•LIFE 3I2014

Chronische ziekte

De fitness sector is bij uitstek de branche die mensen met chronische lichamelijke aandoeningen kan ondersteunen. Wat de sector zich echter moet realiseren, is dat om geloofwaardig te zijn, ze overtuigend bewijs moet kunnen overleggen, en de gegevens over deze groep op een meer strategische wijze moet benaderen. Menig fitnesscentrum is gevestigd in het hart van een woonomgeving en in sommige gevallen is de algehele gezondheidstoestand van de bewoners van die omgeving niet optimaal en dreigt een sociale uitsluiting. Als we die doelgroepen kunnen bereiken met onze boodschap, kunnen we mogelijk meer mensen motiveren een actievere leefstijl aan te nemen. Sommige centra, bijvoorbeeld, combineren verschillende faciliteiten onder één dak, zoals een gymnastiekzaal, zwembad, café en zelfs een bibliotheek.

Preventie en behoud van gezondheid

De sector kan een belangrijke rol vervullen op het gebied van zowel preventie als het behoud van gezondheid, en zelfs bij het verbeteren van de leefomstandigheden van een chronisch zieke. Er is meer dan voldoende bewijs dat niet bewegen,fysieke inactiviteit, oorzaak kan zijn van (vroegtijdig) overlijden. Eén factor waar de sector zich op zou moeten concentreren is het verhogen van de activiteitsniveaus en gedragsverandering op de langere termijn. Als we dit feit koppelen aan het gezondheidsmodel van de NHS (Britse gezondheidsdienst, red.), dat mensen controleert tussen de 40 en 74 jaar, kunnen we een sterk argument bieden. Diverse ontspanningscentra bieden tegenwoordig met succes veel preventiediensten, revalidatiediensten (lijders aan hartkwalen, voormalig kankerpatiënten, mensen met gewrichtsaandoeningen), gewichtsconsulenten en dergelijke.

Inactiviteit

Vanaf het begin vormde inactiviteit één van de belangrijkste elementen of risicofactoren waarmee centra te maken hadden. Daarom gaan steeds meer centra ertoe over, de problemen aan te pakken die gekoppeld kunnen worden aan veel chronische aandoeningen. Omdat gewichtsbeheersing wordt gefinancierd vanuit de openbare gezondheidszorg, ontvangen steeds meer centra subsidies om tweedelijns interventies voor gewichtsbeheersings te plegen. Tevens levert de sector, naast traditionele oefenschema’s op basis van doorverwijzingen, andere diensten zoals revalidatie van hartproblemen en beroertes, diabetesvoorlichting en activiteitenprogramma’s, valpreventie en revalidatieprogramma’s voor (ex-) kankerpatiënten.

Doorverwijzingen door

de huisarts

Sinds eind jaren ’80 geven huisartsen in het Verenigd Koninkrijk doorverwijzingen. In 2001 werd het NQAF (National Quality Assurance Framework, nationaal kwaliteitsborgingskader) geschreven om programma’s te ondersteunen en de kloof tussen theorie en praktijk te dempen. Projecten uitgevoerd door het BHF National Centre (Exercise Referral Toolkit), NICE PH2 en de daaropvolgende herziening (verschijnt september 2014) en het Joint Consultative Forum (ukactive) ondersteunen allemaal, over het algemeen, de toepassing van bewegingsprogramma’s op basis van doorverwijzing om inactiviteit aan te pakken en het risico van chronische aandoeningen te helpen verkleinen. Deze programma’s helpen consumenten om actiever te worden, wat leidt tot een algehele verbetering van de gezondheid.

Advies

Centra die dergelijke diensten ook willen gaan aanbieden, kan ik aanraden: weet wat je wilt bereiken. Bepaal het te realiseren eindresultaat en werk dan terug. Bedenk altijd manieren om gegevens te verzamelen die innovatief zijn, zonder barrières op te werpen voor participatie of uitvoering. Er is een heel scala aan fantastische oefenprogramma’s die zelfs tot Niveau 4 gaan die mensen ondersteunen bij het veilig en effectief werken met patiënten met chronische aandoeningen. Ik zou ook aanraden om de tijd te nemen om te kijken hoe je het beste een dienst of interventie kunt uitvoeren op basis van de openbare gezondheid. Als je niet kunt aantonen dat er verandering optreedt, ga je die dienst ook niet redden door een groot aantal instructeurs in de zaal te zetten. Het is echter wel zo dat het op deze manier werken met mensen op zichzelf al een grote beloning vormt en veel nieuwe en interessante uitdagingen oplevert voor zowel het personeel als de dienstverleners.

Hoe ‘beweging op recept’ via fitness mensen kan helpen die lijden aan chronische aandoeningen

Stuart Stokes, Creative Director van het Britse instituut Refer-all, vertelde bodyLIFE UK hoe de fitness sector de afgelopen twee decennia mensen met chronische aandoeningen uitstekend geholpen heeft.

Case: Freedom Leisure

Freedom Leisure gebruikt al 20 jaar programma’s op basis van doorverwijzingen van huisartsen, en was in 1993 één van de eerste ketens in het land die het eerste programma toepaste in zijn centrum in Hailsham. Sinds die tijd is de interesse in ‘bewegen op recept’ explosief gestegen en vandaag de dag past Freedom Leisure in meer dan 95% van zijn centra deze programma’s toe. De organisatie gebruikt ook op veel van zijn locaties de software van Refer-all, en de bedoeling is dat dit verder wordt uitgebreid naar de gehele groep van centra.

Dankzij partnerships met goede doelen die werken op basis van gezondheidsproblemen, zoals de Stroke Association (vergelijkbaar met de Hartstichting) en Macmillan Nurses die zelf erkende gespecialiseerde programma’s aanbieden, kunnen de instructeurs van Freedom Leisure met patiënten werken die lijden aan specifieke aandoeningen, waaronder ook chronische.

Sharni Prentice, Coördinator van de doorverwijzingen van huisartsen bij Freedom Leisure in Haywards Heath, is van mening dat het belangrijkste aspect bestaat uit het overtuigen van de patiënten dat ze gezonde leefgewoontes moeten aanleren.

"Het Tienwekenprogramma biedt voldoende tijd om de gewoontes van mensen te veranderen en positieve resultaten te produceren zodat ze gestimuleerd worden om door te gaan. Mijn ultieme doel is het om hun mind-set te veranderen zodat ze hun verdere leven lang een gezonde leefstijl aanhouden."

body•LIFE internationaal I business

Stuart Stokes, Stuart Stokes is Creative Director bij Refer-all, een Life Fitness Solution Partner. Refer-All ontvangt online doorverwijzingen en werkt vervolgens met een patiënt om hem of haar te helpen zijn of haar gezondheid te verbeteren met een programma. Van stoppen met roken en gewichtsbeheersing, tot en met specifieke oefeningen.

Refer-all biedt patiëntenzorg, 360 graden terugkoppeling en een verbetering van de efficiëntie. Het biedt tevens een geïntegreerde benadering van het beheren van oefenschema’s van doorverwezen patiënten door het monitoren van de bewegingsactiviteiten van de deelnemer en het in real time rapporteren hiervan aan de huisarts en het verwijsteam in de fitnessfaciliteit, middels de interactieve Life Fitness Discover™ Console. Op deze manier kan de organisatie zijn programma van de doorverwezen patiënt beheren en een gedetailleerd rapport verzorgen voor alle betrokken gezondheidspartners. Het doel is om het huidige ‘papieren’ doorverwijzingsproces te transformeren zodat dit efficiënter verloopt, en wachttijden worden bekort en de gezondheid verbetert.

body•LIFE 3I2014 I

Edities