- Hardlopen: de trend voor de zomer 2014

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2014

I body•LIFE 3I2014

Van Bankzitter tot Topper!

Zonder beweging in je lijf, geen beweging in je hoofd

Ondanks het economisch herstel lijkt er een groot aantal banen structureel te verdwijnen; processen waar voorheen mensen aan te pas kwamen worden steeds vaker geautomatiseerd, goedkope arbeidskrachten uit het Oostblok nemen het werk over van laaggeschoolden en klanten doen steeds meer dingen zelf. Juist de groep waarin nu de meeste mensen werkloos raken vormt traditioneel gezien een belangrijke klantengroep voor de meeste fitnessondernemers. Wat kunnen wij doen om deze groep mensen uit de bijstand en aan het sporten te houden?

Bied je leden een baangarantie voor het leven!

Het verlies van je baan lijkt op het eerste gezicht niet direct iets te maken te hebben met sport en beweging. Toch is dit in de praktijk niet helemaal waar. Toenemende inactiviteit manifesteert zich niet alleen op beweeggebied maar is onderdeel van een veel grotere maatschappelijke uitdaging. Als je het gevoel hebt dat je baan op de tocht staat dan kun je in de praktijk namelijk op twee manieren reageren: optie A: het overkomt je, je negeert alle signalen, wacht net zo lang tot het moment daar is en begint dan pas actief te reageren. Optie B: je reageert proactief en probeert vroegtijdig door het verbreden van je horizon en het verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden te zoeken naar nieuwe kansen en mogelijkheden.

Het ligt voor de hand om te kiezen voor optie B. Toch blijkt dat in de praktijk voor veel mensen helemaal niet zo makkelijk. Mensen weten vaak niet zo goed waar ze moeten beginnen, of kijken als een berg op tegen alle veranderingen die dit met zich meebrengt in hun leven. Juist sport en beweging kan op dit vlak een essentiële rol spelen. Als je fysiek namelijk vaker in beweging komt, zul je merken dat je jezelf ook mentaal weer beter leert activeren en opladen om bepaalde gedrags- en denkpatronen te doorbreken. Het trainen van je zelfbeheersing en het doorbreken van gewoontegedrag in één aspect van je leven leidt veelal ook tot verbetering op andere terreinen. Zo blijkt dat mensen die in staat zijn om geregeld te gaan sporten, in de regel ook minder drinken of roken, hun huis beter schoon houden, vaker de afwas doen en allerlei administratieve taken voor zich uitschuiven. Op allerlei vlakken vertonen zij minder uitstelgedrag. Daarnaast is voldoende lichamelijke inspanning noodzakelijk voor een goed functioneren van je lichaamsfuncties, voor een goede conditie en lichaamshouding, om de energie door je lichaam te laten stromen, in balans te brengen en stress te ontladen.

Kansen voor de fitnessbranche

Inactiviteit wordt tegenwoordig betiteld als een pandemie. Pas de laatste jaren is wetenschappelijk duidelijk geworden dat het voor de gezondheid niet alleen over 1 à 2 keer per week sporten gaat. Elke dag meer dan 2 uur zitten brengt al een verandering in de bloedsuikerbalans teweeg, een voorbode van veel gezondheidsproblemen. Het feit dat mensen hun abonnement opzeggen bij uw club of te weinig bewegen betekent niet per definitie dat zij sport of beweging niet leuk vinden. Vaak zijn er andere, onderliggende redenen, waarom mensen dreigen inactief te raken of inactief zijn. Denk hierbij aan emotionele of mentale belemmeringen in de werk- of relatiesfeer. Indien mensen dreigen uit te vallen, langdurig inactief zijn geweest en/of duidelijk niet zelfstandig in staat zijn om hun gedrag- en resultaatdoelen te bereiken is intensieve coaching en meer persoonlijke aandacht gewenst. Op dit gebied ligt er een grote kans in het verschiet voor het fitness centrum van de toekomst als spin in het web op het gebied van sport, voeding en een actieve lifestyle.

Van Sportschool tot

Lifestyle club

Als we de cijfers volgen resulteert hetgeen wat nu aan activiteiten wordt aangeboden binnen de fitnessbranche tot een participatie van maximaal 15% en een gemiddeld verloop van ongeveer 50% binnen één jaar na inschrijving; het resultaat is een steeds kleiner wordende winstmarge per lid ingegeven door toenemende bedrijfsrisico’s, een dalend prijspeil, veranderende wet- en regelgeving, gelijkblijvende huur, afschrijving en stijgende personeelskosten.

Waar liggen de kansen tot resultaatverbetering?

Zo’n 85% van de Nederlanders blijkt niet of in mindere mate gevoelig voor de huidige proposities en koopmotieven van de gemiddelde sportschool om lid te worden, sterker nog er zijn inmiddels veel mensen hevig teleurgesteld gestopt. Een Lifestyle Club onderscheidt zich door persoonlijke aandacht en een geïntegreerde aanpak en werkwijze; een bredere kijk op sport, voeding en lifestyle die leidt tot bewezen resultaat. Dit gaat verder dan de traditioneel geldende koopmotieven zoals locatie, sportaanbod, faciliteiten en prijs. Een Lifestyle Club helpt mensen om op meerdere fronten fit, energiek en succesvol in het leven te staan.

Maak van uw leden een TOPPER en creëer ambassadeurs voor het leven!

Een échte Topper stapt vol overtuiging uit zijn comfort zone en maakt vol energie al zijn ambities en dromen waar. HOE? Gewoon door te doen! Een Topper draait aan meerdere knoppen tegelijk voor een optimaal resultaat: voldoende beweging, gezonde voeding, ontspanning, lichaamsverzorging, goede nachtrust, stressbestendigheid, sociale contacten en een leuke baan of studie.

In de afgelopen 3 maanden kwamen er gemiddeld 15.000 werklozen per maand bij! Inmiddels zit maar liefst 9% van de beroepsbevolking op de bank! De werkloosheid steeg in deze periode het hardst bij de 25- tot 45-jarigen: maandelijks met gemiddeld 7 duizend.

Van Bankzitter tot Topper! I health

Wouter Lagendijk, is directeur van Activation Group. Samen met een team van specialisten ontwikkelde hij het Sport, Voeding & Lifestyle programma "Van Bankzitter tot Topper!" Het Sportcoaching concept wordt inmiddels bij steeds meer fitness centra toegepast. Hij is benieuwd naar jouw reactie: wouter@activationgroup.eu of 06-32055558

Als lezer van body•LIFE bestel je het inspiratieboek “Van Bankzitter tot Topper!” nu voor de gereduceerde prijs van €12,50. Interesse? Stuur een mail met je naam en contactgegevens naar info@bodylifebenelux.nl en wij sturen het inspiratieboek voor je op. Reserveer ook tijdig een plaats voor de gratis inspiratiesessie “Van Sportschool naar Lifestyle club” en vergroot je retentie en concurrentiekracht. Kijk voor meer informatie over dit unieke sport, voeding & lifestyle programma op www.bankzittertottopper.nl

of vraag de brochure aan.

body•LIFE 3I2014 I

Edities