- Onderzoek Europe Active

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2014

I body•LIFE 4I2014

De zorg wordt op een bepaald moment onbetaalbaar en we zadelen onze jeugd op met een probleem dat later onoplosbaar is. Preventie, voorkomen dat mensen ziek worden, is de enige oplossing voor deze groeiende problemen. Veel huisartsen en zorgmedewerkers geven al goed bedoelde leefstijl adviezen, velen echter ook nog niet. En als we al adviezen krijgen van de huisarts, pakken we die dan ook op? Gezien de groei van diabetes (70.000 per jaar) en overgewicht lijkt het erop dat we dat niet doen.

Sinds de jaren 70 gaat onze gezondheid achteruit en nemen onze zorgkosten jaarlijks alleen maar exponentieel toe. In 1975 had slechts een kwart van de Nederlanders overgewicht, nu is dat 50 procent. Hetzelfde geldt voor een chronische aandoening: in 1975 had rond de 20 procent daar last van, nu meer dan de helft. Erger nog, onder de jeugd nemen overgewicht, obesitas en zelfs diabetes schrikbarend toe. Meer dan 10 procent van de jeugd van tegenwoordig heeft obesitas, dat was in 1975 nog geen 2 procent.

Sleutel

Toch ligt de enige sleutel tot dit groeiende probleem in preventie, een actievere en gezondere leefstijl. Wat we missen is adequate begeleiding vanaf het advies van de huisarts. Stel dat er leefstijladviseurs actief zouden zijn in de maatschappij. Bij de huisarts, op het werk, supermarkten, op sportcentra, bij welzijnsorganisaties? En stel dat deze begeleiding veel goedkoper zou zijn dan de langdurige medische interventies, gedeeltelijk betaald door de persoon zelf, maar ook door de zorgverzekeraar en de werkgever.

Wat is hiervoor nodig? Goed opgeleide leefstijl- en preventie begeleiders die goed samenwerken met de zorgsector, bedrijven, onderwijs, sportsector en lokale overheid. Samen de schouders eronder om niet alleen langdurig zitten te verminderen en een actieve leefstijl te stimuleren, ook aandacht voor gezonder eten en betere stressbeheersing.

De omslag in gezondheidszorg gaat pas definitief plaatsvinden als mensen ook daadwerkelijk gezonder gaan leven. Hoe moeilijk dat is weet iedereen. Begeleiding in deze is dus geen luxe maar eerder noodzaak om duurzaam resultaat te behalen.

Dit biedt grote mogelijkheden en kansen voor fitnesstrainers en sport- en preventiecentra. Fitnesstrainers die opgeleid worden tot beweegdeskundige diabetes, overgewicht/obesitas en NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel), zich specialiseren op gebied van voeding (voedingsexpert/gewichtsconsulent) en zich motivational interviewing eigen maken, hebben de kennis in huis om deze rol als Leefstijl- en preventie adviseur in te vullen.

Nieuwe inzichten

De laatste drie jaar zijn er verschillende inzichten aan het licht gekomen, die, als wij ons die aantrekken, een ommekeer teweeg kunnen brengen en de jeugd een beter toekomstperspectief kunnen bieden op het vlak van gezondheid. Sporten is belangrijk voor de gezondheid, dat wordt al jaren geroepen en beschreven en daar twijfelt ook niemand aan. Echter, zijn er de laatste jaren nieuwe inzichten aan het licht gekomen die het gezond bewegen model compleet maken.

De nieuwe beweegrichtlijn, in 2010 aangereikt door ACSM (American College of Sports & Medicine) en WHO (World Health Organization), geeft een op de laatste wetenschappelijke inzichten afgestemd overzicht van lichamelijke activiteiten om de systemen van ons lichaam optimaal gezond te houden:

- Recreatief bewegen. Elk dagdeel 10 á 20 minuten bewegen dus, wandelen, fietsen, enz. en vooral langdurig zitten verminderen.

- Elke week 2 keer de spieren even trainen, 8 á 10 oefeningen. Gymnastiek, fitness, Pilates, enz.

- Elke week 2 keer uithoudingsvermogen training, minimaal 20 minuten per keer. Joggen, voetbal, tennis, cardio fitness, badminton, indoor cycling, enz.

Vernieuwend in deze richtlijn is 2 keer per week spieren trainen en elk dagdeel bewegen. Langdurig zitten is de boosdoener en een dag lang zitten kan helaas niet gecompenseerd worden met een uurtje sporten in de avond. Een dag zitten zorgt voor verhoging van vetten en suikers in het bloed, waardoor de kans op dichtslibbing van de bloedvaten en een verstoorde bloedsuikerbalans toeneemt, en daarmee ook het risico op diabetes, overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten, diverse vormen van kanker en meer.

Door deze drie vormen van bewegen als een soort van ritueel in onze leefstijl te verankeren, houden we overgewicht buiten de deur, is de kans op diabetes minimaal tot geheel weg en vermindert de kans op hart- en vaatziekten met meer dan 50 procent.

Bewegen is Medicijn als aanjager

EFAA startte in april 2014 met het Bewegen is Medicijn steunpunten netwerk. Steunpunten ontvangen elke maand materialen om de regio te informeren over de nadelen van langdurig zitten, van een inactieve leefstijl, maar ook over de voordelen van een actieve leefstijl en inspiratiemateriaal om mensen te prikkelen meer te bewegen.

De steunpunten krijgen tevens de beschikking over Bewegen is Medicijn e-learning voor het gehele team en een specifiek e-learning programma voor trainers over de toepassing van de Schijf van 3, de nieuwe richtlijn Gezond Bewegen.

EFAA zet zich met de Bewegen is Medicijn steunpunten primair in om langdurig zitten te verminderen en een actieve leefstijl te stimuleren en begeleiden. De fitnessbranche gaat de strijd aan tegen inactiviteit.

Voor meer informatie over het Bewegen

is Medicijn steunpunt of over het opleidingstraject naar Leefstijl- en Preventie

adviseur, kijk op www.efaa.nl of mail naar j.vanheel@efaa.nl.

Toekomst van gezondheidszorg is preventie en leefstijlinterventie

Overgewicht, diabetes en obesitas nemen epidemische vormen aan en de WHO spreekt al van een inactiviteit pandemie. Steeds meer mensen worden inactiever, met als gevolg dat ook steeds meer jongeren inactief worden en een record aantal jongeren obesitas heeft.

preventie I business

body•LIFE 4I2014 I

Edities