- Van bankzitter tot topper!

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2014

Tijdens de recordpoging bouwde de DJ 5 minuten slaaptijd per uur op, wat inhoudt dat hij nauwelijks geslapen heeft in ruim een week tijd. Mede daardoor was het volgens Joris Hermans, directeur en voedingsexpert van HAN Sport en Bewegen, zo belangrijk dat er een speciaal voedingsschema opgesteld werd. “Via bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten, cafeïne, kunnen we het slaap en waakritme beïnvloeden. Dat proberen we in combinatie met licht zo goed mogelijk in te passen. Daarnaast pakte Giel Beelen tussendoor soms powernaps; ook hier moet de voeding op worden aangepast.”

Plan

De specifieke voedingsstoffen in het gemaakte voedingsplan waren van belang omdat hiermee het slaap- en waakritme beïnvloed en ondersteunt kan worden. “Zo weten we dat een eiwitrijke voeding leidt tot productie van extra adrenaline en koolhydraten tot de productie van insuline. Beide zijn hormonen die van invloed zijn op het slaap- en waakritme. In de topsport maken we hier ook gebruik van, bijvoorbeeld bij lange vliegreizen om de effecten van jetlag te verminderen. De combinatie met licht is daarbij erg een belangrijke factor; het type en soort licht waaraan iemand wordt blootgesteld is ook van invloed op het ritme”, aldus Hermans.

Er is een groot verschil qua voedingsbehoefte bij iemand die een vast ritme heeft met voldoende slaap ten opzichte van iemand die leeft zoals Beelen deed. Hermans: “Het bioritme van een mens is heel persoonlijk en kan sterk of minder sterk ingeregeld zijn. De een is een extreem ochtendmens en de ander een extreem avondmens. Het merendeel van de mensen heeft van beide een beetje en zit ergens in het midden. Op basis van gewoonte hebben we daarmee leren leven en gebruikt iedereen de voeding die daar het beste bij past en waar hij of zij de beste ervaring mee heeft. Bij de extreme gevallen kan een verstoring van het voedingsritme, bijvoorbeeld door op een andere manier of andere producten te eten, een verstoring van het bioritme tot gevolg hebben. Op het moment dat je bewust het ritme gaat verstoren, moet je dus oog hebben voor deze effecten.”

Dat timing voor het innemen van voedsel voor de 3FM-dj daarbij van belang was, mag duidelijk zijn. “Dat was heel belangrijk om zijn bioritme zo te kunnen sturen dat dit paste bij de doelstelling waarvoor we stonden. De momenten waarop hij ‘sliep’ of rustte waren anders dan in normale situaties. Dat geldt ook voor de uren waarin hij wakker was. Daarop moest dus worden ingespeeld. Verder is het maken van radio ook een sterk cognitief georiënteerde bezigheid; ook het brein moet dus op de juiste wijze ‘gevoed’ worden”, besluit Hermans.

3FM-DJ Giel Beelen van pakte onlangs het record radiomaken. Met in totaal 191 uur non-stop radiomaken op de teller, troefde de Vlaamse recordhouder Lennart Creël af. Dat Giel Beelen het zo lang heeft kunnen uithouden is mede te danken aan de voedingsexperts van HAN Sport en Bewegen. Er werd een speciaal voedingsschema ontwikkeld voor Beelen, waarmee de ruim 191 uur vol gemaakt kon worden.

Radiorecord mede dankzij HAN Sport en Bewegen

Record I health

body•LIFE 4I2014 I

Edities