- Trend voor de zomer 2014: hindernis races

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2014

I body•LIFE 5I2014

Al is het allemaal erg ongedwongen, toch moeten de hindernissen wel overwonnen worden. Daarom is enige voorbereiding wel op zijn plaats en zijn we dit voorjaar begonnen met ‘Parcours Voorbereiding’. We bieden daarbij zowel groepslessen als individuele trainingsprogramma’s aan voor de leden die aan de hindernis races mee willen doen. Bij de individuelen-programma’s bekijken wat de lengte van het parcours is waaraan ze mee willen doen en dat gecombineerd met de hindernissen die erin zullen zitten. Deze hindernissen kunnen per race verschillend zijn en vaak vooraf niet bekend. We trainen onze leden dan ook niet specifiek voor individuele hindernissen maar pakken de onderdelen waaruit deze zijn opgebouwd. (Onze leden die trainen voor het survival circuit, trainen wel specifiek voor de hindernissen die ze tegen gaan komen.) Voor de enthousiastelingen hebben we naast de individuelen programma’s ook groepstrainingen opgezet waar klimmen en klauteren gecombineerd wordt met tillen, gooien, slingeren en andere hoge intensiteit activiteiten. Functionele HIIT zeg maar. Hiermee worden alle spiergroepen zodanig aangesproken dat optimale voorbereiding voor het event plaats kan vinden.

Bij de individuele trainingsprogramma’s bekijken we eerst de fysieke voorwaarden en passen we het niveau van de training daarop aan. Het doel zal de frequentie van training gaan bepalen. We hebben een analyse ontwikkeld van de fysieke voorwaarden die nodig zijn en een ieder die zich aanmeldt zal eerst deze analyse doorlopen. Van daaruit bieden we een individueel trainingsprogramma waarin de doelstellingen die opgesteld zijn alle op maat aan de orde komen. Zo kunnen we voorkomen dat blessures ontstaan in de training en zorgen ervoor dat een optimale prestatie neergezet kan worden naast het sociale element van deelname.

Praktijkvoorbeeld

Een 35-jarige vrouw ontwikkelt in de loop naar de voorbereiding een blessure aan haar heup. Ze heeft tot dan toe alleen gewerkt aan conditie door hard te lopen buiten op de harde weg en in het bos. In het bos probeert ze het parcours wat te verzwaren door niet alleen op de paden te blijven maar ook stukken door het bos zelf te rennen. Zij was alleen gefocust op haar conditie omdat de race bestond uit 8 kilometer. Echter in deze voorbereiding was ze de kracht, flexibiliteit, coördinatie die nodig is om hindernissen te nemen vergeten. Na een uitgebreide analyse bleek dat de heupblessure niet op zichzelf stond maar had kunnen ontstaan als een gevolg van een tekort aan core-stabiliteit, een tekort aan heupflexibiliteit, een tekort aan kracht in beenspieren en een tekort in coördinatie. Aangezien ze al in de voorbereiding zat, waren er nog maar 5 weken tot aan de race. We hebben toen in een 5 daags per week programma alle onderdelen aangepakt. Door de trainingsonderdelen te verdelen over de week kon optimaal getraind worden zonder overbelasting te creëren. Daarnaast bleek dat de kracht en stabiliteit in de bovenste extremiteiten ook nog wat te wensen overliet. Dit was voor haar vooral bij 2 hindernissen van belang, daarom werden die tekorten ook aangepakt in het trainingsprogramma. De conditie kon ze zelfstandig onderhouden naar mate de training haar blessure controleerde. Zo werd in 5 weken de blessure opgelost, haar basisconditie behouden en haar functionele kracht geoptimaliseerd voor het event. Het gevolg? Een blessurevrije race waarin ze een goede prestatie neer kon zetten en zoveel plezier had gehad dat ze zich voor de volgende jaargang heeft ingeschreven. Natuurlijk was dit niet de meest ideale situatie, want in plaats van blessures verhelpen steken wij liever onze energie en de energie van onze leden in het voorkomen van blessures. Maar het gaf ons wel het idee dit jaar in het voorjaar alvast te beginnen met het individuele programma voor onze leden. Dit jaar doet een kleine groep mee met hun enthousiasme en goede resultaten, weten wij zeker dat deze groep volgend jaar zal groeien.

Trend voor de zomer 2014; Hindernis Races

Zodra de zomer is begonnen, begint ook het seizoen voor hindernis races. Een aantal jaren geleden waren het vooral de serieuze atleten die een leuke uitdaging zochten en zich inschreven voor zo’n obstakel parcours. Maar de afgelopen jaren wordt het steeds meer een belevenis om aan zo’n hindernis race mee te doen. Dus zie je de inschrijvingen van “amateurs” enorm toenemen. Het is dan ook een leuke en afwisselende manier om je krachten te testen. De combinatie van offroad hardlopen met hindernissen, en de sfeer van vriendschap en hulp tijdens de race maken deelname aan zo’n race zo leuk.

Lilian Rijfkogel, LPT; C.E.A.S. Artros Healthfocusâ„¢, HQ: Almenseweg 3; 7231PG Warnsveld, Facility location: Heliumstraat 9; 7463PL Rijssen,

T: 06-53614366, E: lilian@artros.nl

????? I health

body•LIFE 5I2014 I

Edities