Column John van Heel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2013

Het is echter een heel andere beurs, die terugkeert naar haar geboorteplaats. “We verlieten Köln als een hardcore fitness en bodybuilding evenement, vandaag keren we terug als een internationale vakbeurs voor fitness, wellness en gezondheid”, zegt FIBO directeur Olaf Tomscheit. “Deze beurs heeft gezamenlijk met de hele fitnessbranche een enorme stap in de richting van de zorgmarkt gezet. Waar voorheen de eerste fitnessgeneratie de zalen overspoelde met knallende kleuren en de paden voor alle spiermassa nauwelijks breed genoeg waren, is de FIBO anno 2013 een beurs waar ondertussen elke vijfde bezoeker werkzaam is in de gezondheidszorg, fysiotherapie, medische praktijk of revalidatiecentrum. Vandaar dat er op de FIBO veel aandacht is voor deze doelgroep met een eigen FIBOmed Congres.”

Bereikbaarheid

Moderne hallen met daglicht, goede verkeersverbindingen: bezoekers en exposanten kunnen zich verheugen op de FIBO in de Köln Messe. Want de beurs bezet de nieuwe hallen 6, 7 en 9 die in 2006 zijn voltooid. Voor FIBOactive zijn de hallen 4.2 en 5.1 gereserveerd, terwijl FIBO POWER, een onafhankelijk evenement parallel aan de FIBO, wordt gehouden in de zuidelijke hallen 1, 2.1 en 2.2. Daar is alles op het gebied van bodybuilding, kracht- en vechtsporten te zien en te beleven. In totaal beslaat de FIBO een beursoppervlakte van ongeveer 100.000 m2, een groei van 20% ten opzichte van de laatst gehouden FIBO in Essen met 78.000 m2. Olaf Tomscheit: “We zijn blij dat we nu onze exposanten met de verhuizing naar Köln hoogwaardige faciliteiten en moderne beurshallen kunnen bieden. Met andere woorden: er is nu geen voorkeur hal meer zoals hal 3 in Essen. Het was ons als organisatie een doorn in het oog dat we niet de wensen konden vervullen van onze exposanten naar een volwaardige beursplaats. Dat kunnen we nu wel.”

Wat vinden de bezoekers waar?

Het hart van de FIBO wordt gevormd door de hallen 6,7 en 9 waar leveranciers uit de hele wereld de nieuwste trainingsapparatuur laten zien en demonstreren. In de eerste plannen waren alleen hal 6 en 7 gereserveerd voor apparatuur. Maar nog voor de FIBO 2012 bleek de belangstelling dermate groot dat hal 9 als extra hal is toegevoegd. Deze nieuwe hal heeft zelfs een speciale betekenis en wordt de toekomsthal van de FIBO. Wat dat betekent, legt Olaf Tomscheit uit. “In hal 9 worden naast trainingsapparatuur vooral nieuwe ideeën, innovaties en concepten gepresenteerd. Eveneens vinden de bezoekers in hal 9 de FIBOmed, een beurs speciaal gericht op de gezondheidsbranche. Hier zullen ook verschillende instellingen, zoals de Bundeszentrale für Gesundheitliche Aufklärung (BZgA), de World Health Organisation (WHO), de Deutsche Gesellschaft für Sportmedizin und Prävention (DGSP) alsook de Sporthochschule Köln zich presenteren. Ook in de andere hallen is veel te zien en te beleven, zoals FIBOactive in hal 8, waar exposanten staan van sport- en fitnesskleding, accessoires, voedingsproducten, muziek en geluid, fitnessvakanties, vechtsportuitrusting, boeken en video’s enzovoort. Daarnaast worden er dagelijks shows en demonstraties gehouden op diverse podia. Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld het Fit for Fun Cycling Festival dat voor de negende keer wordt gehouden en liefhebbers van indoorcycling uit de hele wereld trekt die zich onder leiding van top-presentatoren helemaal kunnen uitleven.”

FIBOmed

De FIBO heeft zich in de afgelopen jaren meer en meer in de gezondheidsmarkt geprofileerd. “Of preventie of therapie: Fitnesstraining kan onderdeel zijn van het medicijn”, licht Olaf Tomscheit toe. Op het gebied van preventie en leefstijl toont de beurs sinds jaren een duidelijke toename richting medical fitness en wellness en health care. Sinds 2006 is het aantal bezoekers op de FIBO afkomstig uit de gezondheidssector, zoals internisten, sportartsen en fysiotherapeuten, verdubbeld. Met het FIBOmed congres krijgen de bezoekers presentaties voorgeschoteld op het snijvlak tussen de fitnessbranche en de gezondheidszorg.

Op het congres staan verschillende thema’s op het programma zoals de gezondheidseffecten van spiertraining en conditietraining en voedingstips en/of fitnessrecepten om burn-out en depressies te voorkomen. Verder zijn er seminars over de therapeutische mogelijkheden van bewegingstraining bij diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Het programma wordt gecompleteerd met een seminar over gezondheidsbevordering op de werkplek en een speciaal seminar over de verzorging van topsporters. Op zaterdag is er ook een aparte fysiotherapiedag die verzorgd wordt door deskundigen op het gebied van fysio- en ergotherapie van het Georg Thieme Verlag in Stuttgart en FiHH uit Hamburg.

Hoogtepunten

Een van de hoogtepunten van de jaarlijkse FIBO is de uitreiking van FIBO Innovatie Award, die dit jaar op vrijdagmiddag 14 april zal plaatsvinden. Een prijs die niet alleen van belang is voor de winnaars, maar ook voor de genomineerden, omdat ze worden gepresenteerd aan deskundigen en bezoekers! Een jury bestaande uit sportwetenschappers, sportartsen en journalisten gaat zich, onder leiding van de TÃœV Rheinland Groep en in samenwerking met het tijdschrift Fit for Fun, de komende tijd buigen over alle inzendingen om te komen tot een aantal genomineerden en de uiteindelijke prijswinnaars. Criterium is dat het product vernieuwend is en pas een jaar op de markt is. Er zijn drie categorieën voor de FIBO Innovatie Award: trainingsapparatuur, gezondheidsbevordering en design & communicatie. Jammer is dat er geen Award wordt uitgereikt aan trainingsconcepten of dienstverlening. Alle genomineerden zullen worden tentoongesteld op het Innovatie Forum in hal 9 in een fraaie setting met een zithoek met loungestoelen waar bezoekers in een aangename sfeer de genomineerde producten kunnen bekijken en er informatie over kunnen verkrijgen. Het zal voor de 14de keer zijn dat deze prijs wordt uitgereikt. In de afgelopen jaren zijn er veel innovatieve producten op de FIBO beloond met de Innovatie Award zoals o.a. de Power Plate, de mobiele persoonlijke trainer ‘My wellness key’van Technogym en het innovatieve bewegingslandschap van Cube Sports. Het is elke weer verrassend met welke innovatieve producten de leveranciers op de markt komen.  

FIBO 2013 – Internationale vakbeurs voor Fitness, Wellness en Gezondheid

11 - 14 april 2013. 11 - 12 april uitsluitend voor vakbezoekers. 13 - 14 april voor vakbezoekers en consumenten.

Voor meer informatie, programma’s en online reserveren van toegangskaarten www.fibo.de

fibo I branche actueel

body•LIFE 2I2013 I

Edities