- Preventiecentrum in de praktijk

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2013
Golfscore wordt beïnvloed door Fitness

Dus zo vlak voor de start van het golfseizoen attenderen wij als fitnesscentra natuurlijk alle golfers bij ons in de buurt op dit fenomeen. Het wordt algemeen aangenomen dat het meest beslissende kenmerk van golfperformance, de resulterende combinatie is van precisie en drive-afstand. De drive is zo relevant omdat het de grootste afstand overbrugt binnen de hole. De drive-afstand correleert met de gemiddelde score van pro-golfers en is daarmee bepalend voor het verschil in de totaalscore. De drive-afstand is afhankelijk van vele factoren waarvan de belangrijkste zijn: vaardigheid; mechanische componenten; shaft en clubhead eigenschappen; segmentale bewegingspatronen en power-output. Daarmee is het dus logisch dat de optimale kracht bijdraagt aan een verbeterde golfperformance.

Na vele van deze onderzoeken doorgelezen te hebben, lijkt er een relatie te bestaan tussen been-, heup- en rompkracht zowel als knijpkracht, en golfperformance: wanneer de kracht toegenomen is door middel van training, is de balsnelheid altijd verhoogd. Deze onderzoeken hebben zich gericht op krachttraining, dat wil zeggen er zijn verschillende krachtprogramma’s losgelaten op groepen golfers om de effectiviteit van krachttraining aan het licht te brengen. Alle krachtprogramma’s geven een toename van de slagafstand, dus dat is niet specifiek genoeg. Met andere woorden: er zit geen lijn in het soort training dat zorgt voor deze toename. De pro-golfers en amateurs hebben dus te weinig informatie gekregen ten aanzien van wat er precies gedaan moet worden om hun game te verbeteren. Wat moet een golfer doen om zijn drive-afstand te vergroten en daarmee de kans op een betere score te verhogen?

Een uitgelezen kans voor ons om dat verder te onderzoeken, daar ik van mening ben dat niet alleen kracht maar ook de voorwaarden stabiliteit, coördinatie en uithoudingsvermogen aanwezig moeten zijn om tot een goede prestatie te komen. Daarin is de sport (golf, tennis of atletiek) niet verschillend van de dagelijkse functie van een metselaar of timmerman. Je moet optimaal voorbereid zijn om je taken uit te kunnen voeren.

En natuurlijk is de core-stabiliteit daarbij het eerste waar iedereen aan denkt. De core-stabiliteit die zo belangrijk is maar ook zo uitgekauwd wordt in weinig specifieke oefeningetjes, omdat niet gekeken wordt naar de functie van de persoon maar naar de oefening die iemand bedacht heeft. We worden bedolven onder oefenregimes die iedereen moet doen omdat iemand heeft bedacht dat het een leuke routine is. Let wel: Niet elke oefening is goed voor iedereen. Bewegen is wel goed; maar goed bewegen is nog altijd beter!!

En dat is nu juist zo leuk aan fitness, we hebben een zaal vol apparatuur ter beschikking om het lichaam op allerlei manieren specifiek te trainen. We hebben een magazijn aan oefeningetjes die allemaal specifiek tot de persoon gemaakt kunnen worden. Maar dan moeten we er wel gebruik van (willen) maken en niet iedereen vastpinnen op 3 setjes van 8-12 herhalingen of buikspieren voor iedereen die aan core-stabiliteit moet werken. Dat hebben de onderzoeken wel genoeg uitgewezen, er is geen enkel programma dat beter werkt dan een ander. Het gaat ook niet om een protocol mensen, het gaat om individueel analyseren. Het gaat om een individueel programma opstellen. Het gaat erom te kijken wat elke klant nodig heeft om tot het resultaat te komen. Het gaat erom dat wij als personal trainers of fitnessbegeleiders willen kijken naar wat onze klanten nodig hebben. Zijn wij daartoe in staat? Zijn wij bereid ons daarvoor te scholen? Hebben we interesse om onze klanten echt aan ons te binden? De tijd en de zomer zullen het leren voor de golfers in ons klantenbestand.

Door de jaren heen hebben veel verschillende onderzoeken aangegeven dat kracht zeer belangrijk is voor de afstand die de golfbal bij afslag aflegt (drive-afstand).

Krachttraining en golf I business

Lilian Rijfkogel, LPT; C.E.A.S.

Artros Healthfocusâ„¢, HQ: Almenseweg 3; 7231PG Warnsveld

Facility location: Heliumstraat 9; 7463PL Rijssen, T: 06-53614366

E: lilian@artros.nl

Edities