- Opleidingen en trainingen

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2013

Bootcamp Trainer

zaterdag 17 augustus, 7 september, zondag 22 september Zwolle,Den Haag, Amersfoort

Deze 2 daagse cursus is geschikt voor trainers die graag gerichte en gevarieerde buitentrainingen willen verzorgen aan groepen of individuen. Je leert uitdagende en veelzijdige trainingen aan te bieden voor zowel de absolute beginner als de gevorderde sporter. De cursus kan owrden afgesloten met een branche-erkend examen Bootcamp Trainer.

Sport en Voeding

vrijdag 13 september Zwolle

Deze 4 daagse cursus is geschikt voor iedereen die meer kennis en praktische handvaten wil hebben om te komen tot een gericht voedingsplan.

De cursus is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken en richt zich op diverse doelgroepen zoals mensen met overgewicht, sporters en diabetes-patienten.

Fit!vak Personal Trainer

zaterdag 21 septemberZwolle

Deze 2 daagse Fit!vak cursus Personal Trainer is een uitstekende aanvulling op de Fit!vak Fitnesstrainer A en B opleiding. Tijdens deze cursus maak je kennis met de veelzijdigheid van het vak van Personal Trainer. Je leert jouw kwaliteiten optimaal in te zetten en krijgt handvatten om je eigen bedrijf en klantenkring op te bouwen.

Er zal bovendien veel aandacht worden besteed aan de financiele en juridische aspecten van het vak.

Fit!vak Fitnesstrainer A

Vrijdag 27 september, zaterdag 28 september, zondag 29 september, Leeuwarden, Zwolle, Den Haag, Tilburg, Weesp, Arnhem.

Het erkende diploma Fitnesstrainer A van Fit!vak is een absolute must voor iedereen die aan de slag wil in de fitnessbranche als Fitnesstrainer of Personal Trainer. Start2move staat bekend om haar persoonlijke, praktijkgerichte aanpak en hoge slagingspercentages. Gemiste lessen kunnen te allen tijden gratis worden ingehaald.

Fit!vak Fitnesstrainer A Spoedcursus

vrijdag 27 september, zaterdag 28 september, zondag 29 september, Leeuwarden, Zwolle, Den Haag, Tilburg, Weesp, Arnhem.

Voor cursisten die al werkzaam zijn in de fitnessbranche of ruime ervaring hebben op lesgeefgebied (bv. ALO, CIOS) is er de mogelijkheid om de opleiding Fitnesstrainer A in slechts 6 dagen te halen. Er zal in overleg met de cursusleider een persoonlijk traject worden afgesproken waarbij uitsluitend de benodigde onderwerpen aan bod komen.

Fit!vak Fitnesstrainer B

zaterdag 28 september Zwolle

Deze erkende Fit!vak opleiding is geschikt voor ervaren trainers die graag met een Europees Erkend Diploma Ereps 4 aan de slag willen als Personal Trainer of zich verder willen verdiepen als trainer.

Sportmassage

zat. 28 september Amersfoort

ACE erkende opleiding tot Sportmasseur aangeboden door een enthousiaste, ervaren docent uit het werkveld. Er zijn diverse (digitale) leermiddelen ter ondersteuning evenals een online leeromgeving

Fitnesstrainer B Summer School (Nieuw)

Tijdens de zomermaanden in 3 dagen jezelf voorbereiden op het Fitnesstrainer B theorie –en praktijkexamen! EFAA opleidingen organiseert op 27, 28 en 29 augustus een spoedcursus Fitnesstrainer B. Dus ben je in het bezit van een Fitnesstrainer A diploma,is je tijd kostbaar en ben je op zoek om op een zo snel mogelijke manier je Fitnesstrainer B diploma te behalen, dan is dit je kans! Wanneer je jezelf vóór 1 augustus inschrijft dan is de investering slechts € 395,- (excl. Examenkosten).

Core Conditioning Trainer (Nieuw)

Tijdens deze ééndaagse praktische opleiding leert men een functioneel trainingsprogramma samen te stellen voor de “core”. Hierbij wordt gebruik gemaakt

van diverse functionele trainingsmaterialen zoals de TRX, BOSU, Ballast Ball, Kettlebell, etc.

Kosten: € 95,-

Fitness A plus opleiding – starten op elk gewenst moment!

De Fitness A plus opleiding is bedoeld voor startende instructeurs die na een praktische opleiding aan de slag willen als erkend fitnessinstructeur. (Het diploma

wordt erkend door Fit!vak op niveau 3.) Deze opleiding is daarnaast uitermate geschikt voor mensen die erna de NASM Personal training en/of Fitnesstrainer B

opleiding willen doen.

Basisopleiding Anatomie / Inspanningsfysiologie / Trainingsleer

Tijdens deze tweedaagse opleiding (start op 31-08-2013) wordt de basistheorie ten aanzien van de Anatomie/Inspanningsfysiologie/Trainingsleer op een interactieve manier gepresenteerd. Deze opleiding kan als extra ondersteuning dienen voor het bestuderen van de theorie van Fitnesstrainer A, maar is ook geschikt voor fitness professionals die hun basiskennis weer eens op willen frissen of zichzelf willen

voorbereiden op het (Fit!vak) Fitnesstrainer A theorie-examen.

NASM Corrective Exercise Specialist

De NASM Corrective Exercise Specialist opleiding (start op 5 september 2013) is een vervolg opleiding op de NASM Personal Training opleiding. Deze opleiding is ontwikkeld naar aanleiding van de toenemende behoefte aan fitness professionals die mensen kunnen helpen met veel voorkomende blessures en klachten aan het bewegingsapparaat. Deze opleiding geeft u naast de aanvullende kennis ook de vaardigheden die nodig zijn om op de juiste en professionele manier samen te werken met deze (gedeconditioneerde) klanten.

Functioneel Fitness- en Bewegingsassessment Nieuwegein

21 september 2013 Alphen a/d Rijn Tijdens deze eendaagse opleiding leer je een functioneel Fitness- en bewegingsassessment uit te voeren en te interpreteren.

Meer informatie;

EFAA - T 0495-533229

E info@efaa.nl - W www.efaa.nl

2 daagse JustBounce® Trainersopleiding

Deze opleiding voor trainers en personal trainers wordt gegeven op 21 september en 22 september bij Special Sports in Amstelveen. De oefenvormen: balans-, coördinatie-, conditie-, interval-, kracht-, flexibiliteit-, relaxoefeningen op de minitrampoline worden gegeven op basis van ontspanning en respect voor de zwakke schakels in het lichaam. Tijdens de opleiding is er behalve aandacht voor de verscheidenheid aan oefenvormen ook aandacht voor andere gezondheidspijlers zoals: ontspanning, rust en slaap, voeding, super-loods, water, detox en omgevingsinvloeden.

Meer informatie:

info@justbounce.eu of www.justbounce.eu

I body•LIFE 5I2013

Oproep aan lezers!

Geef u nu op voor het body•LIFE Testpanel en probeer de groepsles BodyBoxx Beat The Music nu vier weken lang geheel kosteloos uit in uw sportcentrum.

Wat is het body•LIFE Testlab?

Zoals de term al aangeeft, onderwerpen we in deze rubriek producten en diensten aan een gebruikerstest. Voor deze rubriek zijn we op zoek naar clubs die voor ons het groepslesprogramma BodyBoxx Beat The Music willen testen. We bieden u de mogelijkheid BodyBoxx gedurende vier weken geheel kosteloos (dus zonder licentie- en opleidingskosten) in het lesaanbod van uw club op te nemen. Op basis van uw gebruikerservaringen met BodyBoxx publiceren wij een verslag in body•LIFE.

Wat is BodyBoxx?

BodyBoxx Beat The Music is een energieke groepsles voor elk niveau. Je leert boksen op de beat van de muziek. Het lichaam wordt getraind op uithouding, kracht, souplesse, doorzettingsvermogen, reflexen, inzicht en controle. Een les duurt drie kwartier en is een complete boks- en cardiotraining voor het hele lichaam. Een leuke training voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Zonder direct fysiek contact. Er wordt getraind met elkaar, niet tegen elkaar! 

Meer informatie: www.bodyboxx.nl

Wat zijn de voorwaarden?

body•LIFE biedt u de mogelijkheid om de groepsles BodyBoxx vier weken geheel kosteloos in uw centrum te proberen. Hierbij inbegrepen is de opleiding van één instructeur. De BodyBoxx opleiding bestaat uit 3 dagen en vindt plaats op zaterdag 31 augustus, zondag 1 september en zondag 8 september. Lesmaterialen (handschoenen) zullen gedurende deze proefperiode tevens gratis ter beschikking worden gesteld.

Na uw aanmelding bij body•LIFE voor het Testpanel, zal BodyBoxx contact met u opnemen om met u de verdere details te bespreken. BodyBoxx biedt u volledige ondersteuning, zodat u het maximale uit deze kennismaking kunt halen. Zijn uw leden enthousiast, dan heeft BodyBoxx na vier weken een aantrekkelijke welkomstaanbieding voor u om het programma blijvend aan te bieden.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Aanmelden werkt heel eenvoudig. Stuur een mail naar info@bodylifebenelux.nl o.v.v. ‘Aanmelden Testlab’ met daarin duidelijke vermelding van uw naam, naam van uw sportcentrum en uw contactgegevens. De redactie van body•LIFE zal vervolgens contact met u opnemen, om uw deelname te bevestigen.

testlab I producten en concepten

Test Lab

body•LIFE 5I2013 I

Leefstijlprogamma’s: de toekomst!

Er komen steeds meer leefstijlprogramma’s op de markt die zich richten op de BRAVO leefstijlfactoren als leidraad voor een gezonde leefstijl. Hierbij staat de B voor voldoende Bewegen (elke dag minimaal een halfuur matig tot intensief), de R voor niet Roken, de A voor matig met Alcohol, de V voor gezonde Voeding, en de O is van Ontspanning en herstel.

Ook het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen noemt deze factoren: “De BRAVO-factoren zijn de pijlers van het fysieke deel van ons leefstijlprogramma, aan de hand van je eigen persoonlijke leefstijlconsulent. Daarnaast is er aandacht voor het totaalplaatje, omdat lichaam, ziel en geest met elkaar verbonden zijn. Omdat ieder mens uniek is, is onze begeleiding persoonlijk en op maat gemaakt. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat investeren in een gezonde(re) leefstijl buitengewoon lonend is. De kwaliteit van je leven verbetert, je bent minder vaak ziek, hebt meer energie, je bent beter bestand tegen stress, je ziet er beter uit en je veroudert minder snel. Natuurlijk mogen we niet alles en iedereen over één kam scheren, maar eenderde tot de helft van alle ziekten en aandoeningen is een rechtstreeks of indirect gevolg van een ongezonde leefstijl en milieuvervuiling. Ook dit is door onderzoek aangetoond. Aandacht schenken aan wat je zélf kunt doen om beter in je vel te komen, is hoe dan ook echt de moeite waard. Dit al of niet in combinatie met Fitness Tracking systemen zoals It’s my Life of Fitcoach voor het bijhouden van de vorderingen en het op afstand online begeleiden. Trainingsprogramma’s voor het sec opstellen van trainingsschema’s lijken dan ook passé.”

Stelling

De redactie van body•LIFE legde een aantal fitnessondernemers en instructeurs onderstaande stelling voor, en vroeg hen om een reactie daarop.

Trainingsprogramma’s hebben hun langste tijd gehad.

Geïntegreerde Leefstijlprogramma’s hebben de toekomst!

• Reactie John van Heel, EFAA:

De realiteit zal iets genuanceerder liggen natuurlijk, maar er vindt momenteel wel een behoorlijke verschuiving plaats op dit vlak. Dat is begonnen met de toepassing van begeleidingsprotocollen voor specifieke doelgroepen, het (pre)diabetes protocol voor preventiecentra. Hierin wordt de nieuwe beweegnorm toegepast, waarin de beweegbegeleider ook gaat adviseren op het gebied van de ‘Nederlandse Norm Gezond Bewegen’, dat zijn dus de beweeg activiteiten buiten het sportcentrum, zoals wandelen en fietsen. Dat is nieuw voor het fitnesscentrum. We adviseren en begeleiden normaal uitsluitend het beweegprogramma binnen onze muren.

Dit vergt ook een andere insteek van de trainer, die nu meer als leefstijladviseur op gaat treden. Het traditionele trainingsschema wordt nu onderdeel van een totaal beweeg- en leefstijlplan. In de praktijk zien we dat een aantal sportcentra de aanpak voor specifieke doelgroepen ook oppakken voor niet specifieke nieuwe leden. Deze aanpak sluit ook beter aan op de vraag van de deelnemer, die komt voor een oplossing, en die is niet alleen te vinden in het uurtje of de 2 uurtjes in de club.

• Reactie Peter Wolfhagen, Activity Workx:

Al veel te lang leggen we in de fitnessbranche teveel focus op het trainingsresultaat dat bereikt dient te worden via een 'maatwerkprogramma'. In de praktijk leidt dit bijna nooit tot resultaat, en bovendien kunnen de trainers dat resultaat nauwelijks beïnvloeden. Focus dient te liggen op het proces van de noodzakelijke gedragsverandering leidend tot duurzaam bewegen. Leefstijlprogramma's zijn daarvoor noodzakelijk, met tevens aandacht voor het beweegpatroon gedurende de gehele week, dus ook buiten de club.

• Reactie Jelmer Siemons, opleidingscentrum Start2move:

Losse trainingsprogramma's die de focus uitsluitend op de training in het fitnesscentrum leggen, hebben inderdaad hun langste tijd gehad. Het is belangrijk dat er gekeken gaat worden naar de totale leefstijl. Het (gezond) bewegen en eten dient onderdeel te worden van het dagelijkse leven van de klant.

Een groot aantal klanten bereikt zijn of haar doel nu niet en haakt teleurgesteld af. Er wordt door trainers vaak te veel het accent gelegd op het ‘product’ (fysieke doelstelling) Zelden wordt een doelstelling geformuleerd gericht op het ‘proces’. De klant in beweging krijgen, maar vooral houden is in eerste instantie het allerbelangrijkste!

• Reactie René Driessen, stichting Fit en Gezond Nederland:

Ben het volledig met Jelmer eens. Wij van SFGN bieden sportcentra als consumenten een integraal preventieprogramma aan waar het leefstijlprogramma (fysiek als mentaal) onderdeel van is. Hier ligt de grootste kans voor de fitnessbranche om consumenten te helpen aan een fitte en gezonde levensstijl.

• Reactie Rien van Dijke, eXcio Benelux :

Er is veel te zeggen voor geïntegreerde programma's, maar waarschijnlijk zullen beide blijven bestaan. Een en ander is ook afhankelijk van aanbieder en klant.

• Reactie Michel van Halderen, Wellness Profi Center:

Indien men onder ‘stand alone program’ verstaat dat het een van te voren opgesteld plan is, dan is het al geruime tijd niet meer van toepassing.

• Reactie Matthijs Mennes, Greinwalder:

Ik ben het eens met de stelling. De fitnessclub zou de paraplu moeten zijn voor vaak een zeer divers aanbod. Niet het product, concept of aanbod zou centraal moeten staan, maar de fitnessclub die een specifieke behoefte van een consument kan bevredigen. Hoe dit precies gedaan wordt, is voor de consument van ondergeschikt belang, zolang het resultaat maar behaald wordt. Met het Slim Belly concept kiest Greinwalder & Partner voor een geïntegreerde aanpak. De Slim Belly is 'slechts' een onderdeel van het aanbod van een club als het gaat om afslanken en wordt vooral ingezet als de consument de behoefte heeft om snel en lokaal af te slanken. Met betaalde Slim Belly upgrades kiezen consumenten bewust voor deze oplossing en verdient het concept zich ook terug voor de ondernemer, terwijl een stand-alone concept al snel een kortetermijneffect heeft omdat het onvoldoende omarmd wordt door de club en de medewerkers.

Forum leefstijlprogramma’s I producten en concepten

Edities