- Leefstijlprogamma’s: de toekomst!

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2013
Samen staan we sterk (2)

Als mens, maar zeker ook als ondernemer ben ik uitermate geïnteresseerd in het wel en wee van ons land, onze economie en onze medemens. Om hierover geïnformeerd te blijven raadpleeg ik ook met regelmaat de media waarbij ik mijn vrije avonden vul door met een tablet op schoot en een glaasje wijn in de hand, alle zin en onzin aan te horen die gasten van bijvoorbeeld Mathijs van Nieuwkerk, Pauw en Witteman of Knevel en van den Brink, te vertellen hebben. Zo ook gisteren.

Onze ex-minister van Financiën en huidig “Topman” van ABN AMRO Gerrit Zalm, vertelde met de nodige dosis trots dat zijn bank in 2012 zoveel winst heeft gemaakt dat zijn kindje weer helemaal klaar staat voor een beursgang. Nog een paar jaar de cijfers gezond houden, en de beursgang zal dan een voldongen feit zijn. Zoals wel vaker gaan bij mij de wenkbrauwen omhoog en bedenk ik mij dat ik misschien toch beter een ander tijdverdrijf kan zoeken, ik begrijp hier namelijk helemaal niets van. Eerst vertelt hij dat de economie minder goed gaat dan voorspeld, en is hij, weliswaar in mindere mate, verbaasd over het feit dat in onze buurlanden de zaken toch beter lopen dan in ons kleine polderlandje. Zijn korte analyse leert ons dat dit voornamelijk wordt veroorzaakt door onze huizenmarkt en dat ons pensioenstelsel (dat het beste is van de wereld!) last heeft van de lage rentestanden. Als hem gevraagd wordt waarom zijn vermogende bank geen financieringen verstrekt aan ondernemingen, waar een bank toch uiteindelijk voor bedoeld is, ontkent hij dit in alle toonaarden. Natuurlijk worden deze financieringen wel verstrekt alleen, en nu ga ik het wel begrijpen, zijn bank financiert geen faillissementen! Om eerlijk te zijn, dat zou ik ook niet doen, toch?

Ik vraag me daarbij wel af of de bedrijven die failliet gaan ook ten dode zouden zijn opgeschreven als zij tijdig een tijdelijk financieel steuntje hadden gekregen. Het is inmiddels een publiek geheim dat de beste bedrijfsplannen, vergezeld van getekende opdrachten, bij onze banken worden beloond met een: “Sorry, het spijt me, volgende keer beter!”

Gelukkig gaat dit soort ondernemer niet bij de pakken neerzitten en gaat hij op zoek naar bruikbare alternatieven om zijn droom te verwezenlijken. Daar waar behoeftige bedrijven geen financiering wordt toegekend, weet de comfortabelere variant niet meer waarin z´n zuur verdiende centjes te investeren. Doordat de bank star blijft weigeren de klant van dienst te zijn, en zelfs het betwiste bonussysteem weer langzaam herinvoert, wint het in de VS bedachte systeem van Crowdfunding snel aan populariteit. Ondernemers die net dat steuntje nodig hebben, krijgen daarbij weer alle kansen zodat het licht aan het einde van de tunnel weer langzaam zichtbaar wordt.

Ik ben dan wel geen econoom (waarbij zij die het wel zijn het blijkbaar ook niet weten!) maar ik denk dat, zolang onze “innovatieve” en “hervormende” overheid geen nieuwe regels (lees belastingen) bedenkt om deze samenwerkende ondernemers uit elkaar te drijven, deze oplossing een blijvende bijdrage zou kunnen leveren aan een nieuwe economie waarbij wij ondernemers elkaar helpen om samen sterker te worden.

Column Marie Anne van Laak I producten en concepten

Marie Anne van Laak

Delcom

body•LIFE 5I2013 I

Edities