- Column Marie-Anne van Laak

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2013

Train The Trainers Opleidingen

THE GLADIATORWORKOUTS® BOOTCAMP

22 september 2013 – TU Delft

TGW® BOOTCAMP bestaat uit 3 fantastische outdoor trainingen, helemaal uitgewerkt en ready to use. De formats hebben net als de basistrainingen van THE GLADIATOR WORKOUTS® allemaal een andere indeling qua focus op verschillende fitnessaspecten en werk-rust verhoudingen. EXTREME BOOTCAMP. URBAN BOOTCAMP, O2-BOOTCAMP.

THE GLADIATOR WORKOUTS® opleiding

16 november 2013 – Den Haag

Dit is het nieuwe, high intensity (groeps)fitness en personal training concept . THE GLADIATOR WORKOUTS® bestaat in de basis uit 3 fitnessformats die alledrie specifieke fitness-eigenschappen benadrukken en perfect zijn om te periodiseren. In THE GLADIATOR WORKOUTS® vind je een concept van 'ready-to-use' trainingschema's in een mooi en inspirerend jasje. Met een ondersteunend programma dat het geschikt maakt voor iedereen ongeacht geslacht, leeftijd of fitheid. GLADIATOR-instructors maken met hoogwaardige instructie-kwaliteiten en hun motivatieskills een waanzinnig succes van dit concept op uw club.

THE GLADIATOR WORKOUTS® KIDS opleiding

1 december 2013- Den Haag

Het succesvolle programma THE GLADIATOR WORKOUTS® programma heeft nu ook een compleet KIDS-pakket. Het TGW®KIDS programma bestaat uit verschillende workouts die ontworpen zijn het nog in ontwikkeling zijnde lichaam van kinderen te ondersteunen in hun natuurlijke beweegpatronen en functies. Belangrijke onderdelen in het TGW®KIDS programma zijn gebaseerd op bewustwording en kennismaken met gezonde voeding. Op een speelse manier worden bewegen en kennis over gezonde voeding gecombineerd.   In deze opleiding leer je complete workouts voor meerdere leeftijdscategorieën.

TTT AEROBIC & SHAPE opleiding

8 dagen incl. reader, Multitrax CD en examen

Start 7 september 2013 - Den Haag

De ´ TTT AEROBIC en SHAPE´ opleiding is er op gericht je zo praktisch en logisch mogelijk op te leiden, zodat je snel 'voor de klas' kunt. Zonder overbodige 'poespas' en regeltjes leer je de belangrijkste lesgeefskills, muziek en telling, cueing, instructie, techniek en opbouwmethodiek. Daarnaast leer je alle spierversterkende oefeningen die gebruikt worden in een groepsfitnessles. Een geweldige basis voor welk soort les je ook geeft of gaat geven, zowel freestyle als pre-choreografie.

TTT BASIS LESGEEFVAARDIGHEDEN opleiding

2 dagen incl. reader, Multitrax CD en examen

Start 7 september 2013 - Den Haag

2 curcusdagen waarin je de basislesgeefvaardigheden voor groepstrainingen leert. Geschikt voor iedere fitness instructeur die groepstrainingen als buikspiersessies, miniworkouts of pre-choreoraphy lessen geeft of gaat geven. Een prima basis voor pre-choreografie lessen.

TTT SHAPE opleiding

2 dagen incl. reader, Multitrax CD en examen

Start 12 oktober 2013 - Den Haag

De perfecte opleiding voor groepslesinstructeurs die shapelessen willen geven. 2 curcusdagen waarin je leert hoe je alle belangrijke spiergroepen traint in een groepsles. Een uitstekende aanvulling op de basis aerobic opleiding. De meest effectieve en veilige oefeningen en variaties met gebruik van dynabands, tubes en dumbells. Ook zeer geschikt voor personal trainers en fitnessinstructeurs die hun oefeningenrepertoire willen uitbreiden.

TTT CYCLE opleiding

3 dagen incl. reader en certificaat

Start 12 oktober 2013 – Den Haag

Deze driedaagse opleiding is speciaal voor beginnende indoor cycling instructeurs. Geef je nog geen fietslessen of nog maar kort? Dan geeft deze korte opleiding je de juiste basis om mee te starten. Na drie dagen kan je zelfstandig een indoor cyclingles geven, inclusief warmingup en cooldown. Tevens ben je op de hoogte hoe een les te differentiëren m.b.t. intensiteit en/of blessures en kan je lessoortgericht effectief instructie geven en corrigeren.

TTT HIPHOP opleiding

3 dagen incl. reader, Multitrax Streetdance CD en certificaat

Start 23 november 2013 - Leiderdorp

In drie dagen leren hoe je streetdanceles kunt geven doe je hier! Je leert hoe je zelfstandig een hiphop cardiodansles kunt geven, inclusief warmingup en cooldown. Je leert makkelijke en gevorderde hiphop choreografieën maken en bent op de hoogte hoe een les te differentiëren m.b.t. complexiteit, intensiteit en/of blessures. Daarnaast kan je lessoortgericht effectief instructie geven en corrigeren.

Meer informatie over de opleidingen van Train de Trainers is te vinden op:

www.trainthetrainers.nl

body•LIFE 6I2013 I

I body•LIFE 6I2013

In bodyLIFE nummer 3 deden we een oproep om de LateralX van Octane Fitness een paar weken gratis uit te testen. De nieuwe Octane LateralX is een heruitvinding van crosstraining en biedt een uitdagende doch toegankelijke extra beweging binnen het cardio aanbod. De LateralX biedt de mogelijkheid om in verschillende richtingen te bewegen, zodat het effectiever en niet saai is. In vergelijking met een standaard crosstrainer is er bijvoorbeeld 30% meer spieractivatie in meer verschillende spiergroepen. Op deze oproep reageerden vijf fitnesscentra. In dit artikel hun bevindingen.

body•LIFE testpanel

Aad van Loon Sport Barendrecht

“Ondanks dat er niet veel respondenten waren op de enquête bij de LateralX, is het apparaat goed bevallen bij degenen die het hebben uitgeprobeerd”, vertelt eigenaar Remon van Loon. “Opvallend is dat de LateralX bij de mannen erg in de smaak valt. Het is zeker een apparaat dat meer dan voldoende trainingsmogelijkheden biedt en ook gemakkelijk te bedienen is. Wil je echt alles uit het apparaat halen dan zul je erin moeten verdiepen. De ervaring leert dat klanten die 1 keer per week komen hier niet de moeite voor nemen. Van belang is dat er goede instructie wordt gegeven. De instructie vanuit Octane was prima. Een medewerker van het bedrijf is een paar keer langs geweest om het personeel instructie te geven. Al met al biedt de LateralX denk ik wel toegevoegde waarde aan de trainingsmogelijkheden.” Maar het apparaat op zich zal volgens Remon geen nieuwe leden aantrekken. “Het apparaat zullen we nu niet aanschaffen omdat we op dit moment alleen investeren in concepten en niet in één apparaat.”

M&M The Next Nijkerk

“Het waren 20 respondenten, waarvan er 19 vaker op zouden willen trainen”, vertelt Ewout Bos. 1 respondent gaf aan het apparaat 'okay' te vinden, alle anderen 'goed' of 'zeer goed'. Over de hele linie genomen is de LateralX ons goed bevallen en biedt ook voldoende trainingsmogelijkheden. Uitgaande van de ingevulde enquêtes is de LateralX gemakkelijk te bedienen. Er waren uiteenlopende reacties opgenomen in de enquêtes. Bij de vrije opmerkingen wordt opvallend veel de variatie geroemd. Tijdens de plaatsing waren veel mensen verrast om iets heel anders in het centrum te kunnen gebruiken. Voor ons is de prijs/kwaliteitsverhouding niet goed in te schatten aangezien de LateralX slechts 4 weken heeft gestaan. Op dit moment zullen wij de LateralX niet aanschaffen omdat inmiddels de keuze is gemaakt voor de aanschaf van een tweede Milon Cirkel en eventueel een functional trainingsruimte.”

Wellfit Medical! Fit Center Deventer

Tjarko Tuinstra was enthousiast over de LateralX: “Deze is door de meeste deelnemers goed bevallen en ze waren razend enthousiast. Met name de andere bewegingsuitslag viel zeer in de smaak evenals de gebruiksvriendelijkheid. De reacties varieerden sterk. De beweging is nieuw en daardoor zwaar, maar dat is een kwestie van gewenning. Een ander iemand vond de knopjes niet heel duidelijk, uitleg is wel nodig. Weer een ander iemand vond de LateralX fijn in gebruik, vooral het zelf instellen van de breedte. Een andere deelnemer was erg enthousiast over de xMode waardoor je er een leuke afwisselende en verrassende training van kunt maken. En met de smalle optie kun je goed trainen voor mijn vakantie in de bergen. Een Super apparaat, noemde iemand het. Daar zou je zomaar aan verslaafd kunnen raken! Sinds ik hier op train, blijft mijn rugpijn minder, na een training.”

“Vanuit Octane Fitness werden we prima begeleid en ondersteund en het apparaat biedt wel degelijk toegevoegde waarde omdat het een hele andere beweging is dan we hier in ons centrum aanbieden. De prijs is de reden waarom we hem niet gaan aanschaffen. Helaas paste hij niet bij ons in het budget.”

Sport & Squashcentrum Van Hurck Harlingen

“We hebben de LateralX 5 weken op proef gehad”, zegt Johan van Hurck. “Mijn eerste indruk was positief. Een mooi apparaat dat leuke bewegingen toevoegt en waar de mensen ook enthousiast over waren. In totaal hebben er een stuk of 50 mensen gebruik gemaakt van de LateralX. Uiteraard heb ik ook zelf het apparaat uitgeprobeerd. De beweging is prima. Wat ik wel vond tegenvallen was het gebruik van de krachtopties met de dumbells. Misschien ook wel te complex voor mensen vanwege de korte tijd dat het apparaat hier in het centrum heeft gestaan, alsmede dat het maar één apparaat met die optie was. Daarnaast was het vakantietijd. Desondanks biedt de LateralX meer dan voldoende trainingsmogelijkheden. Het apparaat is robuust en ziet er solide uit en biedt zeker toegevoegde waarde. Vanuit Octane zijn we erg goed begeleid. Een medewerker van Octane heeft twee instructeurs instructie gegeven. Of we de LateralX gaan aanschaffen, weten we nog niet. We zijn aan het dubben. Op zich is de prijs/kwaliteitsverhouding goed. We hebben al een aantal speciale cross-trainers staan die veel gebruikt worden, maar niet vergelijkbaar zijn met de LateralX.”

Sportcentrum Oudenrijn Vleuten

Ook Liana Blom van Sportcentrum Oudenrijn is erg enthousiast over de LateralX.

“Alle leden die de LateralX hebben uitgeprobeerd, zagen het als een aanvulling op hun training. Zelfs een aantal van onze fitnessinstructeurs waren er niet van weg te slaan.

Jasper, degene die bij ons erg veel op de racefiets zit, had nog nooit op een cardio apparaat gestaan, waar bij hij zo duidelijk dezelfde spieren als bij het fietsen kon trainen, maar dan in een andere houding, lekkerder voor de rug!

De LateralX lijkt in het begin een beetje ingewikkeld, maar is juist vrij duidelijk. Ook is de bediening van het apparaat op de handvatten erg prettig. We zouden de LateralX best willen aanschaffen voor ons sportcentrum, maar helaas zit de hand op de knip en is het voor ons op dit moment geen optie. Maar dat is ook de enige reden, want anders zou ik hem graag bij ons op de vloer willen hebben en dan het liefst meerdere. Daarnaast heeft Daniel alles netjes en goed geregeld, waarvoor onze dank.”

LateralX van Octane Fitness

Aad van Loon Sport Barendrecht

“Ondanks dat er niet veel respondenten waren op de enquête bij de LateralX, is het apparaat goed bevallen bij degenen die het hebben uitgeprobeerd”, vertelt eigenaar Remon van Loon. “Opvallend is dat de LateralX bij de mannen erg in de smaak valt. Het is zeker een apparaat dat meer dan voldoende trainingsmogelijkheden biedt en ook gemakkelijk te bedienen is. Wil je echt alles uit het apparaat halen dan zul je erin moeten verdiepen. De ervaring leert dat klanten die 1 keer per week komen hier niet de moeite voor nemen. Van belang is dat er goede instructie wordt gegeven. De instructie vanuit Octane was prima. Een medewerker van het bedrijf is een paar keer langs geweest om het personeel instructie te geven. Al met al biedt de LateralX denk ik wel toegevoegde waarde aan de trainingsmogelijkheden.” Maar het apparaat op zich zal volgens Remon geen nieuwe leden aantrekken. “Het apparaat zullen we nu niet aanschaffen omdat we op dit moment alleen investeren in concepten en niet in één apparaat.”

M&M The Next Nijkerk

“Het waren 20 respondenten, waarvan er 19 vaker op zouden willen trainen”, vertelt Ewout Bos. 1 respondent gaf aan het apparaat 'okay' te vinden, alle anderen 'goed' of 'zeer goed'. Over de hele linie genomen is de LateralX ons goed bevallen en biedt ook voldoende trainingsmogelijkheden. Uitgaande van de ingevulde enquêtes is de LateralX gemakkelijk te bedienen. Er waren uiteenlopende reacties opgenomen in de enquêtes. Bij de vrije opmerkingen wordt opvallend veel de variatie geroemd. Tijdens de plaatsing waren veel mensen verrast om iets heel anders in het centrum te kunnen gebruiken. Voor ons is de prijs/kwaliteitsverhouding niet goed in te schatten aangezien de LateralX slechts 4 weken heeft gestaan. Op dit moment zullen wij de LateralX niet aanschaffen omdat inmiddels de keuze is gemaakt voor de aanschaf van een tweede Milon Cirkel en eventueel een functional trainingsruimte.”

Wellfit Medical! Fit Center Deventer

Tjarko Tuinstra was enthousiast over de LateralX: “Deze is door de meeste deelnemers goed bevallen en ze waren razend enthousiast. Met name de andere bewegingsuitslag viel zeer in de smaak evenals de gebruiksvriendelijkheid. De reacties varieerden sterk. De beweging is nieuw en daardoor zwaar, maar dat is een kwestie van gewenning. Een ander iemand vond de knopjes niet heel duidelijk, uitleg is wel nodig. Weer een ander iemand vond de LateralX fijn in gebruik, vooral het zelf instellen van de breedte. Een andere deelnemer was erg enthousiast over de xMode waardoor je er een leuke afwisselende en verrassende training van kunt maken. En met de smalle optie kun je goed trainen voor mijn vakantie in de bergen. Een Super apparaat, noemde iemand het. Daar zou je zomaar aan verslaafd kunnen raken! Sinds ik hier op train, blijft mijn rugpijn minder, na een training.”

“Vanuit Octane Fitness werden we prima begeleid en ondersteund en het apparaat biedt wel degelijk toegevoegde waarde omdat het een hele andere beweging is dan we hier in ons centrum aanbieden. De prijs is de reden waarom we hem niet gaan aanschaffen. Helaas paste hij niet bij ons in het budget.”

Sport & Squashcentrum Van Hurck Harlingen

“We hebben de LateralX 5 weken op proef gehad”, zegt Johan van Hurck. “Mijn eerste indruk was positief. Een mooi apparaat dat leuke bewegingen toevoegt en waar de mensen ook enthousiast over waren. In totaal hebben er een stuk of 50 mensen gebruik gemaakt van de LateralX. Uiteraard heb ik ook zelf het apparaat uitgeprobeerd. De beweging is prima. Wat ik wel vond tegenvallen was het gebruik van de krachtopties met de dumbells. Misschien ook wel te complex voor mensen vanwege de korte tijd dat het apparaat hier in het centrum heeft gestaan, alsmede dat het maar één apparaat met die optie was. Daarnaast was het vakantietijd. Desondanks biedt de LateralX meer dan voldoende trainingsmogelijkheden. Het apparaat is robuust en ziet er solide uit en biedt zeker toegevoegde waarde. Vanuit Octane zijn we erg goed begeleid. Een medewerker van Octane heeft twee instructeurs instructie gegeven. Of we de LateralX gaan aanschaffen, weten we nog niet. We zijn aan het dubben. Op zich is de prijs/kwaliteitsverhouding goed. We hebben al een aantal speciale cross-trainers staan die veel gebruikt worden, maar niet vergelijkbaar zijn met de LateralX.”

Sportcentrum Oudenrijn Vleuten

Ook Liana Blom van Sportcentrum Oudenrijn is erg enthousiast over de LateralX.

“Alle leden die de LateralX hebben uitgeprobeerd, zagen het als een aanvulling op hun training. Zelfs een aantal van onze fitnessinstructeurs waren er niet van weg te slaan.

Jasper, degene die bij ons erg veel op de racefiets zit, had nog nooit op een cardio apparaat gestaan, waar bij hij zo duidelijk dezelfde spieren als bij het fietsen kon trainen, maar dan in een andere houding, lekkerder voor de rug!

De LateralX lijkt in het begin een beetje ingewikkeld, maar is juist vrij duidelijk. Ook is de bediening van het apparaat op de handvatten erg prettig. We zouden de LateralX best willen aanschaffen voor ons sportcentrum, maar helaas zit de hand op de knip en is het voor ons op dit moment geen optie. Maar dat is ook de enige reden, want anders zou ik hem graag bij ons op de vloer willen hebben en dan het liefst meerdere. Daarnaast heeft Daniel alles netjes en goed geregeld, waarvoor onze dank.”

test I producten en concepten

De jeugd heeft de toekomst

Vanmorgen stond ik op en besefte dat ik weer van een zonnige dag mag genieten in de langste en warmste zomer ooit, althans de zomer 2013 zoals die in mijn herinnering zal voortleven.

Zoals altijd hoorde ik tijdens mijn ochtend-workout-halfuurtje de eerste berichten, waarbij ik dit keer blij werd verrast door een nieuwtje over onze zorgmaatschappij. “In tegenstelling tot alle eerdere beweringen stijgen de zorgkosten niet naarmate mensen ouder worden.

De meeste kosten worden gemaakt in de laatste paar weken voor het overlijden. Deze kosten blijven dan gelijk, of de patiënt nu 70 of 90 jaar oud is. ” Ik bedenk me daarbij dan stiekem wel dat onze medici veel harder zullen lopen (lees: meer kosten zullen maken) voor iemand van 70 dan voor iemand van 90. Maar een kniesoor die daarop let.

Ik herinner mij dat ik vanaf deze plek regelmatig een pleidooi heb gehouden voor onze oudjes en besef weer dat onze samenleving toch meer zou moeten zorgen dat ouderen in een goede gezondheid maar zo oud als mogelijk moeten worden. Gezonde bejaarden zijn namelijk een lust voor de maatschappij. Daarbij moet natuurlijk wel blijvend de nadruk op ‘gezond’ worden gelegd.

Zij beschikken over een dosis levenservaring, blijven de maandelijkse (dure) zorgpremies betalen, hoeven niet meer te sparen voor later, gaan vaker op vakantie want nu kan het nog, hebben alle tijd om te consumeren, kopen cadeautjes voor kinderen en kleinkinderen, verzorgen onze tuinen en leveren hand- en spandiensten voor zover en daar waar mogelijk is.

De jongeren moeten sparen voor later en willen hun handen niet meer vuil maken terwijl onze ouderen nog regelmatig topsportprestaties leveren.

Wij zijn ons er zeker van bewust dat elke manier van bewegen voor een goede gezondheid onontbeerlijk is (laatst werd uit onderzoek bekend dat gezondheid de belangrijkste factor is van ons gelukkig voelen) maar laten in deze nog steeds kansen liggen. Voor mijn gevoel zijn reclame- en marketing uitingen, ook in onze branche, nog steeds voornamelijk gericht op jongeren waarbij inmiddels 15% van deze beroepsgroep geen passende baan kan vinden. Deze jongeren worden gepamperd terwijl ouderen nog als een lastige melkkoe worden beschouwd en de ingelegde pensioengelden te kust en te keur worden belegd tegen veel te hoge kosten. De opgelopen verliezen komen daarbij op het bordje van de premiebetalers en gepensioneerden terecht.

Zouden we er uiteindelijk niet op moeten toezien dat onze werkeloze afgestudeerde jonge opgeleide managers wat krachtiger worden aangepakt? Ze iets meer maatschappijbesef moeten bijbrengen en zij als tegenprestatie voor de ontvangen uitkeringen dat werk moeten verrichten waarvan wij Nederlanders blijkbaar vinden dat slechts door ouderen, vrijwilligers of buitenlanders dient te worden uitgevoerd? Deze groep komt dan wellicht in beweging, krijgt levenservaring, het besef van ‘voor wat hoort wat’ en de tijd om zich te ontwikkelen tot gezonde volwassenen die uiteindelijk uitstekend in staat zullen zijn om topprestaties te leveren.

Uiteindelijk zijn de jongeren van nu de ouderen van de toekomst.

Column Marie Anne van Laak I producten en concepten

Marie Anne van Laak

Delcom

body•LIFE 6I2013 I

Juli 2012 spraken we Christine en Bert Burgel van Family Fit Healthcenter Kaatsheuvel over de Milon Cirkel. Die hadden ze destijds een jaar in bezit en dus waren we benieuwd of de hoge verwachtingen waargemaakt werden. Inmiddels zijn we weer een jaar verder en spreken we ze opnieuw.

Hoe is het nu met…

Wat heeft twee jaar Milon jullie gebracht?

De fitnessafdeling is uiteraard flink veranderd. De focus ligt op de Milon Cirkel. Inmiddels sport meer dan de helft van onze leden op de Milon Cirkel. Bijna alle nieuwe leden komen voort uit Milon reclame.

Daarnaast kunnen we kwalitatief beter werk leveren in de Cirkel. Je staat dichter bij de klant en kan de aandacht veel beter verdelen over alle leden. De motivatie van fitnessers is doorgaans zeer slecht. Daarom haken er ook zoveel af. Het trainen op de Milon Cirkel houden ze langer vol. Het kost ze niet zoveel tijd en is gemakkelijk door de chipkaart. Tel daar de begeleiding bij op en je snapt wel dat Milon leden langer actief blijven.

Wat zie je in de rest van

je club?

De traditionele fitness loopt terug. Ook de groepslessen worden minder. Door de Milon Cirkel blijft ons ledental op peil. De flinke groei die we in het eerste jaar gemaakt hebben is afgevlakt. Maar we houden het wel vast. Ik denk dat veel andere clubs dat in deze tijd niet voor elkaar krijgen. We hebben bijvoorbeeld ook een BasicFit in Waalwijk erbij gekregen als concurrent. We onderscheiden ons daar nadrukkelijk van met de Milon Cirkel. Dat maakt dat we er amper last van hebben.

Wat voor mensen trainen op de Milon Cirkel?

De Milon doelgroep is een wat oudere, serieuze doelgroep. Ze zijn trouw want ze werken hard aan hun gezondheid. Ze willen fit worden en blijven en velen willen wel wat kilo’s kwijt ook. De nieuwe leden zijn vooral inactieve mensen, soms met blessures. Onze fysiotherapeut vaart er eveneens wel bij.

Jullie hebben een tweede Milon Cirkel aangeschaft. Hoe zit dat precies en waarom die keuze?

Met een tweede cirkel kan je nog meer variatie bieden. In die tweede Cirkel train je ook de kleinere spiergroepen. De leden die die extra uitdaging willen, kunnen die vanaf eind augustus dus krijgen. Daarnaast is het ook goed voor het totaalplaatje. De Milon Cirkel is ons topproduct en dat gaan we verder uitbreiden. Daarmee hebben nieuwe leden nog meer redenen om te starten bij ons.

Ben je, twee jaar na de komst van de eerste Milon Cirkel, nog steeds blij met deze stap?

Jazeker. We hebben laatst een onderzoek gedaan onder de Milonners. Van de 170 leden die twee jaar geleden een upgrade gekocht hebben voor het gebruik van de Milon Cirkel, zijn er 125 nog actief. Dat geeft wel aan dat de leden tevreden zijn met de manier van werken. En voor mij als ondernemer is het verschil enorm. We verkopen veel meer jaarcontracten en onze omzet is de afgelopen twee jaar gigantisch gestegen.

Family Fit Healthcenter in Kaatsheuvel

Advertorial I producten en concepten

Een jaar geleden startte Jan Schuurs in zijn Living Healthy Berlicum met de Milon Cirkel. Hoe is het nu?

Jan, wat heeft het eerste jaar Milon jullie gebracht?

Het heeft een flinke omslag teweeg gebracht. We zijn in ledenaantal gegroeid van 500 naar 800 leden. Dat is natuurlijk super, maar de omzet per lid is ook flink gestegen. En dat merk je in je rendement.

Jullie werken intensief met MyLine als voedingsconcept. Hoe gaat dat?

Dat is een ideale combinatie, Milon en MyLine. De groepsgewijze aanpak van MyLine werkt uitstekend. Daarnaast is het een must om behalve goed te trainen, ook je voeding aan te passen. Steeds meer van onze leden zien dat in en door de goede resultaten van anderen starten ze zoals het moet met Milon en Myline.

Je hebt ook een tweede vestiging in Zetten. Hoe gaat het daar?

Daar staat sinds ruim een half jaar ook een Milon Cirkel. Zelfs Martijn van der Pijl van Milon gaf toe dat ie daar niet zou passen. We hebben daar slechts 300m2. Maar ik wilde ‘m per se. Het is gigantisch om te zien hoe we daar, na 5 jaar stilstand, ineens flink gaan groeien. De medewerkers zijn enthousiast, de leden vinden het prachtig en we gaan veel beter om met het beperkte aantal vierkante meters.

Jij bent zelf importeur van Energeau, leverancier van sportdrankmachines, die daarbij de formule levert om meer omzet uit de huidige leden te halen. Je komt ook bij veel clubs. Wat kom je tegen en denk je dat Milon bij meer clubs van toegevoegde waarde kan zijn?

We kunnen niet ontkennen dat de branche het moeilijk heeft. Ik kom meer clubs tegen die in ledenaantal gekrompen zijn dan gegroeid. Voor mij was het niet anders in Berlicum. Wat ik vaak zie is dat men de prijzen verlaagt uit angst voor de concurrentie. Dat is volgens mij het stomste wat je kan doen. Je kan je nooit meten met low budgetclubs. Laat die lekker hun ding doen en kies juist voor het hogere segment. Kwaliteit, resultaat, aandacht. Dat is waar heel veel mensen voor kiezen en waar ze ook wel wat meer geld voor over hebben. Ook in deze tijd.

Living Healthy Berlicum

Summer Masterclass in EventMarketing

Op 30 augustus 2013 organiseert FitBiz Marketeers in Utrecht een eendaagse workshop in een bewezen goedkoop en krachtige marketingstrategie voor personal trainers en fitness professionals die op zoek zijn naar een effectieve manier om meer omzet te genereren.

Doelstellingen

Deze dynamische workshop heeft als doelstelling personal trainers en fitness professionals te laten ontdekken hoe ze een onwrikbaar vertrouwen in zichzelf en hun bedrijf kunnen krijgen door een simpele effectieve marketingstrategie in te zetten. Een strategie waardoor de productiviteit omhoog gaat, waardoor men precies weet hoe je meer klanten in programma's kunt krijgen en gelijkertijd meer omzet kunt genereren.

Eenvoudig en direct toepasbaar

Deze Summer Masterclass in EventMarketing is ontwikkeld om personal trainers en fitness professionals een ‘turnkey oplossing’ te geven die direct toepasbaar is om effectief op korte termijn hun business te laten groeien. Dit wordt bereikt middels praktische voorbeelden, oefeningen en interventies, zodat het voor fitness professionals van elk niveau te volgen is.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.fitbizmarketeers.nl/masterclass of stuur een e-mail naar info@fitbizmarketeers.nl

'Meten is weten'

Het menselijk lichaam bestaat uit onder andere water, eiwit, vet en botten. In een normale situatie zijn deze goed in evenwicht; of dit ook bij u het geval is, kunt u achterhalen door middel van de InBody-meting. Uw lichaamssamenstelling kunt u exact bepalen zodat u onder andere inzicht krijgt in zaken als (over) gewicht, spieropbouw en vochtverdeling. Dit is onontbeerlijk in het geven van een perfect bewegings- en voedingsadvies. De InBody 230 bepaalt de samenstelling van het lichaam door middel van bio-impedantiemetingen. Via acht contactelektrodes wordt het gehele lichaam met twee frequenties snel geanalyseerd. De InBody 230 meet de lichaamssamenstelling ongeacht leeftijd of geslacht. Andere meetaparatuur gaan wel uit van leeftijd en geslacht bij het bepalen van de lichaamssamenstelling. Bovendien geeft de meting met de InBody 230, dit in tegenstelling tot vele andere apparaten, de balans aan tussen boven- en onderlichaam en links en rechts. Inbody 230 is een product van Biospace en wordt voor de Benelux geïmporteerd door Meijers Fit en Gezond. Maak een afspraak voor uitleg en uitgebreid advies door te mailen naar info@meijers.com.

U wilt besparen op de ‘support’ van uw fitness-systeem?

U betaalt een vast bedrag per maand of per jaar voor support en service voor uw fitness-systeem? En u wordt niet meer geholpen zonder dit support-contract?

Rob Bosman van Easy2Begin helpt u wel! Easy2Begin biedt contracten aan voor de helft van het bedrag dat u nu betaalt en de meeste onderdelen zijn op voorraad. Uw systeem wordt draaiend gehouden en geback-upt. Wilt u geen contract? Dat kan ook. U bepaalt zelf wat u wilt afnemen.

Bel vrijblijvend voor meer informatie: 010-7600136 of stuur een email naar: info@easy2begin.nl.

Easy2Begin is ook leverancier van VoIP telefonie en camerabeveiliging online.

personal trainer I business

De PT in de BTW

In mijn eerdere bijdrage heb ik uiteengezet in welke gevallen het laag tarief van de BTW van toepassing is als het gaat om actieve sportbeoefening. In dit artikel ga ik in op de vraag wanneer het verlaagd BTW tarief van toepassing is zodra de sportaccommodatie ter beschikking wordt gesteld, anders dan door de exploitant. Het antwoord op deze vraag is vooral van belang voor personal trainers die als ondernemer (of ZZP-er) fungeren.

Personal trainers sluiten vaak een overeenkomst met een fitnesscentrum en geven training en begeleiding aan leden van voorgenoemd centrum. Voorts fungeert het centrum als uitvalsbasis waarbinnen de personal trainer zijn activiteiten verricht. Tevens kan het zo zijn dat er als voorwaarde wordt gesteld dat de personal trainer zijn ledenbestand inbrengt als lid. Hierdoor worden de klanten van de personal trainer (gedwongen) lid van het fitnesscentrum. Het klantenbestand van de personal trainer bestaat dan veelal uit leden van een fitnesscentrum en leden die hij er buiten heeft verworven. Echter geeft deze opzet de personal trainer nog niet de garantie dat hij het laag tarief voor de BTW kan toepassen.

De vraag blijft namelijk bestaan wie de sportaccommodatie ter beschikking stelt. Het verlaagd tarief is immers enkel van toepassing zodra de gelegenheid tot sportbeoefening wordt gegeven door diegene die de sportaccommodatie ter beschikking stelt. En in voor-genoemde situatie is dat niet de personal trainer. Hieronder omschrijf ik onder welke omstandigheden er wel sprake kan zijn van ter beschikking stelling van een sport-accommodatie door een personal trainer. Ik neem de zelfstandige personal trainer die hoofdzakelijk zijn activiteiten verricht in een fitnesscentrum als uitgangspunt.

Ter beschikking stelling van de sportaccommodatie

In eerste instantie geldt dat onder ‘ter beschikking stelling’ wordt verstaan het verlenen van het recht om gebruik te maken van de sportaccommodatie. De exploitant van een fitnesscentrum stelt de sportaccommodatie ter beschikking aan zijn leden. Als de exploitant van het fitnesscentrum tevens les, instructie of begeleiding geeft, geldt het verlaagd tarief ook voor die prestaties. Een belangrijk aspect in de ter beschikking stelling van de sportaccommodatie is het verlenen van het gebruiksrecht om te kunnen sporten in de accommodatie. Personal trainers zijn echter vaak niet degene die het gebruiksrecht verlenen aan de leden van een fitnesscentrum. De leden maken namelijk gebruik van hun lidmaatschapsrecht om gebruik te kunnen maken van het centrum waar ze lid van zijn.

De belastingdienst stelt zich expliciet op het standpunt dat vormen van actieve sportbeoefening, zonder de ter beschikking stelling van een sportaccommodatie, niet onder het verlaagd tarief kunnen vallen. De personal trainer die in een fitnesscentrum enkel training, instructie en begeleiding geeft, moet zodoende het hoog tarief voor de BTW toepassen.

Specifieke geval van ter beschikking stelling

Toch is de situatie niet helemaal zwart-wit. In 2004 stapte een tennisleraar van een tennisschool naar de rechter omdat hij van mening was dat het verlaagd tarief van toepassing was op zijn tennislessen. Hij beschikte niet over een eigen tennisbaan maar huurde er één af bij een tennishal. De belastingdienst had zich op het standpunt gesteld dat het verlaagde tarief niet van toepassing was. Zij vonden dat enkel het geven van tennislessen in de vorm van instructie, training en begeleiding niet kwalificeerde als ter beschikkingstelling van een sportaccomodatie. De tennisleraar was het hier niet mee eens. Hij bepaalde immers welke leerlingen op welke tijd les kregen, wanneer de tennisbaan moest worden gereserveerd en welke leerling(en) wanneer gebruik konden maken van de tennisbaan. Voorts huurde hij de tennisbaan en verhuurde hij deze feitelijk door aan zijn leerlingen door de huurprijs door te berekenen in de tennislessen. Tot slot meende de tennisleraar dat de tennisbaan een kwalificerende sportaccommodatie is waar actieve sport-beoefening in kan worden uitgeoefend. Op basis hiervan was de tennisleraar van mening dat het verlaagd tarief kon worden toegepast. De rechter was het met de tennisleraar eens en stelde de belastingdienst in het ongelijk. Hier was dus sprake van een specifiek geval waarin de ter beschikking stelling toch plaatsvond door diegene die niet de exploitant is van de sportaccommodatie.

Specifiek geval van toepassing op personal trainers?

Voor de personal trainer biedt de tennisleraar-uitspraak naar mijn mening aanknopings-punten. Want veel aspecten die van toepassing waren bij de tennisleraar kunnen ook gelden voor de gemiddelde personal trainer. Belangrijk is wel dat de personal trainer de belangrijkste uitgangspunten in de uitspraak toepast op zijn situatie. Deze uitgangspunten zijn de volgende: 1. de personal trainer dient zelfstandig te bepalen op welk moment een klant een training krijgt. Uiteraard kan dit in samenspraak met de klant maar de personal trainer moet hier de regie in hebben. 2. Voorts dient de personal trainer een exclusief gebruiksrecht te verlenen aan zijn klant ten aanzien van het gebruik van de sportaccommodatie. Dit kan bijvoorbeeld een aerobic ruimte binnen een fitnesscentrum zijn die niet gebruikt wordt voor een groepsles maar waar de personal trainer een klant individueel of in small group kan trainen. Als de personal trainer met de exploitant van een fitnesscentrum overeenkomt dat hij gebruik maakt van deze ruimte om zijn klanten te trainen, op momenten dat er geen aerobics of andere vormen van groepslessen in de ruimte worden gegeven, dan stelt hij een sportaccommodatie ter beschikking. Immers, de ruimte is permanent ingericht voor actieve sportbeoefening en kwalificeert als sportaccommodatie. 3. Tevens dient de personal trainer een overeenkomst af te sluiten tussen hem en de exploitant van het fitnesscentrum waaruit blijkt welk gedeelte van het fitnesscentrum wanneer exclusief ter beschikking staat aan de personal trainer. Hier dient dan uiteraard een zakelijke huurprijs te worden overeengekomen. Als de personal trainer op deze manier zijn activiteiten en samenwerking met een fitnesscentrum opzet, kan er naar mijn mening gebruik worden gemaakt van het verlaagd tarief. De personal trainer stelt immers op deze manier een sportaccommodatie ter beschikking aan zijn klanten.

Conclusie

De ondernemer die een sportaccommodatie ter beschikking stelt kan gebruik maken van het verlaagd tarief voor de BTW. In het geval van een personal trainer die zijn trainingen geeft in een fitnesscentrum, geldt in beginsel het verlaagd tarief niet. Enkel en alleen als de personal trainer ervoor zorgt dat hij een sportaccommodatie ter beschikking stelt kan het laag tarief gelden. De ter beschikkingstelling kan naar mijn mening al plaatsvinden zodra de personal trainer een exclusief gebruiksrecht krijgt over een kwalificerende sportaccommodatie binnen een fitnesscentrum en deze ter beschikking stelt aan zijn klanten.

Personal trainers sluiten vaak een overeenkomst met een fitnesscentrum en geven training en begeleiding aan leden van voorgenoemd centrum. Voorts fungeert het centrum als uitvalsbasis waarbinnen de personal trainer zijn activiteiten verricht. Tevens kan het zo zijn dat er als voorwaarde wordt gesteld dat de personal trainer zijn ledenbestand inbrengt als lid. Hierdoor worden de klanten van de personal trainer (gedwongen) lid van het fitnesscentrum. Het klantenbestand van de personal trainer bestaat dan veelal uit leden van een fitnesscentrum en leden die hij er buiten heeft verworven. Echter geeft deze opzet de personal trainer nog niet de garantie dat hij het laag tarief voor de BTW kan toepassen.

De vraag blijft namelijk bestaan wie de sportaccommodatie ter beschikking stelt. Het verlaagd tarief is immers enkel van toepassing zodra de gelegenheid tot sportbeoefening wordt gegeven door diegene die de sportaccommodatie ter beschikking stelt. En in voor-genoemde situatie is dat niet de personal trainer. Hieronder omschrijf ik onder welke omstandigheden er wel sprake kan zijn van ter beschikking stelling van een sport-accommodatie door een personal trainer. Ik neem de zelfstandige personal trainer die hoofdzakelijk zijn activiteiten verricht in een fitnesscentrum als uitgangspunt.

Ter beschikking stelling van de sportaccommodatie

In eerste instantie geldt dat onder ‘ter beschikking stelling’ wordt verstaan het verlenen van het recht om gebruik te maken van de sportaccommodatie. De exploitant van een fitnesscentrum stelt de sportaccommodatie ter beschikking aan zijn leden. Als de exploitant van het fitnesscentrum tevens les, instructie of begeleiding geeft, geldt het verlaagd tarief ook voor die prestaties. Een belangrijk aspect in de ter beschikking stelling van de sportaccommodatie is het verlenen van het gebruiksrecht om te kunnen sporten in de accommodatie. Personal trainers zijn echter vaak niet degene die het gebruiksrecht verlenen aan de leden van een fitnesscentrum. De leden maken namelijk gebruik van hun lidmaatschapsrecht om gebruik te kunnen maken van het centrum waar ze lid van zijn.

De belastingdienst stelt zich expliciet op het standpunt dat vormen van actieve sportbeoefening, zonder de ter beschikking stelling van een sportaccommodatie, niet onder het verlaagd tarief kunnen vallen. De personal trainer die in een fitnesscentrum enkel training, instructie en begeleiding geeft, moet zodoende het hoog tarief voor de BTW toepassen.

Specifieke geval van ter beschikking stelling

Toch is de situatie niet helemaal zwart-wit. In 2004 stapte een tennisleraar van een tennisschool naar de rechter omdat hij van mening was dat het verlaagd tarief van toepassing was op zijn tennislessen. Hij beschikte niet over een eigen tennisbaan maar huurde er één af bij een tennishal. De belastingdienst had zich op het standpunt gesteld dat het verlaagde tarief niet van toepassing was. Zij vonden dat enkel het geven van tennislessen in de vorm van instructie, training en begeleiding niet kwalificeerde als ter beschikkingstelling van een sportaccomodatie. De tennisleraar was het hier niet mee eens. Hij bepaalde immers welke leerlingen op welke tijd les kregen, wanneer de tennisbaan moest worden gereserveerd en welke leerling(en) wanneer gebruik konden maken van de tennisbaan. Voorts huurde hij de tennisbaan en verhuurde hij deze feitelijk door aan zijn leerlingen door de huurprijs door te berekenen in de tennislessen. Tot slot meende de tennisleraar dat de tennisbaan een kwalificerende sportaccommodatie is waar actieve sport-beoefening in kan worden uitgeoefend. Op basis hiervan was de tennisleraar van mening dat het verlaagd tarief kon worden toegepast. De rechter was het met de tennisleraar eens en stelde de belastingdienst in het ongelijk. Hier was dus sprake van een specifiek geval waarin de ter beschikking stelling toch plaatsvond door diegene die niet de exploitant is van de sportaccommodatie.

Specifiek geval van toepassing op personal trainers?

Voor de personal trainer biedt de tennisleraar-uitspraak naar mijn mening aanknopings-punten. Want veel aspecten die van toepassing waren bij de tennisleraar kunnen ook gelden voor de gemiddelde personal trainer. Belangrijk is wel dat de personal trainer de belangrijkste uitgangspunten in de uitspraak toepast op zijn situatie. Deze uitgangspunten zijn de volgende: 1. de personal trainer dient zelfstandig te bepalen op welk moment een klant een training krijgt. Uiteraard kan dit in samenspraak met de klant maar de personal trainer moet hier de regie in hebben. 2. Voorts dient de personal trainer een exclusief gebruiksrecht te verlenen aan zijn klant ten aanzien van het gebruik van de sportaccommodatie. Dit kan bijvoorbeeld een aerobic ruimte binnen een fitnesscentrum zijn die niet gebruikt wordt voor een groepsles maar waar de personal trainer een klant individueel of in small group kan trainen. Als de personal trainer met de exploitant van een fitnesscentrum overeenkomt dat hij gebruik maakt van deze ruimte om zijn klanten te trainen, op momenten dat er geen aerobics of andere vormen van groepslessen in de ruimte worden gegeven, dan stelt hij een sportaccommodatie ter beschikking. Immers, de ruimte is permanent ingericht voor actieve sportbeoefening en kwalificeert als sportaccommodatie. 3. Tevens dient de personal trainer een overeenkomst af te sluiten tussen hem en de exploitant van het fitnesscentrum waaruit blijkt welk gedeelte van het fitnesscentrum wanneer exclusief ter beschikking staat aan de personal trainer. Hier dient dan uiteraard een zakelijke huurprijs te worden overeengekomen. Als de personal trainer op deze manier zijn activiteiten en samenwerking met een fitnesscentrum opzet, kan er naar mijn mening gebruik worden gemaakt van het verlaagd tarief. De personal trainer stelt immers op deze manier een sportaccommodatie ter beschikking aan zijn klanten.

Conclusie

De ondernemer die een sportaccommodatie ter beschikking stelt kan gebruik maken van het verlaagd tarief voor de BTW. In het geval van een personal trainer die zijn trainingen geeft in een fitnesscentrum, geldt in beginsel het verlaagd tarief niet. Enkel en alleen als de personal trainer ervoor zorgt dat hij een sportaccommodatie ter beschikking stelt kan het laag tarief gelden. De ter beschikkingstelling kan naar mijn mening al plaatsvinden zodra de personal trainer een exclusief gebruiksrecht krijgt over een kwalificerende sportaccommodatie binnen een fitnesscentrum en deze ter beschikking stelt aan zijn klanten.

Mark Dongor

is als fiscaal jurist en AA-accountant verbonden aan Prime Accountants & Belastingadviseurs. Wilt u reageren: mark@prime-ab.nl

3 voorspellers van verandering

In de vorige nummers van body•LIFE heeft u kennis kunnen maken met Motivational Interviewing en de rol van de fitnessinstructeur hierin. Waar in het eerste artikel vooral de nadruk lag op de algemene uitvoering en de effectiviteit van Motivational Interviewing binnen de fitnessbranche, ging het in het tweede artikel over de tweestrijd die sporters ervaren bij verandering. Het derde artikel gaat over de 3 voorspellers van verandering en hoe je daarmee de motivatie van de sporter om te veranderen, kunt versterken.

1 Verandertaal

Je kunt als instructeur aangeven waarom een sporter zou moeten veranderen en hoe hij dat kan doen. Echter uit onderzoek blijkt: mensen zijn veel beter, sneller en langduriger te motiveren tot verandering wanneer ze zichzelf hierover uitspraken horen doen. Het zichzelf naar de verandering toe praten noemen we verandertaal. Praten mensen zich van de verandering af, dan spreken we van weerstandstaal of status quo-taal.

We kennen vijf soorten verandertaal:

1. Redenen ( waarom zou ik? (cognitief))

2. Wensen (wat levert het me op? (willen, verlangen))

3. Mogelijkheden (hoe zou ik het aanpakken?)

4. Vertrouwen (zou het me lukken?, houd ik het vol?)

5. Noodzaak (moet het NU? Is er urgentie/prioriteit?)

Wat voor uitspraken kunt u de sporter dan horen doen?

1. Wensen: “Ik wil weer in mijn trouwjurk passen.”

2. Redenen: “Ik weet dat die dikke buik slecht voor me is.”

3. Mogelijkheden: “Ik zou op de fiets naar mijn werk kunnen gaan.”

4. Vertrouwen: “Naar mijn werk fietsen lukt me wel, dat heb ik vaker gedaan.”

5. Noodzaak: “Als ik nu niets doe, wordt het alleen maar moeilijker en ik wil niet achter de geraniums zitten.”

Ontlokken verandertaal in de praktijk:

1. Nu we weten dat het belangrijk is om als instructeur zoveel mogelijk verandertaal te ontlokken (en status quo-taal te voorkomen) kun je er voor kiezen om dit te ontlokken middels het stellen van open vragen. Een voorbeeld:

Instructeur: “Hoe zou u meer in beweging kunnen komen?” Sporter: “Nou, ik zou vaker de fiets kunnen nemen naar mijn werk. Ik ben dan al gauw een half uur in beweging, en het is ook nog eens goed voor mijn knieklachten.”

2. Zijn alle soorten verandertaal wel aanwezig? Want uit onderzoek blijkt dat als één soort verandertaal ontbreekt, de kans op duurzame gedragsverandering een heel stuk kleiner is.

Met behulp van het stellen van open vragen en/of een reflectie kunt u de ontbrekende verandertaal ontlokken en de al aanwezige verandertaal versterken.

Een voorbeeld: een sporter geeft aan dat hij zal nadenken over uw advies om meer te gaan bewegen. U krijgt gelijk het gevoel dat dit niet spreekt voor een hoge commitment. U besluit om meer verandertaal te ontlokken.

Instructeur: “Wat zou het u opleveren als u het zou doen?” (wensen)

Sporter: “Nou, ik zou heel graag weer willen sporten.”

Instructeur: “Waarom is dat belangrijk voor u?” (redenen)

Sporter: “Ik wil wat fitter worden en tevens een beetje afvallen.”

Instructeur: “Vanwaar dat u daar juist nu mee aan de slag wil?” (noodzaak)

Sporter: “Nou als mijn knie over 8 weken weer wat sterker is kan ik op vakantie gaan wandelen in de bergen.”

Instructeur: “Hoeveel vertrouwen heeft u erin dat u de komende 6 maanden regelmatig blijft sporten?” (vertrouwen)

Sporter: “Nou, ik ben bang dat die klachten misschien wel erger worden door het trainen en dat ik dan helemaal niks meer kan.”

Vooral het vertrouwen van de sporter vormt hier dus het probleem. Daar zou je dan gericht op door kunnen gaan (bijv. verder uitvragen, informatie geven, opbouw aanpassen etc).

2 Commitmenttaal

Commitmenttaal is taal die aangeeft hoeveel momentum er is richting verandering/actie.

Hoe meer commitment (intentie, vastberadenheid, belofte, besluiten) hoe waarschijnlijker het is dat iemand ook echt gaat veranderen en het gaat volhouden.

Enkele voorbeelden van commitmenttaal: “ik heb het er voor over”, “ik ben er klaar voor”, “ik ben bereid om”, “ik wil”, “ik zal”, “ik ga”. Etc. etc.

Commitment versterken in de praktijk

Om commitment te versterken kun je bewust (en op een bepaalde manier) reageren op commitment taal. Bijvoorbeeld door, als het voorbijkomt in een gesprek er op door te vragen (open vragen), een reflectie op te maken of om voorbeelden te vragen. Op die manier ontlok je meer commitmenttaal.

Een voorbeeld;

Sporter: “Ik zal thuis eens nadenken over hoe vaak ik per week wil trainen”

Enkele mogelijke reacties van de instructeur:

U wilt graag een bewust besluit nemen waar u achter kunt staan (reflectie)

U wilt in ieder geval 1 x per week trainen en misschien wel meer (reflectie)

Wat zou het u eventueel opleveren als u vaker kwam? (open vraag)

Hoe belangrijk is het aantal keer trainen voor u? (open vraag)

Waar zou u dat aan merken als u meerdere keren per week zou trainen (open vraag)

3 Voorbereidende stapjes

Naast verandertaal ontlokken en commitment versterken is het belangrijk dat u de sporter uitlokt om op korte termijn kleine en dus kansrijke, voorbereidende stappen te maken.

Want ook dat heeft een voorspellende waarde voor daadwerkelijke gedragsverandering.

Mensen hebben vaak een zetje nodig om hun goede voornemens naar concreet gedrag te vertalen. U kunt de sporter (bij voldoende veranderingsbereidheid) hierbij helpen door te vragen hoe iemand dat nu wil aanpakken. Belangrijk hierbij is dat de focus niet zozeer ligt op de daadwerkelijke gedragsverandering (bijv. 2 x per week fitnessen), maar veel meer op het ontlokken van kleine voorbereidende stapjes (kopen van fitness kleren, tijd vrij plannen in agenda, een vriend mee vragen etc) omdat daarmee de kans groter wordt dat de daadwerkelijke gedragsverandering vanzelf plaatsvindt.

Voorbereidende stapjes in de praktijk

In deze fase wil je de sporter concreet laten nadenken over zijn voorbereiding om te komen tot de eerste stapjes van het daadwerkelijke gewenste gedrag. Belangrijk daarbij is: concreet gedrag, wat op korte termijn opgepakt kan worden en waarvan de sporter veel vertrouwen heeft dat hem dit gaat lukken.

Enkele voorbeelden:

“Wat zou u morgen kunnen doen als voorbereiding op….?”,

“Waar zou u deze week mee willen beginnen?”

“Wat zou voor u een logische eerste stap zijn?”

“Wat zou u morgen alvast kunnen doen wat u ook zeker gaat lukken?”

Een neveneffect is dat door het praten over welke stappen gedaan kunnen worden, de sporter zijn veranderproces visualiseert en nadenkt over eventuele praktische barrières die nog overwonnen moeten worden.

Alles met als doel: de weg effenen en de kans op slagen verhogen.

1 Verandertaal

Je kunt als instructeur aangeven waarom een sporter zou moeten veranderen en hoe hij dat kan doen. Echter uit onderzoek blijkt: mensen zijn veel beter, sneller en langduriger te motiveren tot verandering wanneer ze zichzelf hierover uitspraken horen doen. Het zichzelf naar de verandering toe praten noemen we verandertaal. Praten mensen zich van de verandering af, dan spreken we van weerstandstaal of status quo-taal.

We kennen vijf soorten verandertaal:

1. Redenen ( waarom zou ik? (cognitief))

2. Wensen (wat levert het me op? (willen, verlangen))

3. Mogelijkheden (hoe zou ik het aanpakken?)

4. Vertrouwen (zou het me lukken?, houd ik het vol?)

5. Noodzaak (moet het NU? Is er urgentie/prioriteit?)

Wat voor uitspraken kunt u de sporter dan horen doen?

1. Wensen: “Ik wil weer in mijn trouwjurk passen.”

2. Redenen: “Ik weet dat die dikke buik slecht voor me is.”

3. Mogelijkheden: “Ik zou op de fiets naar mijn werk kunnen gaan.”

4. Vertrouwen: “Naar mijn werk fietsen lukt me wel, dat heb ik vaker gedaan.”

5. Noodzaak: “Als ik nu niets doe, wordt het alleen maar moeilijker en ik wil niet achter de geraniums zitten.”

Ontlokken verandertaal in de praktijk:

1. Nu we weten dat het belangrijk is om als instructeur zoveel mogelijk verandertaal te ontlokken (en status quo-taal te voorkomen) kun je er voor kiezen om dit te ontlokken middels het stellen van open vragen. Een voorbeeld:

Instructeur: “Hoe zou u meer in beweging kunnen komen?” Sporter: “Nou, ik zou vaker de fiets kunnen nemen naar mijn werk. Ik ben dan al gauw een half uur in beweging, en het is ook nog eens goed voor mijn knieklachten.”

2. Zijn alle soorten verandertaal wel aanwezig? Want uit onderzoek blijkt dat als één soort verandertaal ontbreekt, de kans op duurzame gedragsverandering een heel stuk kleiner is.

Met behulp van het stellen van open vragen en/of een reflectie kunt u de ontbrekende verandertaal ontlokken en de al aanwezige verandertaal versterken.

Een voorbeeld: een sporter geeft aan dat hij zal nadenken over uw advies om meer te gaan bewegen. U krijgt gelijk het gevoel dat dit niet spreekt voor een hoge commitment. U besluit om meer verandertaal te ontlokken.

Instructeur: “Wat zou het u opleveren als u het zou doen?” (wensen)

Sporter: “Nou, ik zou heel graag weer willen sporten.”

Instructeur: “Waarom is dat belangrijk voor u?” (redenen)

Sporter: “Ik wil wat fitter worden en tevens een beetje afvallen.”

Instructeur: “Vanwaar dat u daar juist nu mee aan de slag wil?” (noodzaak)

Sporter: “Nou als mijn knie over 8 weken weer wat sterker is kan ik op vakantie gaan wandelen in de bergen.”

Instructeur: “Hoeveel vertrouwen heeft u erin dat u de komende 6 maanden regelmatig blijft sporten?” (vertrouwen)

Sporter: “Nou, ik ben bang dat die klachten misschien wel erger worden door het trainen en dat ik dan helemaal niks meer kan.”

Vooral het vertrouwen van de sporter vormt hier dus het probleem. Daar zou je dan gericht op door kunnen gaan (bijv. verder uitvragen, informatie geven, opbouw aanpassen etc).

2 Commitmenttaal

Commitmenttaal is taal die aangeeft hoeveel momentum er is richting verandering/actie.

Hoe meer commitment (intentie, vastberadenheid, belofte, besluiten) hoe waarschijnlijker het is dat iemand ook echt gaat veranderen en het gaat volhouden.

Enkele voorbeelden van commitmenttaal: “ik heb het er voor over”, “ik ben er klaar voor”, “ik ben bereid om”, “ik wil”, “ik zal”, “ik ga”. Etc. etc.

Commitment versterken in de praktijk

Om commitment te versterken kun je bewust (en op een bepaalde manier) reageren op commitment taal. Bijvoorbeeld door, als het voorbijkomt in een gesprek er op door te vragen (open vragen), een reflectie op te maken of om voorbeelden te vragen. Op die manier ontlok je meer commitmenttaal.

Een voorbeeld;

Sporter: “Ik zal thuis eens nadenken over hoe vaak ik per week wil trainen”

Enkele mogelijke reacties van de instructeur:

U wilt graag een bewust besluit nemen waar u achter kunt staan (reflectie)

U wilt in ieder geval 1 x per week trainen en misschien wel meer (reflectie)

Wat zou het u eventueel opleveren als u vaker kwam? (open vraag)

Hoe belangrijk is het aantal keer trainen voor u? (open vraag)

Waar zou u dat aan merken als u meerdere keren per week zou trainen (open vraag)

3 Voorbereidende stapjes

Naast verandertaal ontlokken en commitment versterken is het belangrijk dat u de sporter uitlokt om op korte termijn kleine en dus kansrijke, voorbereidende stappen te maken.

Want ook dat heeft een voorspellende waarde voor daadwerkelijke gedragsverandering.

Mensen hebben vaak een zetje nodig om hun goede voornemens naar concreet gedrag te vertalen. U kunt de sporter (bij voldoende veranderingsbereidheid) hierbij helpen door te vragen hoe iemand dat nu wil aanpakken. Belangrijk hierbij is dat de focus niet zozeer ligt op de daadwerkelijke gedragsverandering (bijv. 2 x per week fitnessen), maar veel meer op het ontlokken van kleine voorbereidende stapjes (kopen van fitness kleren, tijd vrij plannen in agenda, een vriend mee vragen etc) omdat daarmee de kans groter wordt dat de daadwerkelijke gedragsverandering vanzelf plaatsvindt.

Voorbereidende stapjes in de praktijk

In deze fase wil je de sporter concreet laten nadenken over zijn voorbereiding om te komen tot de eerste stapjes van het daadwerkelijke gewenste gedrag. Belangrijk daarbij is: concreet gedrag, wat op korte termijn opgepakt kan worden en waarvan de sporter veel vertrouwen heeft dat hem dit gaat lukken.

Enkele voorbeelden:

“Wat zou u morgen kunnen doen als voorbereiding op….?”,

“Waar zou u deze week mee willen beginnen?”

“Wat zou voor u een logische eerste stap zijn?”

“Wat zou u morgen alvast kunnen doen wat u ook zeker gaat lukken?”

Een neveneffect is dat door het praten over welke stappen gedaan kunnen worden, de sporter zijn veranderproces visualiseert en nadenkt over eventuele praktische barrières die nog overwonnen moeten worden.

Alles met als doel: de weg effenen en de kans op slagen verhogen.

Motivational Interviewing I business

Stijn van Merendonk is expert in Motivational Interviewing en richtte in 2009 de Academie voor Motivatie & Gedragsverandering op. Zijn motto: Gemotiveerde sporters? Dat heb je zelf in de hand! Tijdens zijn werk als sportcoach, fysiotherapeut en leefstijlcoach stond motivatie en gezond gedrag altijd centraal. In 2006 specialiseerde hij zich in Motivational Interviewing. Hij paste deze methodiek toe en ontdekte meteen de kracht van motiveren. De resultaten die hij boekte, bleven niet onopgemerkt. Al snel vroegen collega's naar zijn ‘geheim’. Dat veranderde zijn loopbaan. Nu traint hij fitnessinstructeurs, leefstijlcoaches, artsen en specialisten, paramedici en diverse zorgnetwerken in het toepassen van Motivational Interviewing.

Voor meer informatie:

www.academiemg.nl of mail naar

stijnvanmerendonk@academiemg.nl

Gratis reclame: 7 tips

Aandacht in de media is goud waard. Redactionele inhoud wordt als geloofwaardig beschouwd. Doel is dat de belangstelling van de ontvanger wordt gewekt zonder dat de boodschap herkenbaar is als reclame. Een belangrijk middel om redactionele aandacht te krijgen in zowel online als offline nieuwsmedia is het schrijven van een persbericht. We bieden u graag een zevental tips voor een succesvol persbericht:

• Zorg voor nieuwswaarde

Een nieuwsmedium plaatst niet zomaar een artikel. Er moet wel degelijk sprake zijn van een nieuwswaardig feit, een actuele aanleiding. In bijgevoegd voorbeeld is dat een onderzoek naar hoe Nederlanders zich voelen in badkleding. Een open dag of het feit dat de kleedkamers zijn opgeknapt zal niet snel interessant genoeg zijn voor een redactie. Inhaken op actuele gebeurtenissen in het nationale of internationale nieuws kan juist weer wel goed werken.

• Noem prominenten

Noem en citeer belangrijke personen in het persbericht: bekende instanties, specialisten, maar ook de eigenaar of bedrijfsleider van het sportcentrum kunnen genoemd worden. Helemaal goed is het noemen van bekende mensen, die de nieuwswaarde kunnen verhogen: een bekende sporter, lokale politicus of ondernemer bijvoorbeeld. In het voorbeeld worden de onderzoeksinstantie en de afslankspecialiste genoemd en geciteerd. Ook een referentie van een klant zoals in het voorbeeld, kan authentiek en overtuigend overkomen.

• Kort, krachtig en kant-en-klaar

Redacties hebben weinig tijd, moeten snel beslissingen nemen. Een persbericht dat kant-en-klaar is en in principe letterlijk kan worden overgenomen, zal eerder voorrang krijgen bij de nieuwsselectie. In de meeste media is daarbij geen ruimte voor een A4 aan tekst; nieuws moet kort en krachtig zijn. Het artikel moet bij wijze van spreken kunnen passen in het scherm van een smartphone.

• Houd rekening met marketingregels

Een persbericht is onderdeel van de marketingcommunicatiestrategie. Er moet dus rekening worden gehouden met onder andere de doelgroep van het fitnesscentrum, de propositie, de ‘unique selling points’. Een persbericht is per definitie nooit interessant voor iedereen, maar moet juist een specifieke doelgroep aanspreken. De keuze van het nieuwsmedium is daarbij uiteraard ook van belang. Het voorbeeld dat is afgebeeld past heel goed bij een sportcentrum dat gespecialiseerd is op het gebied van afslanken en past veel minder bij een club met een fysiotherapeutische inslag.

• Kies de juist stijl

Een aantrekkelijke kop is zeer belangrijk en moet direct de aandacht trekken en uitnodigen tot verder lezen. Vervolgens volgt een inleidende alinea waar alles in genoemd wordt: wie, wat, waar, waarom, wanneer; alles moet hierin beantwoord worden. Sluit altijd af met het noemen van de contactgegevens voor de redactie. Van belang is verder om niet te schrijven in de ‘wij-vorm’; schrijf het artikel als journalist, niet als eigenaar of medewerker van het fitnesscentrum. Spelfouten zijn uiteraard absoluut onwenselijk. Roep eventueel de hulp in van tekstschrijvers en marketingspecialisten.

• Combineer met beeld

Een artikel gecombineerd met een foto heeft nog veel meer impact dan alleen een stuk tekst. Zorg er dus voor dat goed beeldmateriaal in hoge resolutie wordt meegeleverd bij het persbericht. Vermeld hierbij de fotograaf en dat er toestemming is voor het gebruik van de foto.

• De juiste ingang

Zorg voor een goede contactpersoon bij de (lokale) media. Mail het persbericht ook altijd direct aan deze persoon en niet aan een algemeen e-mailadres waar het op de grote hoop verdwijnt. Zeker als het een medium betreft waar ook in geadverteerd wordt door het fitnesscentrum, zal de bereidwilligheid tot het plaatsen van het persbericht groter zijn.

Gratis reclame: dat zou toch menig fitnessondernemer moeten aanspreken. In een tijd dat de fitnessbranche onder druk staat door de economische malaise in Nederland, staan de budgetten van menig fitnesscentrum onder druk. Het is een soort vicieuze cirkel: minder geld voor reclame, minder instroom, dalend ledenaantal, dalende omzet, minder geld voor reclame, etc. Toch hoeft reclame maken niet altijd geld te kosten. Sterker nog: ‘free publicity’ is in veel gevallen een ideaal medium om je boodschap over te brengen.

Aandacht in de media is goud waard. Redactionele inhoud wordt als geloofwaardig beschouwd. Doel is dat de belangstelling van de ontvanger wordt gewekt zonder dat de boodschap herkenbaar is als reclame. Een belangrijk middel om redactionele aandacht te krijgen in zowel online als offline nieuwsmedia is het schrijven van een persbericht. We bieden u graag een zevental tips voor een succesvol persbericht:

• Zorg voor nieuwswaarde

Een nieuwsmedium plaatst niet zomaar een artikel. Er moet wel degelijk sprake zijn van een nieuwswaardig feit, een actuele aanleiding. In bijgevoegd voorbeeld is dat een onderzoek naar hoe Nederlanders zich voelen in badkleding. Een open dag of het feit dat de kleedkamers zijn opgeknapt zal niet snel interessant genoeg zijn voor een redactie. Inhaken op actuele gebeurtenissen in het nationale of internationale nieuws kan juist weer wel goed werken.

• Noem prominenten

Noem en citeer belangrijke personen in het persbericht: bekende instanties, specialisten, maar ook de eigenaar of bedrijfsleider van het sportcentrum kunnen genoemd worden. Helemaal goed is het noemen van bekende mensen, die de nieuwswaarde kunnen verhogen: een bekende sporter, lokale politicus of ondernemer bijvoorbeeld. In het voorbeeld worden de onderzoeksinstantie en de afslankspecialiste genoemd en geciteerd. Ook een referentie van een klant zoals in het voorbeeld, kan authentiek en overtuigend overkomen.

• Kort, krachtig en kant-en-klaar

Redacties hebben weinig tijd, moeten snel beslissingen nemen. Een persbericht dat kant-en-klaar is en in principe letterlijk kan worden overgenomen, zal eerder voorrang krijgen bij de nieuwsselectie. In de meeste media is daarbij geen ruimte voor een A4 aan tekst; nieuws moet kort en krachtig zijn. Het artikel moet bij wijze van spreken kunnen passen in het scherm van een smartphone.

• Houd rekening met marketingregels

Een persbericht is onderdeel van de marketingcommunicatiestrategie. Er moet dus rekening worden gehouden met onder andere de doelgroep van het fitnesscentrum, de propositie, de ‘unique selling points’. Een persbericht is per definitie nooit interessant voor iedereen, maar moet juist een specifieke doelgroep aanspreken. De keuze van het nieuwsmedium is daarbij uiteraard ook van belang. Het voorbeeld dat is afgebeeld past heel goed bij een sportcentrum dat gespecialiseerd is op het gebied van afslanken en past veel minder bij een club met een fysiotherapeutische inslag.

• Kies de juist stijl

Een aantrekkelijke kop is zeer belangrijk en moet direct de aandacht trekken en uitnodigen tot verder lezen. Vervolgens volgt een inleidende alinea waar alles in genoemd wordt: wie, wat, waar, waarom, wanneer; alles moet hierin beantwoord worden. Sluit altijd af met het noemen van de contactgegevens voor de redactie. Van belang is verder om niet te schrijven in de ‘wij-vorm’; schrijf het artikel als journalist, niet als eigenaar of medewerker van het fitnesscentrum. Spelfouten zijn uiteraard absoluut onwenselijk. Roep eventueel de hulp in van tekstschrijvers en marketingspecialisten.

• Combineer met beeld

Een artikel gecombineerd met een foto heeft nog veel meer impact dan alleen een stuk tekst. Zorg er dus voor dat goed beeldmateriaal in hoge resolutie wordt meegeleverd bij het persbericht. Vermeld hierbij de fotograaf en dat er toestemming is voor het gebruik van de foto.

• De juiste ingang

Zorg voor een goede contactpersoon bij de (lokale) media. Mail het persbericht ook altijd direct aan deze persoon en niet aan een algemeen e-mailadres waar het op de grote hoop verdwijnt. Zeker als het een medium betreft waar ook in geadverteerd wordt door het fitnesscentrum, zal de bereidwilligheid tot het plaatsen van het persbericht groter zijn.

Helft Nederlanders voelt zich niet prettig in badkleding

Uit recent onderzoek van Gezondheidsnet onder 1250 mensen, blijkt dat de helft zich niet comfortabel voelt in badkleding. Maar liefst 68% vindt zichzelf te zwaar en 55% vindt de buik het meeste lelijke lichaamsdeel. Sportcentrum ‘Slanke Den’ is specialist op het gebied van afslanken en herkent deze problemen.

“De maanden april tot en met juni is er bij ons topdrukte in de speciale Slim Studio. Veel mensen willen snel omvang en kilo’s verliezen voordat ze op vakantie gaan. En dat kan bij ons met de speciale Slim Belly buikband die in combinatie met conditietraining en aangepaste voeding zorgt voor het gewenste resultaat,” zegt afslankspecialiste Anita Magerkamp van Sportcentrum ‘Slanke Den’.

De cijfers spreken voor zich: al meer dan 3.000 inwoners van Amsterdam zijn gemiddeld 8,4 centimeter buikomvang verloren binnen 4 weken. Ook Maartje Meer deed mee aan de afslankkuur: “Ik wilde een paar kilo kwijt en me lekker voelen als ik straks op het strand lig en dat is me gelukt. Enige ‘nadeel’ is dat ik nieuwe zomerkleding moet kopen nu, want ik ben 2 kledingmaten kwijt!”

Meer informatie via www.sportcentrumslankeden.nl en www.slim-belly.com

advertorial I business

Matthijs Mennes, is country manager Benelux en senior marketingspecialist bij Greinwalder & Partner Marketing Services International, Europa’s grootste marketingadviesbureau voor de fitnessbranche, o.a. bekend van succesconcepten als Slim Belly en Hoe fit is Nederland.

Hij is benieuwd naar uw reactie:

matthijs.mennes@greinwalder.com

Exclusiviteit Cybex in Duitsland

MoveToLive International is verheugd over het feit dat zij vanaf 1 augustus 2013 ook in de Duitse commerciële fitnessmarkt de exclusiviteit van het merk Cybex verkregen heeft. De huidige Cybex distributeur in Duitsland, de LMT Group, zal zich enkel gaan richten op de medische markt. Door hun achtergrond in de medische wereld, het potentieel in dit segment en de snelle groei daarin, was het voor hen een logische keuze de splitsing te maken. In MoveToLive International werd direct een perfecte partner voor de commerciële markt gevonden: zij zijn reeds actief in Duitsland en hebben daarmee de benodigde infrastructuur en service organisatie, kennen de markt en zijn een gevestigde naam in Europa. MoveToLive is sinds 2010 al exclusief distributeur voor Cybex in de Benelux en is daar zeer succesvol gebleken.

Beide ondernemingen verwachten te profiteren van het partnerschap, door een duidelijke marktpositionering waar klanten van beide segmenten van kunnen profiteren. Meer info: www.movetolive.com

De Fitnessclub van het Jaar Verkiezing 2013 Fitnessclubs kunnen zich nu gratis aanmelden

In vorige edities van body LIFE heeft u kunnen lezen over de winnende fitnessclubs bij De Fitnessclub van het Jaar Verkiezing 2012 en de opzet voor 2013. Ook bij de komende editie staat de mening van de klant centraal.

Fitnessclubs die genomineerd willen zijn kunnen zich nu gratis aanmelden via info@fitnessclubvanhetjaar.nl

Vermeld bij de aanmelding de naam, het adres en de gemeente van de fitnessclub. Daarna volgt info over het verdere verloop.

Meerwaarde voor fitnessclubs, ook als er geen titel gewonnen wordt

Er wordt naar gestreefd om zo veel mogelijk waarde toe te voegen voor fitnessclubs. Ook als fitnessclubs geen gemeentewinnaar, provinciewinnaar of zelfs landelijke winnaar worden is de verkiezing zeer waardevol voor fitnessclubs. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om lokale (geanonimiseerde) benchmarkrapporten voor de eigen fitnessclub te ontvangen en kan er door de fitnessclubs beschikt worden over de door de leden aangedragen verbeterpunten.

Milon Cirkel Benelux breidt opnieuw uit

Met ingang van 1 september heeft Milon Benelux Jack van Hoof aangetrokken als Area Manager Benelux. Jack zal voor Milon een verkoopondersteunende rol gaan vervullen teneinde de groei verder te versterken. Met Jack haalt Milon Benelux een ervaren ondernemer in huis die naast zijn kennis , ervaring en netwerk ook een toegevoegde waarde op personeelsgebied voor onze klanten en organisatie kan zijn. Jack heeft ruim 15 jaar ervaring binnen de fitness, wellness & leisurebranche, o.a. als (key) accountmanager bij Technogym en als operations manager bij Better Bodies Healthclubs. Sinds 2005 runt hij zijn eigen werving & selectiebureau FitSelect. Met FitSelect gaat hij in afgeslankte vorm verder. Zo kan hij zijn ervaring op het gebied van selectie en recruitment van personeel waar nodig inzetten voor zowel huidige als toekomstige relaties van Milon, alsmede voor de verdere groei van eigen Milon organisatie.

Wilt u een afspraak met Jack of één van zijn collega’s voor meer informatie over de Milon Cirkel, bel dan 06 - 27 02 00 37 of reageer via

www.miloncirkel.com.

Nieuw: ALO Drink Comfort

Het ALO Drink assortiment is uitgebreid, naast de huidige smaken introduceert ALO Drink een nieuwe smaak: ALO Drink Comfort. Mineraalwater, de beste delen uit de aloe vera plant, watermeloen, perzik en een vleugje goodness maken de nieuwe smaak een volwaardig lid van de ALO Drink familie.

Zoals ALO Drink bekend staat heeft deze variant ook echt aloe vera vruchtvlees en sap, rechtstreeks uit de plant. Ook bevat deze smaak net als de andere smaken vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren. De ALO Drink Comfort is fris, zacht van smaak en zal je positief verrassen! ALO Drink Comfort is vanaf nu te verkrijgen bij NutriSense.

Kijk voor meer informatie op www.nutrisense.nl

Samenwerking

Bailine Nederland gaat per 1 september een samenwerking aan met Plantina Vitaminen. Alle studio’s in Nederland gaan de voedingssupplementen verkopen. Bailine adviseert al jaren haar klanten voedingssupplementen te gebruiken. In Plantina heeft Bailine een uitstekende kwalitatieve partner gevonden. Net als Bailine streeft Plantina Vitaminen ernaar mensen te helpen bij een goede gezondheid en welzijn. Voedingssupplementen met vitaminen en mineralen spelen hierin een essentiële rol. Gecombineerd met de simulatorprogramma’s van Bailine en de voedingsadviezen is dit een logische stap. Bailine professionals zijn al jaren overtuigd van het belang van voedingssupplementen en adviseren

om naast een gezonde voeding ook voedingssupplementen te gebruiken. De voedingssupplementen van Plantina zijn ontwikkeld in Nederland door het Ortho Institute. Zij staan borg voor strenge kwaliteitseisen en zorgen ervoor dat formules bijgesteld worden zodra zich in de wetenschap nieuwe ontwikkelingen voordoen.

Meer info: www.bailine.nl of www.plantina.nl

Opleidingen 2000 verzorgt Vitaalcoach opleidingstrajecten op maat

Een Vitaalcoach is dé personal trainer van nu: een allround gezondheidsspecialist die mensen adviseert en begeleidt in het bereiken van een vitale levensstijl. Allround, omdat de Vitaalcoach de kwaliteiten in huis heeft van meerdere beroepen, zoals Sporttrainer, Personal Trainer, Gewichtsconsulent en Coach. Deze vakgebieden zouden niet los van elkaar gezien moeten worden om klanten optimaal te kunnen begeleiden. De Vitaalcoach integreert deze onderdelen met elkaar en zal in de begeleiding daarom altijd kiezen voor een multidisciplinaire aanpak. De Vitaalcoach is voor deze aanpak niet afhankelijk van derden en kan vrijwel iedere klant passend advies en begeleiding bieden. OPLEIDINGEN 2000 verzorgt Vitaalcoach trajecten op maat en maakt vrijblijvend een persoonlijk opleidingsplan.

Opleidingen 2000, dé specialist in sportopleidingen.

www.opleidingen2000.nl - info@opleidingen2000.nl

Universiteit Leiden start met Sport & Lifestyle Coaching

Vanaf september kunnen studenten van het Universitair Sportcentrum in Leiden naast het traditionele Sportabonnement ook kiezen voor een Sportcoach abonnement. Aan de hand van het workbook en inspiratieboek ‘Van Bankzitter tot Topper!’ leren zij in korte tijd meer over sport, voeding en lifestyle. Na Fit Sports in Emmen en Coevorden, LaVita Veenendaal en MyMove in Krimpen aan de Ijssel koos ook de Universiteit Leiden voor het Ivolution Sportcoach concept van Activation Group. Het concept biedt ondernemers in de branche een panklare oplossing om uit te groeien tot Sport & Lifestyle club, de retentie te vergroten, nieuwe inkomsten te creëren en de samenwerking met andere sportclubs te intensiveren. Het afgelopen jaar werd het sportcentrum in Leiden helemaal klaargemaakt voor de lancering van het concept.

Easy2Begin nu ook actief in Duitsland

Ook met een 2-tal Duitse clubs heeft Easy2Begin recentelijk een supportcontract afgesloten voor het onderhoud van hun fitness-systeem. Rob Bosman vertelde dat hij inmiddels ook met een derde club in gesprek is. Na diverse clubs in Nederland en België, volgt nu dus ook Duitsland. Es geht los!

BGN Gewichtsconsulent/ Voedings- specialist spoedopleiding in SLECHTS 10 DAGEN!

In de huidige samenleving is er steeds meer vraag naar deskundigen op het gebied van voeding. Deze opleiding kan dus een interessante aanvulling zijn voor personal trainers, sporttrainers en sportleraren. De reguliere Gewichtsconsulent opleiding van OPLEIDINGEN 2000 duurt 18 lesdagen. De verkorte Gewichtsconsulent opleiding in slechts 10 dagen van OPLEIDINGEN 2000 is speciaal bedoeld voor mensen met voorkennis op het gebied van sporten, bewegen en het menselijk lichaam. Deze opleiding wordt erkend door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. Met deze erkenning wordt uw consult geheel of gedeeltelijk vergoed door vele zorgverzekeraars.

Opleidingen 2000, dé specialist in sportopleidingen.

www.opleidingen2000.nl - info@opleidingen2000.nl

nieuws I health

Inge de Bruijn is een voormalige Nederlandse topzwemster, die sportief gezien doorbrak bij de Olympische Spelen van Sydney in 2000. Ze won toen drie gouden medailles op individuele nummers. Bij de wereldkampioenschappen van 2001 in Fukuoka won ze driemaal goud. De Bruijn werd in 2001 door haar collega-topsporters uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar en is de meest succesvolle Nederlandse Olympische sporter ooit. Eigenlijk wilde ze stewardess worden, maar door het zwemmen werden twee dromen werkelijkheid: zwemmen en vliegen.

De mens achter…..Inge de Bruijn

“Ik kom uit een sportieve familie waar alles in het teken stond van zwemmen en waterpolo”, vertelt Inge. “In het begin heb ik beide sporten beoefend. Het leuke aan waterpolo was het sporten in teamverband. Uiteindelijk heb ik gekozen voor zwemmen en mijn andere sporten zoals waterpolo, paardrijden en ballet laten varen”, aldus Inge.

Einde carrière

Op 12 maart 2007 kondigde ze aan haar zwemcarrière te beëindigen. De Bruijn is sindsdien vertegenwoordiger van Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Vanwege haar vrijwilligerswerk voor deze stichting kreeg zij op 5 februari 2010 de Oorkonde Nederland Positief uitgereikt in Huis ter Duin in Noordwijk. “Natuurlijk heb ik nog heimwee naar het zwemmen en ik ben nog steeds betrokken bij de zwemsport. Ik geef nog zwemclinics voor de jeugd en soms ga ik mee op trainingskamp met de Nederlandse zwemploeg om ze te ondersteunen.” Ook geeft Inge lezingen aan het bedrijfsleven waarin ze haar ervaringen op het gebied van teambuilding, samenwerken, doelen stellen, barricades trotseren en tegenslagen incasseren vertelt. Het managen van een bedrijf is topsport. Daarnaast is ze analyticus voor Studio Sport bij de zwemwedstrijden. Door haar carrière als topsporter heeft Inge aan heel veel uiteenlopende dingen mogen meedoen. Ze vindt zichzelf wel bevoorrecht. Zo heeft ze aan verschillende tv-programma’s meegedaan, een modeshow mogen lopen in Monaco en heel veel mogen reizen. Binnenkort introduceert ze haar eigen lijn badkleding. Een van de favoriete bezigheden van Inge is het oppassen op de kinderen van haar tweelingzus elke dinsdag. “Daar kijk ik iedere week weer naar uit.”

Gewone leven

Na een leven als topsporter was Inge nieuwsgierig naar het gewone leven. “Ik was dagelijks met training bezig volgens een zeer strak regiem en had nauwelijks een sociaal leven.” Fitness maakte een belangrijk onderdeel uit van de training. “Veel mensen denken dat je als zwemster alleen maar baantjes trekt, maar dat is absoluut niet zo. We deden veel aan krachttraining om spierkracht te ontwikkelen. Nadat ik gestopt ben, heb ik lange tijd weinig aan sport gedaan. Momenteel ben ik weer volop aan het sporten bij Aad van Loon Sport in Barendrecht. Zeker 3 uur per dag en doe o.a. aan Zumba, Bootcamp, Bodystep, Insanity en last but not least de Milon Cirkel. Na de eerste training was ik verkocht. Zelf wilde ik weer fit en strak worden en dat is me met Milon in een kort tijdbestek gelukt. Ideaal als je iets aan sport wil doen, maar het niet teveel tijd mag kosten. Voor mezelf is de Milon Cirkel alleen niet voldoende omdat ik gewend ben om veel te sporten. Er zijn steeds meer mensen die aan de Milon Cirkel verslaafd zijn. Ik sprak laatst iemand bij Aad van Loon Sport die de door Milon Cirkel 22 kilo was afgevallen. Inmiddels doet mijn moeder ook de Milon Cirkel. Sterker nog: in mijn fitnesscentrum zie ik steeds meer mensen 'Milonnen'!” Sinds kort is Inge ambassadeur voor de Milon Cirkel in Nederland en gaat ze door heel Nederland demonstraties geven. “Een product waar ik volledig achter sta en een leuke manier om mensen aan het bewegen te krijgen.”

Meer bewegen

Inge onderstreept het belang om mensen in beweging te krijgen. “Je ziet het aan de jeugd van tegenwoordig, die zijn veel te dik doordat ze teveel achter de computer zitten in combinatie met vaak slechte voeding (chips en frisdrank).” Inge raadt iedereen aan om actief te worden. “Daar word je een blij mens van. Wij zijn van jongs af aan opgegroeid met sport. Ik kan me niet voorstellen dat er families zijn met kinderen die niet aan sport doen.” Schaf de Milon Cirkel aan is haar tip. “Daarmee krijg je meer mensen aan het bewegen.” Los hiervan vindt ze dat er een belangrijke taak bij de scholen ligt. “Ze zouden meer aan bewegingsonderwijs moeten doen, in welke vorm dan ook. Jammer vindt ze dat veel gemeenten vanwege bezuinigingen het gym- en zwemonderwijs schrappen. Daarnaast zouden scholen meer aandacht moeten besteden aan gezonde voeding. “Veel kinderen eten ongezond.” Zelf eet Inge veel groenten en fruit in combinatie met het drinken van veel water. “Dat is gezonder dan al die pakken frisdrank met suikers en toevoegingen. Gezonde voeding biedt alle essentiële stoffen die je nodig hebt. Ik ben nooit van de calorieën geweest en ik heb ook nooit diëten gevolgd. Dat was ook niet nodig want ik was gezegend met een hoge stofwisseling. Ook voedingssupplementen heb ik nooit gebruikt. Ik geloof daar niet. Mijn devies is gezond eten, sporten en ontspannen.”

Knop om

Inge beaamt dat het voor mensen moeilijk is om de knop om te zetten naar een betere levensstijl. Dat vergt de nodige discipline. “In Amerika heb ik van mijn toenmalige coach Paul Bergen geleerd dat je veel meer kunt dan je zelf denkt. Het is een kwestie van doorzetten. Dit heb ik van mijn moeder geleerd die 4 kinderen alleen heeft opgevoed.” Het mentale aspect bij fitness vindt Inge heel belangrijk. “Daar zou in de sportscholen meer aandacht voor moeten zijn. Alleen op die manier kun je mensen daadwerkelijk helpen bij de verandering naar een gezondere levensstijl.”

“Ik kom uit een sportieve familie waar alles in het teken stond van zwemmen en waterpolo”, vertelt Inge. “In het begin heb ik beide sporten beoefend. Het leuke aan waterpolo was het sporten in teamverband. Uiteindelijk heb ik gekozen voor zwemmen en mijn andere sporten zoals waterpolo, paardrijden en ballet laten varen”, aldus Inge.

Einde carrière

Op 12 maart 2007 kondigde ze aan haar zwemcarrière te beëindigen. De Bruijn is sindsdien vertegenwoordiger van Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Vanwege haar vrijwilligerswerk voor deze stichting kreeg zij op 5 februari 2010 de Oorkonde Nederland Positief uitgereikt in Huis ter Duin in Noordwijk. “Natuurlijk heb ik nog heimwee naar het zwemmen en ik ben nog steeds betrokken bij de zwemsport. Ik geef nog zwemclinics voor de jeugd en soms ga ik mee op trainingskamp met de Nederlandse zwemploeg om ze te ondersteunen.” Ook geeft Inge lezingen aan het bedrijfsleven waarin ze haar ervaringen op het gebied van teambuilding, samenwerken, doelen stellen, barricades trotseren en tegenslagen incasseren vertelt. Het managen van een bedrijf is topsport. Daarnaast is ze analyticus voor Studio Sport bij de zwemwedstrijden. Door haar carrière als topsporter heeft Inge aan heel veel uiteenlopende dingen mogen meedoen. Ze vindt zichzelf wel bevoorrecht. Zo heeft ze aan verschillende tv-programma’s meegedaan, een modeshow mogen lopen in Monaco en heel veel mogen reizen. Binnenkort introduceert ze haar eigen lijn badkleding. Een van de favoriete bezigheden van Inge is het oppassen op de kinderen van haar tweelingzus elke dinsdag. “Daar kijk ik iedere week weer naar uit.”

Gewone leven

Na een leven als topsporter was Inge nieuwsgierig naar het gewone leven. “Ik was dagelijks met training bezig volgens een zeer strak regiem en had nauwelijks een sociaal leven.” Fitness maakte een belangrijk onderdeel uit van de training. “Veel mensen denken dat je als zwemster alleen maar baantjes trekt, maar dat is absoluut niet zo. We deden veel aan krachttraining om spierkracht te ontwikkelen. Nadat ik gestopt ben, heb ik lange tijd weinig aan sport gedaan. Momenteel ben ik weer volop aan het sporten bij Aad van Loon Sport in Barendrecht. Zeker 3 uur per dag en doe o.a. aan Zumba, Bootcamp, Bodystep, Insanity en last but not least de Milon Cirkel. Na de eerste training was ik verkocht. Zelf wilde ik weer fit en strak worden en dat is me met Milon in een kort tijdbestek gelukt. Ideaal als je iets aan sport wil doen, maar het niet teveel tijd mag kosten. Voor mezelf is de Milon Cirkel alleen niet voldoende omdat ik gewend ben om veel te sporten. Er zijn steeds meer mensen die aan de Milon Cirkel verslaafd zijn. Ik sprak laatst iemand bij Aad van Loon Sport die de door Milon Cirkel 22 kilo was afgevallen. Inmiddels doet mijn moeder ook de Milon Cirkel. Sterker nog: in mijn fitnesscentrum zie ik steeds meer mensen 'Milonnen'!” Sinds kort is Inge ambassadeur voor de Milon Cirkel in Nederland en gaat ze door heel Nederland demonstraties geven. “Een product waar ik volledig achter sta en een leuke manier om mensen aan het bewegen te krijgen.”

Meer bewegen

Inge onderstreept het belang om mensen in beweging te krijgen. “Je ziet het aan de jeugd van tegenwoordig, die zijn veel te dik doordat ze teveel achter de computer zitten in combinatie met vaak slechte voeding (chips en frisdrank).” Inge raadt iedereen aan om actief te worden. “Daar word je een blij mens van. Wij zijn van jongs af aan opgegroeid met sport. Ik kan me niet voorstellen dat er families zijn met kinderen die niet aan sport doen.” Schaf de Milon Cirkel aan is haar tip. “Daarmee krijg je meer mensen aan het bewegen.” Los hiervan vindt ze dat er een belangrijke taak bij de scholen ligt. “Ze zouden meer aan bewegingsonderwijs moeten doen, in welke vorm dan ook. Jammer vindt ze dat veel gemeenten vanwege bezuinigingen het gym- en zwemonderwijs schrappen. Daarnaast zouden scholen meer aandacht moeten besteden aan gezonde voeding. “Veel kinderen eten ongezond.” Zelf eet Inge veel groenten en fruit in combinatie met het drinken van veel water. “Dat is gezonder dan al die pakken frisdrank met suikers en toevoegingen. Gezonde voeding biedt alle essentiële stoffen die je nodig hebt. Ik ben nooit van de calorieën geweest en ik heb ook nooit diëten gevolgd. Dat was ook niet nodig want ik was gezegend met een hoge stofwisseling. Ook voedingssupplementen heb ik nooit gebruikt. Ik geloof daar niet. Mijn devies is gezond eten, sporten en ontspannen.”

Knop om

Inge beaamt dat het voor mensen moeilijk is om de knop om te zetten naar een betere levensstijl. Dat vergt de nodige discipline. “In Amerika heb ik van mijn toenmalige coach Paul Bergen geleerd dat je veel meer kunt dan je zelf denkt. Het is een kwestie van doorzetten. Dit heb ik van mijn moeder geleerd die 4 kinderen alleen heeft opgevoed.” Het mentale aspect bij fitness vindt Inge heel belangrijk. “Daar zou in de sportscholen meer aandacht voor moeten zijn. Alleen op die manier kun je mensen daadwerkelijk helpen bij de verandering naar een gezondere levensstijl.”

De mens achter I health

Retentiemanagement in de praktijk – 3

In het eerste artikel hebben we de ISO 9001:2008 scope bekeken, een fundament om de organisatie kwalitatief aan te sturen. In deel 2 zijn we aan de slag gegaan met de vertaalslag van deze onderverdeling naar een organisatorisch jaarplan, waardoor er een totaal en persoonlijk overzicht komt van alle organisatorische activiteiten door het jaar heen, en wie waar verantwoordelijk voor is.

In dit deel, nummer 3 in de reeks, bekijken we de aansturing van de medewerkers.

Van instrueren naar zelfstandigheid

Niet iedere medewerker heeft de capaciteit om alle werkzaamheden binnen de organisatie zelfstandig uit te voeren, sommigen hebben zelfs moeite met het zelfstandig uitvoeren van de taken binnen de eigen functie. “Je moet er achteraan blijven zitten” hoor ik ondernemers vaak zeggen. Natuurlijk begint dit bij een professioneel aanname beleid, de juiste persoon voor elke plek. Maar ook dan doorloopt elke medewerker een aantal stappen samen met de leidinggevende, alvorens de taken zelfstandig uitgevoerd kunnen worden.

Fase 1: Instrueren en leiden

Nieuwe medewerkers die de inhoudelijke taken en procedures nog niet beheersen zullen eerst opgeleid moeten worden over de manier van handelen. Dat kan in een interne cursus, maar kan ook door mee te lopen met mensen die al in de 4e fase zitten van zelfstandigheid. Advies is dan om altijd vanuit een inwerkchecklist en/of intern opleidingsplan te werken, zodat ook zeker alle aspecten aan de orde komen. Er dient duidelijk geïnstrueerd te worden en er dient goede controle op de uitvoering gedaan te worden, om eventuele foutmarge te beperken en waar nodig snel te herstellen.

Fase 2: Begeleiden

Na de interne training en het meelopen is de medewerker klaar om zelf aan de slag te gaan. De fout die hier vaak gemaakt wordt is dat men de nieuwe medewerker dan al los laat, alsof men al in de zelfstandige fase zit. Er dient echter nog steeds controle uitgevoerd te worden in deze fase en er moet nog intensief begeleid worden door middel van regelmatig overleg.

Fase 3: Coachen

Na verloop van tijd wordt ervaren dat de medewerker steeds meer taken uitvoert zonder instructie en begeleiding. In deze fase is het structureel contact nog steeds essentieel, echter verandert de leiderschapsstijl van begeleiding en intensieve controle naar coachen en vragen stellen. Belangrijk in deze fase is het gevoel meegeven dat men altijd met vragen terecht kan en dat er hulp is wanneer dat nodig is. Ook in deze fase is controle nodig op uitvoering, echter verplaatst zich die controle nu van taak gerichte controle naar project gerichte controle.

Fase 4: Delegeren

De medewerker is goed ingeleerd, geïnstrueerd, begeleid, gecoacht en is nu klaar om de taken volledig zelfstandig uit te voeren. Er wordt in deze fase meer op projectniveau geïnstrueerd, niet meer op taak niveau. De medewerker heeft het vertrouwen gewonnen om zelfstandig aan de slag te kunnen gaan. Ook hier schuilt echter weer een valkuil van loslaten. Er hoeft dan wel niet op taken begeleid te worden, er zal echter wel controle moeten blijven over de output van de taken en projecten. We werken immers in een bedrijf en zijn afhankelijk van de mensen binnen het bedrijf om resultaat te kunnen blijven behalen en de organisatie gezond te houden. Ook in deze fase blijft er dus structureel overleg, al verlegt zich de inhoud van het overleg van instrueren, begeleiden en coachen naar resultaten en verbetermogelijkheden bespreken.

Communicatieplan

Heldere en structureel geplande interne communicatie is het belangrijkste fundament van een goede aansturing van het team en misschien zelfs de belangrijkste pijler voor zakelijk succes. En dan bedoelen we niet uitsluitend het maandelijkse team overleg of de 3 maandelijkse afdelingmeeting. Belangrijker nog zijn de wekelijkse een-op-een overleggen tussen manager en leidinggevenden en de wekelijkse een-op-een tussen de afdelingsleiding en de medewerkers. Zet het overleg vast: vaste tijd, vaste dag in de week en met een vaste agenda. Rapportages bespreken, lopende projecten, aankomende projecten, actuele uitdagingen en verbeter ideeën zijn enkele agendapunten die nuttig zijn om op te nemen in het een-op-een overleg.

Functieprofiel als intern opleidingsplan

Zorg ervoor dat elk functieprofiel up to date is, zodat het dienst kan doen als intern opleidingsplan voor nieuwe medewerkers. Verwerk ook de 4 fases als waarderingsstructuur in de functieprofielen, om zo tijdens de functiebesprekingen helder en duidelijk de ontwikkelpunten aan te kunnen duiden.

Wil je een voorbeeld van een communicatieplan of functieprofiel in deze stijl ontvangen, mail naar j.vanheel@efaa.nl.

Van instrueren naar zelfstandigheid

We benaderen retentiemanagement vanuit duurzaam bewegen, onze leden op een dermate manier begeleiden en behandelen, dat ze ervoor blijven kiezen om hun beweegactiviteiten bij ons te blijven doen. Maar hoe pakken we dat in de praktijk aan? Wat zijn effectieve interventies? En vooral, waar te beginnen?

In het eerste artikel hebben we de ISO 9001:2008 scope bekeken, een fundament om de organisatie kwalitatief aan te sturen. In deel 2 zijn we aan de slag gegaan met de vertaalslag van deze onderverdeling naar een organisatorisch jaarplan, waardoor er een totaal en persoonlijk overzicht komt van alle organisatorische activiteiten door het jaar heen, en wie waar verantwoordelijk voor is.

In dit deel, nummer 3 in de reeks, bekijken we de aansturing van de medewerkers.

Van instrueren naar zelfstandigheid

Niet iedere medewerker heeft de capaciteit om alle werkzaamheden binnen de organisatie zelfstandig uit te voeren, sommigen hebben zelfs moeite met het zelfstandig uitvoeren van de taken binnen de eigen functie. “Je moet er achteraan blijven zitten” hoor ik ondernemers vaak zeggen. Natuurlijk begint dit bij een professioneel aanname beleid, de juiste persoon voor elke plek. Maar ook dan doorloopt elke medewerker een aantal stappen samen met de leidinggevende, alvorens de taken zelfstandig uitgevoerd kunnen worden.

Fase 1: Instrueren en leiden

Nieuwe medewerkers die de inhoudelijke taken en procedures nog niet beheersen zullen eerst opgeleid moeten worden over de manier van handelen. Dat kan in een interne cursus, maar kan ook door mee te lopen met mensen die al in de 4e fase zitten van zelfstandigheid. Advies is dan om altijd vanuit een inwerkchecklist en/of intern opleidingsplan te werken, zodat ook zeker alle aspecten aan de orde komen. Er dient duidelijk geïnstrueerd te worden en er dient goede controle op de uitvoering gedaan te worden, om eventuele foutmarge te beperken en waar nodig snel te herstellen.

Fase 2: Begeleiden

Na de interne training en het meelopen is de medewerker klaar om zelf aan de slag te gaan. De fout die hier vaak gemaakt wordt is dat men de nieuwe medewerker dan al los laat, alsof men al in de zelfstandige fase zit. Er dient echter nog steeds controle uitgevoerd te worden in deze fase en er moet nog intensief begeleid worden door middel van regelmatig overleg.

Fase 3: Coachen

Na verloop van tijd wordt ervaren dat de medewerker steeds meer taken uitvoert zonder instructie en begeleiding. In deze fase is het structureel contact nog steeds essentieel, echter verandert de leiderschapsstijl van begeleiding en intensieve controle naar coachen en vragen stellen. Belangrijk in deze fase is het gevoel meegeven dat men altijd met vragen terecht kan en dat er hulp is wanneer dat nodig is. Ook in deze fase is controle nodig op uitvoering, echter verplaatst zich die controle nu van taak gerichte controle naar project gerichte controle.

Fase 4: Delegeren

De medewerker is goed ingeleerd, geïnstrueerd, begeleid, gecoacht en is nu klaar om de taken volledig zelfstandig uit te voeren. Er wordt in deze fase meer op projectniveau geïnstrueerd, niet meer op taak niveau. De medewerker heeft het vertrouwen gewonnen om zelfstandig aan de slag te kunnen gaan. Ook hier schuilt echter weer een valkuil van loslaten. Er hoeft dan wel niet op taken begeleid te worden, er zal echter wel controle moeten blijven over de output van de taken en projecten. We werken immers in een bedrijf en zijn afhankelijk van de mensen binnen het bedrijf om resultaat te kunnen blijven behalen en de organisatie gezond te houden. Ook in deze fase blijft er dus structureel overleg, al verlegt zich de inhoud van het overleg van instrueren, begeleiden en coachen naar resultaten en verbetermogelijkheden bespreken.

Communicatieplan

Heldere en structureel geplande interne communicatie is het belangrijkste fundament van een goede aansturing van het team en misschien zelfs de belangrijkste pijler voor zakelijk succes. En dan bedoelen we niet uitsluitend het maandelijkse team overleg of de 3 maandelijkse afdelingmeeting. Belangrijker nog zijn de wekelijkse een-op-een overleggen tussen manager en leidinggevenden en de wekelijkse een-op-een tussen de afdelingsleiding en de medewerkers. Zet het overleg vast: vaste tijd, vaste dag in de week en met een vaste agenda. Rapportages bespreken, lopende projecten, aankomende projecten, actuele uitdagingen en verbeter ideeën zijn enkele agendapunten die nuttig zijn om op te nemen in het een-op-een overleg.

Functieprofiel als intern opleidingsplan

Zorg ervoor dat elk functieprofiel up to date is, zodat het dienst kan doen als intern opleidingsplan voor nieuwe medewerkers. Verwerk ook de 4 fases als waarderingsstructuur in de functieprofielen, om zo tijdens de functiebesprekingen helder en duidelijk de ontwikkelpunten aan te kunnen duiden.

Wil je een voorbeeld van een communicatieplan of functieprofiel in deze stijl ontvangen, mail naar j.vanheel@efaa.nl.

business I health

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

De functionele bewegingstest

Functioneel trainen blijft nog steeds als een ondergeschoven kindje in de schaduw hangen van programmalijn die door fitnesscentra of personal trainers wordt aangeboden. Hoewel wij in ons bedrijf al 19 jaar werken met functionele training, zie ik om me heen nog niet veel meer dan wat lunge-oefeningen of core-stability training. Maar functioneel trainen is veel meer, want hoe zit het met de schouderstabiliteit, de functie van nek en bovenrug, de voetstabiliteit, et cetera?

Nu is er sinds enige tijd een functionele bewegingstest op de markt die het antwoord lijkt te zijn op vele vragen. Maar is dat zo?! Of is het een snel en veel te breed interpreteerbaar commercieel product, waar iedereen zich in kan vinden, omdat het gestandaardiseerd is en (bijna) niemand beter van wordt? Juist omdat het gestandaardiseerd is. Om bij dat laatste maar even te beginnen. Wanneer de mens als een blokkendoos samengesteld zou zijn uit, voor iedereen, procentueel even grote delen met de zelfde spieropbouw, lengte en dikte en zelfde zenuwaansturing, dan zou een dergelijk gestandaardiseerde test prachtig zijn.

Maar elk mens is gelukkig anders en de wetten die voor de één gelden, gelden niet voor de ander. Dus een gestandaardiseerde test is op zijn best goed voor een klein deel van de klanten met of zonder blessures. Het is met een gestandaardiseerde test net als met zoveel andere onderzoeken en protocollen in de (medische) trainingswetenschap. De uitkomst is altijd sterk afhankelijk van de interpretatie tijdens de onderzoeken/testen. Als de onderzoeker kijkt naar alle functionele aspecten, zal de uitkomst/ het resultaat accuraat kunnen zijn. Echter een dergelijk protocol leidt er vaak toe dat jan en alleman aan de hand van ‘een lijstje’, een snel oordeel denkt te kunnen vellen. Dat even over een gestandaardiseerde test in het algemeen.

Nu even over een test die in de VS is ontwikkeld en die bedoeld is als screen voor coaches en trainers om preventief, bij gezonde atleten, vooraf te kijken of er risico’s zijn op blessures. Een prachtig ontwikkeld middel dat uitgaat van gestandaardiseerde tests bestaande uit:

• Een volledige squat met armen hoog;

• Een overstap;

• Een volledige instapbeweging;

• Schoudermobiliteit;

• Actieve straight-leg-raise;

• Push-up;

• Rotatiestabiliteit romp.

Voor elke test geldt: Er moet gekeken worden naar de volledige uitvoering van de beweging en er is een criterialijst waarop gescoord wordt in 3 tot 0 punten op basis van:

• kan de beweging volledig uitgevoerd worden zonder compensatoire bewegingen (3 punten)

• kan de beweging volledig uitgevoerd worden met compensatoire bewegingen (2 punten);

• kan de beweging slechts gedeeltelijk uitgevoerd worden (1 punt);

• Of treedt er pijn op (0 punten).

Stel dat iemand de beweging volledig uit kan voeren. Dan moet er dus gekeken worden of dat met of zonder compensaties gebeurt. Worden die compensaties dan herkend en worden ze goed geïnterpreteerd? En wat gebeurt er als iemand aangeeft pijn te hebben? Wat is dan de oorzaak van deze pijn?

Met andere woorden, het is prachtig om een beweging aan een gradatie raamwerk op te hangen, maar de uitslag geeft alleen een indicatie of er een risico op blessure is. Eerlijk is eerlijk, de test is door de ontwikkelaars ook bedoeld als onderdeel van een sportmedisch, snelheid en prestatieonderzoek. Helaas wordt de test commercieel door organisaties vaak neergezet als het antwoord voor functioneel trainen. En dat terwijl het geen uitsluitsel geeft over de reden waardoor de compensaties ontstaan, waarom er pijn is en al helemaal niet waar die pijn vandaan komt.

Conclusie

De Functionele Bewegingstest behoort dus een onderdeel te zijn van een totaal onderzoek. Als zodanig is deze test ook door zijn ontwikkelaars in de markt gezet en kan deze waardevol zijn. We gaan echter pas winst behalen wanneer de rest van het onderzoek bestaat uit het analyseren van de compensaties en deze analyse omgezet gaat worden in een effectief trainingsprogramma om deze compensaties te controleren en een functionele balans te creëren. Deze functionele balans is dan weer de basis om de trainingsdoelen (snelheid/prestaties/welzijn/arbeid) op te gaan bouwen. De test moet dus niet gezien worden als een losstaand antwoord op de vraag of een klant functioneel gezien geslaagd is en dus ongebreideld kan gaan trainen. De test is ook geen uitgangspunt om op die bewegingen te gaan trainen want de bewegingen in de test zijn gebaseerd op het uitvoeren van bepaalde sportprestaties en geen training op zich.

test I health

Lilian Rijfkogel, LPT; C.E.A.S.

Artros Healthfocusâ„¢, HQ: Almenseweg 3; 7231PG Warnsveld

Facility location: Heliumstraat 9; 7463PL Rijssen, T: 06-53614366

E: lilian@artros.nl

Bedrijvengids

Airconditioning & Klimaatbeheersing

ALF International

Touwslagerij 10 - 4762 AT Zevenbergen

0168-335478 - info@alf-international.nl

www.alf-international.nl

------------------------------------------

Automatisering & ICT

Easy2Begin

Curieweg 9, 3208 KJ Spijkenisse

010-7600136, info@easy2begin.nl

www.easy2begin.nl

www.facebook.com/easy2begin

-----------------------------------------

Delcom

Dussendijk 14 - 4271 XL Dussen

0162 580258 - info@delcom.nl

www.delcom.nl

------------------------------------------

Buikbanden

Belly Attack

Mortelweg 10d - 6551 AE Weurt

0485 - 820 222

info@bellyattack.com

www.bellyattack.com

Referentie

Meer dan 300 Professionele Fitness centra’ s maken gebruik van het BellyAttack® concept. Voor een Referentie bij u in de buurt kijk op www.bellyattack.com en klik op

postcode check

------------------------------------------

Slim Belly by Greinwalder & Partner Marketing Services

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

06 – 2128 3117, www.greinwalder.com

Matthijs.Mennes@greinwalder.com

Referentie

Sportcentrum Vredehof

Vredehofstraat 5, 1624 XG HOORN

0229- 215094

vredehof@sportcentrumvredehof.nl

www.sportcentrumvredehof.nl

Yvonne's Lifestyle Centre

Sportlaan 2 a, 3223 EV Hellevoetssluis

0181- 399501, info@ylifestyle.nl

www.ylifestyle.nl

Fiscaal en Juridisch advies

Vlaminckx Advocaten

Noorderpoort 7 - 5916 PJ Venlo

077 320 19 20 - info@vlaminckx.nl 

www.vlaminckx.nl

------------------------------------------

Prime Accountants & Belastingadviseurs

Rivium 1ste straat 53-4

2909 LE Capelle a/d IJssel

010-2355580- info@prime-ab.nl

www.prime-ab.nl

------------------------------------------

Fitness apparatuur - Allround

Precor

Plesmanstraat 1 - 3833 LA Leusden

0416-690859 - info@precor.nl

www.precor.nl

------------------------------------------

Life Fitness

Bijdorpplein 25 - 31

2992 LB  Barendrecht

0180 64 66 66

marketing.benelux@lifefitness.com

www.lifefitness.com

Referentie Life Fitness

Wellnesselande

Bijdorp-Zuid 1

2992 LB Barendrecht

0180-646400

info@wellnesselande.nl

www.wellnesselande.nl

Fitness apparatuur -

Circuit training

Milon Cirkel

Postbaan 38 - 3290 Diest

06 53 42 07 00

vanderpijl@milon.com

www.milon.com

Referentie Milon

Essink Sportcentrum

Toon Schroderlaan 2

5644 HS Eindhoven

t.essink@essinksportcentrum.nl

www.essinksportcentrum.nl

Living Well

Keerkring 4 - 2801 DG Gouda

0182-689992 - quinten@livingwellgouda.nl

www.livingwellgouda.nl

Family Fit Healthcentre

Schotsestraat 4c, 5171 DT Kaatsheuvel

0416-540000

info@familyfit-healthcenter.nl

www.familyfit-healthcenter.nl

M & M the Next

Henri Nouwenstraat 2

3863 HV Nijkerk - 033-2452406

info@menmthenext.nl

www.menmthenext.nl

Fit & Wellnesscenter Oosterbeek

Past. Bruggemanlaan 33

6861 GR Oosterbeek - 026-4432700

info@wellnesscenteroosterbeek.nl

www.wellnesscenteroosterbeek.nl

Fitness apparatuur - Pneumatische apparatuur

Keiser I The Sports Company

Hagelkruisweg 11 - 5971 EA Grubbenvorst

077-3661640 - info@thesportscompany.nl

www.thesportscompany.nl

Groepsles programma's

Zumba Fitness

+ 1 954-925-3755 - info@zumba.com

www.zumba.com

------------------------------------------

XCO Sports Company, Postbus 401 2260 AK Leidschendam, 070 427 6810 info@xco.nl , www.xco.nl

------------------------------------------

Just Bounce

Haltestraat 63 - 2042 LL Zandvoort

023 573 1835 - info@justbounce.eu

www.justbounce.eu

------------------------------------------

Radical Fitness

0032 485 154 241

emmanuel.nkosi@radicalfitness.net

www.radicalfitness.nl

------------------------------------------

Megawalk Nederland

Trompstraat 16 - 7482 VX Haaksbergen

T 06 – 2472 7676 - info@megawalk.nl

www.megawalk.nl

Referentie Lifemaxx

Vitalcentre, Hammerweg 8b

8101 NE Raalte, Tel. 0572-351840

raalte@vitalcentre.nl, www.vitalcentre.nl

Sportcenter Bodycontrol

Leigraafseweg 15b, 6983 BR Doesburg, Tel. 0313-474058

info@sportcenterbodycontrol.nl

www.sportcenterbodycontrol.nl

Wenters Sports Club

Haitsma Mulierweg 22-24

7101 CA Winterswijk, 0543-513878

Klein fitness materiaal

Meijers Fit & Gezond

Kokkelertstraat 6 - 6116 AR Roosteren

046 4496100 - info@meijers.com

www.meijers.com

------------------------------------------

Lifemaxx Fitness Accessories

Linschotenstraat 2-b

3044 AW Rotterdam - 010 - 415 98 00 info@lifemaxx.com - www.lifemaxx.com

Referentie Lifemaxx

The Fitnessclub

(Rotterdam & Leiderdorp)

Info@thefitnessclub.nl

www.thefitnessclub.nl

Ringer Sportplaza (Dordrecht)

T 078 – 631 0378

E info@ringer-sportplaza.nl

W www.ringer-sportplaza.nl

Big Gym (Heemskerk & Wormerveer)

T 0900 – 999 2 444 - www.biggym.nl

MFT Academy NL - Groups for Balance, Morsweg 246

2332 EV Leiden - 06 4414 9119

bob.kruis@mft-academy.nl

www.mft-academy.nl

Klimwand

Climbstation

Stemerdingweg 7a - 3769 CE Soesterberg

06 4817 2310 - info@climbstation.nl

www.climbstation.nl

Referentie Climbstation

Juliën Sport, Health & Wellness

Provincialeweg 16 - 4033 BR Lienden

0344 – 602 204 - info@julien.biz

www.julien.biz

Marketing & Consultancy

Greinwalder & Partner

Marketing Services

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

0180 635 229 - avd@greinwalder.com

www.greinwalder.com

Opleidingen

Train the Trainers

Oostmaaslaan 393 - 3063 AX Rotterdam

06-20262663 - info@trainthetrainers.nl

www.trainthetrainers.nl

------------------------------------------

Artros Healthfocus

Almenseweg 3 - 7231 PG Warnsveld

0575-43 11 41 - info@artros.nl

www.artros.nl

------------------------------------------

QUENO Sportopleidingen

Hoofdstraat 55B - 9431 AC Westerbork

0593-552895 - info@queno.nl

www.queno.nl

------------------------------------------

Opleidingen 2000

Scheepswerflaan 44

4941 GZ Raamsdonksveer

0162-49 88 60

info@opleidingen2000.nl

www.opleidingen2000.nl

------------------------------------------

EFAA

Houtstraat 14 - 6001 SJ Weert

0495 - 533229 - info@efaa.nl

www.efaa.nl

------------------------------------------

Start2Move

Reukgras 78 - 8043 KN Zwolle

038 - 230 36 06 - info@start2move.nl 

www.start2move.nl

------------------------------------------

Hogeschool van Amsterdam I Kenniscentrum KiK

Dr. Meurerlaan 8 - 1067 SM Amsterdam

020 5953446 - kik@hva.nl

www.hva.nl/kik

------------------------------------------

AALO opleidingen BV

Schipholweg 101, 2316 XC Leiden

071-7512800, info@aalo.nl

www.aalo.nl

------------------------------------------

Promotiematerialen

Sportgoodies.nl

De Valendries 3, 3828 RA  Hoogland

033 - 7440202, info@sportgoodies.nl

www.sportgoodies.nl

------------------------------------------

Hidalgo International

Platinastraat 52, 2718 RZ Zoetermeer

T 079 – 33 101 33, E info@hidalgo.nl

www.hidalgo.nl

------------------------------------------

Sportvoeding

Sportorders, Atealaan 38 - B-2200 Herentals (Belgie), + 32 (0)14 715150

info@sportorders.eu

www.sportorders.eu

------------------------------------------

Stacker Europe

Postbus 5072 - 6130 PB Sittard

046 411 0873, info@stackereurope.com

www.stackereurope.com

------------------------------------------

Suspension training

PT4Pro® Nederland

Mortelweg 10D - 6551 AE Weurt

085-2733252 - info@pt4pro.nl

www.pt4pro.nl

Referentie PT4pro®,

De Mix Almere AALO FTP

Edvard Munchweg 123

1328 MK Almere - Tel: 030 602 1471

www.demixalmere.nl

Pure Health

Dalweg 1a - 3233 KK Oostvoorne

0181 - 487497, www.purehealth.nl

All4fit Boxmeer

Sportlaan 1, 5831 DA Boxmeer

0485 – 573997

www.all4fit.eu

Vloeren

Mansom Fitfloor

Canneburgerweg 71a

1244 RH Ankeveen, 035 - 655 0510 mail@mansom.nl, www.mansom.nl

------------------------------------------

Zonnebanken

Hapro International

Postbus 73 - 4420 AC Kapelle

0113-362362 - info@hapro.com

www.hapro.com

Referentie Hapro International

Inverno Leisure Group

Hoge Bergen 11 -

4704 RH Roosendaal

084-4300085 - info@inverno-lg.nl www.inverno-lg.nl

SunLightShop

Hoogstad 202-207 - 3131 KX Vlaardingen 010-2341828 - info@sunlightshop.nl

www.sunlightshop.nl

El Solar

Natiënlaan 161 - 8300 Knokke-Heist (België), 0032 (0)50615449

info@elsolar.be - www.elsolar.be

Edities