- Het roer om!

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2013

health I het roer om

“Hey , je ziet er supergoed uit. Veel meer ontspannen en volgens mij ben je ook afgevallen?”, zegt een vriendin die ik al een tijdje niet gezien heb. Dit heb ik net even nodig, nu ik een sportdipje heb. Na 2,5 maand van behoorlijk intensief trainen geeft mijn weegschaal maar 4 kg minder aan. Ik baal er behoorlijk van, aangezien ik had verwacht dat ik inmiddels veel meer afgevallen zou zijn. Denkend aan al die sterren die met behulp van een personal trainer in vier weken tijd van maat 40 weer in een maatje 36 passen.

In shape

Volgens Robert Lagendijk, eigenaar van LAGENDIJK Training is dit echter niets om me druk over te maken. “Juist door niet te snel af te vallen, krijg je minder snel het ‘jojo-effect’.”

“Wat je ook niet moet vergeten is dat je nu spieren opbouwt, die ervoor kunnen zorgen dat je zelfs zwaarder wordt. Dit moet je niet verwarren met dikker worden. Wanneer je twee mensen naast elkaar zet, die allebei hetzelfde gewicht hebben, maar waarvan er één sport, zul je zeker verschil zien. De persoon die sport zal meer ‘in shape’ zijn. Dit is bij jou ook het geval. Merk je niet dat je kleding veel beter past? En zit je niet veel lekkerder in je vel?”

Inderdaad. Ik merk zeker dat mijn kleding beter zit en ja, ik voel me superfit. De pitstops bij de pompstations voor een rol druivensuiker of een energiedrankje zijn verleden tijd. Ook ’s avonds lig ik niet meer om 21.00 uur al helemaal uitgeteld op de bank. Vrienden zijn verrast dat ik ineens ’s avonds weer de puf heb om mee te gaan naar de bioscoop of een concert en wanneer tijdens een zakenreis naar Zwitserland raften op het programma staat, sla ik deze keer nu eens niet over omdat ik bang ben dat het fysiek te zwaar is, maar ben ik de eerste die enthousiast in de raft springt. “Sporten doet ook mentaal iets met je”, beredeneert Robert, wanneer ik concludeer dat ik mezelf een ander persoon voel. “Mensen doen zichzelf veel te kort, doordat ze niet weten hoe het voelt om zich fris, fit en in vorm te voelen. Je dacht dat je optimaal presteerde, maar nu pas merk je dat je dankzij het trainen nog veel meer uit jezelf kunt halen en dat je al die tijd roofbouw op je lijf hebt gepleegd.”

Losse gewichten

Voor mij dus genoeg motivatie om weer door te gaan met waarmee ik begonnen was. Mijn personal trainer Maurice Nuis heeft mijn schema flink aangepast, zodat ik vanaf nu alleen nog maar met losse gewichten train. “Natuurlijk is het een stukje lastiger, maar je pakt wel veel meer spiergroepen mee”, legt hij uit, wanneer ik hem uitleg vraag over mijn nieuwe schema. “Bovendien komt er ook een stukje coördinatie bij kijken om je beweging goed uit te kunnen voeren.”

Daarnaast is mijn training geïntensiveerd met supersets, waarbij ik telkens twee oefeningen voor één spiergroep achter elkaar doe zonder rust en dit een aantal maal herhaal. “Doordat je hartslag continu hoog is, verbrand je meer. Naast kracht wordt er ook een beroep gedaan op je uithoudingsvermogen”, aldus Maurice.

De eerste paar keren vraag ik me af waar ik aan begonnen ben. Hoewel ik meestal wel praat tijdens het sporten, ben ik nu zo buiten adem dat ik het niet eens op kan brengen om ook maar iets te zeggen. Het besef dat ik nu met meer bezig ben dan ‘gezellig fitnessen’, dringt ineens tot mij door.

Supercompensatie

Wanneer ik ga bankdrukken, merk ik plotseling dat ik niet meer verder kan. Vroeger zou ik er allang mee gestopt zijn, maar Maurice moedigt mij aan om toch de hele set af te maken, doordat hij de stang omhoog tilt en ik deze langzaam moet laten zaken zakken. “Bij excentrische training, ook wel negatieve weerstandstraining genoemd, draait het om de negatieve fase van de oefening, zoals het laten zakken van de halter bij bankdrukken”, vertelt Maurice. “Juist excentrische kracht is belangrijk voor het correct uitvoeren van een oefening en zorgt er uiteindelijk voor dat je beter wordt. Oftewel dat je een supercompensatie krijgt. Dit is eigenlijk niets meer dan het fenomeen dat het lichaam na een trainingsimpuls altijd de neiging heeft om zich te herstellen boven het oorspronkelijk uitgangsniveau.”

Hoewel het trainen soms best zwaar is, word ik enorm gemotiveerd door de andere mensen die bij LAGENDIJK Training trainen. “In het begin dacht ik ‘waar begint ze aan?’, maar nu zie ik dat je iedere week sterker wordt en vooruit gaat”, zegt een vrouw die ook bij LAGENDIJK Training traint enthousiast. “Ik vind je superstoer!”

Sportmedisch onderzoek

Na de eerste weken van trainen wordt mij door LAGENDIJK Training geadviseerd om een sportmedisch onderzoek te doen bij Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP). Wanneer de dag aanbreekt dat ik een afspraak heb voor het onderzoek, voel ik me opeens niet meer zo stoer. Hier zal ik onder andere een inspanningstest met een directe zuurstofmeting (VO2max) krijgen, waardoor ik voortaan nog gerichter zal kunnen gaan trainen. Dat het echt afzien is, is wel de belangrijkste conclusie van mijn navraagrondje onder bekenden die de test eerder gedaan hebben. Enigszins gespannen stap ik dan ook het gebouw van SMCP binnen. Na een uitgebreide vragenlijst ingevuld te hebben, krijg ik een lichamelijk onderzoek en worden er een aantal testen uitgevoerd door de doktersassistente. Hierbij wordt gekeken naar mijn bloed. Er wordt onder andere gelet op de bezinking, Hb, Ht en cholesterol. Daarnaast wordt mijn urine gecheckt op eiwitten, suikers en bloedsporen. Ook wordt door middel van een huidplooidiktemeter op vier plaatsen mijn onderhuidse vetlaag gemeten, waardoor mijn vetpercentage heel nauwkeurig berekend kan worden.

Zuurstofopname

Dan is het tijd voor de inspanningstest. Ik ga deze op de ergometer, oftewel de fiets, af laten nemen. Tijdens mijn inspanningstest wordt door middel van een ECG gekeken hoe mijn hart reageert op maximale inspanning. Ik krijg een mondkapje op, waarbij sensoren mijn ademgassen kunnen analyseren. Met deze test kunnen belangrijke uitspraken worden gedaan over mijn maximale zuurstofopname, omslagpunt en maximale hartslag. Wanneer ik begin te fietsen is de weerstand op de pedalen van de ergometer nog laag, vervolgens neemt de weerstand in een relatief korte tijd behoorlijk toe. De doktersassistente moedigt me aan om door te fietsen, ook al lukt het bijna niet meer. Totdat ik bijna stil sta, ook al probeer ik met alle macht vooruit te komen. Wanneer ik van de fiets af wil stappen, meet de assistente mijn bloeddruk en vraagt of ik duizelig ben. Ik besluit toch nog maar even een paar seconden te wachten, want ik voel me inderdaad draaierig.

“Heb ik wel echt het maximale uit mezelf gehaald? Kon ik echt niet meer verder?”, vraag ik aan Maurice, terwijl we naar de sportarts lopen om de resultaten te bespreken. Gelukkig blijk ik niet de enige deelnemer aan de inspanningstest, die twijfelt of ik echt tot het uiterste ben gegaan, weet Maurice mij gerust te stellen. “Doordat je weer hersteld bent, denk je heel snel dat je het nog veel beter had kunnen doen. Maar je hebt de test gewoon goed gedaan.”

Eenmaal bij de sportarts aangekomen, blijken mijn bloeduitslagen en urinetest geen afwijkingen te vertonen. Volgens de sportarts is mijn longfunctie normaal en is mijn hart goed belastbaar. Mijn maximale hartslag blijkt rond de 190 te liggen.

Anaerobe drempel

“Doordat we nu jouw omslagpunt weten, oftewel jouw anaerobe drempel, kunnen we jouw training voortaan nog beter op jou afstemmen”, zegt Robert wanneer ik, eenmaal terug bij LAGENDIJK Training, hem vertel over mijn ervaringen met de inspanningstest. “Door het sportmedische onderzoek weet je nu bovendien dat je geen onnodige risico’s loopt tijdens het trainen. Niets weerhoudt je er dus nu nog van om door te gaan met sporten!”

Een mooie vrijbrief dus voor Maurice, die voorspelt dat het superset-schema peanuts is, vergeleken met wat hij nog in petto heeft voor mij. Benieuwd naar wat hij hiermee bedoelt en hoe ik het er vanaf breng? Je leest er alles over in de volgende editie van body LIFE.

I body•LIFE 7I2013

Juice Me Up! Slowjuicer

Slow Sapjes veroveren de wereld. De nieuwste slowjuicer op de markt is de Cooksense. Het is een ware alleskunner en nu voor het eerst BPA vrij! Deze machine maakt in een handomdraai sap uit alle denkbare groente- en fruitsoorten en zelfs uit tarwegras.

In het gratis extra bijgeleverde snijgedeelte bovenin wordt elk ingrediënt versneden tot de lekkerste salades, ijs, sauzen of soep.

Een 130 pagina’s dik receptenboek krijg je erbij. Het voordeel van slowjuicen is dat je 85% meer vitaminen overhoudt in je sapje.

Dit komt door het lage toerental dat van 2.000 x per minuut bij een sapcentrifuge naar slechts 60 x per minuut is gegaan.

Bovendien haal je er 20% meer sap uit omdat hij al het sap er helemaal uit wringt. Maar nog belangrijker: het sap smaakt veel rijker en je bent binnen 2 minuten klaar! Daar doe je het natuurlijk ook voor! Meer informatie: www.tarwegraskoning.nl/cooksense    

Ontvang €20,- korting met de code: Juice Me Up!

Nu ook eenvoudig krachttrainingen opslaan met LFcodes van Life Fitness

De LFconnect app van Life Fitness kan nu ook gebruikt worden om gemakkelijk krachttrainingen te registreren op de Signature Series krachttoestellen die zijn uitgerust met LFcodes. LFcodes zijn eenvoudig aan te brengen op de Signature Series krachttoestellen. Gebruikers kunnen de LFcodes op de toestellen scannen of langs de NFC* taggen met een Apple of Android-telefoon. De resultaten van de training zijn direct zichtbaar in de LFconnect app en op de LFconnect website. Door deze aanvulling binnen LFconnect kunnen gebruikers nu hun kracht- en cardiotrainingen maken, registreren en voortgang volgen. LFconnect is het gratis online platform van Life Fitness voor leden, trainers en managers.

Functionaliteiten van LFcodes binnen de LFconnect app:

• Berekent calorieverbruik op basis van gewicht, trainingsduur en intensiteit

• Weergave van aanbevolen zithoogte en toestelinstellingen

• Registreert het aantal sets, herhalingen en het gewicht

• Weergave instructievideo's over het juiste toestelgebruik

*NFS: Near Field Communication

www.lifefitness.nl/connect

Verantwoorde voeding

Body Support, het voedingsprogramma voor professionals leert om op een verantwoorde manier met voeding om te gaan. Met het programma maakt u persoonlijke voedingsschema’s. Deze bestaan uit voeding die deelnemers in de supermarkt kunnen kopen. De deelnemer krijgt iedere week 7 dagmenu’s en een boodschappenlijst. Ieder dagmenu bestaat uit 6 eetmomenten, 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Niet iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen en daarom komt Body Support in de vernieuwde aanpak met 3 modules, in een eigen styling. Deelnemers kunnen, mét hun coach, kiezen voor ‘Weight Loss’, ‘Stabilize’ en ‘Fitness’. ‘Gewicht verliezen’, ‘Op gewicht blijven’ met een gezond eetpatroon, of ‘Fitnessen met resultaat’, zijn de nieuwe modules. Er is een groot aanbod aan menu’s; vegetarisch, zuivelarm, zomer- en wintermenu’s, eiwitrijk, normaal, en fitnessmenu’s. ‘Weight Loss’, ‘Stabilize’ of ‘Fitness’, is altijd toepasbaar. Met Body Support kunt u niet alleen ‘afvallers’ maar iedereen binnen uw clientèle bereiken.

Voor info: www.bodysupport.nl

Nieuw pand bellicon Nederland

Breng eens bezoek aan het pas geopende multifunctionele pand en magazijn van bellicon Nederland bij de Zandvoortse duinen. Hier kunt u terecht in onze bellicon® showroom en kennis maken met alle bellicon® modellen en accessoires. Tevens kunt u hier terecht voor speciale JustBounce® demonstratielessen op de bellicon®. Wij bieden clubs en personal trainers ook JustBounce® opleidingen aan om hun klanten op een leuke en speelse wijze in beweging te krijgen. Elke les bewijst telkens weer het positieve effect van trainen op de bellicon®: glimlachende mensen. Lezers van body LIFE hebben nu de mogelijkheid om op 20 of 27 oktober mee te doen met een gratis JustBounce® demonstratieles op de bellicon®, neem contact op via info@bellicon.nl en geef aan met hoeveel mensen u wilt komen.

Voor meer informatie: bellicon nederland, Kamerlingh Onnestraat 40

2041 CC Zandvoort, T. 023-5731835, E. info@bellicon.nl, W: www.bellicon.nl

Geurbeleving creëert waarde

AllSens is specialist op het gebied van geurbeleving. Met professionele geursystemen en 100% zuivere geuren kunnen wij iedere ruimte lekker laten ruiken. Een aangename frisse geur in de sportschool is wenselijk en functioneel. Frisse geuren versterken de reinheidsbeleving van de sportschool en stimuleren mensen tijdens het sporten. Zo zorgt een aangename geur niet alleen voor een nettere sportschool maar ook voor gemotiveerde sporters. Naast frisse geuren heeft AllSens ook speciale ontspannende geuren voor in de wellnessbranche. Deze geur creëren een aangename en ontspannen sfeer waardoor de wellness- behandelingen nog meer tot hun recht komen.

Dit najaar presenteren wij een nieuw revolutionair geursysteem; de VoitAir 701, Dit speciale wandmodel leent zich uitstekend voor fitness en wellnessbranche. Dit geursysteem is volautomatisch en verspreidt heel gedoseerd de geur en is 100% service- en onderhoudsvrij. Wij voorzien u graag van een passend advies.

Neem contact op via e-mai: info@allsens.nl of bel: 0031 (0) 162 74 40 47

nieuws I health

body•LIFE 7I2013 I

Bedrijvengids

Airconditioning & Klimaatbeheersing

ALF International

Touwslagerij 10 - 4762 AT Zevenbergen

0168-335478 - info@alf-international.nl

www.alf-international.nl

------------------------------------------

Automatisering & ICT

Easy2Begin

Curieweg 9, 3208 KJ Spijkenisse

010-7600136, info@easy2begin.nl

www.easy2begin.nl

www.facebook.com/easy2begin

-----------------------------------------

Delcom

Dussendijk 14 - 4271 XL Dussen

0162 580258 - info@delcom.nl

www.delcom.nl

------------------------------------------

Buikbanden

Belly Attack

Mortelweg 10d - 6551 AE Weurt

0485 - 820 222

info@bellyattack.com

www.bellyattack.com

Referentie

Meer dan 300 Professionele Fitness centra’ s maken gebruik van het BellyAttack® concept. Voor een Referentie bij u in de buurt kijk op www.bellyattack.com en klik op

postcode check

------------------------------------------

Slim Belly by Greinwalder & Partner Marketing Services

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

06 – 2128 3117, www.greinwalder.com

Matthijs.Mennes@greinwalder.com

Referentie

Sportcentrum Vredehof

Vredehofstraat 5, 1624 XG HOORN

0229- 215094

vredehof@sportcentrumvredehof.nl

www.sportcentrumvredehof.nl

Yvonne's Lifestyle Centre

Sportlaan 2 a, 3223 EV Hellevoetssluis

0181- 399501, info@ylifestyle.nl

www.ylifestyle.nl

Fiscaal en Juridisch advies

Vlaminckx Advocaten

Noorderpoort 7 - 5916 PJ Venlo

077 320 19 20 - info@vlaminckx.nl 

www.vlaminckx.nl

------------------------------------------

Prime Accountants & Belastingadviseurs

Rivium 1ste straat 53-4

2909 LE Capelle a/d IJssel

010-2355580- info@prime-ab.nl

www.prime-ab.nl

------------------------------------------

Fitness apparatuur - Allround

Precor

Plesmanstraat 1 - 3833 LA Leusden

0416-690859 - info@precor.nl

www.precor.nl

------------------------------------------

Life Fitness

Bijdorpplein 25 - 31

2992 LB  Barendrecht

0180 64 66 66

marketing.benelux@lifefitness.com

www.lifefitness.com

Referentie Life Fitness

Wellnesselande

Bijdorp-Zuid 1

2992 LB Barendrecht

0180-646400

info@wellnesselande.nl

www.wellnesselande.nl

Fitness apparatuur -

Circuit training

Milon Cirkel

Postbaan 38 - 3290 Diest

06 53 42 07 00

vanderpijl@milon.com

www.milon.com

Referentie Milon

Essink Sportcentrum

Toon Schroderlaan 2

5644 HS Eindhoven

t.essink@essinksportcentrum.nl

www.essinksportcentrum.nl

Living Well

Keerkring 4 - 2801 DG Gouda

0182-689992 - quinten@livingwellgouda.nl

www.livingwellgouda.nl

Family Fit Healthcentre

Schotsestraat 4c, 5171 DT Kaatsheuvel

0416-540000

info@familyfit-healthcenter.nl

www.familyfit-healthcenter.nl

M & M the Next

Henri Nouwenstraat 2

3863 HV Nijkerk - 033-2452406

info@menmthenext.nl

www.menmthenext.nl

Fit & Wellnesscenter Oosterbeek

Past. Bruggemanlaan 33

6861 GR Oosterbeek - 026-4432700

info@wellnesscenteroosterbeek.nl

www.wellnesscenteroosterbeek.nl

Fitness apparatuur - Pneumatische apparatuur

Keiser I The Sports Company

Hagelkruisweg 11 - 5971 EA Grubbenvorst

077-3661640 - info@thesportscompany.nl

www.thesportscompany.nl

Groepsles programma's

Zumba Fitness

+ 1 954-925-3755 - info@zumba.com

www.zumba.com

------------------------------------------

XCO Sports Company, Postbus 401 2260 AK Leidschendam, 070 427 6810 info@xco.nl , www.xco.nl

------------------------------------------

Just Bounce

Haltestraat 63 - 2042 LL Zandvoort

023 573 1835 - info@justbounce.eu

www.justbounce.eu

------------------------------------------

Radical Fitness

0032 485 154 241

emmanuel.nkosi@radicalfitness.net

www.radicalfitness.nl

------------------------------------------

Megawalk Nederland

Trompstraat 16 - 7482 VX Haaksbergen

T 06 – 2472 7676 - info@megawalk.nl

www.megawalk.nl

Referentie Lifemaxx

Vitalcentre, Hammerweg 8b

8101 NE Raalte, Tel. 0572-351840

raalte@vitalcentre.nl, www.vitalcentre.nl

Sportcenter Bodycontrol

Leigraafseweg 15b, 6983 BR Doesburg, Tel. 0313-474058

info@sportcenterbodycontrol.nl

www.sportcenterbodycontrol.nl

Wenters Sports Club

Haitsma Mulierweg 22-24

7101 CA Winterswijk, 0543-513878

Klein fitness materiaal

Meijers Fit & Gezond

Kokkelertstraat 6 - 6116 AR Roosteren

046 4496100 - info@meijers.com

www.meijers.com

------------------------------------------

Lifemaxx Fitness Accessories

Linschotenstraat 2-b

3044 AW Rotterdam - 010 - 415 98 00 info@lifemaxx.com - www.lifemaxx.com

Referentie Lifemaxx

The Fitnessclub

(Rotterdam & Leiderdorp)

Info@thefitnessclub.nl

www.thefitnessclub.nl

Ringer Sportplaza (Dordrecht)

T 078 – 631 0378

E info@ringer-sportplaza.nl

W www.ringer-sportplaza.nl

Big Gym (Heemskerk & Wormerveer)

T 0900 – 999 2 444 - www.biggym.nl

MFT Academy NL - Groups for Balance, Morsweg 246

2332 EV Leiden - 06 4414 9119

bob.kruis@mft-academy.nl

www.mft-academy.nl

Klimwand

Climbstation

Stemerdingweg 7a - 3769 CE Soesterberg

06 4817 2310 - info@climbstation.nl

www.climbstation.nl

Referentie Climbstation

Juliën Sport, Health & Wellness

Provincialeweg 16 - 4033 BR Lienden

0344 – 602 204 - info@julien.biz

www.julien.biz

Marketing & Consultancy

Greinwalder & Partner

Marketing Services

Hoge Weere 12 - 1689 CG Zwaag

0180 635 229 - avd@greinwalder.com

www.greinwalder.com

------------------------------------------

Activation Group B.V

Marketing | Architectuur | Interieur

Schiedamse dijk 157-158, 3011 EP Rotterdam, +31 (0)10 - 846 29 21

info@activationgroup.eu

www.activationgroup.eu

www.bankzittertottopper.nl

Referentie Activation Group B.V

LaVita Lifestyleclub Fitness & SPA

Sportlaan 1/ Veenendaal

wwww.lavitaveenendaal.nl

Fit Sports Sport & Lifestyleclub

Nijbracht 116 / Emmen

www.fitsports.nl

Universitair Sportcentrum Leiden

Einsteinweg 1 / Leiden

www.uscleiden.nl

Opleidingen

Train the Trainers

Oostmaaslaan 393 - 3063 AX Rotterdam

06-20262663 - info@trainthetrainers.nl

www.trainthetrainers.nl

------------------------------------------

Artros Healthfocus

Almenseweg 3 - 7231 PG Warnsveld

0575-43 11 41 - info@artros.nl

www.artros.nl

------------------------------------------

QUENO Sportopleidingen

Hoofdstraat 55B - 9431 AC Westerbork

0593-552895 - info@queno.nl

www.queno.nl

------------------------------------------

Opleidingen 2000

Scheepswerflaan 44

4941 GZ Raamsdonksveer

0162-49 88 60

info@opleidingen2000.nl

www.opleidingen2000.nl

------------------------------------------

EFAA

Houtstraat 14 - 6001 SJ Weert

0495 - 533229 - info@efaa.nl

www.efaa.nl

------------------------------------------

Start2Move

Reukgras 78 - 8043 KN Zwolle

038 - 230 36 06 - info@start2move.nl 

www.start2move.nl

------------------------------------------

Hogeschool van Amsterdam I Kenniscentrum KiK

Dr. Meurerlaan 8 - 1067 SM Amsterdam

020 5953446 - kik@hva.nl

www.hva.nl/kik

------------------------------------------

AALO opleidingen BV

Schipholweg 101,

2316 XC Leiden

071-7512800, info@aalo.nl

www.aalo.nl

------------------------------------------

Promotiematerialen

Sportgoodies.nl

De Valendries 3

3828 RA Hoogland

033 - 7440202, info@sportgoodies.nl

www.sportgoodies.nl

------------------------------------------

Hidalgo International

Platinastraat 52, 2718 RZ Zoetermeer

T 079 – 33 101 33, E info@hidalgo.nl

www.hidalgo.nl

------------------------------------------

Sportvoeding

Sportorders,

Atealaan 38

B-2200 Herentals (Belgie),

+ 32 (0)14 715150

info@sportorders.eu

www.sportorders.eu

------------------------------------------

Stacker Europe

Postbus 5072, 6130 PB Sittard

046 411 0873, info@stackereurope.com

www.stackereurope.com

------------------------------------------

Suspension training

PT4Pro® Nederland

Mortelweg 10D - 6551 AE Weurt

085-2733252 - info@pt4pro.nl

www.pt4pro.nl

Referentie PT4pro®,

De Mix Almere AALO FTP

Edvard Munchweg 123

1328 MK Almere - Tel: 030 602 1471

www.demixalmere.nl

Pure Health

Dalweg 1a - 3233 KK Oostvoorne

0181 - 487497, www.purehealth.nl

All4fit Boxmeer

Sportlaan 1, 5831 DA Boxmeer

0485 – 573997

www.all4fit.eu

Vloeren

Mansom Fitfloor

Canneburgerweg 71a

1244 RH Ankeveen,

035 - 655 0510

mail@mansom.nl,

www.mansom.nl

------------------------------------------

Zonnebanken

Hapro International

Postbus 73 - 4420 AC Kapelle

0113-362362

info@hapro.com

www.hapro.com

Referentie Hapro International

Inverno Leisure Group

Hoge Bergen 11 -

4704 RH Roosendaal

084-4300085 - info@inverno-lg.nl www.inverno-lg.nl

SunLightShop

Hoogstad 202-207 - 3131 KX Vlaardingen 010-2341828 - info@sunlightshop.nl

www.sunlightshop.nl

El Solar

Natiënlaan 161 - 8300 Knokke-Heist (België), 0032 (0)50615449

info@elsolar.be - www.elsolar.be

Edities