- Column Marie-Anne van Laak

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2013

Exo-L tweede plek Nationale Sport Innovatie Prijs 2013

Donderdag 10 oktober werd Exo-L tweede bij de uitreiking van de Nationale Sport Innovatie Prijs 2013. Exo-L is de innovatie om enkelverzwikkingen te voorkomen. "Eindelijk een oplossing voor een gigantisch probleem", aldus het juryrapport.

Anders dan bij braces of tape behoudt de sporter zijn bewegingsvrijheid. De Exo-L is de afgelopen twee jaar ontwikkeld en uitvoerig getest aan de TU Delft en het Erasmus MC.

De 66 ingediende sportinnovaties werden door de vakjury beoordeeld op prestatiegerichtheid, vitaliteit en economische marktpotentie. De externe enkelband Exo-L eindigde op de tweede plaats en won het net niet van de aerodynamische ring van YOU.FO. De Nationale Sport Innovatie Prijs is een initiatief van de Sports and Technology en InnoSportNL.

Dry Needling

Dry Needling, gericht op Triggerpoints wordt steeds vaker toegepast. Dry Needling, soms ook Intramuscular stimulation “IMS” genoemd, is een behandelmethode die wordt toegepast voor de behandeling van chronische pijn en stijfheid  in de spieren. De behandeling richt zich op de triggerpoints, drukgevoelige plaatsen in de spieren.

Tijdens de behandeling wordt gebruikgemaakt van dunne Dry Needling naalden. Deze worden gebruikt om een zogenaamde “release” van de spier te verkrijgen. De spier wordt geprikkeld met een dunne naald. In eerste instantie ontstaat een reflexmatige verkramping van de spier, dit wordt een Local twitch respons genoemd. Die wordt door de patiënt waargenomen. De bedoeling is dat naderhand de spier loslaat. Dat kan direct zijn, maar kan ook pas later optreden. Meer ontspanning in de spier betekent dat de doorbloeding kan toenemen en herstel kan optreden.

Meer info op: http://www.fysiowebwinkel.nl

Nieuwe ronde seminars Fit in Business

Na het succes van de eerste ronde seminars van Fit in Business nodigen drie gerenommeerde leveranciers van business toepassingen voor fitness ondernemers u uit om te worden bijgepraat over de nieuwste en belangrijkste ontwikkelingen in de fitnessbranche. SEPA, IBAN, Apps, Social Media, mobiele strategie en kosten besparen zijn actuele thema’s voor fitnessondernemers. Wij informeren u graag in de vorm van seminars welke slechts één ochtend duren en door het hele land worden aangeboden. Deelname is gratis.

Data

Health & Sports Club Valkencourt in Valkenswaard, regio Eindhoven, 7 november.

Vital Centre Raalte, regio Zwolle, 14 november

Westvliet Fitness & Racket, regio Den Haag, 15 november

Wellness Fitopia, regio Antwerpen,

21 november

Wat zijn de onderwerpen

• Laatste ontwikkelingen inzake conversie naar IBAN en SEPA, meer dan alleen een nieuw rekeningnummer

• De laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media, apps en uw mobiele strategie in de fitness markt

• Kosten besparen door slim en eenvoudig personeelsbeheer

Fit in Business is een initiatief van NHN Support, Gym Apps en b.o.s.s. BV. U kunt zich inschrijven via een van de onderstaande websites: www.nhnsupport.nl, www.gym-apps.nl, www.boss.nl

Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met een van de organiserende partijen. We hopen u te ontmoeten op 1 van de seminars.

Jouw club onder de loep?

Verhoog de efficiëntie, verbeter de sales en versterk de retentie!

Het is crisis, niet alleen maatschappelijk, maar dat kan ook binnen de organisatie. Instroom loopt terug, kosten zijn te hoog en de achterdeur staat te ver open. Je doet je best, maar krijgt het nog niet voor elkaar om het tij voldoende te keren. Enige hulp van mensen die weten waarover ze praten en er veel ervaring mee hebben zou wenselijk zijn.

Herken je je in meer of mindere mate hierin? Dan is wellicht een Sales-, retentie- en kostenbeperking analyse voor jou een passende stap om te nemen.

Hoe wordt er te werk gegaan?

Je ontvangt een intake waarbij wordt nagegaan op welke vlakken de club aandacht behoeft en vooral wat voor aandacht. Naar aanleiding van de analyse wordt een voorstelaanpak aangereikt waarbij de benodigde expertise wordt ingezet. Er wordt primair gekeken of er significante verbetermogelijkheden zijn op gebied van sales-, retentie- en kostenreducties die impact hebben op de vlakken van retentie, organisatie, personeel, kwaliteit en rendement.

De analyse kan drie sporen tot resultaat hebben:

• Aanpak van efficiëntie (er wordt hierin gewerkt op no cure no pay basis)

• Optimalisatie van de sales

• Optimalisatie van de retentie aanpak

Drie professionals uit de branche hebben voor deze aanpak hun krachten gebundeld. Marc Bossers, sales professional en trainer, begeleidt en traint het sales proces, John van Heel begeleidt op het gebied van retentiemanagement en kwaliteit, Stanley van Duykeren is de begeleider op het gebied van kostenbeperking en efficiëntie.

De ‘Sales-, retentie- en kostenbeperking analyse’ aanvragen? De eerste 25 aanvragen betalen uitsluitend reiskosten in de plaats van de reguliere kosten van 195 euro. Mail ‘Organisatiescan sales-, retentie-, efficiëntie’ naar j.vanheel@efaa.nl

nieuws I branche actueel

body•LIFE 8I2013 I

I body•LIFE 8I2013

body•LIFE testpanel over BodyBoxx Beat the Music

Groeiende belangstelling

Sinds een klein jaar is BodyBoxx te verkrijgen en sindsdien groeit het aantal clubs gestaag.

Inmiddels heeft BodyBoxx 3 nieuwe clubs binnen in Limburg en Brabant. Ook de politie Haaglanden gaat ermee aan de slag. BodyBoxx heeft speciaal voor het testlab een aantal instructeurs opgeleid. In dit artikel hun bevindingen.

Jennifer Verhorik van Racketcentrum De Leyens Zoetermeer

Jennifer vindt BodyBoxx een verfrissend, vernieuwend en uitdagend programma met enorme variatie mogelijkheden door de 9 verschillende tracks binnen een BodyBoxx les. Scherpe alertheid is wel een vereiste wat er gaat komen. Op zich is het programma gemakkelijk te volgen voor beginners omdat er in het begin van de les eerst tijd wordt genomen voor de basistechniek zonder muziek om feeling te krijgen met het programma. Het professionele BodyBoxx team heeft ons daarbij goed ondersteund en geïnstrueerd hoe we de BodyBoxx lessen het beste konden geven. De reacties van de deelnemers waren stuk voor stuk positief. Gaaf, geweldig, dit is pas werken en zweten, je blijft doorgaan en je wilt niet stoppen. Het enthousiasme straalde van hun gezichten af. Leuk vond men ook het samenwerken met een partner waardoor je uit je comfortzone wordt gehaald. Deze les moet blijven in het lesrooster, riepen de deelnemers. BodyBoxx hebben we dan ook gelijk opgenomen in ons lesrooster en wordt 3x in de week door mij gegeven. Kortom een programma dat toegevoegde waarde voor ons centrum betekent. En bovendien ook nog eens betaalbaar is. Persoonlijk vind ik dat de prijs zelfs hoger mag, want de inhoud en de kwaliteit is erg goed. Je proeft de goede voorbereiding en de ervaring terug in de techniek van de BodyBoxx lessen.

Annique Driesche, Groeples coördinator Active Ladies Voorburg

Ook Annique was net als Jennifer erg enthousiast over BodyBoxx, evenals de deelnemers die na afloop wel klaagden dat ze spierpijn hadden. Het programma biedt voldoende variatie mogelijkheden in de verschillende nummers, maar ook door het rouleren van bokspartner tijdens de les. Een nadeel dat ik gehoord heb van een aantal deelnemers is dat door het rouleren van tegenstander je soms tegenstanders treft die veel sterker zijn of juist minder krachtig waardoor je je in moet houden. Daar dien je wel op te anticiperen tijdens de les. Dat neemt niet weg dat het programma gemakkelijk te volgen is. Iedereen kan deelnemen, ook minder ervaren sporters. De bokstechnieken van de deelnemers gingen na een paar keer les al snel vooruit waardoor het trainingseffect werd vergroot. Alle deelnemers tijdens de testfase waren erg enthousiast. Ze vonden het fijn om veel spierpijn te hebben na de les. Ook vonden de deelnemers het leuk om in duo's te werken, zodat ze meer contact hadden met andere mensen in de sportschool. Hierdoor krijgen ze ook meer binding met de club. De instructie/begeleiding vanuit BodyBoxx was overigens prima. Mastertrainer Jack geeft ook les bij ons op de sportclub en hij heeft de lancering verzorgd. Voor onze club biedt het programma zeker toegevoegde waarde. De verwachting is dat we het programma begin volgend jaar in ons lesrooster gaan opnemen.

Calixto Brouwn van Sportcentrum Oxygym

BodyBoxx is goed bevallen. We hebben dit programma geïntroduceerd tijdens een open week in september. Daarna 4 weken op het rooster gezet. Het programma is gevarieerd, met veel authentieke bokstechnieken. BodyBoxx biedt in deze release minder training voor de benen, maar des te meer voor de armen, schouders, torso en buik. Voor instructeurs is het programma gemakkelijk te volgen. Als je het vervolgens introduceert aan deelnemers die geen affiniteit hebben met boksen, is techniekuitleg vóór de les heel belangrijk. Boksen is net als fietsen, oefening baart kunst. De deelnemers die BodyBoxx hebben gevolgd waren zeer enthousiast. Helaas waren het er bij ons te weinig. Daarom gaan we helaas BodyBoxx niet opnemen in het rooster. Jammer want het is een vernieuwende en leuke les om te geven!

Marleen Coolen freelance groepsles instructrice bij

Spa Zuiver

Marleen is razend enthousiast over het BodyBoxx concept. Wat een leuke workout met mega variaties. In het begin is het even wennen, maar als je wat verder bent in de les gaat het bijna vanzelf; lekker boksen in tweetallen op de beat van de muziek. Het programma biedt daarbij voldoende variatie met een duidelijke opbouw die gemakkelijk te volgen is. Ook het hoge gehalte samenwerking en roulatie is helemaal super doordat je telkens weer op een ander niveau traint. De deelnemers in mijn les waren dan ook allemaal reuze enthousiast. En de ondersteuning vanuit BodyBoxx was uitstekend. Ik werd bijna elke week gebeld door verschillende mensen van BodyBoxx die benieuwd waren naar mijn bevindingen van de afgelopen week. Dus echt super goede begeleiding. Ik denk zeker dat BodyBoxx van toegevoegde waarde is voor ieder sportcentrum. Ook de prijs/ kwaliteitverhouding is dik in orde! Vooralsnog wordt BodyBoxx Beat nog niet opgenomen in ons lesrooster omdat de prioriteit momenteel ergens anders ligt en we al Combat, Kickboksen en normaal boksen op het lesrooster hebben staan. Maar het is zeker een aanrader voor de toekomst.

Romi Wijsman van Moovz Dance & Fitness uit Deventer

BodyBoxx is een leuk, uitdagend en stoer programma. Het biedt veel variatie. Hoewel niet alle spiergroepen even veel worden aangesproken. Voor de vrouw zijn over het algemeen benen en billen een belangrijke spiergroep. De belasting van deze spiergroepen manifesteert zich zeker na techniekverbetering, maar ze willen het liefste in de eerste les alles overal voelen. Je moet soms rekening houden met je sparringpartner, dan ben je beperkt in het ‘los gaan De bedenkers van BodyBoxx hebben dit opgelost door veel te rouleren tussen de deelnemers, een verrassende nieuwe leservaring. Er ontstaat een sociale les waarin iedereen met elkaar leert samenwerken. We zien wel groepjes ontstaan met mensen van het zelfde niveau. Goede begeleiding is dus essentieel. Door de instructeurs van BodyBoxx zijn we goed geïnstrueerd. Er werd overal op gelet. Vooral techniek vonden ze heel belangrijk. Ook de begeleiding na de opleiding was goed. Regelmatig werd contact opgenomen over de voortgang. Een goede uitleg aan het begin van de les is belangrijk, het is na meerdere lessen wel gemakkelijk te volgen. We hebben BodyBoxx flink gepromoot als try out tijdens een open dag. Het sloeg toen wel aan en de lessen zaten vol. We kwamen zelfs handschoenen te kort. Mensen vonden het leuk en waren enthousiast. In de weken daarna hebben we een gratis proefweek gedaan voor BodyBoxx, maar dat is helaas qua animo tegengevallen. We wilden graag meer mannen in de les, aangezien we bijna alleen vrouwen hebben. Klaarblijkelijk zoekt men dit soort lessen niet bij ons. Vandaar dat we BodyBoxx voor alsnog niet gaan opnemen in ons lesrooster. Wij willen wel de BodyBoxx crew graag bedanken voor hun inzet, aandacht, kennis en enthousiasme! Het is een mooie leerzame ervaring geworden.

In body•LIFE nummer 6 deden we een oproep om BodyBoxx een paar weken gratis uit te testen. BodyBoxx Beat the Music is een mega energieke groepsles waar je niet alleen leert boksen op de beat van de muziek, maar ook je lichaam traint op uithouding, kracht, souplesse, doorzettingsvermogen, inzicht en controle. Het is drie kwartier lang een complete boks- en cardiotraining voor heel het lichaam.

Edities