- Column Marie Anne van Laak

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2013

Na afronding van zijn studie (2002) is Jelmer aan de slag gegaan als docent bij Landstede Sport en Bewegen in Zwolle. Tegelijkertijd was hij werkzaam als examinator voor Fit!vak op diverse locaties in Nederland. Na enkele jaren besloot hij de overstap te maken naar de fitnessbranche en is hij gaan werken als manager van een 4-tal fitnesscentra. Vanaf 2007 is Jelmer werkzaam als docent op het CIOS in Arnhem en eigenaar van Start2move. Daarnaast gaat Jelmer per medio juni aan de slag als conditie-, kracht- en hersteltrainer bij het eerste elftal van sc Heerenveen, als assistent van Marco van Basten.

Markt

De markt voor fitnessopleidingen is in 2000 vrij gegeven. Jelmer vindt dit een goede zaak. “In de praktijk betekent dit wel dat door dit vrijemarktmechanisme er steeds meer opleidingsinstituten bij komen.” Jelmer is ervan overtuigd dat opleidingsinstituten die kwaliteit leveren het overleven. Daarnaast dien je je te onderscheiden in de markt door een gevarieerd opleidingsaanbod dat bovendien erkend is. “Start2move is een Fit!vak erkend opleidingscentrum en staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Daarnaast is Start2move door het CRKBO getoetst op de onderdelen zorgvuldigheid, kenbaarheid, rechtszekerheid en redelijkheid. En is het door kenniscentrum Calibris erkend als leerbedrijf. Dit staat garant voor goede leermogelijkheden en deskundige begeleiding binnen ons bedrijf op niveau 3 en 4 op het gebied van Sport en Bewegen.”

Hoog slagingspercentage

Voor de opleidingen maakt Start2move gebruik van hoogopgeleide, enthousiaste docenten waarvan een groot aantal ook werkzaam is in het onderwijs. Daarnaast hebben de docenten ruime ervaring opgedaan in het werkveld, zodat ze exact weten wat er van de cursist wordt verwacht. Een aantal van hen is bovendien werkzaam als examinator voor Fit!vak en betrokken bij de ontwikkeling van de verschillende opleidingen zodat ze exact weten wat er op het examen wordt verwacht. Dat blijkt ook wel uit het slagingspercentage. De afgelopen jaren heeft Start2move een slagingspercentage behaald van meer dan 80% voor de opleidingen Fit!vak Fitnesstrainer A en B. Dit ligt ruimschoots boven het landelijk gemiddelde. â€œWij proberen onze cursisten zo adequaat mogelijk op te leiden. Het studietempo bijvoorbeeld passen we – indien gewenst – aan de persoonlijke situatie en capaciteiten van de cursist aan. Zo bieden we bij een aantal opleidingen (o.a. Fit!vak Fitnesstrainer A) een verkort traject aan voor de cursist die reeds ervaring als trainer heeft opgedaan in de (fitness)branche. Bovendien bieden wij de mogelijkheid – afhankelijk van het instroomniveau – tussentijds in te stromen bij een opleiding en een gemiste lesdag gratis op een andere locatie in te halen. Daarbij hebben we voor diverse opleidingen, trainingen en workshops online leermiddelen ontwikkeld. Via het beveiligde gedeelte van onze website hebben cursisten de mogelijkheid om o.a. de Powerpoints, lesinhouden, examendocumenten en interessante filmpjes te benaderen. Verder organiseren we regelmatig bijscholingsdagen met als doel (toekomstige) trainers op de hoogte te brengen c.q. te houden van de laatste ontwikkelingen in de fitness- en gezondheidsbranche. Daarnaast zijn deze dagen een mooie gelegenheid om te netwerken en medecursisten te ontmoeten.”

Trends in opleidingen

De laatste jaren lijkt het aanbod aan opleidingen eerder toe dan af te nemen. “Voor elk programma onderdeel binnen de fitnessbranche wordt tegenwoordig een cursus/opleiding gegeven”, constateert Jelmer. “Ik merk dat er nog steeds een toenemende vraag is naar Personal Trainer opleidingen. Daarnaast is er steeds meer behoefte aan cursussen op het gebied van Functionele Training en leuke, uitdagende trainingsvormen zoals Bootcamp. Ontwikkelingen die we als Start2move nauwgezet volgen en waarop we zo goed mogelijk proberen te anticiperen. Vandaar dat we samenwerken met diverse partijen in de markt zoals Outsport, MSP Opleidingen, Hamel College, en Meijers om Start2move te laten uitgroeien tot een toonaangevend opleidingscentrum op het gebied van fitness en gezondheid in heel Nederland. Verder hebben we een samenwerkingsverband met First 1 Bedrijfsfitness in Den Haag die vanaf september – onder de vlag van Start2move – opleidingen voor ons gaat verzorgen. We streven naar een landelijke dekking met onze opleidingen en hebben op dit moment opleidingslocaties in Amersfoort, Arnhem, Den Haag, Leeuwarden, Tilburg, Weesp en Zwolle.”

Toekomst

De toekomst ziet Jelmer zonnig tegemoet. “We zitten nog steeds in een stijgende lijn en vinden het erg leuk om te merken dat de mond-tot-mondreclame steeds meer haar werkt doet. Maar naast het binnenhalen van nieuwe cursisten vinden we het ook erg belangrijk dat de huidige cursisten tevreden zijn over onze opleidingen, zich betrokken voelen bij Start2move en goed voorbereid het werkveld in gaan.

Dit doen we o.a. door het regelmatig organiseren van verschillende 1 daagse-workshops en bijscholings- c.q. netwerkdagen. Daarnaast bieden we ondersteuning in het zoeken naar een geschikte baan middels de samenwerking met een vacaturebank.”

Volgens Jelmer zijn er genoeg kansen in de markt voor goed opgeleide trainers om aan de slag te kunnen. “Als reactie op de sterke toename van de ‘low budget’ clubs dienen de ‘high-end’ centra zich steeds meer te profileren op basis van kwaliteit. Enthousiaste, goed opgeleide trainers en een uitdagend, vernieuwend aanbod zijn hierbij uitermate belangrijk.”

Op dit moment komen er steeds meer tools op de markt voor online ondersteuning en coaching op afstand, het begint een markt op zich te worden. Start2move houdt zich ook bezig met de ondersteuning van een online platform, waarin alle disciplines zoals huisartsen, diëtisten, fysiotherapeuten en trainers zijn vertegenwoordigd en waar mensen die thuis of buiten sporten hun vorderingen online kunnen bijhouden en voor advies/ondersteuning terecht kunnen. Een ontwikkeling die past binnen het digitale tijdperk en hopelijk een grotere groep mensen aan het bewegen krijgt.

Start2move I producten en concepten

Maak nu kans op een gratis cursus Sport en Voeding

(start: 13 september in Zwolle). Namens Start2Move mogen we drie cursussen verloten onder de lezers van body LIFE. Interesse? Stuur dan vóór 28 juni een mail met je naam en contactgegevens naar info@bodylifebenelux.nl o.v.v. 'Gratis cursus Sport en Voeding' en wie weet ben jij één van de gelukkige winnaars.

body•LIFE 4I2013 I

Edities