Events en Opleidingen nieuws

Bewegen 2.0

‘Mensen inspireren en helpen om elke dag gezond te bewegen’, dat is de overeenstemmende visie en doelstelling van ontzettend veel partijen in Nederland. Onze overheid investeert in onder andere het NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Beweging), die in opdracht van VWS campagnes en projecten uitvoert voor een vitale maatschappij waarin iedereen gezond beweegt en in het RIVM Loket Gezond Leven, die samen met partners de samenhangende lokale gezondheidsbevordering versterkt.

Sommige partijen richten zich op een bepaalde doelgroep zoals NOC*NSF, die specifiek gericht zijn op georganiseerde sport (sportverenigingen) en topsport. Sportverenigingen en duizenden trainers zetten elke dag miljoenen mensen in beweging. Ook binnen het onderwijs en binnen de recreatie sector wordt aandacht besteed aan gezond bewegen. De provinciale sportraden zijn de adviesorganen voor de sport van de provincies en de ROSsen (Regionale Ondersteuning Structuren) stimuleren momenteel de integratie en samenwerking tussen de eerstelijnszorg, beweegaanbod en leefstijlinterventies.

Het Platform Sport, Bewegen en Onderwijs zet zich in om meer jongeren de beweegnorm te laten halen. Patiëntverenigingen richten zich op een groep mensen met een specifieke aandoening zoals leden van de Hartstichting en de Diabetesvereniging. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds maakt onderzoek mogelijk naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker en geeft voorlichting over kankerpreventie. Binnen sportcentra laten duizenden instructeurs elke week miljoenen mensen het plezier van bewegen ervaren en fitnesstrainers en personal trainers begeleiden duizenden mensen persoonlijk naar hun leefstijldoel. Gemeenten hebben allemaal een wettelijke taak om de gezondheid van hun burgers te bevorderen en te beschermen en een eigen lokaal gezondheidbeleid hebben. De GGD zet zich in voor het bewaken, beschermen en bevorderen van onze gezondheid. 

Ook gewichtsconsulenten, diëtisten, voedingsdeskundigen en het Voedingscentrum geven steeds meer het belang van bewegen aan. Huisartsen adviseren patiënten steeds vaker om dagelijks meer te bewegen en ook steeds meer verzekeraars voeren een actief stimuleringsbeleid om mensen het belang van een actief leven duidelijk te maken.

Samen zetten deze partijen zich in voor de maatschappij waarin bewegen en sport gemakkelijk toegankelijk is voor iedereen. Een gezond land waarin mensen plezierig gezond leven. Maar gebeurt dat wel efficiënt ‘samen’? Is er wel voldoende samenhang tussen deze partijen in dit gezamenlijke doel? NISB (30 minuten bewegen en ‘the Challenge day’) en NOC*NSF (Nationale Sportweek), waarom niet alle krachten bundelen om meer Nederlanders in beweging te krijgen met bijvoorbeeld 2 of 3 nationale campagnes die door iedereen worden gedragen en gepromoot?

Column john van heel I branche actueel

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

body•LIFE 2I2012 I

Londen in de ban van Zumba®

Van 24 t/m 26 februari jl. vond in Londen de allereerste Europese Zumba Fitness Conference plaats. Vanuit de hele wereld waren ruim 3.000 Zumba instructeurs in hun mooiste en kleurrijkste Zumba outfits naar Londen gekomen om kennis te maken met de nieuwste Zumba workouts, Zumba kleding en het Fitness-Concert.

De Europese Zumba Conference bleek een geslaagd evenement. Alle Zumba Founders (CEO/Co-Founder Alberto Perlman, Creator/Co-Founder Beto Perez) en de Celebrity Instructors Gina Grant, Tanya Beardsley en Kass Martin waren aanwezig. De redactie van body•LIFE was samen met andere media uit de hele wereld uitgenodigd om drie volle dagen te genieten van de instructeurtrainingen, Zumba fashion-evenementen, een Fitness-Concert en een dansfeest met als thema Carnaval.

Backstage bij het

Fitness-Concert

Op de vrijdagavond stonden ontmoetingen gepland met de internationale ZIN instructeurs van Zumba. Daar sprak de redactie van body•LIFE met Etienne Go uit Nederland en Nico Hendrickx uit België. Ze zijn beiden Zumba instructeur. Etienne heeft jarenlang in de gezondheidszorg gewerkt. “Ik trof daar vaak ouderen aan die eenzaam waren en zaten te verpieteren op hun stoel en nauwelijks actief waren. Met een aantal groepen ben ik vervolgens gestart met hele simpele oefeningen op basis van Zumba Gold. Hierdoor werden de mensen niet alleen soepeler, maar ook vrolijker en kregen zij weer zin in het leven. Een ervaring die me heeft geleerd dat je met Zumba Gold veel verschillende groepen zoals ouderen en demente bejaarden kunt bereiken en ook nieuwe kansen biedt voor Zumba. Een ander voorbeeld van hoe Zumba voor bepaalde doelgroepen kan worden ingezet, was de begeleiding door Etienne van een meisje met een longaandoening. “Door Zumba hoefde ze veel minder gebruik te maken van haar inhalator en dit gaf haar veel meer zelfvertrouwen.” Momenteel is Etienne bezig met het organiseren van Zumbathon, een drie uur durende Zumba-marathon om geld in te zamelen voor goede doelen zoals Desert Flowers en ALS.

Nico Hendrickx uit België is een voorbeeld voor alle Zumba instructeurs. Ondanks het feit dat hij aan kanker lijdt, bleef hij, tegen het advies van zijn artsen in, Zumba lessen geven tijdens zijn chemotherapie. “De Zumba lessen hebben mij een enorme boost gegeven waardoor ik beter met mijn ziekte om kan gaan en die mij ook sterker heeft gemaakt.” Nico denkt eraan om Zumba lessen te gaan geven aan kankerpatiënten en wil daarvoor een speciale les maken die hij wil aanbieden aan ziekenhuizen met een kankerafdeling. “Het mooie van Zumba is dat je er iedere doelgroep mee kunt bereiken, of het nu gezonde mensen zijn of mensen met een ernstige aandoening. Zumba verbetert de kwaliteit van het leven,” is zijn overtuiging. Daarnaast geeft Nico ook Zumba aan bedrijven, waarvan de medewerkers tijdens de lunchpauze 45 minuten lang Zumba lessen krijgen. Hiermee boekt Nico goede resultaten: de medewerkers van deze bedrijven voelen zich vitaler, hebben minder stress en er is een lager ziekteverzuim.

Na deze bijzondere en inspirerende ontmoetingen, kregen we een kijkje achter de schermen van het Fitness-Concert. Een concept dat Zumba wereldwijd wil uitbreiden en dat ook professioneel is opgezet. Met het Zumba Fitness-Concert wil Zumba zich niet alleen richten op de instructeurs, maar op alle liefhebbers van Zumba. Het eerste concert is in Sydney (Australië) geweest en binnenkort zal in Parijs het eerste Fitness-Concert in Europa plaatsvinden. Volgens Alberto Perlman is een dergelijk evenement de beste methode om mensen kennis te laten maken met Zumba. “Je wordt als het ware onderdeel van de show en je voelt hoe Zumba werkelijk is.” Dat hebben we aan den lijve mogen ervaren bij deze spectaculaire show met veel swingende en afwisselende muziek met prachtige special effects en beelden op grote ledschermen.

Succesverhalen

Tijdens de Keynote Presentation op zaterdagmorgen sprak Alberto Perlman over de fenomenale groei van Zumba en over wat er komen gaat in 2012. “Meer dan 12 miljoen mensen in 125 landen over de hele wereld, nemen iedere week deel aan Zumba lessen. Ons doel is om van de huidige 12 miljoen Zumba liefhebbers door te groeien naar 100 miljoen.” Het belangrijkste succes van Zumba wordt volgens Perlman bepaald door de enthousiaste en toegewijde instructeurs wereldwijd. Een aansprekend voorbeeld tijdens deze sessie was van instructeur Lisa Saxton. Zij werd benaderd door een vrouw die haar man, die een ernstige nierziekte had, wilde helpen door hem een nier af te staan. De vrouw was echter 40 kilo te zwaar, en moest veel afvallen om toch in aanmerking te kunnen komen voor de ingrijpende operatie. Met de hulp van Lisa bereikte ze dit doel. Tijdens de bijeenkomst werd Lisa hiervoor uitgebreid in het zonnetje gezet, en mocht niet alleen de dank van het gehele gezin van de vrouw ontvangen, maar werd tevens beloond met de International Inspiration Award.

Een tweede Award werd uitgereikt aan Marci Shimoff. Zij is de auteur van internationale bestsellers, Happy for No Reason en The Secret. De laatste 20 jaar heeft zij gewijd aan het bestuderen van geluk en liefde, waarvan ze gelooft dat ze bedoeld zijn als ondersteuning van onze lichamen.

Marci kwam voor het eerst in aanraking met Zumba in 2008. “Na een jaar promoten van mijn boek Happy for no Reason, had ik een burn-out,” vertelde ze. “Mijn assistent vroeg mij of ik mee wilde naar een Zumba les. Geen idee waar ze het over had, maar ik ben wel meegegaan en dit was een goede beslissing. Door Zumba ben ik weer van het leven gaan houden. De workouts zijn enorm intensief, maar de muziek sleept je er doorheen en de hele ervaring is dan ook van begin tot eind uiterst positief.” Daarom raadt ze iedereen om aan Zumba te gaan doen. Ze heeft er zelfs een gedeelte in haar boek Love for No Reason aan gewijd: ‘7 Stappen op weg naar een leven van onvoorwaardelijk liefde voor de Zumba Experience’. “De reden hiervoor was dat ik weet dat een verbetering van de vitaliteit en levendigheid van ons lichaam één van de sleutels is voor een intens en blijvend gevoel van liefde van binnen.” Voor Marci is er dan ook maar één taal op de wereld en dat is de Zumba-taal.

Fashion

Dat Zumba ook een eigen opvallende kledinglijn heeft, werd eens te meer duidelijk tijdens de Fashion Forward op zaterdagmiddag. Hier werd de nieuwste kledinglijn van Zumba gepresenteerd in allerlei modieuze kleuren. Alle kledingstukken zijn gemaakt van fijne stoffen en materialen en hebben een uitstekende pasvorm. Kwaliteit staat bij Zumba voorop. Veel van de Zumba kleding wordt door de instructeurs en beoefenaars ‘eigen’ gemaakt. De pers mocht in een workshop Custom Cuts zich met behulp van een schaar naar hartelust uitleven op de Zumba shirts die daardoor een geheel eigen look and feel kregen. Aansluitend hierop werd het het onlangs gelanceerde Zumba Sentao gepresenteerd, waarbij de pers werd gevraagd om actief mee te doen. Zumba Sentao is een speciale workout waarbij gebruik wordt gemaakt van een stoel, die de ‘core’ versterkt, stabiliseert en in balans brengt. Deze vorm van training is ideaal voor mensen die niet lang kunnen staan of lopen. Bij deze vorm van Zumba leer je om je eigen lichaamsgewicht te gebruiken om de spiermassa te vergroten, en je uithoudingsvermogen te verbeteren. Als je denkt dat dit een simpele workout is, die weinig inspanning vergt, dan heb je het mis. De redactie van body•LIFE heeft één kwartier deze les gevolgd en het zweet stond ons al gauw op het voorhoofd.

Groeiende markt

Op zaterdagavond was er een persconferentie met de bedenkers en oprichters van Zumba, Beto Perez en Alberto Perlman, en de Celebrity Instructors Gina Grant, Tanya Beardsley en Kass Marin. Beto Perez vertelde in het kort hoe Zumba is ontstaan. Dat Zumba wereldwijd een rage is geworden, had hij niet kunnen bedenken. In iets meer dan tien jaar tijd is Zumba uitgegroeid van een les die begon in een sportschool in Miami tot een wereldwijde beweging, waarbij fitness, entertainment, cultuur, muziek, kleding en video-gaming samenkomen. “Velen dachten Zumba een hype is, maar we hebben bewezen dat Zumba een blijvertje is”, licht Alberto Perlman toe. “Het gevaar dat mensen het Zumba-concept kopiëren is natuurlijk aanwezig. Maar Zumba is een cultuur die wordt uitgedragen door onze enthousiaste instructeurs wereldwijd en dat kun je niet kopiëren. Wat wij met Zumba creëren, is een platform. Vandaar dat we veel nieuwe aanhangers van Zumba krijgen door mond-tot-mondreclame, die gegrepen worden door het Zumba virus.” Perlman is ervan overtuigd dat dit gaat lukken. Op welke termijn kan hij niet voorspellen. Feit is wel dat Zumba ondanks de economische crisis blijft groeien. Het bedrijf heeft de afgelopen drie jaar ondanks de crisis, een groei van 800% meegemaakt. Volgens Perlman komt dit omdat mensen tijdens een crisis juist afleiding zoeken en zich door Zumba beter en gelukkiger voelen. “Een boodschap die we meer willen uitdragen. Veel mensen weten nog niet wat Zumba is. Daarom gaan we werken aan een grotere bekendheid. Niet alleen in de fitnesswereld, maar ook in de dans- en entainmentwereld, waarbij de Zumba-instructeurs op alle fronten worden ondersteund door promotionele activiteiten en de inzet van de Celebrity Instructors die vertellen hoe ze met Zumba in aanraking zijn gekomen en hoe het hun leven veranderd heeft.”

Promotionele activiteiten

Tijdens een persoonlijk gesprek met Alberto Perlman vertelde hij wat meer over de plannen van Zumba in de komende jaren. “We zijn een samenwerkingsverband aangegaan met 505games om meer Zumba videogames op de markt brengen zoals het onlangs uitgebrachte Zumba Rush voor de XBOX360 met Kinect. Ook gaan we ons met een fraaie stand presenteren op de komende IHRSA om te laten zien wat Zumba kan betekenen voor de fitnessondernemers. Perlman: “De bedoeling is om in de komende jaren meer te gaan samenwerken met bedrijven, die voor Zumba toegevoegde waarde kunnen bieden. Zo hebben we o.a. een samenwerkingsverband met een schoenenfabrikant die de Zumba schoenen vervaardigt. Door meer partijen erbij te betrekken, kan Zumba alleen maar groter worden”, aldus Perlman. De dag werd afgesloten met een Carnaval-avond, waarbij alle aanwezigen zich fraai hadden uitgedost. Er was live muziek en er was een optreden van Mara samen met Beto. Mara is een Colombiaanse topartieste, die internationaal gezien wordt als de nieuwe Shakira.

Dit was een mooie afsluiting van een inspirerend weekend.

Kortom: De Zumba Fitness Conference bood een mooi kijkje in de keuken van Zumba en de ambitieuze plannen die het bedrijf de komende jaren wil verwezenlijken.

De redactie van body•LIFE heeft erg genoten van dit weekend en denkt dat Zumba, gezien de succesverhalen kan uitgroeien tot een

wereldwijde Zumba virus.

I body•LIFE 2I2012

nr9 2018
nr8 2018
nr7 2018
nr6 2018
nr5 2018
nr4 2018
nr3 2018
nr2 2018
nr1 2018
nr10 2017
nr9 2017
nr8 2017
nr7 2017
nr6 2017
nr5 2017
nr4 2017
nr3 2017
nr2 2017
nr1 2017
nr10 2016
nr9 2016
nr8 2016
nr7 2016
nr6 2016
nr5 2016
nr4 2016
nr3 2016
nr2 2016
nr1 2016
nr10 2015
nr9 2015
nr8 2015
nr7 2015
nr6 2015
nr5 2015
nr4 2015
nr3 2015
nr2 2015
nr1 2015
nr10 2014
nr9 2014
nr8 2014
nr7 2014
nr6 2014
nr5 2014
nr4 2014
nr3 2014
nr2 2014
nr1 2014
nr9 2013
nr8 2013
nr7 2013
nr6 2013
nr5 2013
nr4 2013
nr3 2013
nr2 2013
nr1 2013
nr10 2012
nr9 2012
nr8 2012
nr7 2012
nr6 2012
nr5 2012
nr4 2012
nr3 2012
nr2 2012
nr1 2012
nr10 2011
nr9 2011
nr8 2011
nr7 2011
nr6 2011
nr5 2011
nr4 2011
nr3 2011
nr2 2011
nr1 2011
nr10 2010
nr9 2010
nr8 2010
nr7 2010
nr6 2010
nr5 2010
nr4 2010
nr3 2010
nr2 2010
nr1 2010
nr10 2009
nr9 2009
nr8 2009
nr7 2009
nr6 2009
nr5 2009
nr4 2009