Column Marie-Anne van Laak

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2012

Als je een regulier sportcentrum hebt, dan is dat positioneren ten opzichte van de prijsvechters niet gemakkelijk en wellicht kan het advies van Anja Bruinsma een boeiend perspectief bieden.

Voor wie?

De vraag die gesteld werd is, voor wie ben je er eigenlijk?

• Ben je er voor de gezonde sporter die gewoon lekker leuk deel komt nemen aan fitness en groepsactiviteiten?

• Ben je er voor de mensen die komen om hun gezondheid te bevorderen, prestatie willen verbeteren en resultaat willen bereiken? Dat vergt al een hogere kwaliteit van aanpak, programma’s, informatie en expertise.

• Of ben je er voor mensen met een chronische aandoening, wat al meer dan een kwart van de bevolking is en sterk groeiende. Dat vergt een gevalideerde aanpak, nog hogere expertise, samenwerking met experts, kortom, nog meer kwaliteit.

Als je nog niet weet wat je precies wil, dan gaat het lastig worden de komende jaren, want je collegae maken wel duidelijke keuzes.

Veiligheid waarborgen

“Jullie hebben als branche niet een al te goeie reputatie in de zorgsector”, aldus Bruinsma. “Er worden bijvoorbeeld wel gezondheidanalyses gedaan, echter met de uitkomst wordt in de regel onvoldoende gedaan.”

Bruinsma adviseert om collectieve afspraken te maken over wanneer door te verwijzen en wanneer niet, een vaste structuur dus bij de intake. “In samenwerking met Fit!vak wordt er in een expertgroep gewerkt aan een uniforme intake die hier hulp bij moet gaan bieden. Als elke club een zelfde veiligheidanalyse doet bij de start, waardoor de veilige instap in fitness gewaarborgd kan worden, dan kan het vertrouwen vanuit de zorgsector in onze branche groeien en is de stap naar structurele samenwerking dichter bij.”

Moet eerst eigen kwaliteit op orde zijn

We moeten leveren wat we beloven en dat ook kwalitatief zien te borgen, dat was een belangrijke boodschap van Bruinsma. En dan niet alleen individueel, want veel centra hebben al een prima kwaliteit, het gaat juist om het collectief waar de slagen mee te halen zijn en waar behoefte aan is. Partijen als grote bedrijven en zorgverzekeraars willen met één loket spreken en niet met allemaal individuele bedrijven afspraken moeten maken. Er moet volgens Bruinsma ook meer duidelijkheid komen over de aard van de kwaliteit. Voor de buitenwacht moet er geen twijfel zijn en goed vertrouwen dat mensen bij kwaliteitcentra veilig en effectief geholpen, begeleid en geadviseerd worden door specialisten.

Wie zit in de keten?

Een belangrijke schakel is het aanbieden van gecombineerde leefstijlinterventies, ofwel een multidisciplinaire oplossing voor specifieke doelgroepen. Samenwerking met de fysiotherapeut, diëtist, psycholoog, huisarts en leefstijl-adviseur is dus cruciaal en leidt ook tot betere oplossingen en resultaten. Als de fitnessbranche de expertise optimaliseert en de kwaliteit doet toenemen, dan wil de keten ook inhaken en kan er een aantoonbare keten en brug van curatie en preventie ontstaan.

Aanbevelingen

Hoewel veel centra hun zaakjes prima op orde hebben, is er noodzaak aan een onafhankelijke toetsing van de kwaliteit voor de fitnessbranche. Hierin is het niet alleen belangrijk dat het team de expertise heeft, ook het product, bijvoorbeeld een doelgroepprogramma, moet een duidelijke en kwalitatieve structuur hebben en ook de organisatie zal aan moeten kunnen tonen dat de structuren van de programma’s in de organisatie verankerd liggen. Meer en vooral zichtbare structuur en kwaliteit is dus een sleutel naar een eventuele aansluiting op de zorgsector.

“De beroepsgroep fitnessinstructeurs zal zich door moeten ontwikkelen naar een expertstatus”, aldus Bruinsma. “(pre)Diabetes is al in ontwikkeling, de trainer binnen de sportcentra kan echter een volwaardig preventiecoach worden met expertise op de meeste chronische aandoeningen en doelgroepen. Als de begeleiders binnen de fitnesscentra een erkende status hebben op de verschillende thema’s, dan wordt het sportcentrum vanzelf de logische schakel in de lijn van gezondheidbevordering en zelfs revalidatie. Momenteel vallen mensen namelijk na behandeling vaak helemaal terug op zichzelf. Als de preventie- en leefstijlcoach het dan over kan nemen dan is de kans op terugval vele malen kleiner.”

Anja Bruinsma is positief over de kansen voor de fitnessbranche en de ingeslagen weg van Fit!vak. “De richtlijnen (pre)diabetes en overgewicht zijn klaar, er is een uniforme intake ontwikkeld, er is een 4+ examen, het preventiecentrum toetscriterium is zo goed als klaar en een flink netwerk is in ontwikkeling om preventiecentrum te worden. Alle ingrediënten zijn aanwezig om een flinke en belangrijke stap te nemen. Uniek voor de Nederlandse fitnessmarkt en wellicht internationaal uniek.”

kansen 2012 I business

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

body•LIFE 2I2012 I

Edities