Ondernemer in beeld

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr2 2012
Sporten in bedrijfsruimte?

Veel sportschoolhouders en/of fitnesscentra zullen het pand waarin het is gevestigd, gebruiken op basis van een huurovereenkomst. De afspraken over de huurprijs en de huurperiode worden vaak in een soort standaard huurovereenkomst vastgelegd. Een dergelijke document geeft helaas meestal niet het juiste beeld van de rechten en plichten voor de betrokken partijen.

Voor het sluiten van een huurovereenkomst is het belangrijk om eerst vast te stellen wat voor een soort ruimte wordt gehuurd. De wet kent drie categorieën, te weten: 1. ‘woonruimte’, 2. ‘bedrijfsruimte’ en 3. ‘overige ruimte’ (de laatste categorie is een soort restcategorie). Het antwoord op deze vraag is belangrijk omdat dit in grote mate bepaalt welke (wettelijke) regels van toepassing zijn.

Elk van de categorieën heeft zijn eigen regels over bijvoorbeeld de prijs, looptijd en opzeggingsmogelijkheden. De wet schrijft deze regels dwingend voor. Dat wil zeggen dat daarvan door partijen niet kan worden afgeweken (tenzij de afspraken in het voordeel zijn van de huurder). Het is dus goed mogelijk dat zelf gemaakte afspraken over bijvoorbeeld prijs, looptijd en opzeggingsmogelijkheden niet van toepassing zijn en een totaal ander beeld geven over de werkelijke situatie.

Voorbeeld: voor ‘bedrijfsruimte’ geldt meestal een minimale huurperiode van 5 of 10 jaar. Daarnaast zijn er maar een beperkt aantal mogelijkheden om de huurovereenkomst te beëindigen. Ook geeft de wet in bepaalde gevallen grenzen aan voor de huurprijs die in rekening mag worden gebracht. Voor de (rest)categorie ‘overige ruimte’ gelden veel van deze beperkingen niet.

Onder welke categorie valt een fitnesscentrum?

Onder de categorie ‘bedrijfsruimte’ vallen grofweg winkels, horecagelegenheden en ambachtsbedrijven. Onder de categorie ‘overige ruimte’ vallen onder andere kantoren, bedrijfshallen en productiewerkplaatsen. Is een fitnesscentrum nu aan te merken als ‘bedrijfsruimte’ of als ‘overige ruimte’?

Meerdere rechters hebben in het verleden deze vraag beantwoord. Meestal was de uitkomst dat een fitnesscentrum onder de categorie ‘overige ruimte’ valt en niet als ‘bedrijfsruimte’ kan worden aangemerkt. Toch kan een fitnesscentrum wel onder de categorie ‘bedrijfsruimte’ vallen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er een horecagedeelte en/of verkooppunt voor sportartikelen aanwezig is. Wanneer een fitnesscentrum dus wel onder de categorie ‘bedrijfsruimte’ zou vallen, zijn er dus ook verschillende beperkingen van toepassing op de huurovereenkomst. In dat geval is alertheid dus absoluut geboden!

Wie een huurovereenkomst aangaat, doet er dus verstandig aan om eerst goed na te gaan wat voor een soort ruimte er wordt gehuurd. Dit bepaalt immers in grote mate de vrijheid voor het maken van afspraken met de (ver)huurder. U moet er toch niet aan denken dat de gemaakte afspraken over bijvoorbeeld de huurprijs, duur van de huurovereenkomst en/of de mogelijkheden tot beëindigen of verlengen op enig moment niets waard blijken te zijn?

Column Vlaminckx I business

Guus Quaedvlieg heeft zich gespecialiseerd in het vastgoedrecht waaronder het huur- en bouwrecht. g.quaedvlieg@vladv.nl / www.vladv.nl / 077-3201945

body•LIFE 2I2012 I

Het Tempel Kookboek: 40 makkelijke en lekkere detoxrecepten

Het Tempel Kookboek, van detoxcoach Jacqueline van Lieshout, ligt vanaf 26 april in de winkel. Het kookboek sluit naadloos aan op haar eerste boek: ‘In 28 dagen van gifbelt naar tempel’. Het Tempel Kookboek biedt 40 snelle en vooral lekkere recepten om gemakkelijk invulling te geven aan de detoxtheorie uit haar eerste boek. De tijd dat detoxen bestond uit het knagen op radijsjes en sapjes van bleekselderij is hiermee voorgoed voorbij.

Meer informatie is te vinden op haar website: www.detoxcoach.nl.

health I nieuws

Deep Slender: The Multi-targeted Slimming

& Firming TRIO

Deep Slender is een ideale productlijn om een uitgekiend trainingsprogramma, voedingspatroon of afslankende behandeling te ondersteunen met state of the art afslankende en verstevigende producten. Het geheim achter de effectiviteit van deze nieuwe productrange van Deep Skincare is het DEEP LIPOtm complex.

Het DEEP LIPOtm complex is een innovatieve combinatie van 7 werkstoffen voor een meervoudige werking op afslanken, verstevigen en anti-cellulite.

In vivo testen laten zeer goede resultaten zien*:

-4,6 cm omvang dijen

-2,5cm buikomvang

Vermindering van cellulite -37%

*Wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op 44 deelnemers in een periode van 2 maanden.

Het Invigorating Power Serum en Cream zijn ontwikkeld voor thuisgebruik. De Dynamic Fortifying Gel is ontwikkeld voor salongebruik. Op de producten zit 50% marge en vormen daarmee een mooie cross-selling moge-lijkheid voor Fitness & Wellness Centers.

Voor meer informatie www.deepskincare.nl of neem contact op met Koen Welsch via tel. 010- 8187497

I body•LIFE 2I 2012

NEWS

Actueel nieuws

Afslankprogramma Diplan verkrijgbaar voor sportscholen

Diplan heeft een overeenkomst gesloten met Gezond & Wel GezondheidsWinkel. Diplan, specialist in concepten voor een gezonde levensstijl en marktleider in de fitnessbranche, stelde een speciaal afslankprogramma voor thuis samen, dat vanaf nu op het schap ligt in bijna honderd GezondheidsWinkels in Nederland. Uniek is de samenwerking met sportscholen. Het pakket bevat onder meer een waardecheque voor een gratis intakegesprek met een personal trainer bij een van de aangesloten sportscholen. Fitgoeroe Duco Bauwens heeft zich als ambassadeur aan het programma verbonden. Diplan streeft naar een landelijke dekking van sportscholen. Iedere sportschool kan zich gratis aansluiten bij Diplan Proteïne Plus. Sportinstructeurs krijgen op verzoek een gratis praktijktraining aangeboden. Bellen met de Diplan Helpdesk via 0413 – 25 61 69 is ook mogelijk of stuur een e-mail naar: info@diplan.nl.

Edities