Events en Opleidingen nieuws

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2012
Positief perspectief voor de fitnessbranche

Tijdens onze reis naar LA en IHRSA hebben we veel met collegae zitten brainstormen over de fitnessbranche, wat er aan het gebeuren is, hoe moeilijk de reguliere clubs het hebben, wat de crisis gedaan heeft en nog steeds doet, de invloed van de low budgets en hoe wij nog niet voor vol worden aangezien door o.a. de zorgsector. Een uitspraak van Sjoerd van Rossem (Technogym) gaf aanleiding om de discussie een andere wending te geven.

“Hoe kijken wij over 5 jaar terug op de afgelopen 5 jaar en wat is het perspectief van de fitnessbranche?”

Er zijn in ons eigen landje wel al wat ontwikkelingen positief te noemen. De overheid zet vol in op bewegen als preventie middel tegen chronische ziekten. Voor het eerst wordt er samengewerkt tussen georganiseerde sport (NOC*NFS) en ongeorganiseerde sport (Fit!vak) aan de Olympische ambitie om voor 2016 70% van de bevolking (een groei van 10%) structureel in beweging te krijgen. Binnen de branche ontwikkelen doelgroep expertise en personal training zich op een high speed tempo en trainers kunnen sinds kort een specifieke doelgroep expertise certificering behalen. Er is een registratiesysteem voor fitness professionals (NL-Reps) waardoor zichtbaar wordt waar de gecertificeerde kwaliteit zit. Al 80 sportcentra werken aan een uniforme en kwalitatieve aanpak om (pre)diabetes mensen beter te helpen in hun beweegplan. We worden als branche door de overheid en in toenemende mate door de zorgsector als serieuze partner gezien in de uitdaging voor een gezondere maatschappij. Om er maar een paar te noemen. Als je goed oplet is er dus al flink wat positief perspectief te herkennen.

De komende 5 jaar? De maatschappelijke trend om mensen meer in beweging te krijgen moet eigenlijk nog maar beginnen. Als je het mij vraagt staan we op dit vlak aan het begin van een ware revolutie. Overheid, zorg, onderwijs en al het beweegaanbod zullen de handen in elkaar slaan om een gezonde leefstijl te stimuleren. Er komen steeds meer bewezen effectieve gecombineerde leefstijlinterventies waardoor het gemakkelijker wordt om die actieve en gezonde leefstijl ook te pakken. De servicegerichtheid en kwaliteit binnen onze branche zal ook in de komende 5 jaar flinke sprongen maken waardoor we in staat worden om meer mensen duurzaam van dienst te zijn in de ondersteuning van gezond leven. Onze service zal zich ook kwalitatief verbreden naar andere leefstijlfacetten zoals voeding, stressmanagement en andere specifieke doelgebieden. Enfin, dit is natuurlijk slechts een persoonlijke visie. Wellicht goed om die positieve discussie over de komende 5 jaar eens samen goed op gang te brengen, zoals Sjoerd voorstelde.

Column john van heel I branche actueel

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

body•LIFE 3I2012 I

I body•LIFE 3I2012

IHRSA 2012; Success by Association

In de VS wordt meer en meer nagedacht over het belang van een goede gezondheid. Een groot percentage van de Amerikanen bereikt de leeftijd van 55-plus. Een leeftijd waar verschillende kwalen met een grotere frequentie optreden. Dus tijd om na te gaan denken. Waar voorheen een gezonde leefstijl nog vaak werd verbonden aan geld, blijkt nu dat door de recessie het percentage obesitas met 11% is gedaald. De boodschap is nu dat het allemaal beter kan, als we een beetje op gaan letten. Aan de fitnessclubs in de VS de taak om mensen bewust te maken dat fitness en bewegen leidt tot een beter welbevinden en betere gezondheid. Uit een CNN-onderzoek blijkt dat veel Amerikanen fitness nog steeds beleven als een (af en toe zeer zware) taak. Aan IHRSA en de fitnesscentra de opdracht om fitness leuk te maken. Leuk maar ook educatief.

'Door de recessie is het percentage obesitas met 11% gedaald'

Dus waren er allerlei presentaties over voeding; wat wel te eten en wat niet, en vooral wat wanneer te eten. Daarnaast werd er gediscussieerd over de voordelen van yoga bij het bestrijden van rugpijn en rugblessures, maar ook of de fitness depressie kan bestrijden. Volgens mij zijn dat waarnemingen die voor velen van ons al als waarheid zijn aangenomen. Maar hier wordt wetenschappelijk bewijs geleverd en dat doet het altijd goed op een conferentie. Dus dat het werkt, daar zijn we het als gemeenschap wel over eens, maar hoe maken we dit nou leuk?!!

Om fitness leuk te maken is de nieuwe trend op de

beurs: Fitness, Meet Software.

Geen nieuwe apparaten, alleen maar nieuwe software. Danstraining maakt via software een connectie met gaming, conditietraining maakt via software een connectie met je beleving van de training. Je kunt nu op een lopende band in Los Angeles een parcours lopen in de heuvels van Italië (misschien zouden wij het andersom doen?). Je kunt in je eigen club een race lopen tegen je vriendin die in een club op Hawaï loopt.

Software maakt alles mogelijk op het gebied van beleving van de training. En wij vinden het prachtig! Iedereen laat zich vol enthousiasme alle details en mogelijkheden uitleggen om het vervolgens uit te proberen op alle apparatuur die rijkelijk beschikbaar is. Want IHRSA is vooral een beurs van ervaren.

De stands zijn ruim en groot opgezet. Er is minder personeel aanwezig, dus je kunt gewoon rustig je gang gaan en alles uitproberen. En dan is er natuurlijk de morning work-out sessie. Iedere dag van 06.00-07.30 uur wordt alle apparatuur vrij gegeven voor onbeperkt gebruik en worden er demonstratielessen gegeven. De gemiddelde bezoeker is een fitnessenthousiast en er wordt dan ook gretig gebruik gemaakt om je dagelijkse work-out direct te combineren met een ervaring van innovaties. Misschien een idee voor FIBO?!

En de softwareopties doen het goed dit jaar in de work-out sessies. Er zit dan ook een uitdaging in het virtueel tegen een partner lopen, of virtueel die heuvel voor je te zien die de hellingshoek van je lopende band verklaart. Het is het gevoel van buiten en competitief trainen in de bescherming en veiligheid van je eigen fitnesscentrum. Bovendien kun je al je eigen vorderingen vastleggen en vergelijken. Een mooie stimulans om terug te keren naar het fitnesscentrum en plezier te hebben in het trainen zelf.

De tweede nieuwe trend is Small Group Training

Exclusief de imposant grote danstraining buiten met zeker 300-500 deelnemers, is de trend voornamelijk training in kleine groepjes. Training in groepjes geeft een directe stimulans van de deelnemers om je heen. De groepjes zijn echter wel klein genoeg dat je persoonlijke aandacht krijgt, een soort aangepaste personal training sessie. Er wordt ook veel meer gewerkt met een opbouw van de krachtoefeningen. Men geeft verschillende niveaus aan van de training op dat moment zodat iedere deelnemer optimaal kan trainen voor zijn/haar niveau (waar heb ik dat eerder gehoord?). Hierdoor heeft iedere deelnemer een op-maat trainingsgevoel en is het enthousiasme om terug te komen groter.

'Iedere deelnemer kan optimaal trainen voor zijn niveau'

De laatste trend die ik waarneem is de Personal Trainer terrein wint als Educator. Zoals ik vorig jaar al schreef heeft de economische situatie in de VS ertoe geleid dat leden van fitnesscentra de personal trainer minder frequent inschakelen. Maar deze sessies dan wel gebruiken als een leermoment. Dat zie je nu ook terug in het conventieprogramma van IHRSA. De personal trainer is in als educator. En dat is naar mijn mening de rol die een personal trainer ook zou moeten spelen. Je kennis als personal trainer zou ingezet moeten worden om leden de handvatten te geven zelf aan de slag te gaan. En dan, na verloop van enige tijd een follow-up om uit te breiden, aan te passen of anderzijds een verandering te maken. Mensen, de tijd van babysitten is definitief voorbij.

Het is een prachtige week in Los Angeles, een beetje koel maar een perfecte temperatuur voor IHRSA

De conferentie heeft zichzelf voor 2012 als doel gesteld dat succes te bereiken is met de bewustwording dat fitness kan leiden tot een betere gezondheid. Fitness wordt geassocieerd met gezondheid.

Edities