Business Nieuws

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2012
De gebrekenregeling

Stel u heeft een goed lopende sportschool in een gebouw dat u heeft gehuurd. Het kan zo maar gebeuren dat u in discussie komt met de verhuurder, omdat er aan het gehuurde iets niet in orde is. Bijvoorbeeld: op een dag springt er een verwarmingsleiding en ontstaat er fikse waterschade aan de sportvloer. U meldt dit gelijk maar de verhuurder heeft geen haast. Als de reparatie uiteindelijk is uitgevoerd, is het niet goed gedaan. De herstelde vloer is ongeschikt voor het beoefenen van een bepaalde sport. Daardoor zijn er mensen ontevreden geworden en hebben hun lidmaatschap opgezegd.

De wet kent een gebrekenregeling, die u als huurder een aantal middelen geeft om de verhuurder aan te spreken. Grijp dus tijdig in!

In feite zijn gebreken alle omstandigheden die het gebruik van het gehuurde beperken en die niet aan de huurder zelf liggen. Denk bijvoorbeeld aan bouwkundige gebreken, ongedierte, achterstallig onderhoud en overlast.

Uitgangspunt is dat de verhuurder verplicht is gebreken te verhelpen. Deze verplichting kent wel grenzen. Herstel moet mogelijk zijn, de uitgaven moeten in redelijkheid van de verhuurder gevraagd kunnen worden en het ontstaan van het gebrek moet niet, zoals gezegd, aan de huurder liggen. Zogenoemde kleine herstellingen moeten door de huurder worden gedaan, dat zijn geen gebreken.

Als de verhuurder het gebrek niet verhelpt, moet u de verhuurder een redelijke termijn geven om het gebrek alsnog te verhelpen. Doet de verhuurder niets, dan raakt hij zoals dat heet “in verzuim”.

De wet geeft u dan de bevoegdheid om het gebrek zelf te verhelpen en de daardoor gemaakte redelijke kosten op de huurprijs in mindering te brengen. Hiervoor hoeft u niet naar de rechter te gaan.

Kan de vloer tijdelijk niet gebruikt worden, dan kunt u aanspraak maken op een evenredige huurprijsvermindering. Het moet dan wel gaan om een gebrek dat zo groot is, dat er sprake is van een echte aantasting van het huurgenot. Als huurder mag u niet zelf tot huurprijsvermindering overgaan, daarvoor moet u wel naar de rechter stappen.

Verder kunt u schade, die u als gevolg van het gebrek heeft geleden, op de verhuurder verhalen. Hierbij kunt u denken aan winstderving, bedrijfsschade en de kosten van tijdelijke huisvesting (tegen een hogere huur).

Het is mogelijk om in een huurovereenkomst afspraken op te nemen die afwijken van de wet en die mogelijk nadeliger voor u zijn. De verhuurder kan zijn aansprakelijkheid voor gebreken die zijn ontstaan na het aangaan van de huurovereenkomst zelfs helemaal uitsluiten. Wees daarop bedacht!

Laat u daarom voor het sluiten van de huurovereenkomst adviseren over mogelijke (financiële) risico’s.

Column Vlaminckx I business

Marion van Acker (1975) is lid van de praktijkgroepen Vastgoed & Overheid en Ondernemingsrecht.

Marion heeft zich met name gespecialiseerd in het verbintenissenrecht en huurrecht. T: 077-3201948

F: 077-3524516 E: m.vanacker@vladv.nl / www.vladv.nl

body•LIFE 3I2012 I

Edities