Events en Opleidingen nieuws

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2012
Op naar Olympisch goud

Nederland zit in de race voor de Olympische Spelen in 2028, 100 jaar na de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928. Een ambitieus plan waar niemand op dit moment veel aandacht voor durft te vragen, nu de bezuinigingsronden voor de deur staan. In 2016 wordt er definitief besloten of Nederland een bid ontwikkelt voor de organisatie van de Spelen in 2028 in Amsterdam. De Rijksoverheid grijpt deze kans aan om van Nederland een land te maken met een gezonde bevolking.

Het kabinet zet vol in op sporten en bewegen in de eigen buurt. Belemmeringen worden opgespoord en weggenomen. Samenwerking wordt gezocht met gemeenten, het bedrijfsleven, onderwijs en de naschoolse opvang. Verder moet de economische betekenis van sport meer worden benut; sport is een goed platform voor vernieuwend ondernemerschap en export.

De komende jaren zal beweegstimulering een centrale rol spelen in de aanpak van VWS om Nederland gezonder te maken. Niet alleen is dit van belang voor de ontwikkeling in de richting van 2028, ook maatschappelijk is de noodzaak groot om bijvoorbeeld de zorgkostengroei te beperken. De overheid mikt in deze ontwikkeling niet alleen op de georganiseerde sport (sportverenigingen), maar ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor andere sportaanbieders en met name de fitnessbranche. Het is aan te bevelen om een kijkje te nemen in de sportambitie van de eigen gemeente, wellicht zijn daar goede aanknopingspunten te vinden om op in te haken.

Vooralsnog staan nu eerst de Spelen in Londen voor de deur van 27 juli tot en met 12 augustus 2012. De Paralympische Spelen zijn van 29 augustus tot en met 9 september 2012. 10.500 Olympische en 4.200 Paralympische topsporters strijden dan om de medailles in 26 Olympische en 20 Paralympische takken van sport. 

Onze Olympische sporters bereiden zich op volle kracht voor; Erik Cadée (discuswerpen), Rutger Smith (discuswerpen, kogelstoten), Hilda Kibet, Lornah Kiplagat (marathon), Hockey (mannen- en vrouwen ploeg), roeien (mannen- en vrouwen ploeg), Bas Verwijlen (schermen), Peter Hellenbrand  (luchtgeweer 10m), Tommy Mollet (taekwondo -80 kg), Li Jiao (tafeltennis), Li Jie (tafeltennis), Rea Lenders (trampolinespringen), Wyomi Masela (turnen sprong), Dorian van Rijsselberge (zeilen RS:X). Onze zwemmers zijn; Sebastiaan Verschuren (100 en 200 vrij), Nick Driebergen (100 rug), Joeri Verlinden (100 vlinder), Lennart Stekelenburg (100 school), Job Kienhuis (1500 vrij), Bastiaan Lijesen (100 rug), Ranomi Kromowidjojo (50 en 100 vrij), Marleen Veldhuis (50 vrij), Inge Dekker (100 vlinder), Femke Heemskerk (100 en 200 vrij), Moniek Nijhuis (100 school), Sharon van Rouwendaal (200 rug). Op naar Olympisch goud!

Column john van heel I branche actueel

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

body•LIFE 4I2012 I

I body•LIFE 4I2012

FIBO in Essen neemt afscheid met historisch record aan bezoekers

De organisatie van de FIBO kan tevreden terugkijken op de beurs, want met 65.800 bezoekers tegen de 58.100 van vorig jaar werd een nieuw bezoekersrecord gevestigd. Evenals het aantal exposanten, dat steeg van 581 vorig jaar naar 612 dit jaar. Ondanks de economische recessie lieten de exposanten het dus niet afweten en werden er veel nieuwe producten en diensten geïntroduceerd. Hiermee onderstreept de FIBO haar rol als internationale beurs op het gebied van fitness, wellness en gezondheid.

Veel buitenlandse bezoekers

De beurs wordt door steeds meer vakbezoekers uit het buitenland bezocht. Bijna één op de drie. Daaronder ook veel bezoekers uit Nederland, die bij gebrek aan een ‘echte’ vakbeurs in Nederland de FIBO graag bezoeken.

Stefan Geier, marketing manager bij Dachi LifeFitness Europe GmbH, was blij met het niveau van de internationale klanten op de stand. “De helft kwam uit het buitenland. Opvallend was de enorme instroom van klanten uit het Verenigd Koninkrijk en Spanje.”

Het bedrijf Queenax was voor de tweede keer vertegenwoordigd op de FIBO. Voor Alessandro Pontani, Marketing & Product Manager, betekende dit een goede zet. “FIBO is absoluut de juiste plaats voor ons om de wereldmarkt te betreden en onze business uit te breiden. We hadden studio-eigenaars uit de hele wereld op onze stand en boekten zelfs op de laatste dag orders uit onder andere Japan, India, Brazilië, Tunesië, Koeweit, Dubai, Zuid-Afrika en China.”

Gezondheid en preventie

Een steeds belangrijkere doelgroep vormt de vakbezoeker uit de gezondheidszorg. Daar speelde de FIBO op in door het organiseren van de FIBOmed in combinatie met een seminar en een groot aanbod van toeleveranciers op dit gebied. Dit jaar waren van de 612 exposanten meer dan 100 afkomstig uit de gezondheidszorg. Eén op de drie bezoekers bleek geïnteresseerd te zijn in trainingsapparatuur en oefeningenfaciliteiten op het gebied van fysiotherapie en medisch fitness.

Dat de gezondheidsmarkt booming is, blijkt ook uit de conjunctuurbarometer van het Zwitserse Beurs marktonderzoeksbureau Wissler & Partner die tijdens de beurs deelnemers enquêteerden. Zo verwacht 61 procent van de ondervraagde bedrijven dat de vraag naar fitness-en gezondheidszorg sterk zal toenemen. De bereidheid om te investeren in nieuwe faciliteiten en trainingsapparatuur is groot wat op de FIBO tot veel concrete orders leidden. “Vooral de eerste twee dagen waren het beste voor ons”, vertelt Thomas Lampert, managing HUR Duitsland GmbH. “De kwaliteit van de bezoekers was hoog. Het concept van de FIBOmed past in deze tijd waarin het thema preventie en gezondheid een steeds belangrijkere rol gaat spelen.”

Dit kan Volker Dellinger, Sales Manager Proxomed alleen maar beamen. “De belangstelling voor ons competentiecentrum op het gebied van medisch fitness was erg groot.”

Trends

De FIBO is natuurlijk bij uitstek het platform voor wat de nieuwste trends voor het komende jaar gaan worden. Naast de vele innovatieve trainingsapparatuur die werd geïntroduceerd, zagen we ook nieuwe groepstrainingconcepten zoals ‘Piloxing’ (een mengsel van gymnastiek, boksen en dans) of het Barre Concept (een mengsel van yoga en ballet). Nieuwe concepten, die moeten opboksen tegen de al vele bestaande concepten zoals Les Mills en Zumba, dat nog steeds populair is en een motivatieprogramma bij uitstek is.

Verder zagen we op de FIBO veel oplossingen op het gebied van trainingstechnologieën. Er komen in de consoles van de fitnessapparatuur steeds meer features die exact bijhouden hoe lang je traint en wat het resultaat is van al deze inspanningen die je tegelijkertijd kunt delen op Facebook of andere Social Media. Ondanks dat wordt in veel gevallen nog steeds de vertrouwde hartslagborstband gebruikt voor bij de training. Polar toonde op de FIBO de Polar H7, een hartslagsensor die gebruik maakt van Bluetooth Smart Technology voor draadloze overdracht van de hartslag naar bijvoorbeeld een Smartphone waarmee de gebruiker in real time zijn hartslag kan zien tijdens de training.

MyZone van Pulse Fitness gaat nog een stap verder en toonde een borstband gekoppeld aan een innovatief softwaresysteem die alle activiteiten van de gebruiker zowel in de sportschool als daarbuiten registreert en analyseert. De gegevens kunnen thuis of in het fitnesscentrum door het lid en/of de instructeur worden uitgelezen.

Op de FIBO verder ook veel nieuwtjes op het gebied van circuittraining, die aan een comeback bezig is. In de stand van Milon, die in opmars is in Europa, was de belangstelling voor de Milon Cirkel erg groot. Trainingsconcepten die vooral populair zijn vanwege de kort durende trainingen (circa 30 minuten per week) waardoor mensen het langer volhouden.

Toch stellen wetenschappers hun vraagtekens bij dergelijke concepten en zeggen dat mensen iedere dag minsten 30 minuten moeten bewegen en drie keer per week intensief bewegen om fit en gezond te blijven. Een fitnessprogramma dient in hun ogen afgestemd te zijn op de persoon in kwestie. De tijden dat er alleen getraind wordt om de biceps en triceps of de conditie te versterken, lijken voorbij. Het gaat volgens de wetenschappers om de mens in zijn totaliteit: lichaam en geest. Vandaar dat functionele training steeds meer in opkomst is.

Dit bleek ook wel uit het aantal aanbieders van functionele trainingsapparatuur op de FIBO. Erg druk was het in de stand van Life Fitness die met de Synrgy360 een concept introduceerde, waarin alle elementen van functionele training zijn ondergebracht in één product. Het apparaat biedt functionele fitness, krachttraining, lichaamsbeweging en gewichtsverlies, personal training, core training, Boot Camp en sportspecifieke training. Het helpt volgens Life Fitness Personal Trainers om individuen en kleine groepen effectief te trainen en zodoende optimaal in te spelen op de toenemende vraag naar dit soort activiteiten. Dat blijkt ook uit onderzoek door het Amerikaanse Instituut The American College Sports Medicine onder sportsartsen, coaches en atleten over de hele wereld. Klassieke krachtapparatuur zoals de Leg Press en halterbanken worden ingeruild voor pulley apparatuur, klimtouwen, medicine balls en kettlebells. Functionele training is al een paar jaar een begrip in de fitnesswereld, maar zal volgens insiders de trend worden voor de komende jaren.

FIBO Innovation Award

Traditioneel werden op de vrijdag de FIBO Innovation Awards uitgereikt. In de afgelopen weken heeft een onafhankelijke vakjury, onder leiding van de TUV Rheinland Gruppe, bestaande uit journalisten van het tijdschrift Fit for Fun, sportwetenschappers en sportartsen, zich gebogen over alle inzendingen. Uit de genomineerden in de drie categorieën trainingsapparatuur, gezondheidsbevordering en design werden de winnaars bekend gemaakt. De genomineerde producten toonden niet alleen de innovatiekracht van de branche maar ook de bandbreedte van fitness. Voor de jury bleek het geen gemakkelijke opgave om onder de vele high-tech producten die met de nieuwste stand van zaken zijn ontwikkeld, een keuze te maken. Na rijp beraad werden de drie winnaars bekend gemaakt.

Winnaar in de categorie trainingsapparatuur was de firma Letow GmbH met de intensic trainingstoestellen. Deze zijn ontwikkeld door een trainer, die ook fysio- en manueeltherapeut is. Het bijzondere aan de intensic is dat op een eenvoudige manier gebruikt wordt gemaakt van het eigen lichaamsgewicht, waarmee de dieper gelegen spieren getraind kunnen worden. De steilheid van de traininghoek alsook de zitpositie bepaalt de intensiteit van de weerstand waaraan het lichaam moet werken. De bewegingen die bij de individuele oefeningen worden uitgevoerd, gebeuren over korte afstanden, rechtlijnig en gecontroleerd. De wervelkolom is daarbij praktisch volledig gestabiliseerd waarmee de laaggelegen spieren van de lumbale wervelkolom zonder gevaar voor letsel, worden gestimuleerd.

Winnaar in de categorie gezondheidsbevordering was LMT Deutschland AG met de Cybex Bravo Press en Pull. De jury was vooral te spreken over de mogelijkheden die de CYBEX Bravo biedt. Een functionele trainer met progressieve ondersteuning die de gebruiker de mogelijkheid biedt te trainen met een aanzienlijk grotere taakbelasting en core-activiteit dan een soortgelijk vrijstaande kabeloefening. Dit kan leiden tot een grotere krachtwinst met superieure integratie van de kernspier.

Tenslotte de winnaar in de categorie Design: Milon Industries GmbH met de milanic Vision, elektronische bestuurde apparaten die ontwikkeld zijn volgens de nieuwste wetenschappelijke bevindingen. Kenmerkend is het volledig drukpunt, directe overbrenging van het vermogen en optimale hendel draaipunten. Dit in combinatie met een hoogwaardige afwerking en aantrekkelijk uiterlijk, ontworpen door Porsche Design Studio.

Record van 65.800 bezoekers overtreft alle verwachtingen

De FIBO 2012 in Essen was er één met gemengde gevoelens, ondanks de stralende gezichten, de positieve resultaten en de vele zakelijke deals. Vanaf volgend jaar wordt de FIBO, die vanaf 1991 plaatsvond in Essen, verplaatst naar het beurscomplex in Keulen. Van hieruit zal de beurs plaatsvinden van 11 tot en met 14 april 2013. Dit vanwege de aanhoudende groei van de FIBO, waardoor de locatie in Essen te klein werd.

Edities