Beleef de Tour nu zelf in uw sportcentrum Amada

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2012

Wat was de belangrijkste reden voor jou om de Milon Cirkel aan te schaffen?

“Ik wilde me onderscheiden. De laatste jaren kon ik me eigenlijk alleen nog onderscheiden via aanbiedingen en korting. Dat is niet de manier waarop ik mijn naam en faam wil vestigen. Je wilt toch een kwaliteitsclub zijn en geen ‘kortingsclub’.”

Maar een kwaliteitsclub kan toch ook zonder Milon Cirkel?

“Klopt. We waren ook al op de goede weg. Goede begeleiding en veel aandacht, maar nu zijn we tastbaar anders en beter dan de concurrenten. Ik heb het gevoel dat we er een ster bij hebben als sportcentrum. Het enthousiasme waarmee zowel medewerkers als leden weer op de fitnessvloer staan, doet me enorm goed.”

Achteraf dus zonde dat je zo lang gewacht hebt?

“Ja en nee. Je moet er als club klaar voor zijn. Maar als je dan de verhalen van andere clubs hoort die met Milon werken, dan denk je: ‘Ik ga er nu voor zorgen dat ik er klaar voor ben.’ Natuurlijk is het een flinke investering, maar als je werkt volgens het concept van Milon, dan heb je die Cirkel zo terugverdiend. Op jaarbasis valt de afschrijving namelijk best mee. Wij zijn in februari gestart en nu al winstgevend met de Cirkel.”

Hoe heb je dat zo snel voor elkaar gekregen?

“Onze eerste actie was gericht op onze huidige leden, zoals Milon ons adviseerde. Daarmee leg je een stabiele basis van tevreden Milon-gebruikers in je club. Inmiddels hebben we bijna 300 leden op de Milon Cirkel en dus ook een flinke extra omzetboost. En voor die leden is het een enorme impuls voor hun motivatie.”

Zijn er ook leden minder gelukkig met de komst van de Milon Cirkel?

“Er is natuurlijk een groep die niet op de Milon Cirkel wil omdat ze het al voldoende naar hun zin hebben in de lessen en op de traditionele fitnesstoestellen. Die blijven dat dan ook lekker doen. We hebben enkele toestellen weggehaald en daar waren enkele leden niet zo gelukkig mee. Maar nu merken die dat er meer ruimte komt op de overgebleven toestellen omdat veel leden zijn ‘overgestapt’ op Milon.”

Inmiddels hebben jullie ook extern reclame gemaakt. Wat heeft dat opgeleverd?

“Behalve dat we nieuwe leden nu steeds vaker op een Milon-abonnement kunnen krijgen, wat 11 euro per maand hoger ligt dan voorheen, schrijven we ook veel mensen in die specifiek voor Milon komen. Die hadden we anders niet binnen gehad. De resultaatgarantie is daarbij een belangrijk hulpmiddel. We hebben nu ruim 200 nieuwe leden ingeschreven sinds de komst van Milon. Dat aantal ligt veel hoger dan vorig jaar.”

Waarom denk je dat die mensen juist nu naar Essink Sportcentrum komen?

“We adverteren met één maand proberen en dat verlaagt de drempel om te komen enorm. Daarnaast merken we dat de groep nieuwe leden vooral de snelheid van de training waarderen. In 35 minuten een hele training kunnen doen vinden ze heerlijk.”

Maar trainen ze dan wel hard genoeg?

“Op de Cirkel wordt je ‘gedwongen’ om hard te trainen. We merken dat de leden er veel voldoening uithalen als ze merken dat ze in zo’n korte tijd een training kunnen doen die ze in hun eentje nooit zo goed gedaan zouden kunnen hebben.”

Heeft dat met de

opstelling te maken?

“Ja, omdat alles zo dicht bij elkaar staat, ontstaat er een sfeer van hard werken. Je buurman ziet af, dus jij laat je ook niet kennen. Zolang die bubbels bubbelen geef je gas. Het helpt enorm om een stapje meer te doen in je training.”

Wat valt je nog meer op nu je met Milon werkt?

“We hebben niemand gehad die niet enthousiast was over de training op de Cirkel. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal gestart zijn, maar iedereen is positief over het principe. De mensen die wel gestart zijn vertellen erover aan hun vrienden en familie.

We merken een flinke stijging van het aantal mensen dat via onze leden lid wordt. We hebben onze naam als kwaliteitsclub denk ik nog nadrukkelijker gevestigd.”

Welk verschil heeft Milon dus voor Essink Sportcentrum gemaakt?

“Het enthousiasme op de fitnessvloer is terug. Fitness is al twintig jaar hetzelfde, maar de doelgroep is veranderd. Milon past perfect bij die nieuwe doelgroep en dat is je toegevoegde waarde ten opzichte van je concurrenten.”

Wat wil je andere ondernemers meegeven?

“Ik zou niet zo lang wachten. Milon is vanaf de eerste maand zowel trainingstechnisch als commercieel een succes in je club. Ik heb echt het idee dat we er een ster bij hebben gekregen en dat geeft een heel goed gevoel.”

Advertorial I producten en concepten

body•LIFE 4I2012 I

I body•LIFE 4I2012

CTO Papendal speelt belangrijke faciliterende rol voor Olympische Sporters

Er zijn in totaal vier CTO’s: één in Heerenveen voornamelijk voor het schaatsen, één in Eindhoven dat vooral op het zwemmen is gericht, één in Amsterdam voor met name het roeien en één op Papendal in Arnhem, waar dagelijks zo'n 250 sporters van elf verschillende sportbonden op het gebied van atletiek, badminton, handbal, handboogschieten, moderne vijfkamp, rolstoelbasketbal, schieten, taekwondo, tafeltennis, volleybal en wielrennen actief zijn.

Exploitatie

Hoofd van CTO Papendal is Jochem Schellens. Hij is verantwoordelijk voor de exploitatie van het topsporttrainingscentrum. Sportcentrum Papendal bestaat al 35 jaar. Sinds 2009 heeft dit sportcentrum het predicaat CTO gekregen. “De komst van het CTO heeft een flink aantal bonden doen besluiten om fulltime trainingsprogramma’s op Papendal op te starten”, vertelt hij. “Een fulltime programma omvat minimaal 300 dagen per jaar en een sporter die deelneemt aan een dergelijk programma traint ongeveer 15 tot 20 uur per week. Het programma wordt georganiseerd door de bond en de eindverantwoordelijkheid ligt bij de bondscoach. Wij als CTO Papendal hebben daarin puur een faciliterende rol en stellen de ruimten en diensten ter beschikking aan de topsporter op basis van beschikbaarheid, dat in overleg met de bonden gebeurt. Een aantal kosten zoals voeding, verblijfskosten en transport dienen de bonden en/of de sporters zelf te betalen.”

Accommodaties

Op het terrein van Papendal bevinden zich een groot aantal (sport)accommodaties. In het Olympic Training Centre zijn de meeste sportfaciliteiten te vinden: onder andere een boksring, sporthal, sprinthal, vechtsporthal, fitness- en krachttrainingruimte, maar ook buiten op het terrein zijn vele accommodaties zoals een atletiekbaan, BMX, handboogschietbaan, een Rock Garden voor mountainbike, voetbalvelden, tennisbanen en natuurlijk het evenemententerrein.

De fitnessruimte, die wordt gerund door Lagendijk Training wordt door de topsporters met name gebruikt voor de warming-up en cooling down en voor mensen die aan het revalideren zijn. Voornamelijk is het de breedtesport/recreatiesport die hier traint. De topsporters trainen vooral in de gespecialiseerde krachttrainingruimte omdat deze meer mogelijkheden biedt voor onder andere de core stability (rug, buik en bekkencoördinatie). De krachttrainingruimte is in 2005 gerenoveerd en opgebouwd volgens het principe van krachtsportspecialist Jim McCarthy (Voormalig wedstrijdpowerlifter uit de Verenigde Staten). Op CTO Papendal zijn twee zeer goed uitgeruste krachttrainingruimten beschikbaar voor de topsportprogramma’s die zijn ingericht met diverse zaken zoals vrije gewichten, luchtdrukapparatuur en powerlift apparatuur. Voor de inrichting van deze krachtruimten is Schellens samen met de hoofdkrachttrainer van het NOC*NSF, Scott Dickinson, verantwoordelijk. “Hij overlegt met mij welke trainingsmiddelen hij graag zou willen hebben. Ik kijk vervolgens of er ruimte en budget is. Betreft het een grote uitgave, dan wordt dat aanbesteed. In de loop der tijd hebben we met een aantal leveranciers goede contacten opgebouwd die weten welke apparatuur we willen hebben. Het gaat bij topsport vaak om specifieke trainingsapparatuur, die je in een normaal fitnesscentrum niet zult vinden”, aldus Schellens. Naast de trainingsfaciliteiten stelt CTO Papendal ook krachttrainers ter beschikking evenals een voedingsdeskundige, sportpsycholoog, fysiotherapeuten, sportartsen, lifeskillcoaches en een studie-intermediair.

Innovatiecentrum

Innovatie staat bij CTO Papendal hoog in het vaandel om de topsporters te kunnen voorzien van de nieuwste training- en voedingsmethoden. Op het terrein van Papendal is het Sport & Innovatiecentrum gevestigd waar kennis en ontwikkeling van de verschillende gebieden gebundeld zijn. Zo is in dit gebouw ook de klimaatkamer te vinden. Daarin kunnen sporters wennen aan extreme weersomstandigheden. “In de ruimte is plaats voor maximaal acht roei-ergometers (de complete Holland Acht kan er tegelijkertijd trainen), loopbanden en fietsen zijn de andere hulpmiddelen om op te trainen”, vertelt Schellens. “Een wedstrijdparcours kan exact worden nagebootst. Daarbij kan de temperatuur worden geregeld tussen de 10 en 45 graden en de luchtvochtigheid worden opgevoerd tot 99 procent. Ook kunnen verschillende hoogten worden gesimuleerd, tot maximaal vijf kilometer. De ruimte kan binnen anderhalf uur op de gewenste omstandigheden worden ingesteld en wordt onder andere gebruikt door roeiers, midden- en lange afstandlopers en wielrenners.”

Multisporthal

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de Arnhemhal, een uniek twee verdiepingen tellende sporthal die in november wordt geopend met onder andere een sprintbaan van 130 meter lengte. Het gebouw gaat onderdak bieden aan atletiek, volleybal, badminton, rolstoelbasketbal en taekwondo. Kortom, een trainingshal voor vele takken van sport op Olympisch niveau, bestemd voor topsporters. Buiten de topsporttrainingsuren kunnen tevens Arnhemse sporters en sportverenigingen gebruik maken van de hal met zijn uitgebreide sport- en trainingsfaciliteiten. De krachttraining- en herstelruimtes zullen volgens Schellens zowel qua omvang als kwaliteit van inrichting behoren tot de beste van Europa en zullen voorzien zijn van de nieuwste snufjes zoals ijsbaden, videoanalyse-apparatuur en krachtapparatuur. Verder komt er onder meer een restaurant dat wordt ingericht als ‘Sportrestaurant van de toekomst’. Doel daarvan: voor iedere topsporter individueel de maaltijd zo optimaal mogelijk afstemmen en monitoren op het trainingsprogramma. “Een noodzakelijke uitbreiding”, noemt Schellens de bouw van de Arnhemhal. “Het terrein van Papendal is steeds meer in trek voor de topsporters. Sinds we CTO zijn geworden, zijn we met factor 10 gegroeid.”

Londen

Om ervoor te zorgen dat de Olympische sporters tijdens hun verblijf in Londen optimaal kunnen trainen, heeft het NOC&NSF op fietsafstand van het Olympisch dorp een ruimte gecreëerd waar sporters bijvoorbeeld krachttraining kunnen doen of door een orthomanueel therapeut kunnen worden behandeld als ze willen. Schellens: “Een ruimte die zal worden ingericht met dezelfde trainingsapparatuur en faciliteiten als op CTO Papendal, in de hoop dat het zijn vruchten afwerpt tijdens de Olympische Spelen.”

Over een aantal maanden starten de Olympische Spelen in Londen. Om daar een topprestatie te leveren, zijn de Olympische sporters druk bezig met hun voorbereiding op de CTO’s (Centrum Topsport en Onderwijs) in Nederland.

Olympische Spelen I business

Edities