Les Mills lanceert revolutionair barbell systeem

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2012

I body•LIFE 5I2012

Back to basics met Core Power

Tekst: Geert van Poppel

Functionele trainingsformules laten zich kenmerken door hun eenvoud, intensiteit en uitdaging. Het begrip ‘functioneel’ refereert aan de functionele basisbewegingen van het menselijk lichaam, de ‘primal movements’: duwen, trekken, buigen, bukken, draaien en heffen. Door een mix van natuurlijke lichaamsbewegingen, van sprints tot push-ups, worden alle energiesystemen tegelijkertijd aangesproken en wordt in korte tijd een hoog trainingsrendement bereikt.

Meer dan een hype

De ‘back to basics’ benadering van functionele training is meer dan een fitness-hype, het is een structurele verandering van opvatting over training. Het rekent af met de laatste restjes van het ‘bodybuilding tijdperk’ en schopt aan tegen de vaak therapeutische benadering van core training waarvan de effectiviteit zeer ter discussie staat. De trainingsprincipes van ‘High Intensity Training’ (kort en intensief trainen) zijn effectiever gebleken dan traditionele vormen van duurtraining. De slogan ‘Meer resultaat in minder tijd’ is dus geen loze belofte!

Risico’s en kansen

Het imago van de meeste ‘functionele trainingsconcepten’ is vaak ruig en stoer. Het militaire karakter van bootcamp suggereert vooral dat het een heel erg zware training is. Ditzelfde geldt voor crossfit. Voor sommigen is crossfit een ‘way of life’, voor anderen een potentieel gevaar voor de volksgezondheid. De uitdaging is om door de uitersten heen te kijken naar de mogelijkheden voor een bredere doelgroep. Functionele trainingsconcepten zijn er in verschillende soorten en maten. De manier waarop je je product positioneert bepaalt welke doelgroep je aantrekt. Het hoeft niet naar zweet, testosteron en oud ijzer te ruiken, net zo min als dat je een steriel ‘medisch fitnessklimaat’ wilt creëren. Functional Training Zone

Een van de snelst groeiende trends van het laatste jaar is de functionele trainingsruimte: Het ouderwetse ‘buikspierhoekje’ heeft plaats gemaakt voor een kant-en-klaar ingerichte trainingsruimte waarin ‘functionele training’ centraal staat. De ‘functional training zone’ vormt het nieuwe ‘kloppende’ hart van de fitnessruimte: het straalt dynamiek uit, brengt mensen bij elkaar en brengt bewegen terug naar zijn essentie: duwen, trekken, heffen, draaien, buigen en strekken.

De functional training zone is de nieuwe standaard voor resultaatgerichte training met een hoog rendement en sluit hiermee perfect aan op de ontwikkeling van ‘small Group PT’: optimale begeleiding in een uitdagende, prikkelrijke trainingsruimte met een variatie aan functionele trainingsmaterialen.

Core Power

Om optimaal rendement te halen uit de functional training zone is een trainingsprogramma ontwikkeld dat functionele training combineert met de beste trainingsmaterialen: Core Power®. Dit een trainingsprogramma waarin kracht, conditie en coördinatie zijn geïntegreerd in één effectieve workout. Het Core Power trainingsprogramma is opgebouwd uit een serie functionele basisbewegingen waarin trainingsmaterialen zoals BOSU, TRX, Flowin, kettlebells en medicine balls gecombineerd worden gebruikt. Het programma is onderverdeeld in 5 fases, van Warming Up tot Lower Body, Upper Body, Core en Cooling Down. Elke fase heeft zijn eigen unieke kenmerk met bijbehorende oefeningen in verschillende levels.

Eén programma voor alle trainingsmaterialen, geen licentie!

Het Core Power trainingsprogramma is een ‘framework’ waarin verschillende trainingsmaterialen kunnen worden geplaatst: van BOSU tot TRX, van medicine ball tot Slastix®. Je kiest dus zelf met welke materialen je de functionele trainingsruimte wilt inrichten. Het trainingsprogramma is verkrijgbaar in losse modules en is geen licentieprogramma.

Het trainingsprogramma kan worden uitgebreid met losse modules. Naast de modules voor krachttraining bestaat er ook een module voor SAQ training met speed ladders, hurdles en agility dots & slats. Door het gebruik van verschillende materialen blijven de trainingen afwisselend en is elke workout weer een nieuwe uitdaging.

Multi Level Systeem

Alle oefeningen in het Core power trainingsprogramma kunnen op 3 intensiteitniveaus worden uitgevoerd. Het ‘Multi Level Systeem’ laat zien hoe met behulp van functionele progressies 3 levels kunnen worden gecreëerd. Dit maakt het programma toegankelijk voor zowel beginnende als getrainde sporters.

Een kant-en-klaar trainingsmodel

Core Power is het eerste kant-en-klare functionele trainingsprogramma. Het programma wordt ondersteund met een uitgebreide database aan oefeningen in de vorm van Exercise Cards, Instructieposters, DVD’s en een Core Power App met meer dan 1.000 oefeningen! Met deze app kun je zowel voor jezelf als voor een klant een eigen work-out samenstellen. De combinatie van hoogwaardige trainingsmaterialen en een uitgebalanceerd functioneel trainingsprogramma ondersteund met een goede opleiding, zorgen ervoor dat er optimaal rendement wordt behaald uit de Functional Training Zone.

Minimale Investering, hoog Rendement

Al vanaf 15 m² kun je een functionele trainingsruimte inrichten! Met het Core Power Program kunnen circuits worden samengesteld waarin elke vierkante meter optimaal wordt benut! Daarnaast is de effectiviteit van een Core Power workout dusdanig hoog dat er zelfs in 15 minuten trainingsresultaten kunnen worden bereikt.

Functional Training Zone op maat?

Maak zelf uw selectie van trainingsmaterialen en laat u adviseren bij het inrichten van uw Functional Training Zone! Kennis maken met Core Power?

www.corepower.nl

‘Back to basics’ is de fitnesstrend van 2012. Het ‘Caveman dieet’ heeft gezond eten terug gebracht naar zijn oorsprong en ook de trainingsprogramma’s vallen terug op ‘primal movements’ uit de oertijd. Functionele trainingsformules, geïnspireerd door crossfit en bootcamp brengen het ‘oergevoel’ in de mens boven en sluiten hiermee perfect aan op deze trend.

functioneel trainen I producten en concepten

body•LIFE 5I2012 I

Edities