Column Marie-Anne van Laak

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr5 2012

Henk Grol (14 april 1985) is een Nederlandse judoka. Sporten is zijn lust en zijn leven. Op zijn vijfde is Henk begonnen met judo, tot zijn elfde jaar deed hij er ook voetbal naast. Toen Henk vijftien was, heeft hij de keus gemaakt voor judo als wedstrijdsport. In 2003 werd hij Europees kampioen bij de junioren. Dit geldt voor hem nog steeds als een van de mooiste sportmomenten. Dat hij zou uitgroeien tot een van de allerbeste sporters ter wereld, had hij nooit durven dromen. Op zijn zeventiende maakte de judoka de overstap naar Kenamju in Haarlem. Onder begeleiding van Cor van der Geest stootte hij langzaam door naar de top.

In 2007 stapte hij over naar de gewichtsklasse tot 100 kilogram. Sindsdien is het snel gegaan met zijn carrière en won hij in 2008 brons bij de Spelen in Beijing. Momenteel heeft Henk een groot doel: Olympisch Kampioen worden.

Trainingen

Op 2 augustus a.s. moet het voor Henk allemaal gaan gebeuren. Dan starten de Olympische wedstrijden judoën. “Voor die tijd betekent dat voor mij hard trainen om fysiek en tactisch goed beslagen ten ijs te komen.” Binnenkort vertrekt Henk naar Korea om te sparren met het Olympisch judoteam van Korea. Daarnaast zal het programma vooral bestaan uit kracht- en cardiovasculaire training, waarbij het accent vooral ligt op krachttraining. Voor de krachttraining wordt Henk begeleid door Herman Debrot en voor judo door bondscoach Maarten Arens. “Normaliter train ik twee keer per dag en vijf dagen per week. Op zaterdag train ik één keer en dat is meestal een uitlooptraining. Welke oefeningen ik doe en met welke intensiteit is afhankelijk van de periode. In aanloop naar belangrijke wedstrijden worden de trainingen intensiever. Meestal start ik met maximaal kracht met maximale rep. Dit staat voor repetitie, één enkele oefeningsherhaling. Het is het allerbelangrijkste wat ik mezelf eigen moet maken als ik ga krachttrainen; het maken van reps. Bankdrukken is normaal 150 kilo dat wordt verhoogd naar 160/170 kilo in combinatie met variabele oefeningen met allerlei gewichten. Na deze periode wordt de training omgebouwd richting wedstrijd en ga ik over op snelkracht. Hierbij wordt er sneller gewerkt en zijn de pauzes ook korter. Vervolgens wordt deze training verder uitgebouwd naar duurkracht, een circuitvorm met praktisch geen rustmomenten en waarbij ik blokjes maak die dichtbij de wedstrijd komen. Hierbij gebruik ik wel wat apparaten zoals pulleys waaraan je moet trekken, maar vooral veel losse dumbells, squats en deadliften. Het zijn leuke oefeningen, met name deadliften vind ik prachtig om te doen. Squat gaat me iets minder af, terwijl het werken met losse dumbells op mijn lijf is geschreven.” Henk doet al heel lang aan krachttraining. “Ik ben er 15 jaar geleden mee begonnen in de wetenschap dat het goed is voor mijn lichaam. Wat en hoe wist ik toen nog niet precies. Dankzij de begeleiding van Herman is krachttraining verankerd in mijn lichaam en daar heb ik vandaag de dag met judo veel profijt van. Naast krachttraining doe ik ook nog cardiovasculaire training in de vorm van fietsen en hardlopen en judo dat in feite ook een cardiovasculaire training is.”

Voeding

Voeding maakt een belangrijk onderdeel uit van het trainingsprogramma van Henk. Hij vertelt: “Het is net als met een auto. Als je er de verkeerde brandstof instopt, gaat het mis. Ik sta niet onder contract bij een leverancier van voedingssupplementen, maar word wel ondersteund door een voedingscoach die me adviseert. Mijn voedingspatroon is vooral gebaseerd op basisproducten en gezonde voeding. Gewone Hollandse kost. Daar voel ik me het meest prettig bij. Snacks zoals chips zijn uit den boze. Ik mag ook niet te zwaar worden. Momenteel weeg ik circa 104 kilo met een vetpercentage van 12%. Voor de wedstrijd dien ik af te vallen tot 100 kilo. Dat doe ik enerzijds door te letten op mijn voeding en anderzijds door cardiovasculaire trainingen zoals fietsen, hardlopen en judotraining. Meestal ben ik binnen een paar weken op het juiste gewicht. Daarnaast gebruik ik ook voedingssupplementen om na een zware kracht- of judotraining sneller te kunnen herstellen.”

Ontspannen

Henk geeft toe dat hij als topsporter veel dingen moet laten. “Lekker een avondje doorzakken, is er voor mij niet bij. Ik mis het ook niet. Judo is mijn leven en daar ga ik 24 uur per dag voor. Ik vind het heerlijk om af en toe te relaxen, uit te gaan eten of naar een film of voetbalwedstrijd te gaan.” Hij heeft ook geen mental coach die hem voor de wedstrijden mentaal voorbereidt. “Ik kan mezelf prima focussen op de wedstrijd en geloof in boeren nuchter verstand. Mijn krachttrainer Herman is mijn belangrijkste inspirator en zegt hoe ik het moet doen. Hij haalt het beste uit mezelf en geeft me ook trainingsschema’s mee als ik op trainingskamp ga. Een optimale voorbereiding is geen garantie op Olympisch succes”, verzucht Henk. “Op het moment suprême spelen factoren als fysieke gesteldheid, blessures, scheidsrechters en de loting een rol van betekenis. Zaken waar je geen invloed op hebt. Dat neemt niet weg dat ik maar één doel heb: Olympisch goud.”

de mens achter I business

body•LIFE 5I2012 I

Edities