De ondernemer: de minst rendabele medewerker

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2012

I body•LIFE 6I2012

NEWS

Nieuwe servicebussen voor Nederlandse servicemonteurs Life Fitness

Sinds 1 juli rijden de Nederlandse servicemonteurs van Life Fitness in nieuwe Mercedes bussen. Vanaf augustus worden ook de servicemonteurs voor België en Luxemburg voorzien van nieuwe bussen. De in totaal 12 servicebussen zijn voorzien van parkeersensoren, navigatie en een op maat gemaakte inbouw. Deze inbouw van de bussen is in samenspraak met de monteurs gemaakt en helpt om de parts veilig en opgeborgen naar de klant te brengen. Naast de nieuwe servicebussen werkt Life Fitness service sinds een half jaar met een online service tool. Hierbij kunnen klanten 24 uur per dag, 7 dagen in de week online hun serviceverzoek indienen via de website.

Meer informatie: www.lifefitness.nl

Nieuwe website voor Milon Cirkel

De Milon Cirkel is aan een flinke opmars bezig in Nederland en Vlaanderen. Hoogste tijd voor een heldere en duidelijke website rondom dit nieuwe trainingsfenomeen. Vanaf heden is www.miloncirkel.com in de lucht. Dé plek voor consumenten én fitnessondernemers om meer te weten te komen over dit concept dat inmiddels al in bijna 40 fitnesscentra in Nederland voor een groot verschil zorgt. Meer resultaat en plezier voor de leden, zorgt immers voor meer resultaat voor de onderneming.

Actueel nieuws

uit de markt

Bootcampen in de Italiaanse Alpen!

Bootcamp Team organiseert wegens succes alweer een sportieve vakantie naar landgoed Prati Piani in de Italiaanse Alpen van 20 t/m 27 september. De Bootcamp trainingen zijn uitdagend! Er wordt gebruik gemaakt van de omgeving die rijk is aan houtblokken, boomstammen en heuvels. Ook de Bootcamp materialen zoals autobanden, TRX suspension trainers, slam ballen en touwen worden in de trainingen gebruikt. Kortom, genoeg variatie om je een energiek en voldaan gevoel te geven! Voor de eerste vijf deelnemers kunnen wij een vroegboekkorting garanderen, waarbij je 100 euro minder hoeft te betalen! Je kunt kiezen of je 4 of 8 dagen wilt komen! Reserveer nu je plekje door je aan te melden op www.bootcampteam.com of bel met Richard de Ruijter op (+31) 06 14 42 67 32 voor meer informatie.

Fitspiration congres krijgt vervolg

Op vrijdag 21 september a.s. houdt Fitspiration haar tweede congres. Dit jaar is er gekozen voor een locatie centraal gelegen in het land, de Jaarbeurs Utrecht. In de ruimtes van Media Plaza wordt u meegenomen in de beleving van Create, Innovate and Cooperate en alles toegespitst op de fitnessbranche. D.m.v. een diversiteit aan sprekers willen wij een zo’n breed mogelijk programma bieden waardoor u als ondernemer een bredere scope meekrijgt en getriggerd wordt door de diverse workshops en sprekers. De sprekers van deze dag zijn zorgvuldig uitgekozen en allen zeer passievol en succesvol. Zij zorgen voor de ideale mix van dit unieke congres, waarbij u als ondernemer in de beleving wordt meegenomen van o.a.: Customer Experience, Social Media, Fitness for Seniors, Calimeromarketing en Diabetes / Obesitas. Gedurende de dag zijn er voldoende momenten om met elkaar op het Innovation Bootcamp gedeelte met elkaar van gedachte te wisselen, informatie uit te wisselen en demo’s te bekijken van de laatste trends en innovaties.

Voor meer informatie: www.fitspiration.nl

Nieuwe mogelijkheden binnen de BV

Op 1 oktober 2012 zal de wet vereenvoudiging en flexibilisering BV recht (Flexwet) in werking treden. Door de invoering van deze wet worden de regels voor besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (bv’s) eenvoudiger en flexibeler. Uiteraard vraagt u zich af wat dit voor u als ondernemer betekent.

De Flexwet heeft als doel meer mogelijkheden te scheppen voor de organisatie van een bv, en een beter systeem van crediteurenbescherming tot stand te brengen. Het is niet mogelijk om in deze column alle veranderingen te bespreken. Daarom beperk ik mij tot een korte bespreking van de meest in het oog springende vernieuwingen.

In de eerste plaats maakt de Flexwet het mogelijk om verschil te maken tussen aandeelhouders in zowel stemrecht als winstrecht. De Flexwet introduceert bijvoorbeeld stemrechtloze aandelen, een fenomeen dat we nu nog niet kennen. Met behulp van stemrechtloze aandelen kan bijvoorbeeld wel een economisch belang in de bv worden gegeven zonder dat de betreffende aandeelhouder ook het beleid van de bv mee kan bepalen. Ook kan de beslotenheid van de bv worden doorbroken door de aandelen vrij overdraagbaar te maken. Op dit moment moeten de aandelen eerst worden aangeboden aan mede-aandeelhouders of is de goedkeuring nodig van de andere aandeelhouders voordat de aandelen aan een derde kunnen worden overgedragen.

Verder is het niet meer nodig om bij het oprichten van een bv ten minste € 18.000,-- te storten op de aandelen. Dat betekent ook dat bij de oprichting van een bv niet langer een bankverklaring of accountantsverklaring nodig is.

De Flexwet maakt het zo voor kleine en startende ondernemers eenvoudiger om te kiezen voor een rechtsvorm met beperkte aansprakelijkheid.

De huidige wettelijke eis dat bij oprichting van een bv ten minste € 18.000,-- moet worden gestort is bedoeld als bescherming van de crediteuren. Een bescherming waarvan de wetgever heeft ingezien dat die vaak tekort schiet. De wetgever heeft daarom een nieuw systeem bedacht voor bescherming van de schuldeisers en heeft een uitkeringstest ingevoerd. Deze geldt voor alle vormen van uitkering van vermogen aan aandeelhouders. De uitkeringstest komt neer op een beoordeling van de bestuurders of de vennootschap na het doen van een uitkering van bijvoorbeeld dividend aan haar opeisbare schulden kan blijven voldoen. Als blijkt dat er op grond van deze test geen uitkering gedaan had mogen worden, zijn de bestuurders aansprakelijk voor het ten onrechte uitgekeerde bedrag.

Bovenstaande veranderingen vormen echter slechts het topje van de wettelijke ijsberg. Indien u meer informatie wenst over de Flexwet en de gevolgen voor uw (nieuwe) onderneming sta ik u graag te woord.

Column Vlaminckx I business

Haico Dings (1965) is lid van de praktijkgroepen Insolventierecht & Herstructurering en Ondernemingsrecht. Binnen deze vakgebieden ligt zijn expertise met name op corporate litigation, oftewel geschillen binnen de onderneming. Haico procedeert en adviseert bijvoorbeeld regelmatig bij ontvlechting van ondernemingen en bestuurdersaansprakelijkheid. Daarnaast wordt Haico door de rechtbank Roermond benoemd tot curator in faillissementen. h.dings@vlaminckx.nl / www.vlaminckx.nl

T: 077-3201946 / F: 077-3543884

body•LIFE 6I2012 I

Edities