De rol van functionele anatomie bij Feel-Good-Fitnessâ„¢

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr7 2012
De (sport)zomer voorbij

Wat heb ik genoten! Ik hoop u ook. Niet zozeer van het mooie weer, maar wel van de prachtige mensen die bijna bovennatuurlijke prestaties neerzetten. Wat ben ik trots op Ons kleine kikkerland met Onze Marianne Vos, Onze Epke Zonderland, Onze Ranomi Kromowidjojo, Onze Dorian van Rijsselberghe en al Onze andere helden. 6x goud en 6x zilver met maar liefst 8x brons, een geweldige prestatie van Onze superploeg. Wij zijn nr 13 geworden, met maar liefst 20 medailles, en Nederland staat zowaar op de 2de plaats wat betreft het aantal behaalde medailles per deelnemer. ;-)

Het begon met superwielrenster Marianne Vos. Een gouden plak voor de wegwedstrijd. Dan de mega spannende zwemwedstrijden waarbij Ranomi Kromowidjojo duidelijk een waardig opvolgster is gebleken van Inge de Bruijn. Hoe spannend was de 50m vrije slag met Ranomi op goud en Marleen Veldhuijs als trotse bronzen medaille veroveraarster.

Wat was ik onder de indruk van Epke Zonderland. De prachtige compilatie van alle internationale reacties zorgde er bij mij voor dat mijn gehele lijf met kippenvel werd bezaaid. Ik heb mezelf erop betrapt dat ik zelfs een traantje moest wegpinken bij het zien van deze bijzonder sympathieke jongeman tijdens zijn huldiging. Wat een prestatie en wat een geweldig mens, die slechts op het nippertje voor deelname werd toegelaten.

Ik was in de ban van de watersporten. Daar waar onze dames 8 een bronzen medaille in de wacht wisten te slepen, heeft surfer Dorian van Rijsselberghe een prachtig staaltje vakmanschap laten zien. De finale was totaal overbodig voor zijn gouden overwinning. Uiteindelijk wisten onze landgenoten tijdens het zeilen in de Laser Radial en de 470 klasse nog respectievelijk zilver en goud binnen te halen.

Daar waar Wij met judo, baanwielrennen en BMX nog enkele bronzen plakken wisten te bemachtigen hebben de Nederlandse paarden, of op z´n minst gefokt en/of getraind in Nederland, diverse medailles binnengehaald. Jammer dat voor Gerco Schröder, al dan niet terecht!, de gouden medaille aan z´n neus voorbij ging, maar 3x zilver en 1x brons is toch meer dan fantastisch.

En dan onze Hockey teams. Het prachtige goud van onze dames, in een bloedstollende finale. Het meer dan verdiende zilver voor de heren, gehaald na een zinderende halve finale met een bovennatuurlijke uitslag van 9 tegen 2, waarbij favoriet Groot-Brittannië helemaal van het veld werd gespeeld. Jammer genoeg hebben de mannen voldaan aan het imago dat Nederland in een finale nooit zal winnen van Duitsland. Één troost, onze oosterburen werden al in de voorrondes verslagen. Super!

En dan te bedenken dat al deze kanjers een paar zaken gemeen hebben: een sterk karakter met de ijzeren wil om te winnen, het vermogen om hiervoor te oefenen en alle negatieve bijzaken uit te sluiten. Maar bovenal het lichaam te trainen. De dagelijkse fitnessoefeningen, vergezeld van gepaste voeding zijn de basis van deze successen. En wij, wij fitnessondernemers zijn reuze trots dat wij, voor het behalen van deze resultaten, ook een steentje mogen bijdragen. ;-)

Ik blijf me verbazen over het tempo waarop de tijd doorraast. Zo hoop je op een mooie zonnige zomer en zo is die weer voorbij. En valt de nieuwe editie van deze body•LIFE weer bij u op de mat.

Column Marie Anne van Laak I business

Marie Anne van Laak

Delcom

body•LIFE 7I2012 I

Edities