Business nieuws

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2012

I body•LIFE 8I2012

Na zijn actieve periode als schaatser deed Ard Schenk weinig aan sport behalve zeezeilen en skiën. Bovendien kreeg hij na verloop van tijd naast zijn werk als fysiotherapeut ook functies bij de internationale schaatsbond en NOC*NSF. “Dat betekende veel reizen en soms ongezond of te veel eten. Ik herinner me het moment dat ik na het vastmaken van mijn eerste skischoen eerst even omhoog moest komen voor ik aan de tweede schoen begon, mijn buik zat me in de weg. Ik ben van nature groot en sterk, met een goed hart- en longvolume. Als atleet was mijn valkuil al nooit dat ik te hard trainde, maar dat ik het te gemakkelijk nam. Ik moest uitkijken voor luiheid en gemakzucht. Vroeger ging ik bijvoorbeeld een klein stukje fietsen met wat vrienden, en daarna Bourgondisch tafelen. Mijn lichaam voelde op gegeven moment niet meer plezierig aan. In 1998 kreeg ik een minuscuul herseninfarct. Het stelde niks voor, ik zag een paar dagen een beetje dubbel en liep wat onzeker. Maar voor mij betekende dit de ommekeer in mijn leven. Ik ging dus weer intensiever sporten. Wielrennen in de polder, mountainbiken in de duinen, en ik ga altijd op mijn fiets naar mijn werk, weer of geen weer. Daarnaast ga ik nog twee keer per week naar het fitnesscentrum voor circuittraining.”

Je tweede jeugd begint nu

Vorig jaar kwam het boek ‘Je tweede jeugd begint nu’ uit, dat Ard Schenk samen met Edwin van den Dunnen schreef.  â€œEdwin kwam met het idee, en of ik misschien een voorwoord wilde schrijven”, vertelt Schenk. “Maar toen hij over het boek vertelde zei ik: dit verhaal houd ik tegen acht van de tien cliënten die ik behandel als fysiotherapeut.” De aanleiding voor het schrijven van dit boek was een bijzondere ervaring die Edwin had met zijn vader. De mannen gingen samen naar Rome. De conditie van de 77-jarige vader bleek zo slecht te zijn dat hij nauwelijks een uur op de been kon blijven. Na een goed gesprek ging thuis het roer om. Edwins vader bezocht twee keer per week de sportschool, koos voor gezond eten en veranderde binnen niet al te lange tijd van een krakkemikkige bejaarde in een kwieke man op leeftijd. Een half jaar later beklom hij samen met zijn zoon probleemloos de ruim 200 treden tellende trap naar de Sacre-Coeur in Parijs. “Dit verhaal kwam ook dicht bij mijn eigen leefstijlervaringen en mijn contacten met patiënten in mijn praktijk. Dagelijks word ik geconfronteerd met de gevolgen van het zittend bestaan dat veel mensen tegenwoordig leiden, vaak in combinatie met een ongezond eetpatroon. Zo ben ik erbij betrokken geraakt.”

Wat is jullie boodschap?

Volgens Schenk moeten mensen beter luisteren naar hun lichaam. “Mensen zijn in zijn algemeenheid te zwaar, overvoed, bewegen te weinig. En de fit-norm van een half uur matig intensief bewegen per dag, dat is aardig, maar niet genoeg. We worden wel ouder, maar niet gezonder. We weten allemaal dat bewegen en gezond eten belangrijk voor ons is, maar de vraag is waarom we dat op latere leeftijd niet altijd even consequent doen.” Dit boek heeft als doel om (oudere) mensen te inspireren om aan hun gezondheid te blijven werken en ze wegwijs te maken in de mogelijkheden om vitaal te blijven. Aan de hand van een door de auteurs ontwikkelde FIT methode kan dit doel bereikt worden. FIT staat voor Fout eten en dient ingeruild te worden voor gezonde voeding, Iedere dag een uurtje bewegen en minstens twee keer per week Trainen in een fitnesscentrum met krachttraining. Diverse tips, praktische voorbeelden en oefeningen worden gegeven; met behulp van tabelletjes wordt de lezer gedwongen dit bij te houden. Schenk: “Je wordt geprikkeld om geen smoesjes te verzinnen om maar niet te trainen en je wordt een spiegel voorgehouden waarin je leert dat het lot van je gezondheid toch echt in je eigen handelen zit. Voor de een betekent dat regelmatig wandelen, een ander gaat zwemmen of fietsen, wat mij betreft liefst met een maatje. Als regelmatig bewegen gewoon is geworden, ga je er zelfs naar verlangen en verleg je je grenzen. Dan werkt het ontspannend, omdat je lichaam endorfinen aanmaakt en je hoofd even minder druk is”, aldus Schenk.

Tips voor instructeurs

Hoewel het boek in eerste instantie gericht is op de consument, kunnen volgens Schenk ook instructeurs van fitnesscentra veel baat hebben bij dit boek. “Je kunt er als instructeur veel uithalen over hoe je een training kunt opbouwen. Teveel programma’s zijn er op gericht om binnen zes weken resultaat te halen. Waardoor er soms getraind wordt met (te) zware gewichten/weerstand met als gevolg dat mensen met spierpijn naar huis gaan. Dat is in mijn ogen een foutieve benadering. Leer mensen hoe ze rustig hun training kunnen opbouwen en de capaciteiten van hun lichaam leren kennen. Verder heb je ook mensen die alleen trainen. Betrek eventueel anderen erbij om gezamenlijk te trainen, want het sociale aspect mag niet vergeten worden en is vaak een van de redenen waarom mensen afhaken.”

Om hun boek te promoten, geven Ard Schenk en Edwin van den Dunnen ook workshops voor fitnesscentra. Voorwaarde is wel dat ze een aantal boeken afnemen die ze bijvoorbeeld kunnen verkopen of weggeven bij een abonnement. “Op zo’n avond vertellen we over de FIT methode en hoe mensen die kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Inmiddels hebben we een aantal fitnesscentra bezocht die enthousiast zijn over ons verhaal.”

De mens achter… Ard Schenk

Ard Schenk is in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw een uitzonderlijk succesvol schaatser geweest. Jarenlang domineerde hij de wereldtop, getuige vier Europese en Wereldtitels, drie gouden en één zilveren Olympische medaille en vele nationale en internationale records. Daarnaast is hij al 36 jaar fysiotherapeut en zeer begaan met de fysieke gezondheid van zijn medemens.

Tekst: Loet van Bergen

De mens achter… I business

body•LIFE 8I2012 I

Edities