Column John van Heel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2012

Minder besproken, maar niet minder van belang, is dat de Keiser M3 een ommekeer teweeg heeft gebracht in Indoor Cycling groepslessen. Terwijl de meeste spinningfietsen de hartslag of het calorieverbruik meten, maakt de Keiser M3 gebruik van power (watts).

Het gaat om Power

“Power is de puurste vorm van output,” zo stelt Keiser Vice President Darrin Pelkey. “Hartslag kan beïnvloed worden door voeding, vermoeidheid, allerlei factoren. Power output, of watts, is de kracht die je gebruikt maal de snelheid waarmee je fietst. Power, daar gaat het om.” Jarenlang waren calorieën het gegeven waar groepslesinstructeurs hun programma’s omheen bouwden. Terwijl ze lesgaf, ontdekte Keiser National Trainer Judy Cudrak verscheidene tekortkomingen. “Calorieverbruik kan een vertekend beeld opleveren. Het is niet nauwkeurig, dus waarom focussen op een onnauwkeurige meting?” Cudrak’s zorg nam exponentieel toe. “De focus op calorieverbruik legt meer nadruk op body image dan op de gezondheid en de veranderingen die een goede training met zich mee kan brengen.”

Revolutionaire Performance Display

Toen Keiser zijn M3 Indoor Cycle met het revolutionaire Performance Display met watt-meting introduceerde, werden vele groepslesinstructeurs uitgedaagd om zich aan de nieuwe manier van lesgeven aan te passen. Gerenommeerd International Master Trainer Paco Gonzalez zag het ontwerpen van programma’s rondom de meting van watts juist als een kans. “Instructeurs hebben een uiterst krachtig instrument in handen,” zegt hij. “Door middel van een aantal basale testen en eenvoudige wiskunde kunnen specifieke opleidingszones worden ontwikkeld.” Gonzalez legt uit dat “wanneer een instructeur de deelnemer coacht om zijn interval met 40 watt te verhogen, het de keus van de deelnemer is hoe dit te doen. Omdat power wordt beïnvloed door kracht en snelheid, kan de deelnemer ervoor kiezen om een versnelling hoger te gaan, om zijn trapsnelheid te verhogen, of om een combinatie van beide toe te passen.”

Trainingsprogramma

Gonzalez kan verschillende voordelen opnoemen van het vormen van een trainingsprogramma rondom power: toename van spierkracht, versteviging van de benen, toename van de cardiovasculaire conditie, het voorkomen van het zogenaamde jojo-effect bij gewichtsverlies, afwisseling in de oefeningen en een toename van motivatie bij de deelnemers.

Keiser National Trainer Jill Wattenbarger voegt nog toe dat de weergave van wattage tijdens het fietsen ervoor zorgt dat deelnemers de verbeteringen van rit tot rit kunnen zien. “Power leert ons hoe belangrijk het is om sterker te worden bij elke rit,” merkt Wattenbarger op, “en ‘sterk is het nieuwe dun!’”

Power Watts I branche actueel

body•LIFE 9I2012 I

Edities