Fitnessclub van het jaar

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2012
Voelbare kwaliteit in fitness

De fitnessbranche in Nederland ondergaat momenteel een behoorlijke kwaliteitsimpuls. E-reps, leverings-voorwaarden, 4+ certificering voor trainers, (pre)diabetes programma vanuit fitness, er wordt intensiever samengewerkt met de zorgsector, preventiecentrum certificering voor sportcentra en al bijna 100 centra hebben in de eerste week aan het kwaliteitsonderzoek fitness (www.kwaliteitsonderzoekfitness.nl) deelgenomen.

Er is duidelijk een groeiend bewustzijn van de waarde van fitness en de mogelijkheden en kansen die voor ons liggen. Ook interessant om te zien is dat ondernemers in de fitnessbranche een realistische kijk hebben op de huidige situatie van de branche en wat we met z’n allen realiseren. Dit afgemeten met onze potentie ligt daar nog een interessant groeiperspectief.

De 100.000 mensen die per maand lid worden van sportcentra in Nederland, hebben een persoonlijk streven, een doel waarom ze de stap naar fitness nemen. De een wil afvallen, de ander conditie verbeteren, de jeugd (onder de 50) wil aan een goed uitziend lichaam werken, weer anderen zijn gemotiveerd omdat ze gewoonweg gezond willen leven en allemaal wil men dat het leuk is tijdens het bezoek aan het fitnesscentrum. Bij de start denkt bijna iedereen die lid wordt aan een nieuw begin, een duurzame stap, men neemt bewust een volgende stap naar een actievere leefstijl.

Steeds meer nemen wij als fitnessbranche verantwoordelijkheid in het helpen van onze klanten naar duurzaam bewegen. We begeleiden nieuwe leden in een opstart programma, we reiken indien wenselijk een geperiodiseerd beweegplan aan, we blijven onze service optimaliseren door een goeie klachten procedure, we bieden indien wenselijk persoonlijke begeleiding in de vorm van PT, we verbeteren de expertise van onze trainers, servicegerichtheid krijgt meer aandacht, de sociale factor geven we invulling met gezellige leden activiteiten, we bouwen aan interne kwaliteit om de foutmarge met klanten te minimaliseren, we implementeren specifieke doelgroep programma’s, onze trainers begeleiden steeds meer op effectiviteit en duurzaamheid in bewegen in de plaats van alleen begeleiden op veiligheid en we leggen steeds meer focus om non-actieven weer actief te krijgen en houden.

Het resultaat: voelbare kwaliteit in fitness en steeds meer leden die duurzaam bewegen en sporten. Steeds meer centra kiezen voor de kwalitatieve weg, de een zelfstandig, de ander door erkend preventiecentrum te worden. De fitnessbranche is hard op weg om het nationale leefstijl- en preventienetwerk te worden.

In 2013 gooien we daar nog een schepje bovenop, vanuit EFAA lanceren we een innovatief hospitality programma voor management en team en in het voorjaar presenteren we een nieuw online leerprogramma voor Motivational Interviewing.

2013, ik heb er zin in.

Column john van heel I branche actueel

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

body•LIFE 10I2012 I

I body•LIFE 10I2012

Robert Havelaar wint Best Personal Trainer Award 2012

Voordelen

Met het winnen van de Personal Trainer Award mag Robert Havelaar zich de beste personal trainer van ons land noemen. De organisatie Hart in Business zet de Personal Trainer 1 jaar lang als ambassadeur in de schijnwerpers met media-aandacht via televisie, de pers, internet en sociale media. Daarbij mag Havelaar in al zijn communicatie-uitingen gebruik maken van het logo van de Award. Bovendien ontvangt hij naast de Award nog eens een geldbedrag van 1.000 euro.

Bekroning carrière

Havelaar ziet het winnen van de award als een bekroning van zijn harde werken en als een belangrijke stap in zijn carrière als personal trainer. Een carrière die pas enige jaren geleden vorm kreeg toen hij in Rijswijk zijn Personal Training bedrijf HealthCoach-Plus oprichtte. “Ik bied verschillende begeleidingsmogelijkheden aan op het gebied van personal training o.a. boksen/kickboksen, voeding en vitaliteit. En voor de échte enthousiastelingen bieden we ook nog HealthCoach-Plus intensieve trainingen zoals Bootcamp, RPM en Bodypump. Dit jaar is alles in een stroomversnelling geraakt”, zegt de gelukkige winnaar. “In april werd ik de vaste Health Coach van het nieuwe RTL4 programma Enjoy Life Kidsjen, en gaf tips op het gebied van veilig en verantwoord bewegen, sporten en gezonde voeding. Hartstikke leuk, maar deze Award is helemaal het einde.”

Eerste editie

Deze verkiezing is een initiatief van Hart in Business, een organisatie met als doelstelling het bevorderen van een succesvolle bedrijfsvoering en het creëren van betrokkenheid van bedrijven bij goede doelen (nationaal of internationaal).

Via www.bestpersonaltraineraward.nl konden mensen vanaf 16 september hun stem uitbrengen op hun favoriete personal trainer. Bij het bepalen van de top-10 is niet alleen gekeken naar het aantal verkregen stemmen maar ook naar de cijfers voor aandacht, sfeer en effectiviteit die stemmers bij het bevestigen van de stem aan hun personal trainer hebben toegekend. Het was de eerste keer dat de Personal Trainer Award werd georganiseerd en een groot succes zoals bleek uit de vele aanmeldingen en reacties van de personal trainers op deze verkiezingen. Voordat de uiteindelijke winnaar bekend werd gemaakt, werd de spanning in de zaal langzaam opgebouwd. Eerst werden de genomineerden in de lijst van 11 t/m 20 naar voren gehaald op het podium, waarbij iedere personal trainer zijn boodschap kon verkondigen. Nathalie Zweerman vindt het een mooi vak dat mensen helpt en coacht om gezond te worden. Martijn Dekkers geeft voornamelijk les aan obesitas groepen. “Door het programma Obese zijn we geïnspireerd geraakt en we hebben veel klanten daardoor gekregen. In januari starten we met de zevende groep.” Terwijl David Zegers zich als personal trainer vooral richt op bedrijfsfitness waarmee een nieuwe markt wordt aangeboord. Na een intermezzo met zangeres Patricia werd het tijd om de genomineerden van 1 t/m 10 naar voren te halen. Sander Kers vindt personal trainer het meest fantastische beroep wat er is. Coert van Roessel vertelde op het podium over zijn betrokkenheid bij het programma Obese. Hierbij hielp hij Angeli van Bergen met een zeer groot overgewicht weer een nieuw leven op te bouwen. Van Roessel had Angeli ook naar het evenement meegenomen en haar statement is een hart onder de riem voor personal training. “Voor mij was Coert de juiste trainer: warm, hartelijk en hij ondersteunt en stimuleert waar hij kan”, vertelde Angeli. “Coert stelt duidelijk de doelen waar hij voor gaat en verwacht dat dan ook van jou. Mede daardoor ben ik in een jaar tijd 80 kilo afgevallen! Coert heeft me door zijn geweldige, professionele en persoonlijke begeleiding en trainingen mijn ‘leven’ teruggegeven en daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor.”

Noël Cabral Dos Reis, winnaar van de Rising Star Award for Personal Trainer, vertelde dat hij al veel bereikt heeft als personal trainer. “Het is een waanzinnig beroep en keihard werken. Wat telt is resultaat.” Hij merkt dat je vandaag de dag op de fitnessmarkt wordt geconfronteerd met een heel groot aanbod voor personal training. “Vaak is dat aanbod van een laag niveau doordat kennis en vaardigheden ontbreken.” Hij noemt de Best Personal Trainer Award uitreiking een stap in de goede richting om personal training meer onder de aandacht te brengen en hoopt dat er volgend jaar nog meer personal trainers meedoen.

Goede doelen

Een andere winnaar van deze avond was Childsmile, een goededoelenorganisatie voor kinderen met een gezichtsafwijking. Bij iedere uitgebrachte stem stortten de sponsoren van dit evenement een bedrag. De cheque met het uiteindelijke bedrag van 11.735 euro werd persoonlijk door Robert Havelaar overhandigd aan Yolanda Koelhof, ambassadrice van stichting Childsmile. “Ik ben dus niet de enige winnaar”, glunderde Havelaar. “Ik ben heel blij met de Best Personal Trainer Award die ik gewonnen heb en met alle media-aandacht die mijn bedrijf nu krijgt, maar misschien vind ik dit nog wel belangrijker.”

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 10 december jl. werd de Award voor de Best Personal Trainer uitgereikt aan Robert Havelaar, eigenaar van en trainer bij HealthCoach-Plus. De award werd uitgereikt door Yolanda Koelhof, miss Globe 2010 en ambassadrice van Childsmile. Het evenement vond plaats in Zaal Staal in het WTC Gebouw in Rotterdam en werd gepresenteerd door Francisca Schuurman, bekend van tv (Life4You). Noël Cabral Dos Reis mocht de Rising Star Award for Personal Trainer in ontvangst nemen.

Edities