Biedt een sauna en spa toegevoegde waarde?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr1 2011

I body LIFE 1I2011

Een gezonde levensstijl = eten, bewegen en relaxen in balans

Op het moment dat je één, twee of alle drie de facetten laat versloffen, kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Als je niet beweegt, voel je je al snel weer minder fit en wordt de stap om te gaan sporten weer steeds moeilijker. Vaak gaat dit ook weer gepaard met het ontstaan van een minder gezond voedingspatroon. Als je moe bent, maak je eerder ‘snel even iets klaar’ en sta je er niet meer bij stil, dat een gezonde maaltijd vaak net zo snel op tafel staat als een minder gezonde. Ongezonde keuzes maken zorgt dan weer voor schuldgevoelens waardoor ontspannen en tijd nemen voor jezelf niet worden ingepland of niet het gewenste effect hebben. Voor iemand die aan een gezonde levensstijl wil werken, is het dus belangrijk dat er aandacht is voor eten, bewegen en relaxen om in de opwaartse spiraal te blijven.

Balans in eten

Om een gezond lichaam te krijgen en behouden is het belangrijk een goede balans te vinden in het eetpatroon. Het lichaam heeft voedingsstoffen en water nodig om goed te kunnen functioneren en alle levensprocessen dagelijks aan de gang te houden, bijvoorbeeld ademhalen, op temperatuur blijven en het laten functioneren van organen. Deze ‘ruststofwisseling’, oftewel het aantal calorieën dat het lichaam verbrandt in rust, bepaalt voor een groot deel de dagelijkse energiebehoefte van een persoon. Daarbij moet nog worden opgeteld wat je nodig hebt om je dagelijkse activiteiten en sport te verrichten. Bij een gezonde levensstijl hoort een energiebalans die in evenwicht is. Dat houdt in dat je niet meer calorieën binnen moet krijgen dan je verbrandt, want dan ontstaat overgewicht. Maar het is net zo belangrijk dat je niet te weinig calorieën binnenkrijgt, want dan raakt je stofwisseling uit balans en wordt het op termijn steeds moeilijker om een gezond gewicht te bereiken en behouden. Krijg je namelijk te weinig calorieën binnen, dan moet je lichaam op zoek naar een andere energiebron om het tekort te compenseren. Dat tekort wordt op dat moment uit de eigen spiermassa gehaald, terwijl de vetmassa weigert te dalen. Na een tijdje weinig eten, gaat een persoon zich steeds onprettiger voelen. Logisch, want zijn lichaam krijgt weinig energie binnen. Bovendien houdt hij steeds minder spiermassa over, waardoor de verbranding op een steeds lager pitje komt te staan. Als een persoon dan besluit om weer ‘normaal’ te gaan eten, kunnen zijn lichaam en stofwisseling die hoeveelheden voeding die hij nu weer binnen krijgt niet verwerken en zijn gewicht zal weer omhoog vliegen. Wil iemand werken aan een gezond gewicht dan is rigoureus minder gaan eten dus niet de oplossing. Het is veel beter om te kijken naar de samenstelling van het voedingspatroon, de variatie en de regelmaat.

Balans in bewegen

Voldoende lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je lichaam in vorm komt en blijft. Je conditie verbetert, waardoor je alles wat je doet veel beter vol kunt houden. Niet alleen sportieve activiteiten, maar ook alle dagelijkse bezigheden! Een goede conditie zorgt voor voldoende energie en lekker in je vel zitten. Bovendien heeft bewegen een positieve invloed op de stofwisseling; de balans tussen energie-inname en -verbruik verandert, waardoor het mogelijk wordt om gewicht te verliezen. Een optimaal bewegingspatroon bevat zowel cardiotraining als krachttraining. Wat adviseer je jouw leden om balans te vinden in bewegen? Kies wat je leuk vindt, zodat je plezier blijft beleven aan het trainen. Zorg voor voldoende variatie, wissel de programma’s iedere 6 tot 8 weken af, hiermee voorkom je verveling, bovendien haal je meer resultaat als je blijft variëren. Zorg voor een hoge trainingsintensiteit, maar houd altijd de belastbaarheid in de gaten én zorg daarnaast voor voldoende en de juiste rustmomenten in de trainingsweek.

Balans in relaxen

Stress is een sluipmoordenaar, aangezien het op den duur je lichaam aantast en zowel lichamelijke als geestelijke klachten met zich meebrengt. Het maakt dat je minder lekker in je vel zit, waardoor een terugval in de negatieve spiraal op de loer ligt. Als je gestrest bent, gaat je lichaam in de overlevingsstand en dat vergt enorm veel energie. Dat betekent dat stress de energie opslokt die eigenlijk bedoeld is voor het normaal functioneren van je lichaam, je organen, je stofwisseling. Je zult begrijpen dat bij een gezonde levensstijl dus ook ‘geestelijk in balans zijn’ hoort. Geestelijk in balans raken, doe je door te beseffen hoe belangrijk je lichaam voor jou is en er goed voor zorgen. Tijd maken voor jezelf, dingen ondernemen die je leuk vindt en die je een goed gevoel geven. Als je hard hebt gewerkt, jezelf belonen met iets ontspannends. En heel belangrijk: je vooral niet schuldig voelen als je even ‘niets nuttigs’ doet, maar beseffen hoe nuttig deze relaxmomenten zijn!

Advies

Veel mensen bevinden zich in de verkeerde vicieuze cirkel. Zie het als jouw persoonlijke uitdaging om ze uit deze cirkel te halen en ze in de positieve spiraal te krijgen én te houden. Zie het belang van balans in eten, bewegen en relaxen en gebruik dit in je adviezen naar jouw leden. Richt je op meer dan alleen beweging, des te groter is de rol die je speelt in de gezonde levensstijl van jouw leden.

Een gezonde levensstijl heeft te maken met balans. Een lichaam in balans en een leven waarin aandacht is voor zowel gezond eten, als bewegen en relaxen. Een gezonde levensstijl kun je zien als een positieve vicieuze cirkel. Als je fit bent, heb je de energie om tijd en moeite te steken in gezond eten, lichaamsbeweging en relaxen. Doordat je ontspant, beweegt en gezond eet, ga je je steeds beter voelen en als je lekker in je vel zit, is het eenvoudiger om steeds opnieuw juiste keuzes te maken.

Training en Voeding I health

Anke Hendriks

Marketing Manager bij BenFit.nl,

het voedings- & levensstijlprogramma voor de fitnessbranche.

body LIFE 1I2011 I

Edities