Column John van Heel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2011

I body LIFE 3I2011

FIBO veel actie en informatie voor ondernemers en trainers

Innovaties uit de

hele wereld

Innovatie vormt het motto voor de FIBO 2011. De noviteiten zullen het beeld bepalen van deze internationale toonaangevende beurs voor fitness, wellness en gezondheid. Dat verheugt ook FIBO-directeur Olaf Tomscheit: “Bedrijven uit de hele wereld benutten de FIBO voor de introductie van hun nieuwe producten. Of het nu gaat om Power Plate met hun nieuwe trillende fiets of Multipower, die een compleet nieuwe lijn presenteert of Technogym met een nieuw apparaat voor medische fitness, de lijst van exposanten met innovaties is lang. Daarmee wordt het belang van de beurs als platform voor de fitnessindustrie nog eens duidelijk onderstreept”, aldus Tomscheit. Meer dan 560 bedrijven uit meer dan 35 landen presenteren zich op de beurs. Verwacht worden 53.000 bezoekers waarvan 34.000 vakbezoekers uit meer dan 100 landen. Daarmee blijft de FIBO op groeikoers. In 2012 wordt de FIBO voor het laatst gehouden in Essen, daarna gaat de beurs verhuizen naar het beurscomplex in Keulen waar meer uitbreidingsmogelijkheden zijn.

Internationale presenters

De nieuwste choreografieën van de beste presenters van de wereld leren kennen? FIBO maakt het mogelijk en biedt op alle dagen van de beurs topevenementen voor trainers en fitnessenthousiastelingen. Bij de DFAV Conventie in Hal 5 kan men kennismaken met de nieuwste choreografieën van internationale top-presenters zoals Jessica Exposito, Balàzs Füzessy, Per Markussen en Jutta Schuhn. Daarbij wordt de DFAV Conventie steeds meer internationaal: het FIBO team heeft ondertussen aanmeldingen gekregen van trainers uit de hele wereld. Aanmelding en informatie op www.fibo.de. In Hal 5 is naast de DFAV Conventie ook het Nationale Trainersregister vertegenwoordigd. Samen met hun partners DFAV, DFLV en de nieuwe partner IFFA zijn ze tijdens de FIBO beschikbaar voor vragen en informatie.

Fit for FUN Cycling Festival

Een hoogtepunt tijdens de FIBO vormt al jaren het Fit for Fun Cycling Festival. Tot 1.000 deelnemers kunnen gelijkertijd deelnemen aan dit Indoor Cycling spektakel. Het festival vindt dit jaar voor de zevende keer plaats op een nieuwe locatie. De deelnemers kunnen nu direct bij Hal 1 ingang zuid trainen in de ‘Deutschland’ die de beste faciliteiten op het gebied van licht en geluid heeft en een aangename sfeer voor de sporters biedt. Daarbij worden alle indoorcycling bikes dit jaar geleverd door Tomahawk. Op zaterdag 16 april biedt Tomahawk verschillende sessie voor alle niveaus, zowel voor de recreatieve sporter als de trainer, voor individu of team. Er is voor elk wat wils. Een ander hoogtepunt is natuurlijk de Cycling Marathon die op zondag 17 april wordt gehouden. Zweten voor het goede doel kan men op vrijdag 15 april ten gunste van de Tour der Hoffnung. De deelnemers leveren een belangrijke bijdrage ter ondersteuning van kinderen met kanker. In 2010 werd er 8.000 euro ingezameld.

Prominente trainers

op de FIBO

Naast de FIBO evenementen biedt de beurs ook nog andere hoogtepunten voor trainers. In Hal 6 worden verschillende activiteiten gehouden met spectaculaire shows. Hier kan men niet alleen toekijken, maar zelf ook actief zijn en de nieuwste fitnesstrends ter plekke uitproberen. In Hal 6 bevindt zich ook het ZUMBA podium waar dit jaar weer veel bekende, maar ook nieuwe sterren zullen optreden. Het ZUMBA podium heeft een volledig nieuwe look gekregen. Een bijzonder hoogtepunt vormt het optreden van Hollywood’s sterrentrainer Harley Pasternak. Hij traint sterren als Oscar-winnares Natalie Portman, model en actrice Eva Mendez, rapper LL Cool J en Bondgirl Halle Berry. Harley Pasternak is van donderdag 14 april t/m zaterdag 16 april aanwezig op het podium en vertelt in interviews hoe men net zo fit kan worden als de Hollywood sterren.

Bijzonder zal ook het optreden op het ZUMBA podium zijn van Tanya Beardsley met haar ZUMBA team. Deze nog steeds populaire danstrend uit Amerika, die zijn zegetocht in Europa begon op de FIBO, combineert Latino ritmes en danspassen met aerobic. De bijbehorende kledij is te koop naast het podium waar ZUMBA de nieuwste ZUMA kleding presenteert. Verder biedt Hal 6 shopping mogelijkheden: daar zijn verschillende leveranciers van sport- en fitnesskleding te vinden. MBT presenteert op zijn stand schoenen die bij normaal lopen een volledige lichaamsworkout geven. In de uitgebreide vechtsport Areal kan men zich over de nieuwste trends op dit gebied laten informeren. KWON brengt weer vechtsportteams mee, die op het KWON showpodium te zien zijn. Hier vechten ook de finalisten van de grote KWON Show Stars wedstrijd – naast Superstars als Michael Müller en Chloe Bruce.

Na het succes in 2010 is wederom Realpulse aanwezig. Dit team toont niet alleen de spectaculaire aerobic trend Parkour, maar presenteert ook het project Jump en Run die ondertussen ook in het sportonderwijs op scholen wordt ingezet. Ook vindt tijdens de FIBO het OM Sportmodel-Casting plaats. Wie sportmodel wil worden, kan zich direct melden bij het OM Sportmodel-Agentur in Hal 6.

FIBO Innovation Award

Een absoluut hoogtepunt van de FIBO vormt de uitreiking van de FIBO Innovation Award, de Oscar van de branche die dit jaar voor de 12de keer zal worden uitgereikt. De FIBO Innovation Award is een initiatief van TÜV Rheinland Gruppe en het tijdschrift Fit for Fun. In de onafhankelijke jury zitten journalisten, sportwetenschappers en sportartsen. Ook hier is de trend naar gezondheid duidelijk te merken. Nog nooit kreeg deze categorie zoveel aanmeldingen. Er zijn drie categorieën: design, trainingsapparatuur en gezondheidsbevordering.

Genomineerd in de categorie gezondheidsbevordering zijn: Mywellness key, een draagbaar, klein apparaatje ontwikkeld door Technogym, dat zowel de levensstijl en de lichamelijke activiteiten als gestructureerde oefeningen meet, binnen en buiten, en mensen motiveert om van dag tot dag meer te gaan bewegen. De tweede genomineerde in deze categorie is de WTK sns met hun producten HS-1C en FS-1 die de borstband transmitter behorende bij trainingshorloges vervangen. Met de FS-1 kan de hartslag gemeten worden met de vinger en met de HS-1C kan de hartslag gemeten worden via een hoofdband voor sportactiviteiten. De laatste genomineerde in deze categorie is Ergo-Fit die samen met Fraunhofer ISST een product hebben ontwikkeld dat gegevens kan matchen uit de 1ste en 2de lijns gezondheidszorg van ziekenhuizen en artsenpraktijken met data uit het trainingssysteem. Een belangrijk criterium hierbij was de veilige overdracht van deze data en het gebruik van de data in het kader van de privacy. Bij dit systeem kan de sporter zelf beslissen wie de data mag gebruiken.

In de categorie trainingsapparatuur vier genomineerden zoals de IM-lifter van Intelligent Motion gmbH. Het revolutionaire IM-lifter trainingsapparaat opent geheel nieuwe mogelijkheden voor trainingsimplementatie, trainingsplanning en analyse voor zowel de atleet en de trainer. De hoge mate van automatisering zorgt niet alleen voor een veilige training met barbells, maar ook met gesimuleerde belasting, waarvan de hoeken kunnen worden aangepast! De tweede genomineerde is de Paddlelite, dit is een apparaat voor de training van wedstrijdsporters van drakenboten. Het is voorzien van een stang die de roeibeweging perfect nabootst waarmee uitstekend op techniek en conditie getraind kan worden. De derde genomineerde is de Fitwalker Advanced, die traploos in hoogte verstelbaar is tijdens gebruik en daarmee over een uniek en derhalve ook gepatenteerd systeem beschikt.

Het vierde product is het bewegingslandschap van Cube Sport. Dit is een modulair systeem van gymkasten die door middel van stangen gemakkelijk aan elkaar te koppelen zijn waardoor een aantrekkelijk bewegingslandschap ontstaat.

In de categorie Design tenslotte drie genomineerden. De eerste is de Ironpower Dynamax van Kernpower Company, een gyroscopische trainingstool voor training van de hand- en armspieren. Bijzonder is de tweede genomineerde: de Ciclotte van Lamiflex SPA, een indoorcycling bike die totaal verschilt van andere bikes. De fiets is opgebouwd uit staal, carbon en glasvezel en heeft een minimalistisch design frame. De bike heeft een tweeledig epicycloid satelliet systeem dat gebruik maakt van vier versnellingen met verschillende standen om zo het aantal vliegwiel rotaties te vermenigvuldigen. Elke pedaal rotatie is gelijk aan vier vliegwiel rotaties wat op zijn beurt leidt tot een hoge magnetisch veld intensiteit. Dit maximaliseert de weerstand die u helpt om meer calorieën te verbranden met minder actie. Als derde genomineerde: de Kinesis Stations van Technogym. Dit zijn gebruiksvriendelijke toestellen met een uniek, origineel en ergonomisch design die de voordelen van functionele kracht combineren met de eenvoud van de meer traditionele apparatuur, waardoor een overgang van een begeleide en simpele training naar een vrije en natuurlijke training mogelijk wordt.

Medische Fitness

Net als in voorgaande jaren wordt ook dit jaar weer de FIBOmed gehouden. Het aanbod van apparatuur voor medische fitness is nog steeds groeiende. Het thema bewegen en sport met het doel gezond te worden, krijgt in de moderne high-tech gezondheidszorg een steeds grotere rol. Deze trend heeft de FIBO al in een vroegtijdig stadium onderkend: al in 2008 werd het concept FIBOmed gelanceerd en dit is in 2011 verder uitgebouwd. De FIBOmed staat al lang op de agenda van fysiotherapeuten, artsen en andere vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg. Dat medische fitness in de toekomst steeds belangrijker wordt, blijkt ook uit het nieuwe rapport van de Duitse Industrievereniging voor Fitness en Gezondheid (DIFG). 100 instellingen in Duitsland zoals gezondheidscentra, fysiotherapiepraktijken, maar ook fitnesscentra werden geënquêteerd. Het complete rapport zal tijdens een persconferentie op 12 april gepresenteerd worden. Het geeft een compleet overzicht van de medische fitness markt en zijn ontwikkelingen. Hierbij zijn ook de economische marktdata betrokken zodat het rapport een duidelijk beeld geeft van de behoeften, ontwikkelingen, tendensen en bijzonderheden in deze markt. Tot nu toe was er geen vergelijkbaar marktonderzoek.

GETUP congres

Op de FIBO zijn niet alleen producten te zien voor het lichaam, maar ook voor de geest. Trainers kunnen als deelnemer van het GETUP congres hun kennis op het gebied van voeding, beweging en management verbreden. Dit met talrijke voorbeelden uit de praktijk. Het congres vindt op 15 en 16 april voor de vijfde maal plaats, wordt georganiseerd door de Deutsche Hochschule voor Prevention und Gesundheitsmanagement en de beursorganisatie Reed Exhibitions Deutschland GmbH, en staat open voor alle vakbezoekers (ondernemers, medewerkers en iedereen die betrokken is bij fitness) Meer informatie over het congres is te vinden op internet: www.getup-kongress.de.

Spa en wellnessvakdagen

Fitness, gezondheid en wellness behoren samen, daarvoor biedt de FIBO ook in 2011 exposanten op het gebied van wellness&beauty expositieruimte in hal 2. Naast veel nieuwe producten vinden vakbezoekers hier een groot aanbod aan informatie over actuele branche trends en wetenswaardigheden over Spa Management in het Wellness Paviljoen. Reeds voor de vijfde maal vinden in het kader van de FIBO de Spa- en Wellness vakdagen plaats. Ondernemers en medewerkers uit de spa, fitness, wellness en medische branche worden in het 2 dagen durende congres geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen en opleidingsmogelijkheden op hun vakgebied. Succesvolle voorbeelden uit de branche geven een goed beeld van het aanbod in deze markt. Tijdens het congres komen vernieuwende onderscheidende concepten aan bod, van ontspanningsbehandelingen tot preventieve programma’s waarbij het accent wordt gelegd op Beauty, Resort & Hotel en thermen. Ook komen fitnessprogramma’s voor spa’s en Personal Training aan de orde die in combinatie met een functioneel, aantrekkelijke interieurinrichting en juiste marketingstrategie een belangrijke rol kunnen spelen. Meer informatie over het congres op www.fibo.de

De FIBO biedt als grootste fitnessbeurs ter wereld een uniek overzicht van alle ontwikkelingen en producten in de fitnessbranche. Dat heeft de beurs in haar 25-jarige bestaan al vaak bewezen. De komende FIBO die van 14 t/m 17 april a.s. in Essen gehouden wordt, zal nog meer ingaan op de behoeften van personal trainers, presenters en instructeurs uit de hele wereld.

fibo I branche actueel

body LIFE 3I2011 I

Edities