Precor presenteert Experience Serie in Kitzbühel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2011

I body LIFE 3I2011

What’s new after 3 decades?!

30 jaar IHRSA betekent 30 conferenties voor de fitness fanaticus in de Verenigde Staten. Dit jaar staat de conferentie in het teken van ‘excellence’; dus maakte ik het tot mijn opdracht om ‘excellence’ te vinden op de product beursvloer. De beurs zelf is terug gebracht van 3 dagen naar 2 maar dat is op de vloer niet (of juist wel) te merken. Het energieniveau is namelijk ongekend hoog.

“IHRSA; 3 decades of excellence”

De lessen van Les Mills, Batuka en Zumba vliegen je met zoveel energie om de oren, daar word je vanzelf blij van. Zumba is volledig uit je dak gaan op muziek, Batuka bouwt aan een workout op basis van choreografie en Les Mills, nou de altijd zo grote Les Mills lijkt een beetje achter de muziek aan te lopen. De lessen van Zumba en Batuka zijn doordrenkt met enthousiasme en het is niet moeilijk je voor te stellen dat elke teenager hier helemaal in op kan gaan. Geen vaste stijve bewegingen meer die goed zijn voor bepaalde spiergroepen maar gewoon plezier op muziek. In een natie waar obesitas (dus niet gewoon een beetje overgewicht) binnenkort 40% van de bevolking zal raken, geen slechte doelstelling. Of het gaat werken; we zullen het zien.

Maar wat is er nieuw?! Bijvoorbeeld, zo vooruitlopend op de FIBO in Essen dacht ik een licht te laten schijnen op een fitness-apparaat dat pas volgend jaar in Europa op de markt komt. De FreeMotion Reflex 11.8; een gewone treadmill met uitzonderlijke features die op geen andere treadmill te vinden zijn, en ze waren er allemaal: Life Fitness, Cybex, Technogym, Precor, Matrix etc. Het bijzondere aan deze loopband is het loopdek zelf. Free in Motion, Free in Functionâ„¢. Het heeft namelijk een zodanig verende Reflex Deckâ„¢ dat het lijkt alsof je buiten loopt op een zachte ondergrond. Je voet komt zacht neer, vervormt de ondergrond maar krijgt toch een kracht terug waardoor je vooruit gestuwd wordt. Dus je hebt niet het gevoel alsof je op een zandstrand wegzakt en alleen maar hard moet werken om vooruit te komen. Nee, het loopdek geeft je het gevoel dat de ondergrond antwoordt op je vraag om afzet en vooruitstuwing. We hebben alle loopbanden geprobeerd en deze is op dit moment echt onnavolgbaar.

Waarom is die ondergrond zo van belang naar mijn mening? Hoeveel van onze klanten willen niet graag hardlopen maar klagen dan na een aantal weken over irritatie van de peesplaten in de voeten, pijn in de achillespezen, aan de binnenkant van de knieën of in de hele knieën, lage rugpijn, etc.? Als er niet voldoende is gewerkt aan kracht, stabiliteit en houding, kan hardlopen leiden tot een overbelasting. Ik zie in het Artros Healthfocus Bewegingscentrum regelmatig (beginnende) hardlopers die buiten een blessure opgelopen hebben en die een tekort hebben in de voorwaarden van kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen om de blessure te laten herstellen. Toch willen ze het lopen niet opgeven. Zij zijn zo verknocht geraakt aan de soms dagelijkse routine van het ontladen van stress, dat tijdelijk stoppen geen optie lijkt. Ze komen dan in het centrum om te leren hun klachten te controleren. Tot nu toe was mijn advies dan ondank alles toch tijdelijk te stoppen met lopen en eventueel de fiets te gebruiken voor conditietraining, maar vanaf einde dit jaar is er een grotere kans dat stoppen niet meer nodig is. Omdat het Reflex Deck™ de mogelijkheid biedt de belasting op de voeten, knieën en rug te verminderen door het verende oppervlak. De voet hoeft minder te vervormen dan op een harde ondergrond en kan zijn energie halen uit het terugveren van het deck. De knie wordt ontlast omdat het lichaamsgewicht minder hard op de ondergrond terecht komt en de rug wordt minder hol gehouden omdat het vervormen van het deck ervoor zorgt dat je uitgenodigd wordt iets meer naar voren te leunen tijdens het lopen. Daarmee worden de heupflexoren iets ontspannen en kan de holling in de rug gestabiliseerd worden.

Natuurlijk is een Reflex Deck™ geen vrijbrief voor lopen met een blessure, maar is dit dan misschien een oplossing om lopen met een blessure mogelijk te maken? Ja, maar dan wel alleen in combinatie met een grondige analyse van de redenen waarom de blessure ontstaan is en een trainingsprogramma dat deze redenen aanpakt. Daarnaast brengt het lopen op een Reflex Deck™ natuurlijk andere kwesties met zich mee waar je aan moet denken. De verende ondergrond is minder stabiel. Aan de ene kant een uitdaging voor de sportende atleet om stabiliteit van enkels en knieën te trainen tijdens hardlopen binnen. Aan de andere kant een valkuil voor mensen met een zwakke stabiliteit in die zelfde enkels en knieën. Enkel- en kniestabiliteit zijn van groot belang bij het trainen op een dergelijke ondergrond en training van de stabiliteit moet trainen op deze ondergrond dan ook vergezellen. De eerste testresultaten zijn echter heel positief. Of het werkelijk in te zetten is bij lopen met een blessure of zelfs het verbeteren van het looppatroon zullen we pas begin volgend jaar zeker weten. Tot die tijd is het een veelbelovend nieuw product van IHRSA 2011.

Wat is er nog meer nieuw? Het Simplicity™ concept van Resolute PhysioSport. Simplicity™ is een uniek en zeer toegankelijk hybride circuit van apparaten dat veel van de voordelen van trainen met vrije gewichten combineert met het gemak van traditionele fitnessapparatuur. De meeste oefeningen die uitgevoerd worden met vrije gewichten en traditionele apparaten zijn geëvalueerd en dienen als basis voor Simplicity™. Voor elke onderdeel van het Simplicity™ circuit is er een combinatie gemaakt van de functioneel anatomische uitvoering van een beweging in het dagelijks leven en het trainen ervan. Van daaruit is geprobeerd het niveau van gemak en toegankelijkheid optimaal te maken zodat het grootste deel van de klanten er gebruik van kan maken. Dat is het woord van de producent, nu mijn ervaring. Het is inderdaad heel toegankelijk voor een groot deel van de klanten: makkelijke bankjes die niet té laag zijn, weinig instellingen, overzichtelijke grote knoppen met een goede aanduiding en een mooi uiterlijk. Maar het belangrijkste: schitterend mooi vloeiende bewegingen zijn mogelijk aan elk apparaat, de combinatie van functionele bewegingspatronen die getraind kunnen worden met een stukje stabilisatie vanuit het apparaat zelf. Het biedt ondersteuning aan de beginnende klant en uitdaging aan de meer gevorderde klant. Alles met één en dezelfde groep van apparaten. Daarnaast wordt de krachtcurve van de spieren die getraind worden, optimaal belast in elk deel van de bewegingsuitslag en is bij het biceps en triceps apparaat een verandering van de belasting op de spiergroep mogelijk door een pas naar voren of naar achteren te nemen op de voetplaat. De squatmachine biedt de mogelijkheid van hele kleine squats tot hele diepe zonder aanpassingen, geeft de richting aan van beweging zodat stabiliteit ondersteund wordt maar laat je voor de rest bewegen in de vrije ruimte. Mijn man die 1,95m is, kan zelfs zonder probleem onder deze machine squatten. De kuitmachine staat een rol beweging van de voet toe zodat er geen frictie is tussen de voet en de balk. Je kunt er zelfs met blote voeten op trainen, iets wat wij in ons centrum doen om voetspieren in combinatie met kuitspieren te trainen. Er is een deadlift in een traditionele setting, heel makkelijk toegankelijk met de stabiliteit van een vaste arm voor beide kanten. Met andere woorden: omdat de handen alleen gelijktijdig bewogen kunnen worden, zorgt dit voor een steuntje in de zijwaartse stabiliteit van de romp. Dan als optimum nog, het buikspierapparaat: door zijn mooie draaipunt en zijn goede fixatie kun je een perfecte curl-up doen die klein en krachtig genoeg is om de rechte buikspieren maximaal aan te spreken. Kortom ik zie dit circuit als een perfecte overgangsvorm tussen de tweedimensionale training en de volledig vrije driedimensionale training. Wat mij betreft zien we deze in Nederland.

En als laatste: The Helixâ„¢. Een elliptical die een driedimensionale 8-figuur maakt om zo het gehele been optimaal te kunnen trainen. Toen we erop gingen staan merkten we direct al met het starten van de beweging dat inderdaad de laterale dijbeenspieren hard aan het werk moesten. Het stabiliseren van de romp in het midden maakt het naast een training van de benen ook nog een training van de romp. De Helixâ„¢ vraagt daarom wel wat oefening en instructie, maar samen met de cardio-workout die elke elliptical natuurlijk in zich heeft, was dit een leuke variatie die heel veel vrouwen gaat aanspreken.

De lessen van Les Mills, Batuka en Zumba vliegen je met zoveel energie om de oren, daar word je vanzelf blij van. Zumba is volledig uit je dak gaan op muziek, Batuka bouwt aan een workout op basis van choreografie en Les Mills, nou de altijd zo grote Les Mills lijkt een beetje achter de muziek aan te lopen. De lessen van Zumba en Batuka zijn doordrenkt met enthousiasme en het is niet moeilijk je voor te stellen dat elke teenager hier helemaal in op kan gaan. Geen vaste stijve bewegingen meer die goed zijn voor bepaalde spiergroepen maar gewoon plezier op muziek. In een natie waar obesitas (dus niet gewoon een beetje overgewicht) binnenkort 40% van de bevolking zal raken, geen slechte doelstelling. Of het gaat werken; we zullen het zien.

Maar wat is er nieuw?! Bijvoorbeeld, zo vooruitlopend op de FIBO in Essen dacht ik een licht te laten schijnen op een fitness-apparaat dat pas volgend jaar in Europa op de markt komt. De FreeMotion Reflex 11.8; een gewone treadmill met uitzonderlijke features die op geen andere treadmill te vinden zijn, en ze waren er allemaal: Life Fitness, Cybex, Technogym, Precor, Matrix etc. Het bijzondere aan deze loopband is het loopdek zelf. Free in Motion, Free in Functionâ„¢. Het heeft namelijk een zodanig verende Reflex Deckâ„¢ dat het lijkt alsof je buiten loopt op een zachte ondergrond. Je voet komt zacht neer, vervormt de ondergrond maar krijgt toch een kracht terug waardoor je vooruit gestuwd wordt. Dus je hebt niet het gevoel alsof je op een zandstrand wegzakt en alleen maar hard moet werken om vooruit te komen. Nee, het loopdek geeft je het gevoel dat de ondergrond antwoordt op je vraag om afzet en vooruitstuwing. We hebben alle loopbanden geprobeerd en deze is op dit moment echt onnavolgbaar.

Waarom is die ondergrond zo van belang naar mijn mening? Hoeveel van onze klanten willen niet graag hardlopen maar klagen dan na een aantal weken over irritatie van de peesplaten in de voeten, pijn in de achillespezen, aan de binnenkant van de knieën of in de hele knieën, lage rugpijn, etc.? Als er niet voldoende is gewerkt aan kracht, stabiliteit en houding, kan hardlopen leiden tot een overbelasting. Ik zie in het Artros Healthfocus Bewegingscentrum regelmatig (beginnende) hardlopers die buiten een blessure opgelopen hebben en die een tekort hebben in de voorwaarden van kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen om de blessure te laten herstellen. Toch willen ze het lopen niet opgeven. Zij zijn zo verknocht geraakt aan de soms dagelijkse routine van het ontladen van stress, dat tijdelijk stoppen geen optie lijkt. Ze komen dan in het centrum om te leren hun klachten te controleren. Tot nu toe was mijn advies dan ondank alles toch tijdelijk te stoppen met lopen en eventueel de fiets te gebruiken voor conditietraining, maar vanaf einde dit jaar is er een grotere kans dat stoppen niet meer nodig is. Omdat het Reflex Deck™ de mogelijkheid biedt de belasting op de voeten, knieën en rug te verminderen door het verende oppervlak. De voet hoeft minder te vervormen dan op een harde ondergrond en kan zijn energie halen uit het terugveren van het deck. De knie wordt ontlast omdat het lichaamsgewicht minder hard op de ondergrond terecht komt en de rug wordt minder hol gehouden omdat het vervormen van het deck ervoor zorgt dat je uitgenodigd wordt iets meer naar voren te leunen tijdens het lopen. Daarmee worden de heupflexoren iets ontspannen en kan de holling in de rug gestabiliseerd worden.

Natuurlijk is een Reflex Deck™ geen vrijbrief voor lopen met een blessure, maar is dit dan misschien een oplossing om lopen met een blessure mogelijk te maken? Ja, maar dan wel alleen in combinatie met een grondige analyse van de redenen waarom de blessure ontstaan is en een trainingsprogramma dat deze redenen aanpakt. Daarnaast brengt het lopen op een Reflex Deck™ natuurlijk andere kwesties met zich mee waar je aan moet denken. De verende ondergrond is minder stabiel. Aan de ene kant een uitdaging voor de sportende atleet om stabiliteit van enkels en knieën te trainen tijdens hardlopen binnen. Aan de andere kant een valkuil voor mensen met een zwakke stabiliteit in die zelfde enkels en knieën. Enkel- en kniestabiliteit zijn van groot belang bij het trainen op een dergelijke ondergrond en training van de stabiliteit moet trainen op deze ondergrond dan ook vergezellen. De eerste testresultaten zijn echter heel positief. Of het werkelijk in te zetten is bij lopen met een blessure of zelfs het verbeteren van het looppatroon zullen we pas begin volgend jaar zeker weten. Tot die tijd is het een veelbelovend nieuw product van IHRSA 2011.

Wat is er nog meer nieuw? Het Simplicity™ concept van Resolute PhysioSport. Simplicity™ is een uniek en zeer toegankelijk hybride circuit van apparaten dat veel van de voordelen van trainen met vrije gewichten combineert met het gemak van traditionele fitnessapparatuur. De meeste oefeningen die uitgevoerd worden met vrije gewichten en traditionele apparaten zijn geëvalueerd en dienen als basis voor Simplicity™. Voor elke onderdeel van het Simplicity™ circuit is er een combinatie gemaakt van de functioneel anatomische uitvoering van een beweging in het dagelijks leven en het trainen ervan. Van daaruit is geprobeerd het niveau van gemak en toegankelijkheid optimaal te maken zodat het grootste deel van de klanten er gebruik van kan maken. Dat is het woord van de producent, nu mijn ervaring. Het is inderdaad heel toegankelijk voor een groot deel van de klanten: makkelijke bankjes die niet té laag zijn, weinig instellingen, overzichtelijke grote knoppen met een goede aanduiding en een mooi uiterlijk. Maar het belangrijkste: schitterend mooi vloeiende bewegingen zijn mogelijk aan elk apparaat, de combinatie van functionele bewegingspatronen die getraind kunnen worden met een stukje stabilisatie vanuit het apparaat zelf. Het biedt ondersteuning aan de beginnende klant en uitdaging aan de meer gevorderde klant. Alles met één en dezelfde groep van apparaten. Daarnaast wordt de krachtcurve van de spieren die getraind worden, optimaal belast in elk deel van de bewegingsuitslag en is bij het biceps en triceps apparaat een verandering van de belasting op de spiergroep mogelijk door een pas naar voren of naar achteren te nemen op de voetplaat. De squatmachine biedt de mogelijkheid van hele kleine squats tot hele diepe zonder aanpassingen, geeft de richting aan van beweging zodat stabiliteit ondersteund wordt maar laat je voor de rest bewegen in de vrije ruimte. Mijn man die 1,95m is, kan zelfs zonder probleem onder deze machine squatten. De kuitmachine staat een rol beweging van de voet toe zodat er geen frictie is tussen de voet en de balk. Je kunt er zelfs met blote voeten op trainen, iets wat wij in ons centrum doen om voetspieren in combinatie met kuitspieren te trainen. Er is een deadlift in een traditionele setting, heel makkelijk toegankelijk met de stabiliteit van een vaste arm voor beide kanten. Met andere woorden: omdat de handen alleen gelijktijdig bewogen kunnen worden, zorgt dit voor een steuntje in de zijwaartse stabiliteit van de romp. Dan als optimum nog, het buikspierapparaat: door zijn mooie draaipunt en zijn goede fixatie kun je een perfecte curl-up doen die klein en krachtig genoeg is om de rechte buikspieren maximaal aan te spreken. Kortom ik zie dit circuit als een perfecte overgangsvorm tussen de tweedimensionale training en de volledig vrije driedimensionale training. Wat mij betreft zien we deze in Nederland.

En als laatste: The Helixâ„¢. Een elliptical die een driedimensionale 8-figuur maakt om zo het gehele been optimaal te kunnen trainen. Toen we erop gingen staan merkten we direct al met het starten van de beweging dat inderdaad de laterale dijbeenspieren hard aan het werk moesten. Het stabiliseren van de romp in het midden maakt het naast een training van de benen ook nog een training van de romp. De Helixâ„¢ vraagt daarom wel wat oefening en instructie, maar samen met de cardio-workout die elke elliptical natuurlijk in zich heeft, was dit een leuke variatie die heel veel vrouwen gaat aanspreken.

IHRSA I branche actueel

Lilian Rijfkogel, C.E.A.S., L.P.T., Artros Bewegings-centrum: Bewegen is goed; Goed bewegen is beter

body LIFE 3I2011 I

Edities