“IHRSA; 3 decades of excellence”

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr3 2011

I body LIFE 3I2011

SportsArt Fitness komt met energie besparend Green System

Het Green System werkt als volgt: door de activiteit van personen op een fitnessapparaat wordt elektriciteit gegenereerd. Een aantal apparaten wordt samengevoegd tot een ‘pool’, en de gezamenlijk opgewekte elektriciteit wordt via een omvormer teruggegeven aan het elektriciteitsnetwerk als bruikbare energie. Het systeem werd afgelopen maart geïntroduceerd op de IHRSA.

Stekker

De stroomomvormer die gekoppeld is aan het Green System heeft ongeveer de afmetingen van een stereo receiver en werkt gewoon op 240 volt wisselstroom. Dus gewoon de stekker in het stopcontact steken en beginnen met de workout. Elke pool kan in vol gebruik maximaal 2.000 watt per uur genereren. Een standaard fitnescentrum dat al zijn apparaten vervangt door Green Systems, kan per jaar gemiddeld zo’n 2.500 euro besparen op zijn elektriciteitsnota, volgens Bob Baumgartner, product manager van SportsArt Fitness.

Dit bedrijf verraste de branche vijf jaar geleden al met zijn ECO-POWRâ„¢ loopband die tot 32 procent minder energie verbruikt dan conventionele loopbanden.

SportsArt’s Green System zal medio 2011 op de markt komen en wordt verkocht in pools van maximaal zes producten per omvormer.

FAQ

Omdat het systeem zeker voor de Europese markt revolutionair is, heeft SportsArt een lijst opgesteld van Frequently asked questions (FAQ’s).

Wat zijn de elektrische eigenschappen van het Green System?

- Maximaal zes fitnessapparaten genereren stroom die via een omvormer wordt teruggebracht in het elektriciteitsnetwerk. De omvormer werkt op 240 v, 15 ampère en is dus geschikt voor het Nederlandse net.

Waarom aansluiten op het

elektriciteitsnetwerk?

- De opgewekte stroom wordt aan het net teruggegeven, dit is efficiënter dan opslaan in accu’s of batterijen wat duur is, ruimte inneemt en verwerking vereist die vermogen versplit. De stroom die wordt opgewekt met het Green System kan direct door andere apparaten worden gebruikt.

Kunnen alle apparaten in het

Green System worden gebruikt?

- Nee, alleen speciaal daarvoor ontworpen apparaten die ermee compatibel zijn.

Wat is de stroomproductie van

het Green System?

- Per apparaat wordt maximaal zo’n 400 Watt per uur geproduceerd, een pool van zes apparaten levert maximaal 2.000 Watt/uur. Daarmee kan een wasmachine bijvoorbeeld 6 uur lang draaien, een koelkast 3 uur en een flatscreen tv maar liefst 17 uur.

Is het systeem veilig?

- Ja. De eisen die zijn gesteld aan het Green System zijn dezelfde als voor andere elektrische apparatuur.

Als de stroom uitgevallen is, kan

dit dan gevaar opleveren voor een

gebruiker?

- Nee. Bij een eventuele stroomuitval stopt de toevoer naar het netwerk automatisch.

Meer info: www.sportsartamerica.com.

SportsArt Fitness, een innovatieve producent van high-end cardio- en krachtproducten, introduceerde zijn revolutionaire Green System op de IHRSA.

Life Fitness bracht op de IHRSA weer enkele opvallende noviteiten

We noemen er hier drie.

Applicatie voor smartphones

Life Fitness brengt een eigen applicatie uit voor mobiele telefoons. De nieuwe Virtual Trainer App voor smartphones synchroniseert met de populaire virtuele trainersfunctie op het persoonlijke account op de website www.virtualtrainer.lifefitness.com zodat de gebruiker makkelijk en snel inzicht heeft in de trainingsschema’s en -resultaten.

De gratis app kan naast het bijhouden en bijwerken van de cardio- en krachttrainingen worden uitgebreid met een betaalde applicatie. Deze optionele uitbreiding biedt een bibliotheek aan extra trainingsmogelijkheden, een database aan muziek en GPS-mogelijkheid. Net als op de Life Fitness Virtual Trainer-website kunnen sporters de programma’s van de fabrikant downloaden, direct op hun mobiele telefoon. Wanneer een resultaat wordt ingevoerd, verschijnt er direct de optie om de gegevens te delen via Facebook.

De hierop anticiperende smartphone app zorgt voor nog makkelijker toegang tot de populaire ‘fitness tracker’, doordat de Virtual Trainer vanaf iedere locatie en ieder moment draadloos kan worden bijgewerkt.

Elevation Series uitgebreid met nieuwe features

Life Fitness heeft de vernieuwde cardioapparatuur van de Elevation Series geïntroduceerd. Met een technische update in het console, een hybride mogelijkheid voor gebruikers om hun eigen energie te gebruiken, een smartphone applicatie en een ePub reader voldoet het Engage console aan alle mogelijke wensen van de eigentijdse gebruikers.

Ooit de eerste cardiolijn met een iPod connectie, biedt de Elevation Series nu nog meer interessante technische features. De nieuwe hybrid energiebesparende functie maakt onderdeel uit van het Life Fitness ‘Green to Go’-initiatief (zie hieronder). De nieuwe hybridfunctie bij de cross trainers en lifecycles zorgt ervoor dat deze cardioapparatuur omschakelt naar de verkregen energie uit de work-out zodra dit mogelijk is. Het is voor het eerst dat het lcd scherm op de apparatuur wordt voorzien van energie gegenereerd door de sporter. Dat levert naast motivatie ook een energiebesparing van 75% op!

Op het vernieuwde console van de cardioapparatuur kunnen gebruikers dankzij de Life Fitness Reader eenvoudig e-books en artikelen lezen. Dankzij het standaard formaat van ePub kunnen sporters gemakkelijk via een USB hun eigen artikelen opslaan en lezen. Het zijn dit soort features waarmee de fabrikant haar wereldwijde gebruikers ondersteuning en motivatie biedt in het drukke dagelijkse leven door functionaliteit, plezier en gezondheid te combineren.

Life Fitness Green to Go

Life Fitness heeft het Green to Go-concept ontwikkeld als onderdeel van de voortdurende zoektocht naar efficiënte duurzaamheid in de fitnesswereld. De nieuwe techniek is toegepast in de Elevation Series Engage cross trainers en Lifecycle exercise bikes.

De geïntegreerde lcd-tv’s in de Engage apparatuur zijn de eerste in de professionele fitnesswereld die functioneren op de energie die gegenereerd wordt uit de training van de gebruiker. De nieuwe hybride fitness-

apparatuur schakelt bij een vastgesteld opgewekt energieniveau automatisch over op de door de sporter zelf gegenereerde stroom. Hierdoor wordt het stroomverbruik van het console met maar liefst 75% verminderd! De sporter krijgt een groen symbool te zien, waardoor hij ziet dat hij daadwerkelijk zelf bijdraagt aan de stroomvoorziening. Op het work-outoverzicht staat eveneens hoeveel energie er tijdens de training is bespaard door eigen energie. Een bewuste keus van de fabrikant om ook de groene interesse van de sporters te stimuleren en te voorzien van informatie. De energiebesparende opties worden naast de professionele apparatuur eveneens op de toestellen voor thuisgebruik toegepast.

Meer info: www.lifefitness.com

IHRSA I branche actueel

body LIFE 3I2011 I

Edities