De succesfactor van Personal Training

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr4 2011

Dit zegt Jeroen Pronk van JPT Personal Training & Coaching, een Personal Training studio in Naaldwijk, die hij samen met zijn compagnon Pascale de Goeij twee jaar geleden is gestart.

Vitaliteit, gezondheid en welzijn: Daar draait het bij Personal Training (PT) om

Jeroen Pronk heeft van jongs af aan al een passie voor sport, gezondheid en welzijn en specialiseerde zich in Personal Training. “Als PT ben je echt met het vak zelf bezig en de diversiteit aan mensen spreekt me enorm aan. Ik werk met topsporters, zakenvrouwen en -mannen, maar ik heb ook een dame van 80 als klant.”

Kennis en ervaring

Jeroen heeft al meer dan tien jaar ervaring in de sportbranche. Hij heeft veel werkervaring opgedaan in diverse sportscholen, als sport- en indoorcyclinginstructeur, bedrijfsleider, bewegingsdeskundige en vitaliteitcoach. Kennis en ervaring zijn volgens Jeroen onontbeerlijk om je vak als personal trainer goed te kunnen uitoefenen. “Toen ik vier jaar geleden voor mezelf begon met het geven van Personal Training was het nog vrij bijzonder in het Westland. Het begrip was onbekend en onbegrepen. Er zijn genoeg mensen die zelfkennis hebben om te realiseren dat ze het zelf niet redden als het gaat om bijvoorbeeld zelfdiscipline die nodig is om te blijven trainen, afvallen, fit worden, conditioneel beter worden etc.” In zijn baan als manager van een healthclub zag Jeroen veel mensen vol enthousiasme lid worden, maar zonder de juiste begeleiding even snel weer afhaken. “Het is ook niet zo eenvoudig als het lijkt. Iedere klant heeft ondersteuning en uitleg nodig want dan wordt het ook enorm leuk om te doen. Er zijn mensen die mijn hulp ingeroepen hebben om een start te maken met een nieuwe ‘gezondere’ periode in hun leven en het daarna zelf wel redden. Ook heb ik klanten die bij me blijven trainen, omdat ze een stok achter de deur nodig hebben en/of omdat ze op een hoogwaardige manier willen trainen. Iedereen komt met zijn eigen doelstelling bij mij aankloppen en voor elke doelstelling wordt een op maat gemaakt trainingsprogramma ontwikkeld.” Jeroen gebruikt verschillende tools bij de Personal Training. Een daarvan is de Keiser Multifunctionele Trainer waar hij veel gebruik van maakt en ook erg enthousiast over is. “Een apparaat dat ik niet alleen inzet bij functionele training, maar ook voor kracht, conditie en revalidatie”, aldus Jeroen.

Uitbreiding

In de twee jaar dat JPT actief is, is het klantenbestand fors gegroeid. Dusdanig zelfs dat de studio binnenkort wordt uitgebreid met nieuwe apparatuur en drie personal trainers. “Er komen drie multifunctionele trainers bij van Keiser. Daarnaast wordt er een aparte indoorcycling ruimte gecreëerd waarin de M3: de Indoor Cycle Bikes van Keiser komen te staan, die nu nog in de studio staan waardoor alleen in de avonduren les gegeven kan worden. Straks kunnen we ook overdag indoorcycling les geven aan groepen tot maximaal acht personen.” Jeroen is tevens voedingsdeskundige en gebruikt o.a. Maximuscle. “In het algemeen ben ik voorstander van het gebruik van voedingssupplementen gezien de resultaten die ze bieden: snel herstel na de training. Ik houd me altijd bezig met nieuwe ontwikkelingen en probeer zoveel mogelijk zin van onzin te onderscheiden. Er wordt nogal wat beloofd. Als JPT Personal Training & Coaching gaan we voor kwaliteit en realisme. Geloof me, als mensen resultaat willen, dan zullen ze aan de bak moeten.”

www.jptraining.nl

interview I producten en concepten

body LIFE 4I2011 I

I body LIFE 4I2011

De Stelling Nederlandse fitnessclubs zijn nog niet klaar voor personal training

In het buitenland is de Personal Trainer een begrip: in de Verenigde Staten werken er 160.000, in Groot-Brittannië 30.000. In Nederland groeit het moeizaam maar gestaag. Ons land kent nu hooguit zo'n 200 PT'ers. Aan de resultaten die een klant met PT bereikt kan het niet liggen. Uit onderzoek door Rob Arendse aan de Universiteit van Tilburg naar de resultaten van PT in verhouding tot individuele fitness, blijkt dat PT nut heeft op meerdere vlakken. De resultaten die een personal trainer biedt zijn een meerwaarde voor de consument. De toekomst zal moeten aantonen hoe groot de doelgroep voor de personal trainer is en hoeveel mensen bereid zijn om voor de extra begeleiding te betalen.

We legden enkele trainers uit de fitnessbranche een stelling voor over het onderwerp Personal Trainer; hieronder geven we hun reacties.

De behoefte aan Personal Training (PT) in Nederland is groeiende. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30% van de leden binnen fitnesscentra aangeeft, behoefte te hebben aan persoonlijke begeleiding tijdens fitnessactiviteiten. Het gaat met name om een zeer brede doelgroep, van minder fitte mensen. Dat is ook de groep die zich het meest bewust is van de gezondheidswinst die kan worden behaald met verantwoord sporten in de vorm van PT.

Edities