O27

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2011

Over de doucheruimte is hij ook erg te spreken. Hier ga je met plezier douchen en omkleden. Het geel van de lockers in combinatie met de spotjes, de houten banken en de betegelde douche zorgt voor een verfrissende uitstraling.

Willem Reimers is vooral bekend als co-presentator van het succesvolle tv-programma ‘Herrie in het hotel’ en als jurylid in het derde seizoen van het RTL 4 programma ‘Mijn Tent is Top’. Verder heeft hij meegewerkt aan het programma ‘Herrie XXL’.

Meer kleurgebruik

In dit artikel geeft Willem Reimers zijn visie op de inrichting van fitnesscentra en zijn commentaar op de inrichting van Sportcentrum Aerofit in Noord Scharwoude en Wellnesscentrum Zwolle. Met fitness zelf heeft Reimers niet zo veel van doen. Hij is een fanatieke golfer, maar kent de fitnesswereld wel met name door de fitnessruimten in hotels. “Voor mij is een fitnesscentrum niet meer dan een ruimte met apparatuur. Er valt echter veel meer van te maken. Dat begint met een goede opstelling. Vaak staat alle apparatuur op een rijtje, terwijl als je het gegroepeerd neerzet, beter overkomt.” Daarnaast zijn de kleuren van de apparatuur een doorn in het oog van Reimers. “Het is altijd wit, grijs of zwart. Waarom geen knallende kleuren gebruiken zoals rood of groen, dat een rustige kleur is? Blijkbaar durft niemand het aan om de apparatuur knallende kleuren te geven. Neem bijvoorbeeld indoorcycling fietsen. Laat deze spuiten in de kleuren van de Rabobank en sluit een deal met de Rabobank. Het mes snijdt zo aan twee kanten. Het is nu bijna een straf zoals het eruitziet en lijkt meer op een ruimte met martelwerktuigen dan op een plek waar je gezellig kunt sporten. Een mooie vloer en de muren in een kleur doet daarbij al wonderen. Kies als vloer voor materialen die gemakkelijk te onderhouden zijn, zoals een gietvloer van kunststof waar je spetterende kleuren in aan kunt brengen en zelfs motieven van bijvoorbeeld allerlei sporten. Nu is het allemaal zo kil waardoor sporten niet echt een belevenis is”, aldus Reimers.

Horeca

“In de meeste fitnesscentra is de horeca een ondergeschoven kindje”, vindt Reimers. “Sommige pretenderen dat ze horeca hebben, maar dat mag de naam horeca niet dragen. Het is meer een veredelde kantine. Uit de horeca valt meer te halen, mits goed opgezet. Ik zeg altijd: adverteren doet begeren. Een horecagelegenheid kan gezellig en toch functioneel zijn en hoeft zeker niet de uitstraling van een driesterrenrestaurant te hebben. Door middel van kleuraccenten en het gebruik van houten of kurkvloeren in combinatie met houten meubilair, krijgt de horeca een warme uitstraling. En dat hoeft echt niet veel te kosten. In een aflevering met Herman hebben we ooit iets gedaan met oude kringloopmeubels. De tafels en stoelen waren allemaal verschillend van kleur en dat gaf de horecaruimte een kleurrijke uitstraling. Ook meubilair van steigerhout kan mooi zijn, alleen is dat niet praktisch als tafel. Als het nat wordt blijven er kringen op staan. De tafelbladen moeten afneembaar en schoon zijn. Op Marktplaats, maar ook bij Leen Bakker en Ikea is genoeg aanbod en ideeën voor een betaalbare inrichting te vinden.” Dat inrichting duur is, vindt Reimers dan ook een kletsverhaal. “Ik snap dat fitnessondernemers liever investeren in apparatuur dan in de inrichting. Dat is niet slim, want in een gezellig sfeervol uitziend fitnesscentrum blijven de mensen langer. Een kale ruimte met kantinestoelen scoort niet echt en animeert niet om te blijven. Zorg daarbij ook dat het personeel binnen het centrum herkenbaar is. Meestal draagt een instructeur een trainingspak of een joggingpak. Het mag best meer smoel hebben. Er zijn legio mogelijkheden op dit gebied zoals een trainingsoutfit in de huisstijlkleur van het centrum of juist in knallende kleuren, of voorzien van een logo en/of ontwerp. Met herkenbaarheid kun je je onderscheiden in de markt”, is de overtuiging van Reimers. “Het geeft je centrum een bepaalde status waar mensen gevoelig voor zijn. Herkenbaarheid geldt overigens voor alle geledingen van het centrum, zowel de horeca als de fitnessruimte als de entree en de kleedkamers. Het belangrijkste bij kleedkamers is dat ze gemakkelijk schoon te houden zijn. Kies in ieder geval voor tegels of linoleum of marmer op de vloer dat goed te onderhouden en betaalbaar is. Combineer dit met kleurrijke muurtegels en lockers met warme kleuren en verlichting. Bied als een stukje service dispensers met shampoo en zeep aan en eventueel handdoeken voor het douchen als extra service. Inspiratie op dit gebied is bijvoorbeeld te vinden in de luxe wellnesscentra, maar ook in woonbladen.”

Service

Als voormalig hotelier is service het paradepaardje voor Reimers. “Daarin verschilt de fitnessbranche niet veel van de horeca waar de service ook beter kan. Mensen die vanuit de horeca komen, snappen dit beter dan mensen uit de sport. Vandaar dat er steeds meer horeca mensen in de fitnessbranche komen en ingezet worden om het serviceniveau te verbeteren en aantrekkelijker te maken. Wat ik al eerder heb gezegd: adverteren doet begeren. Het begint met een goede kaart. Zorg dat deze ook op de website staat en mail de leden ook deze kaart met eventueel een aantrekkelijke aanbieding voor een menu of het broodje van de maand. Uiteindelijk draait het allemaal om Goed Gastheerschap. Goed omgaan met je klanten in het bedrijf wordt steeds belangrijker.” ‘Hallo’ vindt Reimers bijvoorbeeld uit den boze bij ontvangst van de klanten. Dat klanten een andere omgangsvorm behoeven dan vrienden is iets wat hij maar al te graag duidelijk wil maken. “Met Hallo begroet je vrienden die je goed kent. Goedendag zeggen we tegen de klanten die binnenkomen of begroet ze met hun naam. Dat is nog persoonlijker. Probeer ook de klanten aan je te binden door ze positief te verrassen. Een extra verjaardagskaart, een bloemetje of een telefoontje of een mijlpaal kan een stap in de goede richting zijn. Doe dit niet alleen bij ledenwervingsacties, maar ook bij trouwe leden. Zet ze bijvoorbeeld in het zonnetje als ze 1 jaar lid zijn. Ook het moment van vertrek is belangrijk. Vaak wordt dat vergeten en lopen de leden zo de deur uit zonder dat ze bijvoorbeeld een fijne avond of goede nacht zijn gewenst. Behandel uw klanten zoals u zelf behandeld zou willen worden”, is de boodschap van Reimers tenslotte, en een goede relatie is geboren.

Inrichting fitnesscentra I producten en concepten

'Neem bijvoorbeeld indoorcycling fietsen. Laat deze spuiten in de

kleuren van de Rabobank en sluit

een deal met de Rabobank. Het

mes snijdt zo aan twee kanten'

body•LIFE 6I2011 I

'Het belangrijkste bij

kleedkamers is dat ze

gemakkelijk schoon te

houden zijn. Kies in ieder geval voor tegels of linoleum of marmer op de vloer dat goed te onderhouden en betaalbaar is'

De fitnessruimte met de houten vloer in combinatie met donkere muur geeft het geheel een rustige uitstraling en elimineert het grijs van de apparatuur ook een beetje.

De entree is het visitekaartje van de onderneming. Zorg dat je naar binnen wordt gelokt. Maak een leuke entree met olijfbomen er langs of bloembakken met groene planten. Leg er een loper neer dat tegelijkertijd dienst kan doen als vuilmat. Doe ook iets met de ramen. Laat er een kunstenaar iets op maken. Er zijn legio mogelijkheden die weinig geld kosten.

I body•LIFE 6I2011

Is uw interieur afgestemd op uw gewenste uitstraling? In- en exterieur als marketingmiddel

Interieur en exterieur zijn belangrijk voor de uitstraling van uw centrum. Een optimaal ingericht centrum stimuleert potentiële leden om binnen te stappen en huidige leden om te blijven komen. Heeft u uw in- en exterieur wel eens vanuit marketingoogpunt bekeken? Past de uitstraling bij uw positionering? Wat voor centrum u wilt zijn, welke doelgroep u aan wilt trekken, het gevoel dat uw leden moeten hebben wanneer ze bij u binnen zijn, wordt dat ondersteund door uw inrichting? Het is belangrijk dat uw interieur de uitstraling heeft die bij uw identiteit past. Waar kunt u op letten?

Instore marketing

Het doel van instore marketing is verkoopbevordering binnen uw locatie. Met de juiste uitstraling, routing en sfeer op de juiste plaatsen, kunt u mensen binnen halen én binnen houden. Potentiële leden komen met een doel een kijkje nemen in uw centrum. Straalt u uit wat zij verwachten, denken ze bij u te vinden waarnaar ze op zoek zijn, voelt de omgeving en sfeer goed? Dan is de kans dubbel zo groot dat iemand de stap neemt om een abonnement te nemen. Maar voor uw huidige leden is het belang van de juiste uitstraling minstens even groot. Zij zijn gestart met de verwachting dat uw centrum paste bij wat zij zochten. Als hun (voor)gevoel goed blijkt te zijn, geeft dat meerwaarde om te blijven.

Corporate identity

Een goede corporate identity laat zien waar uw organisatie voor staat, wat u doet en hoe u dat doet. Het bevat alle uitingen, van visitekaartje tot welkomstbord en geeft de kern van uw organisatie weer. Het doorvoeren van deze identity in uw interieur maakt uw formule krachtiger. Zowel interieur als exterieur moeten uw merk uitdragen. Het gevoel uitstralen dat u wilt oproepen bij uw leden. Net als website, advertenties en bedrijfskleding, moeten ook uw in- en exterieur uw concept duidelijk en aantrekkelijk communiceren en ondersteunen. Het interieur is namelijk samen met uw aanbod en serviceniveau bepalend voor de bedrijfsformule. Inrichting, aankleding en sfeer dragen wezenlijk bij aan een duidelijke en krachtige conceptuitstraling.

Zichtbaarheid en herkenbaarheid

Als een potentieel lid een advertentie in de krant heeft zien staan en besluit uw centrum te bezoeken, weet deze persoon dan direct bij binnenkomst dat hij op de juiste plaats is? Met andere woorden: herkent hij direct stijl, logo, slogan, kleuren? Of kan hij zich afvragen of hij misschien toch bij een ander centrum naar binnen is gewandeld? Een interieur dat aansluit op de huisstijlkenmerken geven iemand direct de bevestiging dat hij op de juiste plaats is. Daarnaast bepaalt het mede het gevoel dat de potentiële klant overhoudt aan zijn bezoek aan uw centrum. Voelt hij zich thuis? Past de sfeer die hij proeft bij wat hij verwacht? Zou hij zich hier prettig voelen wanneer hij besluit hier te gaan sporten? Het gaat hier om formulegerichte communicatie door middel van interieur zoals logo, slogan, beelden die ook op de website en in advertenties terugkomen. Maar ook door middel van exterieur, zoals naambord, bewegwijzering, lichtreclame of vlaggen waaraan het potentiële lid uw centrum kan herkennen. Het is belangrijk om in- en exterieur regelmatig te evalueren en vernieuwen, zodat een actuele uitstraling blijft bijdragen aan de gewenste positionering.

Vindbaarheid, duidelijkheid en routing

Neem iemand die uw centrum nog niet kent eens als uitgangspunt. Als een onbekende uw centrum voor het eerst bezoekt, weet hij dan direct waar hij heen moet bij binnenkomst? Stralen ingang en ontvangstruimte direct uit dat hij welkom is? Kan deze persoon meerdere kanten op, zodat hij zelf uit moet zoeken waar hij het beste informatie kan vragen, of is de routing zo duidelijk dat hij automatisch naar de plek loopt waar u hem wilt ontvangen? Hoe makkelijker vindbaar en duidelijker de routing binnen uw centrum, hoe lager de drempel voor de klant om binnen te gaan én te blijven. Potentiële leden vinden het prettig als zij direct zeker zijn dat ze op de juiste plaats zijn en meteen zien waar ze zich moeten melden voor informatie. Maar ook uw huidige leden hebben baat bij een goede vindbaarheid en duidelijke routing. Wanneer al uw faciliteiten goed vindbaar zijn en het voor iedereen duidelijk is wat men waar kan doen, versterkt dit de attentiewaarde en aantrekkelijkheid. Bijvoorbeeld: is duidelijk aangegeven waar uw groepslessenzaal is, kan men binnen kijken om zich een beeld te vormen, staat er vermeld of iemand zo binnen kan lopen of zich daarvoor eerst moet melden aan de balie? Hoe duidelijker, hoe groter de kans dat iemand gebruik gaat maken van de groepslessen. Nog een voorbeeld: biedt u wellnessfaciliteiten zoals een sauna? Hoe duidelijk is het voor uw leden of de sauna met of zonder badkleding betreden dient te worden? Onduidelijkheid kan in dit geval een drempel zijn om geen gebruik te maken van de faciliteiten omdat men niet weet wat te verwachten.

Beleving

Uw leden komen met bepaalde doelstellingen naar uw centrum. Ze willen afvallen, fitter worden, werken aan hun gezondheid of toewerken naar een bepaalde sportieve prestatie. Heeft iedereen die bij u binnen is het gevoel daarvoor op de juiste plaats te zijn? Straalt uw centrum een gezonde lifestyle uit? Inspireert uw interieur? Spelen kleuren, geuren en beelden in op het gevoel van uw leden? Met uw interieur kunt u bereiken dat de klant zich thuis voelt en een prettige indruk overhoudt aan een bezoek aan uw centrum. Maar ook dat hij steeds weer opnieuw wordt geïnspireerd om te blijven werken aan zijn gezondheidsdoelstellingen. Uw centrum fungeert als bewegingscentrum, maar ook als informatiecentrum, als verkooppunt én ontmoetingsplaats, als plaats om ontspannen én geïnspireerd te raken. Bekijk uw centrum eens door deze bril en kijk op welke punten u nog winst kunt halen uit uw interieur.

Instore marketing

Het doel van instore marketing is verkoopbevordering binnen uw locatie. Met de juiste uitstraling, routing en sfeer op de juiste plaatsen, kunt u mensen binnen halen én binnen houden. Potentiële leden komen met een doel een kijkje nemen in uw centrum. Straalt u uit wat zij verwachten, denken ze bij u te vinden waarnaar ze op zoek zijn, voelt de omgeving en sfeer goed? Dan is de kans dubbel zo groot dat iemand de stap neemt om een abonnement te nemen. Maar voor uw huidige leden is het belang van de juiste uitstraling minstens even groot. Zij zijn gestart met de verwachting dat uw centrum paste bij wat zij zochten. Als hun (voor)gevoel goed blijkt te zijn, geeft dat meerwaarde om te blijven.

Corporate identity

Een goede corporate identity laat zien waar uw organisatie voor staat, wat u doet en hoe u dat doet. Het bevat alle uitingen, van visitekaartje tot welkomstbord en geeft de kern van uw organisatie weer. Het doorvoeren van deze identity in uw interieur maakt uw formule krachtiger. Zowel interieur als exterieur moeten uw merk uitdragen. Het gevoel uitstralen dat u wilt oproepen bij uw leden. Net als website, advertenties en bedrijfskleding, moeten ook uw in- en exterieur uw concept duidelijk en aantrekkelijk communiceren en ondersteunen. Het interieur is namelijk samen met uw aanbod en serviceniveau bepalend voor de bedrijfsformule. Inrichting, aankleding en sfeer dragen wezenlijk bij aan een duidelijke en krachtige conceptuitstraling.

Zichtbaarheid en herkenbaarheid

Als een potentieel lid een advertentie in de krant heeft zien staan en besluit uw centrum te bezoeken, weet deze persoon dan direct bij binnenkomst dat hij op de juiste plaats is? Met andere woorden: herkent hij direct stijl, logo, slogan, kleuren? Of kan hij zich afvragen of hij misschien toch bij een ander centrum naar binnen is gewandeld? Een interieur dat aansluit op de huisstijlkenmerken geven iemand direct de bevestiging dat hij op de juiste plaats is. Daarnaast bepaalt het mede het gevoel dat de potentiële klant overhoudt aan zijn bezoek aan uw centrum. Voelt hij zich thuis? Past de sfeer die hij proeft bij wat hij verwacht? Zou hij zich hier prettig voelen wanneer hij besluit hier te gaan sporten? Het gaat hier om formulegerichte communicatie door middel van interieur zoals logo, slogan, beelden die ook op de website en in advertenties terugkomen. Maar ook door middel van exterieur, zoals naambord, bewegwijzering, lichtreclame of vlaggen waaraan het potentiële lid uw centrum kan herkennen. Het is belangrijk om in- en exterieur regelmatig te evalueren en vernieuwen, zodat een actuele uitstraling blijft bijdragen aan de gewenste positionering.

Vindbaarheid, duidelijkheid en routing

Neem iemand die uw centrum nog niet kent eens als uitgangspunt. Als een onbekende uw centrum voor het eerst bezoekt, weet hij dan direct waar hij heen moet bij binnenkomst? Stralen ingang en ontvangstruimte direct uit dat hij welkom is? Kan deze persoon meerdere kanten op, zodat hij zelf uit moet zoeken waar hij het beste informatie kan vragen, of is de routing zo duidelijk dat hij automatisch naar de plek loopt waar u hem wilt ontvangen? Hoe makkelijker vindbaar en duidelijker de routing binnen uw centrum, hoe lager de drempel voor de klant om binnen te gaan én te blijven. Potentiële leden vinden het prettig als zij direct zeker zijn dat ze op de juiste plaats zijn en meteen zien waar ze zich moeten melden voor informatie. Maar ook uw huidige leden hebben baat bij een goede vindbaarheid en duidelijke routing. Wanneer al uw faciliteiten goed vindbaar zijn en het voor iedereen duidelijk is wat men waar kan doen, versterkt dit de attentiewaarde en aantrekkelijkheid. Bijvoorbeeld: is duidelijk aangegeven waar uw groepslessenzaal is, kan men binnen kijken om zich een beeld te vormen, staat er vermeld of iemand zo binnen kan lopen of zich daarvoor eerst moet melden aan de balie? Hoe duidelijker, hoe groter de kans dat iemand gebruik gaat maken van de groepslessen. Nog een voorbeeld: biedt u wellnessfaciliteiten zoals een sauna? Hoe duidelijk is het voor uw leden of de sauna met of zonder badkleding betreden dient te worden? Onduidelijkheid kan in dit geval een drempel zijn om geen gebruik te maken van de faciliteiten omdat men niet weet wat te verwachten.

Beleving

Uw leden komen met bepaalde doelstellingen naar uw centrum. Ze willen afvallen, fitter worden, werken aan hun gezondheid of toewerken naar een bepaalde sportieve prestatie. Heeft iedereen die bij u binnen is het gevoel daarvoor op de juiste plaats te zijn? Straalt uw centrum een gezonde lifestyle uit? Inspireert uw interieur? Spelen kleuren, geuren en beelden in op het gevoel van uw leden? Met uw interieur kunt u bereiken dat de klant zich thuis voelt en een prettige indruk overhoudt aan een bezoek aan uw centrum. Maar ook dat hij steeds weer opnieuw wordt geïnspireerd om te blijven werken aan zijn gezondheidsdoelstellingen. Uw centrum fungeert als bewegingscentrum, maar ook als informatiecentrum, als verkooppunt én ontmoetingsplaats, als plaats om ontspannen én geïnspireerd te raken. Bekijk uw centrum eens door deze bril en kijk op welke punten u nog winst kunt halen uit uw interieur.

in- en exterieur I producten en concepten

Anke Hendriks

Marketing Manager bij BenFit.nl,

het voedings- & levensstijlprogramma voor de fitnessbranche.

“In principe kunnen wij prachtige ontwerpen bedenken, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. De financiering ervan is lastig omdat banken niet meer zo scheutig zijn als vroeger. Er zal door de ondernemer een keuze moeten worden gemaakt: investeren in apparatuur of in het interieur.”

Prioriteit

Vaak heeft apparatuur de hoogste prioriteit. In de praktijk betekent dit, dat in het ontwerp van het interieur zaken moeten worden geschrapt; terug naar de eenvoud. “Daar is op zich niks mis mee, maar we trachten wel te vermijden dat er huis-, tuin- en keukenmeubels worden neergezet. Je kunt wel gaan shoppen bij Ikea of Leen Bakker, maar de kwaliteit is navenant en gaat geen jaren mee. Ik kan me voorstellen dat als je tijdelijk een paar stoeltjes nodig hebt dat geen probleem hoeft te zijn, maar een complete inrichting zeker wel. Dan blijkt dat de ondernemer toch graag geadviseerd wil worden door iemand die er verstand van heeft. Zeker omdat je toch al gauw praat over een investering van 60.000 euro of meer en de ondernemer zekerheid wil hebben dat het goed gebeurt en afgestemd is op de sfeer en de beoogde uitstraling die hij wil hebben. En bovendien aansluit bij het gebruiksgemak en past binnen de budgetafspraken. Met onze kennis van bijvoorbeeld materialen, apparatuur en eisen zoals HACCP, zijn we in staat het interieurproject tot een succes te maken dat volledig is afgestemd is op de wensen van de klant.”

Ontwerp

“Het ontwerp is sterk afhankelijk van de doelgroep”, vervolgt Arno. “Bij een jongere doelgroep past meer een flitsend trendy interieur en bij ouderen een rustige sfeer. Vaak willen de ondernemers teveel elementen in het interieur proppen, maar dat komt de sfeer meestal niet ten goede. Mooie lampenkappen in combinatie met visuals aan de muur in de horecaruimte tegen de gestucte muur in bijvoorbeeld aardse of rustige kleuren, creëert al een aantrekkelijke sfeer die bovendien ook nog eens gemakkelijk te veranderen is. Een verfkwast erover en je hebt weer een andere uitstraling. De kunst is natuurlijk om de goede kleurcombinaties en meubels te kiezen. Wat je momenteel veel ziet, zijn natuurlijke tinten in houtkleur in combinatie met wit. Maar ook roestvrijstalen meubelen met een fantasiedecor van kunststof met ledverlichting kom ik steeds vaker tegen. Een tijdje was een high tech/industriële uitstraling in. Tegenwoordig wat meer de warmere kleuren in combinatie met felle kleuren kussens/stoelen. Trends zijn moeilijk te voorspellen. En de vraag is of je een trendsetter of een trendvolger moet zijn. Wat vandaag shockerend is, kan over twee jaar een trend zijn. Een tijdlang was een interieur van kersenhout erg in. Nu niet meer, maar wel een front van houten kleuren met stoelen in een basis kleur met kussens in paars, groen of oranje dat het interieur lekker opfrist en ook gemakkelijk te vervangen is.

In principe ligt de houdbaarheidsdatum van een interieur op tien jaar. Vandaar dat het interieur tegen een stootje moet kunnen gezien het intensieve gebruik. We gebruiken veelal duurzame materialen van massief eikenhout, vol kunststof maar ook HPL, een veelzijdig plaatmateriaal voor toepassingen zoals deuren, wanden, kasten en bureaus en bijna niet van echt hout te onderscheiden. Hetzelfde geldt voor de vloer waar we steeds meer PVC vloeren toepassen, die nauwelijks slijten en gemakkelijk te onderhouden zijn en er als een echte houten vloer uitziet. In die zin is de veelvoud aan materialen een zegen voor ons en betekent praktisch geen belemmering meer in het ontwerp.”

Fitnessruimte en kleedkamers

De inrichting van de fitnessruimte is sterk afhankelijk van de apparatuur die er staat. “Meestal is de apparatuur grijs of zwart. Andere kleuren kom je nauwelijks tegen. Hoewel de leveranciers wel meer kleuren aanbieden van de apparatuur en de bekleding en je er in principe een trendy ruimte van kan maken. Zelf ben ik meer voorstander om de fitnessruimte rustig te laten met donkere kleuren tegen de muur. Geen wit, dat vind ik te steriel. Muren die veel lichtinval van buiten hebben, zou ik donker houden waardoor het effect van de ruimte groter wordt. Dit uiteraard afhankelijk van de kleur van de vloer. Verder zou ik de ruimte aankleden met grote visuals aan de muur van sportende mensen waarmee je een bepaalde emotie mee kunt kweken. Aan de andere kant dient een fitnessruimte functioneel te zijn en geen showroom. Waar wel momenteel veel aandacht aan wordt besteed zijn de kleedkamers die luxe worden ingericht. Was de kleedkamer vroeger een omkleedhok, tegenwoordig is de kleedkamer van alle gemakken voorzien met prachtige douches, een sauna, houten lockers en lekkere banken om op te zitten en een tv aan de muur als onderdeel van de totale beleving. Dat vraagt wel de nodige vierkante meters. Dat zou niet direct mijn keuze zijn. Zelf zou ik meer ruimte reserveren voor het horecagedeelte waar je je klanten toegevoegde waarde kunt bieden.”

Vlekkenplan

Een tendens is dat leveranciers van apparatuur en bouwondernemingen tegenwoordig ook interieurconcepten aanbieden om daar een graantje van mee te pikken, terwijl ze daar totaal geen verstand van hebben. “Zij bieden dit aan tegen zeer aantrekkelijke prijzen, maar vaak is de kwaliteit belabberd. Voor een goed advies en een goed product moet je bij ons zijn. Wij hebben kennis van zaken en gerelateerd aan de ervaring die we hebben binnen de fitnessbranche. Iedereen kan een bar en/of receptie neerzetten, maar hoeveel mensen komen erachter te werken en hoe ligt het geheel in de routing? Los hiervan kloppen soms de ontwerpen van de architect niet. We hebben een keer meegemaakt dat de toiletten helemaal op de verkeerde plaats stonden: midden in de ruimte en niet zoals gebruikelijk aan de zijkant. Ook worden de ruimten vaak verkeerd ingedeeld en worden zichtlocaties benut als opslagplaats en staat de keuken te ver af van de bar. Het manco bij architecten is dat ze van buiten naar binnen ontwerpen, terwijl wij als interieurbouwers het liefst van binnen naar buiten zouden ontwerpen. Hoe vaak we niet hebben meegemaakt dat de ruimten door de architect al waren ingedeeld en we concessies moesten aan het ontwerp? Vandaar mijn pleidooi om in een vroeg stadium met de architect, opdrachtgever en interieurbouwer een vlekkenplan te maken. Een vlekkenplan is niets anders dan een tekening van de fitnessruimte met hierin de eerste ideeën voor de inrichting. In dit plan wordt in grote lijnen aangegeven waar in de fitnessruimte de fitnessapparatuur geplaatst worden, waar de groepszalen komen, kleedkamers, horeca en receptie, de ingang en uitgang, om zo een goed idee te krijgen van de inrichting. Het plan kan al als leidraad dienen voordat de fitnessruimte gevonden is, om zo uit te vinden hoeveel vierkante meters er noodzakelijk zijn. Dit kan dan ook een belangrijke rol spelen in de keuze van een bepaalde ruimte. Uiteraard is het gemakkelijker een vlekkenplan te realiseren wanneer er al een ruimte gevonden is. Dan kan men het vlekkenplan aanpassen aan de beschikbare ruimte. Ondernemers die worstelen met hun inrichting of bepaalde ideeën hebben over hun inrichting, moeten zeker bij ons aankloppen.” Welke mogelijkheden Kortekaas Interieurs biedt tonen de illustraties bij dit artikel waar een aantal voorbeelden wordt gegeven van ontwerpen en kleurcombinaties.

Is het interieur van fitnesscentra aan trends onderhevig?

Deze vraag legde we voor aan Arno Kortekaas van Kortekaas Interieurs. Trends hebben volgens Arno alles te maken met de economische situatie. “In tijden van onzekerheid kiezen mensen toch voor zekerheid en zeker geen trendy interieur. Binnen de fitnessbranche heeft het interieur niet altijd de hoogste prioriteit.”

interieur I producten en concepten

producten en concepten I interieur

“In principe kunnen wij prachtige ontwerpen bedenken, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. De financiering ervan is lastig omdat banken niet meer zo scheutig zijn als vroeger. Er zal door de ondernemer een keuze moeten worden gemaakt: investeren in apparatuur of in het interieur.”

Prioriteit

Vaak heeft apparatuur de hoogste prioriteit. In de praktijk betekent dit, dat in het ontwerp van het interieur zaken moeten worden geschrapt; terug naar de eenvoud. “Daar is op zich niks mis mee, maar we trachten wel te vermijden dat er huis-, tuin- en keukenmeubels worden neergezet. Je kunt wel gaan shoppen bij Ikea of Leen Bakker, maar de kwaliteit is navenant en gaat geen jaren mee. Ik kan me voorstellen dat als je tijdelijk een paar stoeltjes nodig hebt dat geen probleem hoeft te zijn, maar een complete inrichting zeker wel. Dan blijkt dat de ondernemer toch graag geadviseerd wil worden door iemand die er verstand van heeft. Zeker omdat je toch al gauw praat over een investering van 60.000 euro of meer en de ondernemer zekerheid wil hebben dat het goed gebeurt en afgestemd is op de sfeer en de beoogde uitstraling die hij wil hebben. En bovendien aansluit bij het gebruiksgemak en past binnen de budgetafspraken. Met onze kennis van bijvoorbeeld materialen, apparatuur en eisen zoals HACCP, zijn we in staat het interieurproject tot een succes te maken dat volledig is afgestemd is op de wensen van de klant.”

Ontwerp

“Het ontwerp is sterk afhankelijk van de doelgroep”, vervolgt Arno. “Bij een jongere doelgroep past meer een flitsend trendy interieur en bij ouderen een rustige sfeer. Vaak willen de ondernemers teveel elementen in het interieur proppen, maar dat komt de sfeer meestal niet ten goede. Mooie lampenkappen in combinatie met visuals aan de muur in de horecaruimte tegen de gestucte muur in bijvoorbeeld aardse of rustige kleuren, creëert al een aantrekkelijke sfeer die bovendien ook nog eens gemakkelijk te veranderen is. Een verfkwast erover en je hebt weer een andere uitstraling. De kunst is natuurlijk om de goede kleurcombinaties en meubels te kiezen. Wat je momenteel veel ziet, zijn natuurlijke tinten in houtkleur in combinatie met wit. Maar ook roestvrijstalen meubelen met een fantasiedecor van kunststof met ledverlichting kom ik steeds vaker tegen. Een tijdje was een high tech/industriële uitstraling in. Tegenwoordig wat meer de warmere kleuren in combinatie met felle kleuren kussens/stoelen. Trends zijn moeilijk te voorspellen. En de vraag is of je een trendsetter of een trendvolger moet zijn. Wat vandaag shockerend is, kan over twee jaar een trend zijn. Een tijdlang was een interieur van kersenhout erg in. Nu niet meer, maar wel een front van houten kleuren met stoelen in een basis kleur met kussens in paars, groen of oranje dat het interieur lekker opfrist en ook gemakkelijk te vervangen is.

In principe ligt de houdbaarheidsdatum van een interieur op tien jaar. Vandaar dat het interieur tegen een stootje moet kunnen gezien het intensieve gebruik. We gebruiken veelal duurzame materialen van massief eikenhout, vol kunststof maar ook HPL, een veelzijdig plaatmateriaal voor toepassingen zoals deuren, wanden, kasten en bureaus en bijna niet van echt hout te onderscheiden. Hetzelfde geldt voor de vloer waar we steeds meer PVC vloeren toepassen, die nauwelijks slijten en gemakkelijk te onderhouden zijn en er als een echte houten vloer uitziet. In die zin is de veelvoud aan materialen een zegen voor ons en betekent praktisch geen belemmering meer in het ontwerp.”

Fitnessruimte en kleedkamers

De inrichting van de fitnessruimte is sterk afhankelijk van de apparatuur die er staat. “Meestal is de apparatuur grijs of zwart. Andere kleuren kom je nauwelijks tegen. Hoewel de leveranciers wel meer kleuren aanbieden van de apparatuur en de bekleding en je er in principe een trendy ruimte van kan maken. Zelf ben ik meer voorstander om de fitnessruimte rustig te laten met donkere kleuren tegen de muur. Geen wit, dat vind ik te steriel. Muren die veel lichtinval van buiten hebben, zou ik donker houden waardoor het effect van de ruimte groter wordt. Dit uiteraard afhankelijk van de kleur van de vloer. Verder zou ik de ruimte aankleden met grote visuals aan de muur van sportende mensen waarmee je een bepaalde emotie mee kunt kweken. Aan de andere kant dient een fitnessruimte functioneel te zijn en geen showroom. Waar wel momenteel veel aandacht aan wordt besteed zijn de kleedkamers die luxe worden ingericht. Was de kleedkamer vroeger een omkleedhok, tegenwoordig is de kleedkamer van alle gemakken voorzien met prachtige douches, een sauna, houten lockers en lekkere banken om op te zitten en een tv aan de muur als onderdeel van de totale beleving. Dat vraagt wel de nodige vierkante meters. Dat zou niet direct mijn keuze zijn. Zelf zou ik meer ruimte reserveren voor het horecagedeelte waar je je klanten toegevoegde waarde kunt bieden.”

Vlekkenplan

Een tendens is dat leveranciers van apparatuur en bouwondernemingen tegenwoordig ook interieurconcepten aanbieden om daar een graantje van mee te pikken, terwijl ze daar totaal geen verstand van hebben. “Zij bieden dit aan tegen zeer aantrekkelijke prijzen, maar vaak is de kwaliteit belabberd. Voor een goed advies en een goed product moet je bij ons zijn. Wij hebben kennis van zaken en gerelateerd aan de ervaring die we hebben binnen de fitnessbranche. Iedereen kan een bar en/of receptie neerzetten, maar hoeveel mensen komen erachter te werken en hoe ligt het geheel in de routing? Los hiervan kloppen soms de ontwerpen van de architect niet. We hebben een keer meegemaakt dat de toiletten helemaal op de verkeerde plaats stonden: midden in de ruimte en niet zoals gebruikelijk aan de zijkant. Ook worden de ruimten vaak verkeerd ingedeeld en worden zichtlocaties benut als opslagplaats en staat de keuken te ver af van de bar. Het manco bij architecten is dat ze van buiten naar binnen ontwerpen, terwijl wij als interieurbouwers het liefst van binnen naar buiten zouden ontwerpen. Hoe vaak we niet hebben meegemaakt dat de ruimten door de architect al waren ingedeeld en we concessies moesten aan het ontwerp? Vandaar mijn pleidooi om in een vroeg stadium met de architect, opdrachtgever en interieurbouwer een vlekkenplan te maken. Een vlekkenplan is niets anders dan een tekening van de fitnessruimte met hierin de eerste ideeën voor de inrichting. In dit plan wordt in grote lijnen aangegeven waar in de fitnessruimte de fitnessapparatuur geplaatst worden, waar de groepszalen komen, kleedkamers, horeca en receptie, de ingang en uitgang, om zo een goed idee te krijgen van de inrichting. Het plan kan al als leidraad dienen voordat de fitnessruimte gevonden is, om zo uit te vinden hoeveel vierkante meters er noodzakelijk zijn. Dit kan dan ook een belangrijke rol spelen in de keuze van een bepaalde ruimte. Uiteraard is het gemakkelijker een vlekkenplan te realiseren wanneer er al een ruimte gevonden is. Dan kan men het vlekkenplan aanpassen aan de beschikbare ruimte. Ondernemers die worstelen met hun inrichting of bepaalde ideeën hebben over hun inrichting, moeten zeker bij ons aankloppen.” Welke mogelijkheden Kortekaas Interieurs biedt tonen de illustraties bij dit artikel waar een aantal voorbeelden wordt gegeven van ontwerpen en kleurcombinaties.

'Krachttraining verlaagt risico diabetes'

Ze bestudeerden ruim dertienduizend volwassenen en keken naar de wisselwerking tussen de spiermassa en de gevoeligheid van de insulinereceptoren. Dit kan het ontstaan van diabetes voorspellen.

Voor elke 10 procent stijging in de verhouding tussen de spiermassa en het totale lichaamsgewicht (relatief meer spiermassa), vonden de onderzoekers een 11 procent stijging in de gevoeligheid van de insulinereceptoren en een 12 procent daling van 'prediabetes'.

Deze laatste is een voorfase van diabetes waarin al aan een aantal, maar nog niet alle diagnostische criteria wordt voldaan.

Spieropbouw

"Wanneer je begint met een bewegingsprogramma en je verliest niet direct gewicht, is het heel belangrijk om niet op te geven. Het vet wordt namelijk omgezet in spieren", legt onderzoeker Arun S. Karlamangla uit. "Je verliest vet, je ontwikkelt spieren en dus blijft je gewicht hetzelfde. De lichaamssamenstelling is echter heel anders."

Insulinegevoelig

Ook voor diabetespatiënten kan krachttraining nog effect hebben. Het zorgt ervoor dat de patiënten de insuline die ze produceren beter gebruiken. Mede omdat de spieren één van de meest insulinegevoelige weefsels in ons lichaam zijn. Meer spiermassa betekent dus dat je meer glucose kunt verwerken onder invloed van insuline.

Zittende leefstijl

Volgens andere wetenschappers zijn de resultaten interessant, maar is meer onderzoek nodig. Zeker in combinatie met een 'zittende leefstijl', welke spiermassa vermindert, bieden de resultaten mogelijkheden.

De focus zou bij bewegen en dus niet alleen op cardiotraining moeten liggen. Krachttraining speelt ook een belangrijke rol.

Bron: Nu.nl

Spieropbouw met behulp van krachttraining lijkt een rol te spelen in het verlagen van het risico op diabetes type 2. Het is niet je gewicht wat er toe doet, maar het percentage spiermassa in je lichaam. Dat concluderen onderzoekers van de University of California.

krachttraining I producten en concepten

NEWS

Actueel nieuws

uit de markt

Ondernemen in de fysiotherapie

Onlangs verscheen het boek Ondernemen in de fysiotherapie. Hidden Profits was als co-auteur nauw betrokken bij de totstandkoming. Dit boek behandelt elk aspect van succesvol ondernemen, specifiek gericht op de fysiotherapeut. Maar zeker ook erg interessant voor ondernemers van klein (PT-ers) tot groot (ketens) in de fitnessbranche.

Over gedegen ondernemerschap in de fitness & health branche is weinig te lezen. Wilt u een onderneming starten, dan kunt u nauwe-lijks iets vinden over de zaken die op u zullen afkomen. En bent u een ervaren ondernemer die denkt aan groei of overname, dan vindt u alleen algemene antwoorden op uw vragen. Dit boek brengt daar verandering in.

De redactie was in handen van doorgewinterde ondernemers in de fitness & health branche, die graag hun kennis en ervaring delen. De redactie heeft nauw samengewerkt met gastauteurs die de dagelijkse praktijk van het ondernemen in de fysiotherapie goed kennen.

Het boek is verkrijgbaar via www.elseviergezondheidszorg.nl

www.bol.com.

Uw concurrent is uw beste vriend

Op 16 september 2011 leert u alles over groeien in de verdringingsmarkt van de fitnessbranche!* Kom naar daarvoor naar hét congres voor de fitnessbranche: Fitspiration 2011!

Mark Mastrov is dé keynote spreker. Voor het eerst vertelt hij in Europa zijn succes verhaal. Hoe 24 Hours Fitness marktleider werd in de USA. Dit bereikte Mark door zijn concurrenten in kaart te brengen en bewuste keuzes te maken. Hij toonde lef door te doen wat de concurrent niet deden! Wilt u groeien met uw onderneming? Leer van deze fitness goeroe die van 1 locatie uitgroeide naar 420 clubs!

Datum: vrijdag 16 september 2011

Tijd: 0930 – 17.00 met aansluitend borrel

Locatie: 1931 Congrescentrum Brabanthallen in Den Bosch

Meer informatie:www.fitspriation.nl

Schrijf u nu in voor Fitspiration: op www.fitspiration.nl

*) volgens Rabobank Cijfers & Trends Fitnessbranche 2011

Uitbreiding WellVit

In vervolg op de uitbreiding van het aantal freelancers en andere samenwerkingspartners van WellVit, is Mascha Gravemaker als account manager in dienst getreden bij WellVit. Mascha heeft de afgelopen 10 jaar gewerkt als relatiebeheerder zorg- en verzuimverzekeringen bij Mevas en als Nationaal Salesmanager bij Xplorys en zal een belangrijke bijdrage leveren in een verdere groei en ontwikkeling van WellVit.

"Het is enorm leuk om een breed, hoogwaardig pakket wellness & vitaliteit te mogen aanbieden bij werkgevers en hier vervolgens de structurele en actiematige opvolging en begeleiding aan te geven. Daarnaast is het super om met aanbieders van diensten en producten de juiste presentatie, acties en aanbiedingen te bepalen, die aansluiten bij de markt", aldus Mascha.

Meer info: www.wellvit.nl

Langdurige samenwerking

WellPro heeft Inkasso Unie als Preferred Supplier voor WellnessClubs en gaat langdurige samenwerking aan. De keuze voor een preferred partnership met Inkasso Unie is voor Well-nessClubs een heldere keuze. Het doel van de samenwerking is ervoor te zorgen dat de deelnemende WellnessClubs baat hebben bij de aanschaf van een kwalitatief en hoogwaardige dienstverlening voor een scherpe prijs met een uitstekende service en toegevoegde waarde.

Met het WellnessClubs concept ontvangt de lokale ondernemer ondersteuning op het gebied van ledenwerving, ledenbehoud, management, marketing, training & opleiding, in- koopvoordelen en kostenbesparingen. De aangesloten clubs zijn nog volstrekt als zelfstandige ondernemer herkenbaar en behouden weliswaar hun eigen naam, maar communiceren dat ze aangesloten zijn van een landelijk netwerk met de uitstraling van een A-merk.

Meer info: www.wellpro.nl of www.inkassounie.nl

Succesvolle bemiddeling bij overname

Wellness Solutions B.V. heeft wederom succesvol bemiddeld bij de verkoop van een sportcentrum. Dit keer voor sportcentrum Happy Fitness uit Almere. De eigenaresse Iris Ummels laat een mooi centrum achter. Bent u op zoek naar een centrum of wilt u uw sportcentrum verkopen, kijk eens op www.wellnesssolutions.nl. Wij hebben een groot aantal serieuze kandidaten en investeerders in ons bestand die op zoek zijn naar een sportcentrum.

U kunt ons natuurlijk ook telefonisch bereiken: 026-3519430.

Steeds meer vraag naar

effectief marketingadvies

De groeiende belangstelling voor de succesvolle concepten van Greinwalder & Partner Marketing Services heeft geleid tot verdere uitbreiding van het specialistenteam. Per 1 juli is René Wantzing als nieuwe marketingspecialist toegevoegd aan het team voor regio Noord-Nederland.

René is geen onbekende in de branche. Na 17 jaar ervaring in verschillende managementfuncties in de grafische industrie heeft hij een eigen fitnessclub vanaf de tekentafel opgebouwd waarbij de marketing altijd al zijn specifieke aandacht en interesse heeft gehad. In de hoedanigheid van clubeigenaar heeft hij de diensten van Greinwalder & Partner ook vanaf de klantzijde ervaren. “De diversiteit en innovatieve karakter van campagnes, maar zeker ook de manier waarop Greinwalder & Partner haar klanten helpt richting te geven aan hun positionering en marketingbeleid.”

Met deze stap zal Greinwalder & Partner zich nog sterker profileren als de marktleider en totaalaanbieder op het gebied van marketing voor de fitnessbranche.

Contact met René Wantzing via

rene.wantzing@greinwalder.com.

De mens achter…Herman den Blijker

Voor tv heeft Herman den Blijker een reeks succesvolle programma's gemaakt, zoals Herrie In De Keuken, Herman Zoekt Chef, Herman Helpt, Mijn Tent Is Top, Hermans Helden, Herrie In Het Hotel, Herrie Aan De Horizon, Enkele Reis Paradijs en Herrie In Je Huiskamer. In deze programma’s licht hij bedrijven door en deelt hij zijn kennis over het opzetten van restaurants en aanpassen van horecaformules met de ondernemers. Hij heeft duidelijke ideeën over waarom het ene restaurant dat louter met kwaliteitsproducten werkt succesvol is en het andere zelfs met veel knijpen op de inkoop zich nauwelijks staande kan houden. Momenteel is Herman te zien in Herrie in het Hotel waar hij samen met Willem Reimers noodlijdende hotels in binnen- en buitenland uit de penarie helpt.

Afvalrace

Herman werd als bekende kok hét voorbeeld van wat er met je lijf kan gebeuren wanneer koks de verleiding in de keuken niet meer kunnen weerstaan. Hij zou nog maar tien jaar te leven hebben wanneer hij niet rigoureus zou afvallen. Op zijn 'hoogtepunt' woog hij 150 kilo, met als gevolg dat hij steeds meer lichamelijke ongemakken kreeg. “Je energie wordt een stuk minder en ik kreeg ook last van kortademigheid”, vertelt Herman. “Op een gegeven moment was zelfs honderd meter naar een restaurant lopen nog teveel moeite. Dan zocht ik een ander restaurant op waar ik vlakbij mijn auto kwijt kon. Kortom: ik leidde een veel te ongezond leven.” Herman werd diverse malen door zijn huisarts gewaarschuwd vanwege veel te hoge bloedsuikers. Vorig jaar heeft hij zijn leefstijl drastisch omgegooid. “Het roer moest compleet om wilde ik nog kunnen genieten van mijn oude dag en mijn zoontje zien opgroeien”, aldus Herman.

Fanatiek trainen

Sinds augustus vorig jaar is Herman maar liefst zeven dagen per week te vinden in een sportschool onder begeleiding van personal coach Moes Chraou. Hij erkent dat hij voor zijn afslankrace ’s avonds altijd ‘een snackie, hapje en drankje’ nam. “Ik heb mezelf bijna gesloopt”, vertelt hij. “Ik ben nu al vijfentwintig kilo kwijt, maar van mij mogen er best nog tien af. Dan is het voorlopig wel genoeg. Ik doe het rustig aan, want je moet je lichaam ook de tijd geven om aan te passen. Alles verandert door het afvallen. Ook je spieren en je vel. Daar train je op, anders wordt alles slap. Moes is daarbij mijn steun en toeverlaat.” Herman heeft al eerder een afvalpoging ondernomen met hulp van een personal trainer, maar dat ging veel te snel. Daardoor lukte het niet en hield hij het niet vol. “Moes heeft me er door heen gesleept. Zijn kracht is dat hij geen druk op me zet. Door de aanwijzingen van hem lukt het me om mijn aandacht erbij te houden. Dat is goed, want ik ben snel afgeleid. Daarbij geeft Moes me ook het gevoel dat hij er alleen voor mij is. Hij weet wat ik denk en hoe hij me moet motiveren. En eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat als Moes er niet bij is, ik niet de discipline heb om het alleen te doen.” Moes gaat zelfs met Herman mee op vakantie zodat hij zijn programma niet hoeft te staken. Vanwege zijn tv-programma’s vertoeft Herman regelmatig in het buitenland waardoor er relatief weinig van sporten terechtkomt. Speciaal voor tv-opnamen in Nieuw Zeeland is Moes op verzoek van Herman meegevlogen om iedere dag voor de opnamen te trainen. Dat is een uitstekende stap geweest gezien de resultaten en de mindset van Herman tot op heden. “Voor iedereen die denkt over een Personal Trainer: het is geen extraatje of luxe, het is goedkoper, efficiënter en beter. Natuurlijk blijf ik ook met Moes trainen, want door hem leef ik gezonder en geniet ik nog veel meer.” Dit niet geheel zonder zichtbaar resultaat. Het leuke vindt Herman dat mensen zeggen dat hij er goed uitziet. Wel moest hij natuurlijk allerlei andere broeken en overhemden kopen, “Maar dat heb ik er graag voor over.”

Trainingsprogramma

Het trainingsprogramma van Herman bestaat meestal uit een warming-up op de loopband of als het mooi weer is een rondje buiten rennen en daarna een stevige krachttraining met gewichten, dumbells en halters om zoveel mogelijk vet te verbranden. Moes: “Ik train met Herman net als dat ik met alle andere mensen doe. Ieder individu is voor mij een afzonderlijke uitdaging waarbij ik evenredig gebrand ben op het boeken van resultaat. Vooral dat laatste veroorzaakt bij mij een enorme drive!” Het geeft wat mij betreft aan dat hij enorm zin heeft om Herman aan te sporen en dat hij er onvoorwaardelijk voor gaat. “Veel mensen denken dat hij een absolute hekel heeft aan sporten. Au contraire…Herman is er in korte tijd achter gekomen dat hij zich beter, sterker en fitter voelt door mijn personal training. Hij heeft een enorme drive en een uitermate tomeloze inzet. Voor Herman is het bijna iedere ochtend om 07.00 uur Herrie in de fitness.” Naar eigen zeggen, bruist hij weer van de energie. Voor het samenstellen van de training voor Herman raadpleegt Moes zijn team met betrekking tot specifieke expertise, zoals voedingsdeskundige Anoek Boonstoppel en medical fitness trainer Eugene Buys, om blijvend resultaat te realiseren. “Ik geloof erin dat een trainer zich bewust moet zijn van zijn eigen kracht en daar waar nodig deze moet bundelen met anderen. Het is eigenlijk heel simpel, maar wel een kwestie van vertrouwen. Gelukkig staan de relaties van mij en ook Herman open voor deze progressieve aanpak waarbij het resultaat en welzijn van de relatie op nummer 1 staat”, aldus Moes.

Voeding

De leefstijlverandering voor Herman betekende niet alleen veel sporten, ook zijn voedingspatroon moest worden aangepast. Herman: “In diëten geloof ik niet omdat ze niet werken.” Ook het gebruik van voedingssupplementen zag Herman in zijn strijd om af te vallen niet zitten. “Daar zitten teveel e-nummers in. Ik houd het bij gezonde voeding.” Samen met voedingsdeskundige Anoek Boonstoppel is een voedingsschema opgesteld voor Herman. Voor de training neemt hij een paar calorieën en na de training een bakje yoghurt met fruit of een toast met een omelet van eiwit. Tussen 12 en 14 uur neemt Herman een stukje vis met veel groenten of eventueel mager vlees en tussen 14 en 17 uur toast met kalfslever of fruit. Het avondeten bestaat uit een maaltijd met vis of gevogelte en groenten. Na 20.00 uur mag Herman niks meer eten. In dit patroon probeert Herman zoveel mogelijk rekening te houden met de dosering van koolhydraten en suikers en neemt hij bij voorkeur zuurdesembrood, boekweitpasta, zilvervliesrijst enz. Geen slechte vetten en zo min mogelijk dierlijke vetten zoals kippenhuid en vet vlees. Verder geen vette kazen, maar rauwemelkse geitenkaas. In beperkte mate alcohol in de vorm van een glas champagne of rode wijn. “Ik heb de meeste moeite met de regelmaat van alles en de dosering. Omdat ik een zeer onregelmatig eetpatroon had, at ik veel ongezonde dingen met veel eetmomenten per dag. Nu eet ik gezonde calorie arme producten. Als ik dit patroon voor 100% volhoud, dan ben ik het meest helder, gefocust en prettig in de omgang.”

Tenslotte merkt Herman op dat hij door Moes en zijn team zeer goed begeleid wordt. “Waardoor ik het ook goed vol kan houden.” De entourage waar Herman traint, de Health City club in Kralingen, vindt hij prima. “Belangrijk is dat je goed begeleid wordt en de service klopt. Ik snap alleen niet dat fitnesscentra met een horecagelegenheid ongezonde snacks serveren i.p.v. gezonde producten zoals salades, verse fruit en fruitdrankjes. Dat dit werkt, daar ben ik inmiddels zelf achter gekomen en ik voel me gezonder dan ooit.”

Herman den Blijker, geboren te Terneuzen, is een Nederlandse chefkok en tv-persoonlijkheid. Herman den Blijker begon als 16-jarige met koken en vertrok als 19-jarige naar Frankrijk om het vak echt te gaan leren. Inmiddels heeft hij een succesvolle carrière opgebouwd met eigen restaurants, heeft hij diverse kookboeken op zijn naam staan en heeft Den Blijker zelfs een eigen lijn kookbenodigdheden.

Voor tv heeft Herman den Blijker een reeks succesvolle programma's gemaakt, zoals Herrie In De Keuken, Herman Zoekt Chef, Herman Helpt, Mijn Tent Is Top, Hermans Helden, Herrie In Het Hotel, Herrie Aan De Horizon, Enkele Reis Paradijs en Herrie In Je Huiskamer. In deze programma’s licht hij bedrijven door en deelt hij zijn kennis over het opzetten van restaurants en aanpassen van horecaformules met de ondernemers. Hij heeft duidelijke ideeën over waarom het ene restaurant dat louter met kwaliteitsproducten werkt succesvol is en het andere zelfs met veel knijpen op de inkoop zich nauwelijks staande kan houden. Momenteel is Herman te zien in Herrie in het Hotel waar hij samen met Willem Reimers noodlijdende hotels in binnen- en buitenland uit de penarie helpt.

Afvalrace

Herman werd als bekende kok hét voorbeeld van wat er met je lijf kan gebeuren wanneer koks de verleiding in de keuken niet meer kunnen weerstaan. Hij zou nog maar tien jaar te leven hebben wanneer hij niet rigoureus zou afvallen. Op zijn 'hoogtepunt' woog hij 150 kilo, met als gevolg dat hij steeds meer lichamelijke ongemakken kreeg. “Je energie wordt een stuk minder en ik kreeg ook last van kortademigheid”, vertelt Herman. “Op een gegeven moment was zelfs honderd meter naar een restaurant lopen nog teveel moeite. Dan zocht ik een ander restaurant op waar ik vlakbij mijn auto kwijt kon. Kortom: ik leidde een veel te ongezond leven.” Herman werd diverse malen door zijn huisarts gewaarschuwd vanwege veel te hoge bloedsuikers. Vorig jaar heeft hij zijn leefstijl drastisch omgegooid. “Het roer moest compleet om wilde ik nog kunnen genieten van mijn oude dag en mijn zoontje zien opgroeien”, aldus Herman.

Fanatiek trainen

Sinds augustus vorig jaar is Herman maar liefst zeven dagen per week te vinden in een sportschool onder begeleiding van personal coach Moes Chraou. Hij erkent dat hij voor zijn afslankrace ’s avonds altijd ‘een snackie, hapje en drankje’ nam. “Ik heb mezelf bijna gesloopt”, vertelt hij. “Ik ben nu al vijfentwintig kilo kwijt, maar van mij mogen er best nog tien af. Dan is het voorlopig wel genoeg. Ik doe het rustig aan, want je moet je lichaam ook de tijd geven om aan te passen. Alles verandert door het afvallen. Ook je spieren en je vel. Daar train je op, anders wordt alles slap. Moes is daarbij mijn steun en toeverlaat.” Herman heeft al eerder een afvalpoging ondernomen met hulp van een personal trainer, maar dat ging veel te snel. Daardoor lukte het niet en hield hij het niet vol. “Moes heeft me er door heen gesleept. Zijn kracht is dat hij geen druk op me zet. Door de aanwijzingen van hem lukt het me om mijn aandacht erbij te houden. Dat is goed, want ik ben snel afgeleid. Daarbij geeft Moes me ook het gevoel dat hij er alleen voor mij is. Hij weet wat ik denk en hoe hij me moet motiveren. En eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat als Moes er niet bij is, ik niet de discipline heb om het alleen te doen.” Moes gaat zelfs met Herman mee op vakantie zodat hij zijn programma niet hoeft te staken. Vanwege zijn tv-programma’s vertoeft Herman regelmatig in het buitenland waardoor er relatief weinig van sporten terechtkomt. Speciaal voor tv-opnamen in Nieuw Zeeland is Moes op verzoek van Herman meegevlogen om iedere dag voor de opnamen te trainen. Dat is een uitstekende stap geweest gezien de resultaten en de mindset van Herman tot op heden. “Voor iedereen die denkt over een Personal Trainer: het is geen extraatje of luxe, het is goedkoper, efficiënter en beter. Natuurlijk blijf ik ook met Moes trainen, want door hem leef ik gezonder en geniet ik nog veel meer.” Dit niet geheel zonder zichtbaar resultaat. Het leuke vindt Herman dat mensen zeggen dat hij er goed uitziet. Wel moest hij natuurlijk allerlei andere broeken en overhemden kopen, “Maar dat heb ik er graag voor over.”

Trainingsprogramma

Het trainingsprogramma van Herman bestaat meestal uit een warming-up op de loopband of als het mooi weer is een rondje buiten rennen en daarna een stevige krachttraining met gewichten, dumbells en halters om zoveel mogelijk vet te verbranden. Moes: “Ik train met Herman net als dat ik met alle andere mensen doe. Ieder individu is voor mij een afzonderlijke uitdaging waarbij ik evenredig gebrand ben op het boeken van resultaat. Vooral dat laatste veroorzaakt bij mij een enorme drive!” Het geeft wat mij betreft aan dat hij enorm zin heeft om Herman aan te sporen en dat hij er onvoorwaardelijk voor gaat. “Veel mensen denken dat hij een absolute hekel heeft aan sporten. Au contraire…Herman is er in korte tijd achter gekomen dat hij zich beter, sterker en fitter voelt door mijn personal training. Hij heeft een enorme drive en een uitermate tomeloze inzet. Voor Herman is het bijna iedere ochtend om 07.00 uur Herrie in de fitness.” Naar eigen zeggen, bruist hij weer van de energie. Voor het samenstellen van de training voor Herman raadpleegt Moes zijn team met betrekking tot specifieke expertise, zoals voedingsdeskundige Anoek Boonstoppel en medical fitness trainer Eugene Buys, om blijvend resultaat te realiseren. “Ik geloof erin dat een trainer zich bewust moet zijn van zijn eigen kracht en daar waar nodig deze moet bundelen met anderen. Het is eigenlijk heel simpel, maar wel een kwestie van vertrouwen. Gelukkig staan de relaties van mij en ook Herman open voor deze progressieve aanpak waarbij het resultaat en welzijn van de relatie op nummer 1 staat”, aldus Moes.

Voeding

De leefstijlverandering voor Herman betekende niet alleen veel sporten, ook zijn voedingspatroon moest worden aangepast. Herman: “In diëten geloof ik niet omdat ze niet werken.” Ook het gebruik van voedingssupplementen zag Herman in zijn strijd om af te vallen niet zitten. “Daar zitten teveel e-nummers in. Ik houd het bij gezonde voeding.” Samen met voedingsdeskundige Anoek Boonstoppel is een voedingsschema opgesteld voor Herman. Voor de training neemt hij een paar calorieën en na de training een bakje yoghurt met fruit of een toast met een omelet van eiwit. Tussen 12 en 14 uur neemt Herman een stukje vis met veel groenten of eventueel mager vlees en tussen 14 en 17 uur toast met kalfslever of fruit. Het avondeten bestaat uit een maaltijd met vis of gevogelte en groenten. Na 20.00 uur mag Herman niks meer eten. In dit patroon probeert Herman zoveel mogelijk rekening te houden met de dosering van koolhydraten en suikers en neemt hij bij voorkeur zuurdesembrood, boekweitpasta, zilvervliesrijst enz. Geen slechte vetten en zo min mogelijk dierlijke vetten zoals kippenhuid en vet vlees. Verder geen vette kazen, maar rauwemelkse geitenkaas. In beperkte mate alcohol in de vorm van een glas champagne of rode wijn. “Ik heb de meeste moeite met de regelmaat van alles en de dosering. Omdat ik een zeer onregelmatig eetpatroon had, at ik veel ongezonde dingen met veel eetmomenten per dag. Nu eet ik gezonde calorie arme producten. Als ik dit patroon voor 100% volhoud, dan ben ik het meest helder, gefocust en prettig in de omgang.”

Tenslotte merkt Herman op dat hij door Moes en zijn team zeer goed begeleid wordt. “Waardoor ik het ook goed vol kan houden.” De entourage waar Herman traint, de Health City club in Kralingen, vindt hij prima. “Belangrijk is dat je goed begeleid wordt en de service klopt. Ik snap alleen niet dat fitnesscentra met een horecagelegenheid ongezonde snacks serveren i.p.v. gezonde producten zoals salades, verse fruit en fruitdrankjes. Dat dit werkt, daar ben ik inmiddels zelf achter gekomen en ik voel me gezonder dan ooit.”

de mens achter I business

Deel 6: “Gewichtsbeheersing” Case study: hoe ga je om met nieuwe klanten?

Stelling:

Fitnesscentra kunnen niet concurreren met slechte eetgewoonten van de klant.

De eindconclusie zal simpel zijn: Ongeacht wat een klant doet aan training, je kunt als centrum of Personal Trainer niet op tegen slechte voedingskeuzes. En, laten we eerlijk zijn; het is ook moeilijk om goede voedingkeuzes te maken met alle opties die er op de markt aanwezig zijn. Wat Artros Healthfocusâ„¢ betreft zijn er twee centrale principes waar onze klanten bij gewichtsbeheersing van uit moeten gaan.

1. Wat komt er in en wat gaat er uit?

2. Welke voedingsopbouw past het best bij mij?

1. Wat komt er in en wat gaat er uit?

Hier ligt naar mijn mening direct al een uitdaging voor ons als trainingscentrum. Heel veel klanten hebben geen idee wat ze binnenkrijgen op een dag. In de meeste gevallen is het veel meer dan ze dachten. Ik zie mijn rol daarbij in eerste instantie dan ook als een ‘motivator’ van bewustwording. Met andere woorden; ik laat iedere klant die zich bij ons aanmeldt voor gewichtsbeheersing, een dagboek maken van hun dagelijkse voedingspatroon. Als ze met hun dagboek bij me komen, worden veel vragen helder, met als belangrijkste het antwoord op de vraag 'waarom kan ik geen gewicht verliezen?'. Aan ons de taak om echt te calculeren hoeveel energie er binnen komt en een totaal te berekenen van het aandeel koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit totaal zetten we dan af tegen de dagelijkse behoefte die ze individueel hebben. Als we die twee waarden naast elkaar leggen, is meestal alleen de vraag nog: “hoe hef ik dat verschil op?” en “hoe kan dat gestructureerd leiden tot gewichtsverlies?”. Mijn doel voor onze vrouwelijke klanten is een pond per week gewichtsverlies. Voor mannen geldt één tot twee pond per week. De motivatie en bereidheid om dit gewichtsverlies te bereiken is cruciaal voor het volgen van een dieet of bewegingsadviezen. Wat heeft de klant er voor over? Ik ga dus een eerlijk en confronterend gesprek aan met hen om echt boven tafel te krijgen hoe gemotiveerd zij zijn. Hebben ze het er voor over, om bij de derde verjaardag in een week nee te zeggen? Kunnen ze dat biertje in het weekeinde ook een keertje laten staan? Zij ze bereid 4-6 keer per week iets te doen aan training (conditie, kracht of allebei), om verbranding te ondersteunen of te versnellen, uitgaande van de 80-20% regel (zie kader).

Wanneer de motivatie duidelijk is, kunnen we de doelen gaan stellen. Soms lukt het om dit in de eerste begeleidingssessie te realiseren. Er zijn echter ook een groot aantal klanten, die denken dat ze klaar zijn voor gewichtsbeheersing. Echter, dan blijkt toch dat ze zich niet kunnen houden aan de voorwaarden om het te realiseren. Dat is soms een pijnlijk moment, maar wel een heel belangrijke stap naar het opzetten van realistische doelstellingen en blijvend succes.

Dan leg ik mijn klanten uit hoeveel ‘er uit gaat’ met training en dagelijkse activiteiten. Daarbij gebruik ik de berekening van BMR (Basic Metabolic Rate). In tegenstelling tot de richtlijn die op elk voedingsetiket staan en die aangeeft dat mannen 2500kcal per dag en vrouwen 2000kcal per dag kunnen verorberen, berekenen wij de individuele behoefte van de klant. Ik denk dat een groot deel van de Nederlanders (meer dan de helft) niet met zoveel kcal per dag overweg kan zonder daarbij aan te komen. Wanneer ik de individuele energiebehoefte per dag uitgerekend heb, zien we dat de meeste vrouwen tussen de 1300 en 1700kcal zitten om het gewichtsdoel te onderhouden. Ik bereken dus de BMR van hun streefgewicht en zet deze BMR af tegen die van het huidige gewicht. De meeste mannen hebben een behoefte tussen de 1600 en 2200kcal per dag. Dit omdat ons dagelijks activiteitsniveau helemaal niet zo hoog is als op basis van de 2000/2500kcal regel wordt geschat. Als de klant dan ook nog een pond per week wil verliezen moeten ze gemiddeld 3500-4500kcal minder per week moeten zien binnen te krijgen, Het betekent dat we de huidige intake ongeveer 500Kcal per dag verminderen is meestal voldoende, als we de rest van het energieverbruik kunnen halen uit training. Dan komt het belangrijkste: hoe vind ik een balans tussen wat er in gaat en wat eruit gaat op een zodanige manier dat gewichtsverlies op gaat treden. Met andere woorden: hoe past het beweegadvies bij het dieetadvies. Wij helpen onze klanten daarmee door voor hen zowel een verantwoord beweegadvies als calorieadvies mee te geven.

2. Welke voedingsopbouw past het best bij mij?

Maar dan zijn we er nog niet, want hoe gaat onze klant dat calorieadvies invullen? Zoveel mensen; zoveel diëten en wat voor de een werkt is een ramp voor de ander. Zo zijn er de diëten die gericht zijn op het schrappen van koolhydraten, diëten die zoveel mogelijk volume nastreven, diëten die gericht zijn om het hongergevoel door gebruik van hormonen te beïnvloeden. Eigenlijk is het een ratjetoe van richtlijnen die allemaal wel iets zinnigs in zich hebben maar lang niet voor iedereen dé oplossing zijn, en erger nog, vaak een grote terugvalfactor in zich dragen. Een dieet is naar mijn mening een leefwijze van degene die eet; een dieet is dus geen lijst van dingen die je niet mag eten, die je jezelf ontzegt maar ondertussen oh zo graag zou willen eten. Een dieet is een manier van omgaan met voedingsmiddelen op een zodanige manier, dat je geniet van het voedsel en er ondertussen voor zorgt dat je niets te kort komt. Een dieet is een omslag naar een andere manier van eten. Natuurlijk als je alleen 3 kg. kwijt wil raken voor de zomer dan is een sapkuurtje heus geen probleem. Maar als dat de manier moet zijn waarop je moet gaan leven om gewicht te verliezen en te controleren dan weet je bij voorbaat dat het mis gaat lopen. Toch willen nog veel klanten tijdelijk op dieet zodat ze daarna weer ‘gewoon’ kunnen gaan eten. Dat probeer ik in de kiem te smoren door die zelfde bewustwording waar ik al eerder over sprak. Klanten moeten inzien dat het zo niet langer kan; dat er structureel iets moet veranderen. Dan ga ik met hen kijken waar ze van ‘houden’, wat ze makkelijk kunnen laten staan, wat ze belangrijke eetmomenten in de dag of in de week vinden. Om die voorkeuren bouw ik een kennisbasis bij hen op waarmee ze keuzes kunnen gaan maken ten aanzien van hun dagelijkse eetpatroon. Zo zijn er klanten die overdag weinig willen eten en in de avond meer keuzes willen hebben. En aangezien het lichaam een 24-7 systeem is kan het op elk moment voeding tot zich nemen. Hoe gelijkmatiger dit verdeeld is in hoeveelheid, hoe beter maar dat wil niet zeggen dat ook alle calorieën gelijkmatig verdeeld moeten worden. Dus een beperkte calorie-intake in de ochtend en middag met wat meer ruimte voor de avond kan voor sommigen de oplossing zijn. Zo zijn er anderen die de boterhammen en aardappelen niet willen laten staan. Dan leg ik uit dat koolhydraten je hongerig maken. Dus als je koolhydraten eet, zorg dan dat ze voldoende begeleid worden door eiwitten en vezels waardoor de koolhydraten langer een voldaan gevoel geven zonder steeds meer te willen. Houdt iemand van hartig in plaats van zoet, dan wordt het vetgehalte van belang en leer ik mijn klant om de beste keuze te maken en dit soort momenten te beperken – maar er wel met volle teugen van te genieten. Dan zijn er nog de klanten die de hele week goed kunnen opletten, maar in het weekeinde alles eten wat voorhanden komt. Als zij dit terug kunnen brengen tot 1 dag in het weekeinde en niet van vrijdagavond tot maandagochtend dan zijn er heel wat calorieën gewonnen. Daarnaast maak ik mensen bewust van de voedingsstoffen die ze nodig hebben buiten de calorieën. Dus mineralen, vitamines, anti-oxidanten en vezels. Hoe kan een groentesapje er voor zorgen dat je geen run op de snoepmachine uitvoert? Hoe kunnen vitamines en mineralen er voor zorgen dat je voldoende energie behoudt? Hoe kunnen vezels er voor zorgen dat de darmfunctie optimaal is en het voedsel niet onnodig lang in de darmen rond blijft hangen? Met andere woorden: we bouwen aan een nieuwe manier van genieten van eten zonder daarbij de belangrijkste rol van voedsel uit het oog te verliezen: eten om te kunnen presteren.

Stelling:

Fitnesscentra kunnen niet concurreren met slechte eetgewoonten van de klant.

De eindconclusie zal simpel zijn: Ongeacht wat een klant doet aan training, je kunt als centrum of Personal Trainer niet op tegen slechte voedingskeuzes. En, laten we eerlijk zijn; het is ook moeilijk om goede voedingkeuzes te maken met alle opties die er op de markt aanwezig zijn. Wat Artros Healthfocusâ„¢ betreft zijn er twee centrale principes waar onze klanten bij gewichtsbeheersing van uit moeten gaan.

1. Wat komt er in en wat gaat er uit?

2. Welke voedingsopbouw past het best bij mij?

1. Wat komt er in en wat gaat er uit?

Hier ligt naar mijn mening direct al een uitdaging voor ons als trainingscentrum. Heel veel klanten hebben geen idee wat ze binnenkrijgen op een dag. In de meeste gevallen is het veel meer dan ze dachten. Ik zie mijn rol daarbij in eerste instantie dan ook als een ‘motivator’ van bewustwording. Met andere woorden; ik laat iedere klant die zich bij ons aanmeldt voor gewichtsbeheersing, een dagboek maken van hun dagelijkse voedingspatroon. Als ze met hun dagboek bij me komen, worden veel vragen helder, met als belangrijkste het antwoord op de vraag 'waarom kan ik geen gewicht verliezen?'. Aan ons de taak om echt te calculeren hoeveel energie er binnen komt en een totaal te berekenen van het aandeel koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit totaal zetten we dan af tegen de dagelijkse behoefte die ze individueel hebben. Als we die twee waarden naast elkaar leggen, is meestal alleen de vraag nog: “hoe hef ik dat verschil op?” en “hoe kan dat gestructureerd leiden tot gewichtsverlies?”. Mijn doel voor onze vrouwelijke klanten is een pond per week gewichtsverlies. Voor mannen geldt één tot twee pond per week. De motivatie en bereidheid om dit gewichtsverlies te bereiken is cruciaal voor het volgen van een dieet of bewegingsadviezen. Wat heeft de klant er voor over? Ik ga dus een eerlijk en confronterend gesprek aan met hen om echt boven tafel te krijgen hoe gemotiveerd zij zijn. Hebben ze het er voor over, om bij de derde verjaardag in een week nee te zeggen? Kunnen ze dat biertje in het weekeinde ook een keertje laten staan? Zij ze bereid 4-6 keer per week iets te doen aan training (conditie, kracht of allebei), om verbranding te ondersteunen of te versnellen, uitgaande van de 80-20% regel (zie kader).

Wanneer de motivatie duidelijk is, kunnen we de doelen gaan stellen. Soms lukt het om dit in de eerste begeleidingssessie te realiseren. Er zijn echter ook een groot aantal klanten, die denken dat ze klaar zijn voor gewichtsbeheersing. Echter, dan blijkt toch dat ze zich niet kunnen houden aan de voorwaarden om het te realiseren. Dat is soms een pijnlijk moment, maar wel een heel belangrijke stap naar het opzetten van realistische doelstellingen en blijvend succes.

Dan leg ik mijn klanten uit hoeveel ‘er uit gaat’ met training en dagelijkse activiteiten. Daarbij gebruik ik de berekening van BMR (Basic Metabolic Rate). In tegenstelling tot de richtlijn die op elk voedingsetiket staan en die aangeeft dat mannen 2500kcal per dag en vrouwen 2000kcal per dag kunnen verorberen, berekenen wij de individuele behoefte van de klant. Ik denk dat een groot deel van de Nederlanders (meer dan de helft) niet met zoveel kcal per dag overweg kan zonder daarbij aan te komen. Wanneer ik de individuele energiebehoefte per dag uitgerekend heb, zien we dat de meeste vrouwen tussen de 1300 en 1700kcal zitten om het gewichtsdoel te onderhouden. Ik bereken dus de BMR van hun streefgewicht en zet deze BMR af tegen die van het huidige gewicht. De meeste mannen hebben een behoefte tussen de 1600 en 2200kcal per dag. Dit omdat ons dagelijks activiteitsniveau helemaal niet zo hoog is als op basis van de 2000/2500kcal regel wordt geschat. Als de klant dan ook nog een pond per week wil verliezen moeten ze gemiddeld 3500-4500kcal minder per week moeten zien binnen te krijgen, Het betekent dat we de huidige intake ongeveer 500Kcal per dag verminderen is meestal voldoende, als we de rest van het energieverbruik kunnen halen uit training. Dan komt het belangrijkste: hoe vind ik een balans tussen wat er in gaat en wat eruit gaat op een zodanige manier dat gewichtsverlies op gaat treden. Met andere woorden: hoe past het beweegadvies bij het dieetadvies. Wij helpen onze klanten daarmee door voor hen zowel een verantwoord beweegadvies als calorieadvies mee te geven.

2. Welke voedingsopbouw past het best bij mij?

Maar dan zijn we er nog niet, want hoe gaat onze klant dat calorieadvies invullen? Zoveel mensen; zoveel diëten en wat voor de een werkt is een ramp voor de ander. Zo zijn er de diëten die gericht zijn op het schrappen van koolhydraten, diëten die zoveel mogelijk volume nastreven, diëten die gericht zijn om het hongergevoel door gebruik van hormonen te beïnvloeden. Eigenlijk is het een ratjetoe van richtlijnen die allemaal wel iets zinnigs in zich hebben maar lang niet voor iedereen dé oplossing zijn, en erger nog, vaak een grote terugvalfactor in zich dragen. Een dieet is naar mijn mening een leefwijze van degene die eet; een dieet is dus geen lijst van dingen die je niet mag eten, die je jezelf ontzegt maar ondertussen oh zo graag zou willen eten. Een dieet is een manier van omgaan met voedingsmiddelen op een zodanige manier, dat je geniet van het voedsel en er ondertussen voor zorgt dat je niets te kort komt. Een dieet is een omslag naar een andere manier van eten. Natuurlijk als je alleen 3 kg. kwijt wil raken voor de zomer dan is een sapkuurtje heus geen probleem. Maar als dat de manier moet zijn waarop je moet gaan leven om gewicht te verliezen en te controleren dan weet je bij voorbaat dat het mis gaat lopen. Toch willen nog veel klanten tijdelijk op dieet zodat ze daarna weer ‘gewoon’ kunnen gaan eten. Dat probeer ik in de kiem te smoren door die zelfde bewustwording waar ik al eerder over sprak. Klanten moeten inzien dat het zo niet langer kan; dat er structureel iets moet veranderen. Dan ga ik met hen kijken waar ze van ‘houden’, wat ze makkelijk kunnen laten staan, wat ze belangrijke eetmomenten in de dag of in de week vinden. Om die voorkeuren bouw ik een kennisbasis bij hen op waarmee ze keuzes kunnen gaan maken ten aanzien van hun dagelijkse eetpatroon. Zo zijn er klanten die overdag weinig willen eten en in de avond meer keuzes willen hebben. En aangezien het lichaam een 24-7 systeem is kan het op elk moment voeding tot zich nemen. Hoe gelijkmatiger dit verdeeld is in hoeveelheid, hoe beter maar dat wil niet zeggen dat ook alle calorieën gelijkmatig verdeeld moeten worden. Dus een beperkte calorie-intake in de ochtend en middag met wat meer ruimte voor de avond kan voor sommigen de oplossing zijn. Zo zijn er anderen die de boterhammen en aardappelen niet willen laten staan. Dan leg ik uit dat koolhydraten je hongerig maken. Dus als je koolhydraten eet, zorg dan dat ze voldoende begeleid worden door eiwitten en vezels waardoor de koolhydraten langer een voldaan gevoel geven zonder steeds meer te willen. Houdt iemand van hartig in plaats van zoet, dan wordt het vetgehalte van belang en leer ik mijn klant om de beste keuze te maken en dit soort momenten te beperken – maar er wel met volle teugen van te genieten. Dan zijn er nog de klanten die de hele week goed kunnen opletten, maar in het weekeinde alles eten wat voorhanden komt. Als zij dit terug kunnen brengen tot 1 dag in het weekeinde en niet van vrijdagavond tot maandagochtend dan zijn er heel wat calorieën gewonnen. Daarnaast maak ik mensen bewust van de voedingsstoffen die ze nodig hebben buiten de calorieën. Dus mineralen, vitamines, anti-oxidanten en vezels. Hoe kan een groentesapje er voor zorgen dat je geen run op de snoepmachine uitvoert? Hoe kunnen vitamines en mineralen er voor zorgen dat je voldoende energie behoudt? Hoe kunnen vezels er voor zorgen dat de darmfunctie optimaal is en het voedsel niet onnodig lang in de darmen rond blijft hangen? Met andere woorden: we bouwen aan een nieuwe manier van genieten van eten zonder daarbij de belangrijkste rol van voedsel uit het oog te verliezen: eten om te kunnen presteren.

case I business

Lilian Rijfkogel, C.E.A.S., L.P.T., Artros Bewegings-centrum: Bewegen is goed; Goed bewegen is beter

Gewichtsverlies: 80% dieet, 20% bewegen

Gewichtscontrole: 80% bewegen, 20% dieet

business I Column Willem Caudri

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Komt u dit bekend voor? Wedden van wel, en wij hopen voor u met dezelfde goede afloop.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar het kan ook grote ellende veroorzaken.

Waaronder letsel voor mensen, met al dan niet blijvende gevolgen. Heel naar voor de klant, maar ook heel naar voor u.

Moet de ondernemer in de sportschool daar iets aan doen? Kan hij er iets aan doen? Jazeker.

U bent als sportschoolhouder verantwoordelijk voor de veiligheid van uw klanten. Waar gaat het om? Misschien ligt het voor de hand, maar laten wij wat noemen.

Materiaal en installaties moeten veilig zijn. Geen versleten kabels, geen gammele bevestigingen, geen ondermaats ijzer of slecht passende gewichten. U bent aansprakelijk als dat wat u ter beschikking stelt niet deugt.

Juridisch kan dat ingewikkeld zijn. Het kan gaan over productaansprakelijkheid, over aansprakelijkheid voor roerende zaken of over uw contractverplichting om deugdelijk en degelijk materiaal aan uw klanten beschikbaar te stellen. Als u daar eenmaal problemen mee hebt, dan zoeken wij het graag voor u uit. Maar veel liever nog geven wij goede raad van tevoren.

Weet u nog? Voorkomen is beter dan genezen.

Kunt u via internet ergens op de wereld een goedkope partij trainingsmateriaal te pakken krijgen? Misschien liever niet doen. Een geheel onbekend merk, of helemaal geen merk, kwaliteit die niet te verifiëren is en een fabrikant die niet te achterhalen is, daarin kunt u zich beter niet begeven, hoe goed de deal ook lijkt…

Tot slot: de bordjes “wij aanvaarden geen aansprakelijkheid”. Die zijn vaak genoeg te zien, misschien zijn die er ook bij u. Zullen die bordjes u helpen als er iets gebeurt? Om kort te zijn: niet of nauwelijks, eigenlijk: neen. In een volgende column zullen wij daar meer over vertellen, met voorbeelden. Dan gaan wij ook nog uitgebreider in op het belang van instructie en toezicht, zowel bij binnen als bij buitenactiviteiten.

Een sportzaal in bedrijf. Muziek op de achtergrond, genoeg mensen. Er wordt rustig getraind. Niks aan de hand. En dan opeens: lawaai van vallend ijzer en gerinkel van gewichtschijven. Eng, zo stil als het opeens wordt, muziek of niet. Iedereen kijkt naar waar het geluid vandaan kwam. Één iemand krijgt alle aandacht en staat er wat beteuterd bij. Nou, het valt blijkbaar mee. Langzaam komt er weer beweging. Dat was wel schrikken. Even later is iedereen weer bezig, alsof er niets gebeurd is.

Willem Caudri is specialist op het terrein van letselschade, als onderdeel van het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht, met aandacht voor gezondheidsrecht. w.caudri@vladv.nl  

www.vladv.nl  / T: 077-3201934  /  F:077-3524516

Heeft u aan alles gedacht?

Wij zijn ons ten zeerste bewust van onze omgeving en de invloed die deze omgeving, al dan niet bewust, op ons heeft. Iedere kleur heeft een betekenis en een zekere invloed op ons gestel. De stand van het meubilair en lichtinval maakt wel degelijk uit hoe wij onze omgeving beleven. Richt je in volgens Feng Shui, of via een in de arm genomen interieurontwerper, of denk je dat je zelf creatief genoeg bent om een succesvolle omgeving te creëren?

Inrichten is meer dan kleurtjes en stoeltjes en tafeltjes en kastjes en flatscreens en bloemetjes en een stukje kunst en wat snuisterijen of tierlantijnen.

Wat te denken van het noodzakelijke maar moeilijke lichtontwerp en de juiste geluidsbeleving? Allemaal zaken waar we ons goed in moeten verdiepen omdat de uiteindelijke implementatie ervan veel invloed heeft op de uitstraling van het door ons gekozen thema waar we onze meubilering op hebben afgestemd.

Wij moeten bedenken dat bij die inrichting ook mensen horen. Mensen, medewerkers dus, die de omgeving laten leven en van doorslaggevend belang zijn bij de beleving van de totale inrichting van ons bedrijf. Kiezen we, in zoverre dit toelaatbaar is, voor jong of voor oud, voor man of voor vrouw? Welke kleding wordt gedragen, of hoe voorkomend zijn de representanten van onze club? Zijn ze alert en wel vriendelijk genoeg om onze klanten de juiste beleving te laten ondervinden, waardoor bij binnenkomst gelijk een vertrouwd en vriendelijk warm gevoel de klant zal overmannen?

Hebben wij gedacht aan de juiste routing, zodat alle onderdelen duidelijk controleerbaar zijn? Wij mogen er ook niet aan voorbijgaan dat de o zo nodige meetapparatuur, de automatisering, wel degelijk een onderdeel is van de inrichting van ons bedrijf. Want uiteindelijk hangt het succes van onze medewerkers ook af van de werkdruk en de stressfactor. Laten we onze medewerkers de klant invoeren, het abonnement toekennen, de reservering verwerken, de incasso uitvoeren, storno´s verwerken, het geluid en de verlichting instellen, met alle foutgevoelige gevolgen van dien? Of laten we onze medewerkers de klant in de watten leggen en doet onze automatisering de rest? We kunnen onze zaakjes nog zo mooi hebben ingericht, als we niet weten wat deze inrichting uiteindelijk teweeg brengt en waarom, zullen we op deze vragen nooit een antwoord krijgen en dientengevolge ook nooit de juiste stappen kunnen nemen om het beoogde succes te bereiken. Meten is immers weten en gissen is immers missen, las ik in de vorige editie!

Body Life weet iedere uitgave informatie te brengen over allerlei spannende onderwerpen. In deze editie wordt extra aandacht besteed aan de inrichting van een club of centrum. Een leuk en belangrijk item waarin we onze creativiteit en originaliteit kunnen botvieren. Of wij een bestaand pand aan een opknapbeurt onderwerpen of we richten een nieuwe locatie in, voor velen van ons (of niet?) is het shoppen voor die inrichting wel het leukste onderdeel van deze klus.

Column Marie Anne van Laak I business

Marie Anne van Laak

Delcom

Het oog bepaalt de beleving (en de retentie)!

Een zelfde scenario geldt bij een sportcentrum. Een ontvangst waar allemaal postertjes hangen, niet ingelijst, met een plakbandje vastgemaakt, half krullend en een muffe geur van zweet. Vloer en wanden hebben duidelijk een renovatie nodig, de planten staan op apegapen en het is er bloedje heet. Bovendien staat de baliemedewerkster lekker door te kletsen achter de balie met een collega. Een blik van “ik kom er zo aan” kan er zelfs niet af. Vriendelijkheidhalve blijf ik wel staan en laat ik me helpen, maar de beslissing is echt al genomen. Bij de afsluiting geef ik aan “Ik denk er over na en kom er snel op terug”, met ondertiteling “hier kom ik dus nooit meer terug”.

Welke ster heb jij?

Stel wij als fitnessbranche zouden een 5 sterren systeem hebben zoals hotels. Wat zouden dan de criteria zijn voor een 5 sterren centrum? Laat ons dat eens even onderzoeken.

Gevelreclame van top kwaliteit, duidelijk van afstand zichtbaar en leesbaar, modern, iets waar over gepraat wordt. Langs de buitenkant rondom het pand wordt met schijnwerpers verlicht in steeds veranderende kleuren.

Entree in een stijlvolle balie, modern en uitnodigend, met een baliemedewerkster die meteen paraat staat met een brede glimlach en een “welkom”

Vloeren en wanden picobello in stijl gekleurd met hier en daar zelfs een artistiek element

Meubilair modern en verrassend, leuk om alleen al naar te kijken, maar vooral gezellig, sfeervol en uitnodigend

Alle ruimten, inclusief de sportruimten, zijn sfeervol aangekleed met stijlvolle zuid-Europese planten en boompjes

Aan de wanden hangen kunstvoorwerpen en de bekendmakingen hangen op vaste plaatsen in stijlvolle lijsten.

Lockers van kwaliteit hout, met zitbankjes en TV in de kleedruimten en natuurlijk een gezellige en top hygiënische sauna

De verlichting maakt de sfeer af, veel indirect licht, mooie warme kleuren

De top klimaatbeheersing zorgt voor een aangename temperatuur in elke ruimte

De fitnesszaal, verschillende zones, veel Small Group functionele training activiteiten die gegeven worden door aanstekelijk enthousiaste trainers

De groepsportzalen doen niet onder voor een moderne discotheek, met top belichting, natuurlijk een 1e klas geluidsinstallatie maar bovenal ook hier een spetterend enthousiaste instructrice.

Beleving is meer dan

de looks

Natuurlijk is beleving meer dan de looks alleen. Neem nou de Efteling, ooit gestart als attractiepark, nu een volwaardig merk. Efteling staat inmiddels niet alleen meer voor achtbanen, maar ook voor hotels, golfbanen, vakantieparken, radio, theater etc. Ze hebben hiervoor een nieuwe strategische benadering gezocht die een andere invalshoek heeft dan het runnen van business. Zo is de Efteling voortaan ‘de moeder en hoeder van het sprookje’. Dit genereert een duidelijk beeld en geeft richting aan toekomstige beslissingen.

Stap voor stap

Moeten wij in de fitnessbranche ook meer buiten de kaders gaan denken? Misschien, hoewel er wellicht nog flink wat te winnen valt als we ons bedrijf, ons pand, ons interieur en de interactie tussen ons team en onze klanten nog eens goed onder de loep nemen. Een prima 1e stap is om voor jezelf eens te bepalen welke ster je bent/hebt. Heb je er 1, waarschijnlijk niet, anders was je nu dit stuk niet aan het lezen. Waarschijnlijk waardeer je jezelf een 4 of 5, maar kijk je eerlijk naar je praktijk is het misschien nog maar een 3? Welk onderdeel moet je aanpakken om een volgende ster waar te maken? Je hebt een analyse gemaakt, waardering toegekend aan verschillende onderdelen, wat is je top 3 van ontwikkelingen? Begin eens met de meest belangrijke en werk zo stap voor stap verbeterprojecten af.

Kiezen voor beleving kan overleven zijn

Tegenwoordig is het steeds belangrijker dat mensen positief praten over je bedrijf. Het kan zelfs het verschil worden om te overleven in deze branche. De middelmatige sportcentra zullen uiteindelijk het onderspit delven, o.a. door de ketens en low budgets, maar ook omdat de consument steeds kieskeuriger wordt. Werk aan de winkel dus..

Stel je voor, je bezoekt een hotel, je komt in een piepkleine receptie binnen, een balie volgeplakt met informatiepostertjes die vanaf de jaren ‘70 lijken te hangen, een muffe geur, vloerbedekking die overal los aan het laten is en een receptiemedewerker die eerst even het boekje af wil lezen alvorens hij wil helpen. Er is maar één kans voor een goede eerste indruk, en deze indruk kan en zal er voor zorgen dat meer dan 90% van de bezoekers er slechts een enkele keer komen, en hoogstwaarschijnlijk geen kamer boeken.

Een zelfde scenario geldt bij een sportcentrum. Een ontvangst waar allemaal postertjes hangen, niet ingelijst, met een plakbandje vastgemaakt, half krullend en een muffe geur van zweet. Vloer en wanden hebben duidelijk een renovatie nodig, de planten staan op apegapen en het is er bloedje heet. Bovendien staat de baliemedewerkster lekker door te kletsen achter de balie met een collega. Een blik van “ik kom er zo aan” kan er zelfs niet af. Vriendelijkheidhalve blijf ik wel staan en laat ik me helpen, maar de beslissing is echt al genomen. Bij de afsluiting geef ik aan “Ik denk er over na en kom er snel op terug”, met ondertiteling “hier kom ik dus nooit meer terug”.

Welke ster heb jij?

Stel wij als fitnessbranche zouden een 5 sterren systeem hebben zoals hotels. Wat zouden dan de criteria zijn voor een 5 sterren centrum? Laat ons dat eens even onderzoeken.

Gevelreclame van top kwaliteit, duidelijk van afstand zichtbaar en leesbaar, modern, iets waar over gepraat wordt. Langs de buitenkant rondom het pand wordt met schijnwerpers verlicht in steeds veranderende kleuren.

Entree in een stijlvolle balie, modern en uitnodigend, met een baliemedewerkster die meteen paraat staat met een brede glimlach en een “welkom”

Vloeren en wanden picobello in stijl gekleurd met hier en daar zelfs een artistiek element

Meubilair modern en verrassend, leuk om alleen al naar te kijken, maar vooral gezellig, sfeervol en uitnodigend

Alle ruimten, inclusief de sportruimten, zijn sfeervol aangekleed met stijlvolle zuid-Europese planten en boompjes

Aan de wanden hangen kunstvoorwerpen en de bekendmakingen hangen op vaste plaatsen in stijlvolle lijsten.

Lockers van kwaliteit hout, met zitbankjes en TV in de kleedruimten en natuurlijk een gezellige en top hygiënische sauna

De verlichting maakt de sfeer af, veel indirect licht, mooie warme kleuren

De top klimaatbeheersing zorgt voor een aangename temperatuur in elke ruimte

De fitnesszaal, verschillende zones, veel Small Group functionele training activiteiten die gegeven worden door aanstekelijk enthousiaste trainers

De groepsportzalen doen niet onder voor een moderne discotheek, met top belichting, natuurlijk een 1e klas geluidsinstallatie maar bovenal ook hier een spetterend enthousiaste instructrice.

Beleving is meer dan

de looks

Natuurlijk is beleving meer dan de looks alleen. Neem nou de Efteling, ooit gestart als attractiepark, nu een volwaardig merk. Efteling staat inmiddels niet alleen meer voor achtbanen, maar ook voor hotels, golfbanen, vakantieparken, radio, theater etc. Ze hebben hiervoor een nieuwe strategische benadering gezocht die een andere invalshoek heeft dan het runnen van business. Zo is de Efteling voortaan ‘de moeder en hoeder van het sprookje’. Dit genereert een duidelijk beeld en geeft richting aan toekomstige beslissingen.

Stap voor stap

Moeten wij in de fitnessbranche ook meer buiten de kaders gaan denken? Misschien, hoewel er wellicht nog flink wat te winnen valt als we ons bedrijf, ons pand, ons interieur en de interactie tussen ons team en onze klanten nog eens goed onder de loep nemen. Een prima 1e stap is om voor jezelf eens te bepalen welke ster je bent/hebt. Heb je er 1, waarschijnlijk niet, anders was je nu dit stuk niet aan het lezen. Waarschijnlijk waardeer je jezelf een 4 of 5, maar kijk je eerlijk naar je praktijk is het misschien nog maar een 3? Welk onderdeel moet je aanpakken om een volgende ster waar te maken? Je hebt een analyse gemaakt, waardering toegekend aan verschillende onderdelen, wat is je top 3 van ontwikkelingen? Begin eens met de meest belangrijke en werk zo stap voor stap verbeterprojecten af.

Kiezen voor beleving kan overleven zijn

Tegenwoordig is het steeds belangrijker dat mensen positief praten over je bedrijf. Het kan zelfs het verschil worden om te overleven in deze branche. De middelmatige sportcentra zullen uiteindelijk het onderspit delven, o.a. door de ketens en low budgets, maar ook omdat de consument steeds kieskeuriger wordt. Werk aan de winkel dus..

Durf je het aan je eigen centrum tegen het licht te houden? Geef jezelf op elk vlak eens een rapportcijfer tussen de 0 en 10. Loop met deze lijst eens door de ruimten met het 5 sterren idee in je achterhoofd en geef je eigen onderdelen een cijfer.

Onderdeel Waardering

Gevelreclame en buitenwanden

Entree en balie

Directe aandacht en vriendelijkheid

Vloeren en wanden

Meubilair

Planten en boompjes

Decoraties en bekendmakingen

Kleedruimten en lockers

Verlichting

Klimaatbeheersing

Activiteiten in de fitnesszaal

Enthousiasme trainers

Groepsportzalen

Muziekinstallatie

Enthousiasme instructrice

Totaal

Totaal delen door 15

sterrensysteem I business

John van Heel

EFAA, j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Het begint met een goed idee! Een succesvolle (her)opening van een fitnesscentrum

In deze body•LIFE vindt u veel informatie over de inrichting van uw fitnesscentrum. Opent u binnenkort een nieuwe club, of heeft uw bestaande centrum een compleet andere inrichting gekregen? Zorg dan dat u alles goed voorbereidt en maak optimaal gebruik van deze mogelijkheid om in de belangstelling te komen. Dit artikel is het eerste deel van een tweeluik over een succesvolle (her)opening.

Een startende ondernemer wordt geconfronteerd met taken op heel verschillende vakgebieden. Alleen al om die reden is een zorgvuldige planning cruciaal. Het maakt daarbij niet zoveel uit om wat voor centrum het gaat; een multifunctioneel fitnesscentrum, ladies only, gezondheidscentrum, low-budget.

1. Het ondernemingsplan

Op basis van het idee van de ondernemer(s) worden in het ondernemingsplan de strategie, de financiering en de doelen uiteengezet die bereikt moeten worden. Bovendien worden alle bedrijfseconomische en financiele aspecten beschreven, waarbij een omzetprognose en het opstellen van verscheidene scenario’s van belang zijn.

Het ondernemingsplan is het visitekaartje van de onderneming en vormt zodoende de basis voor de communicatie bij gesprekken met banken, subsidie-instanties, investeerders, adviseurs en samenwerkingspartners.

2. Gesprekken met banken, investeerders en subsidie-instanties

Een goed ondernemingsplan is niet de enige factor voor succes. Belangrijk is ook dat u de gesprekken tot in de puntjes voorbereidt. Maak uzelf bij het samenstellen van de benodigde documenten vertrouwd met de cijfers, feiten en gegevens die voor uw gesprekspartners van belang zijn. Het is goed als u tijdens de onderhandelingsgesprekken de inhoud van zowel uw eigen als door anderen gemaakte documenten snel en overtuigend kunt reproduceren – als u uw eigen concept niet kent, gelooft niemand dat u er voor honderd procent achter staat.

3. De vestigings-, markt- en concurrentieanalyse

Regelmatig wordt bij de start van een nieuw bedrijf ook een geheel nieuwe locatie en regio ontsloten. Deze nieuwe locatie en markt moeten zeer nauwkeurig geanalyseerd worden alvorens er een beslissing wordt genomen. Het gaat daarbij vooral om het aanwezige klantenpotentieel, de concurrentiesituatie, de demografische kenmerken, de mogelijke doelgroepen (primaire en secundaire) die de locatie al dan niet te bieden heeft. Als een soort samenvatting is er de SWOT-analyse waarin zowel de sterke als de zwakke punten van het geplande project, alsmede de marktkansen en marktrisico’s onderzocht worden. De SWOT-analyse is een onmisbaar bestanddeel van de vestigings- en marktanalyse.

4. Onderhandelingen en afsluiten huurcontract

Als er groen licht kan worden gegeven voor de plannen van de startende ondernemer, moeten er contracten worden gesloten. Het afsluiten van een huurcontract bijvoorbeeld wordt meestal voorafgegaan door intensieve onderhandelingen tussen de eigenaar/verhuurder van de accommodatie en de clubmanager/huurder van het toekomstige fitnesscentrum. Daarbij staan vooral de huurprijs, de nevenkosten, de periode van het huurcontract en de algemene voorwaarden centraal. Voor veel clubeigenaren zal dit gesprek achteraf bezien de belangrijkste onderhandeling blijken. Want vooral hier wordt meestal bepaald of het project gaat slagen of niet, waarbij veel afhankelijk is van de huurprijs per vierkante meter en het totale oppervlak van het geplande project. Voordat het huurcontract wordt ondertekend moet het door een advocaat of adviseur nauwkeurig onder de loep worden genomen.

5. Vergunningen en aanmeldingen

Hier komt helaas geen enkele ondernemer onderuit... De weg langs de instanties voor vergunningen en aanmelding van de nieuwe fitnessclub, zoals bijv. de bouwvergunning, de bedrijfsaanmelding en – afhankelijk van de ondernemingsvorm – de opname in het Handelsregister enzovoort enzovoort, is onvermijdelijk.

6. Inrichting, bestellingen, inkoop

Het gaat hier niet zozeer om het wat, als wel om het wanneer en hoe! Het starten van een bedrijf is een logistieke uitdaging. Er moeten veel verschillende dingen in de juiste hoeveelheden op verschillende momenten en vaak ook nog op verschillende plaatsen (bij verhuizing van een centrum) gebracht/aangeleverd worden. Voor een geslaagde aanpak van deze omvangrijke taak is het raadzaam om met uitgebreide projectschema’s te werken. De controle van het tijdschema kan het beste elektronisch en door een projectleider gedaan worden. Maak gebruik van professionals als het gaat om routing en efficiënte doch sfeervolle inrichting.

7. De voorverkoop of

pre-sales

De voorverkoop is een beproefde methode waarmee u al voor de officiële opening leden voor het fitnesscentrum kunt winnen door ze een interessante aanbieding te doen. U genereert al voor de opening wat omzet en kunt de club openen met een basisbestand aan leden. Een goede organisatie en planning van deze fase is essentieel. Hierover meer in het volgende artikel.

8. Personeelsmanagement

Het begrip “personeelsmanagement” beschrijft alle taken en werkzaamheden die de ondernemer met betrekking tot zijn toekomstige medewerkers en het gehele team voor de opening moet uitvoeren.

Daarbij gaat het onder andere om:

• Werving van medewerkers voor de voorverkoopfase en daarna

• Opstellen van de arbeidsovereenkomsten

• Opstellen van functie- en taakbeschrijvingen

• Opstellen van personeelsrichtlijnen

• Het opzetten van een verloningsstructuur

• Uitwerking van een organigram

• Interne en externe communicatieregels voor de medewerkers

Bovendien is het noodzakelijk dat alle medewerkers voor de opening van de club goed worden geschoold en gecoacht. Het werkt vaak goed om trainingen rond basisvaardigheden zoals telefoongedrag, registratie van belangstellenden, klantenservice, verkoop, klachtenafhandeling en productscholingen in een soort kick-off evenement voor het team af te handelen.

9. De opening

Het startschot voor een hopelijk zeer succesvolle tijd als eigenaar of manager van een fitness- en sportcentrum!

De laatste dagen voor de opening is het een gekkenhuis (zelfs bij de beste planning). Voor deze dagen zijn stalen zenuwen en een ongelooflijk improvisatietalent een echte vereiste. Het management moet de rots in de branding zijn. Tijdens de laatste dagen voor de opening is het raadzaam elke beschikbare arbeidskracht stand-by te hebben. Er is altijd en voor iedereen wel wat te doen!

Een startende ondernemer wordt geconfronteerd met taken op heel verschillende vakgebieden. Alleen al om die reden is een zorgvuldige planning cruciaal. Het maakt daarbij niet zoveel uit om wat voor centrum het gaat; een multifunctioneel fitnesscentrum, ladies only, gezondheidscentrum, low-budget.

1. Het ondernemingsplan

Op basis van het idee van de ondernemer(s) worden in het ondernemingsplan de strategie, de financiering en de doelen uiteengezet die bereikt moeten worden. Bovendien worden alle bedrijfseconomische en financiele aspecten beschreven, waarbij een omzetprognose en het opstellen van verscheidene scenario’s van belang zijn.

Het ondernemingsplan is het visitekaartje van de onderneming en vormt zodoende de basis voor de communicatie bij gesprekken met banken, subsidie-instanties, investeerders, adviseurs en samenwerkingspartners.

2. Gesprekken met banken, investeerders en subsidie-instanties

Een goed ondernemingsplan is niet de enige factor voor succes. Belangrijk is ook dat u de gesprekken tot in de puntjes voorbereidt. Maak uzelf bij het samenstellen van de benodigde documenten vertrouwd met de cijfers, feiten en gegevens die voor uw gesprekspartners van belang zijn. Het is goed als u tijdens de onderhandelingsgesprekken de inhoud van zowel uw eigen als door anderen gemaakte documenten snel en overtuigend kunt reproduceren – als u uw eigen concept niet kent, gelooft niemand dat u er voor honderd procent achter staat.

3. De vestigings-, markt- en concurrentieanalyse

Regelmatig wordt bij de start van een nieuw bedrijf ook een geheel nieuwe locatie en regio ontsloten. Deze nieuwe locatie en markt moeten zeer nauwkeurig geanalyseerd worden alvorens er een beslissing wordt genomen. Het gaat daarbij vooral om het aanwezige klantenpotentieel, de concurrentiesituatie, de demografische kenmerken, de mogelijke doelgroepen (primaire en secundaire) die de locatie al dan niet te bieden heeft. Als een soort samenvatting is er de SWOT-analyse waarin zowel de sterke als de zwakke punten van het geplande project, alsmede de marktkansen en marktrisico’s onderzocht worden. De SWOT-analyse is een onmisbaar bestanddeel van de vestigings- en marktanalyse.

4. Onderhandelingen en afsluiten huurcontract

Als er groen licht kan worden gegeven voor de plannen van de startende ondernemer, moeten er contracten worden gesloten. Het afsluiten van een huurcontract bijvoorbeeld wordt meestal voorafgegaan door intensieve onderhandelingen tussen de eigenaar/verhuurder van de accommodatie en de clubmanager/huurder van het toekomstige fitnesscentrum. Daarbij staan vooral de huurprijs, de nevenkosten, de periode van het huurcontract en de algemene voorwaarden centraal. Voor veel clubeigenaren zal dit gesprek achteraf bezien de belangrijkste onderhandeling blijken. Want vooral hier wordt meestal bepaald of het project gaat slagen of niet, waarbij veel afhankelijk is van de huurprijs per vierkante meter en het totale oppervlak van het geplande project. Voordat het huurcontract wordt ondertekend moet het door een advocaat of adviseur nauwkeurig onder de loep worden genomen.

5. Vergunningen en aanmeldingen

Hier komt helaas geen enkele ondernemer onderuit... De weg langs de instanties voor vergunningen en aanmelding van de nieuwe fitnessclub, zoals bijv. de bouwvergunning, de bedrijfsaanmelding en – afhankelijk van de ondernemingsvorm – de opname in het Handelsregister enzovoort enzovoort, is onvermijdelijk.

6. Inrichting, bestellingen, inkoop

Het gaat hier niet zozeer om het wat, als wel om het wanneer en hoe! Het starten van een bedrijf is een logistieke uitdaging. Er moeten veel verschillende dingen in de juiste hoeveelheden op verschillende momenten en vaak ook nog op verschillende plaatsen (bij verhuizing van een centrum) gebracht/aangeleverd worden. Voor een geslaagde aanpak van deze omvangrijke taak is het raadzaam om met uitgebreide projectschema’s te werken. De controle van het tijdschema kan het beste elektronisch en door een projectleider gedaan worden. Maak gebruik van professionals als het gaat om routing en efficiënte doch sfeervolle inrichting.

7. De voorverkoop of

pre-sales

De voorverkoop is een beproefde methode waarmee u al voor de officiële opening leden voor het fitnesscentrum kunt winnen door ze een interessante aanbieding te doen. U genereert al voor de opening wat omzet en kunt de club openen met een basisbestand aan leden. Een goede organisatie en planning van deze fase is essentieel. Hierover meer in het volgende artikel.

8. Personeelsmanagement

Het begrip “personeelsmanagement” beschrijft alle taken en werkzaamheden die de ondernemer met betrekking tot zijn toekomstige medewerkers en het gehele team voor de opening moet uitvoeren.

Daarbij gaat het onder andere om:

• Werving van medewerkers voor de voorverkoopfase en daarna

• Opstellen van de arbeidsovereenkomsten

• Opstellen van functie- en taakbeschrijvingen

• Opstellen van personeelsrichtlijnen

• Het opzetten van een verloningsstructuur

• Uitwerking van een organigram

• Interne en externe communicatieregels voor de medewerkers

Bovendien is het noodzakelijk dat alle medewerkers voor de opening van de club goed worden geschoold en gecoacht. Het werkt vaak goed om trainingen rond basisvaardigheden zoals telefoongedrag, registratie van belangstellenden, klantenservice, verkoop, klachtenafhandeling en productscholingen in een soort kick-off evenement voor het team af te handelen.

9. De opening

Het startschot voor een hopelijk zeer succesvolle tijd als eigenaar of manager van een fitness- en sportcentrum!

De laatste dagen voor de opening is het een gekkenhuis (zelfs bij de beste planning). Voor deze dagen zijn stalen zenuwen en een ongelooflijk improvisatietalent een echte vereiste. Het management moet de rots in de branding zijn. Tijdens de laatste dagen voor de opening is het raadzaam elke beschikbare arbeidskracht stand-by te hebben. Er is altijd en voor iedereen wel wat te doen!

Matthijs Mennes is campaign developer Benelux en marketingspecialist bij Greinwalder & Partner Marketing Services International, Europa’s grootste marketingadviesbureau voor de fitnessbranche,

o.a. bekend van succesconcepten als Slim Belly en Hoe fit is Nederland. E-mail: mm@greinwalder.com; www.greinwalder.com en www.abc-one.com

opening fitnesscentrum I business

Paspoortcheck

• Geboorteplaats: Heerhugowaard

• Geboortedatum: 5 november 1950

• Ouders: Johanna en Jan Elzinga

• Partner: Joke Vendel

• Opleiding: LTS, detailhandelsschool, middenstandsdiploma en Café Restaurant opleiding

Gedreven ondernemer met creatieve ideeën

Bert Elzinga is eigenaar/directeur van Sportsworld in Amsterdam, een luxe full service club die leden een uitgebreid programma aanbod presenteert met (cardio)fitness, squash, groepslessen (meer dan 70 per week), spinning, sauna, stoombad en zonnebanken. Het is een ruim en exclusief sportcentrum waar gezondheid, gezelligheid, kwaliteit en service optimaal gecombineerd worden. Het bedrijf onderscheidt zich van andere sportscholen doordat fitness, groepsfitness, squash en horecafaciliteiten allemaal onder één dak te vinden zijn. Bert zijn roots liggen in de horeca en daarom heeft hij persoonlijke aandacht en service voor de klant hoog in het vaandel staan.

Uit wat voor gezin komt u?

“Ik kom uit een arbeidersgezin dat bestond uit 5 kinderen: vier zonen en een dochter. Mijn vader was automonteur en mijn moeder deed het huishouden. Toen ik 12 was, overleed mijn vader. Daardoor was ik al snel zelfstandig. Wat ik later wilde worden, was me toen nog niet duidelijk. Na de lagere school ben ik naar de LTS gegaan om een technisch beroep te leren. Daarna heb ik een paar jaar gewerkt in een muziekzaak en in de textielbranche als verkoper. In de avonduren ging ik naar de detailhandelsschool en heb daar mijn diploma voor de textielbranche behaald. Op mijn 20ste ben ik in de horeca gaan werken en heb daarnaast mijn middenstandsdiploma en Café restaurant opleiding gedaan.”

Hoe bent u ondernemer geworden?

“Vanuit mijn werk in de horeca waar ik achter de bar stond, kon ik samen met iemand de exploitatie overnemen van een pannenkoekenhuis annex pizzarestaurant. Op mijn 24ste ben ik begonnen met een eigen restaurant dat ik in 1973 weer heb verkocht. Daarna heb ik samen met mijn broer verschillende projecten gedaan in de horeca op het gebied van horecapanden opkopen en weer verpachten. In 1997 hebben we alle panden verkocht. Ondertussen was ik in 1989 gestart met Squashworld, een squashcentrum met 8 banen en horecagelegenheid. Een zijtak van het bedrijf was fitness en aerobic dat toen nog heel kleinschalig was en uiteindelijk uitgroeide tot een zeer belangrijke tak van het bedrijf.”

Bent u gegroeid en hoe heeft dat plaatsgevonden?

“Vanaf de tijd dat we met Squashworld zijn begonnen met fitness en aerobiclessen, is het aantal leden alleen maar gegroeid. Uitbreiden was lastig en zou betekenen dat ik een aantal squashbanen zou moeten opofferen, terwijl dat een activiteit was die veel omzet genereerde. Uiteindelijk moesten we met Squashworld weg op die locatie omdat de gemeente daar een nieuw stadsdeel wilde bouwen met woningen, winkels, kantoren en parkeergarages. Dat leidde tot een verhuizing die nog heel wat voeten in aarde had. Zeker omdat we een gezonde onderneming hadden met lage kosten. Het is altijd de vraag hoe het uitpakt als je ergens anders opnieuw begint. We wilden echter wel in die wijk blijven en vonden een locatie op 100 meter afstand van de oude locatie. Het was een oude gasfabriek aan de Oranje Vrijstaatkade, een monumentaal gebouw dat compleet verbouwd is tot een prachtig sportcentrum met 4 squashbanen en een ruime fitnessruimte, spinningzaal, meditatieruimte, kantoren, sauna, stoomcabine, een dance studio en een Grand café en in 2007 is geopend. Daarbij zijn oude elementen van het gebouw zoals de oude gietijzeren kozijnen in de voorgevel gedemonteerd en daarna weer helemaal gerestaureerd teruggeplaatst. Na de sloopwerkzaamheden kwamen er gemetselde monumentale tongewelven tevoorschijn. Deze zijn door middel van een aantal beloopbare glazen vloerplaten zichtbaar. Met de verhuizing hebben we tegelijkertijd de naam veranderd in Sportsworld als link naar Squashworld. Gelukkig zijn er veel leden meeverhuisd naar onze nieuwe locatie en ondertussen zijn er ook veel nieuwe leden bijgekomen. We zijn heel actief in ledenwerfacties, maar het merendeel van onze leden krijgen we door mond-tot-mond reclame. Momenteel hebben we zo’n 3.700 leden. Daarnaast krijgen we veel nieuwe leden door onze uitstraling en kwaliteit. We doen heel veel aan hospitality en ik denk dat mijn ervaring in de horeca- en restaurantwereld daar een belangrijke rol in speelt ten aanzien van de benadering van klanten. Ik ben zelf de meest kritische klant en weet wat een klant bezighoudt. Als ik ergens kom dan vallen mij gelijk allerlei zaken op: is het schoon, zijn de mensen aardig en is het een goed product. Dat is wat ik ook wil overdragen op mijn team. Deze cultuuromslag zoals je het mag noemen, gaat niet van vandaag op morgen, maar is onvermijdelijk wil je service en kwaliteit kunnen bieden. Vandaar dat ik Richard van Riel heb aangetrokken als General Manager, die veel ervaring heeft als manager bij ketens om dit proces te structureren en te begeleiden. Iedereen streeft naar een bepaalde kwaliteitsnorm. Onze ambities liggen hoog en wat betreft ons concept zijn we uniek in Amsterdam. Mijn doel is om hier een mooie en gezonde club neer te zetten waar mensen op een ontspannen manier aan hun lichaam kunnen werken. Als je kijkt naar Engeland, daar is de beleving binnen fitness veel meer geïntegreerd. Vandaar dat we hier veel aandacht hebben besteed aan de gezelligheid en beleving. Met behulp van de inrichting en uitstraling van het gebouw proberen we een clubgevoel te creëren met een goede sfeer, saamhorigheid en warmte. Als je het voor de mensen leuk en aantrekkelijk maakt dan blijven ze ook langer.”

Ziet u mogelijkheden voor verbetering van de fitnessbranche?

“Ik denk dat de fitnessbranche moet trachten om meer beleving te creëren om het sporten en werken aan je gezondheid leuk te maken. Fitness wordt nog teveel als saai gezien. Uiteraard heeft dit ook te maken hoe je je positioneert in de branche. Ik kan me voorstellen dat de beleving bij een low budget centrum minder is dan bij een high end centrum. Maar ik denk wel dat de branche zich nog meer dient te segmenteren en er uiteindelijk twee stromingen overblijven: low budget en high end. Het middensegment zal het lastig krijgen en zal een duidelijke keuze moeten maken. Of upgraden naar een full service centrum met horeca of in low budget segment gaan zitten. Los hiervan zal de kwaliteit in de branche verder omhoog moeten. Er wordt veel over gepraat, maar weinig concreet ondernomen. Terwijl kwaliteit relatief gezien niets kost. Kwaliteit zijn de mensen die de service moeten verlenen en de leden als gasten behandelen. Dat vereist een andere kijk van de medewerkers. Je zult als ondernemer dus duidelijke keuzes moeten maken. Zelf zijn we als Sportsworld bezig met een kwaliteitsplan. Zo willen we dat al onze instructeurs straks geregistreerd zijn in EREPS en willen de kwaliteit van onze dienstverlening meten en daarop feedback geven naar de medewerkers. Ook werken we al langere tijd met een Mystery Guest en laten we regelmatig klanttevredenheidsonderzoeken uitvoeren om niet alleen de kwaliteit te toetsen, maar daadwerkelijk actie op te ondernemen. Je dient wel te zorgen dat je bedrijf niveau heeft en houdt. Ondernemen is een serieuze bezigheid en zeker geen hobby. Daarbij is het ook van belang dat je je klanten kent. Anders mis je mijns inziens de boot.”

In hoeverre speelt duurzaamheid een belangrijke rol binnen uw bedrijfsvoering?

“Voor de verbouwing van ons pand zijn duurzame materialen gebruikt. Veel van de muren in het pand zijn niet gestuct waardoor het geheel een aards karakter heeft gekregen. Verder wordt het gebouw gekoeld en verwarmd met een duurzame installatie middels een koudwaterbron op 180 meter diepte. En in de horeca maken we uitsluitend gebruik van verse biologische producten dat door onze leden, maar ook door mensen van buitenaf, hoog wordt gewaardeerd. Daarnaast zijn onze medewerkers bewust van onze duurzame doelstelling. Geen onnodige verspilling van energie. Onze leden weten ook hoe ons standpunt is op dit gebied. We proberen zoveel mogelijk te anticiperen op signalen uit de markt. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) heeft bij ons hoge prioriteit.”

Bent u ook maatschappelijk betrokken bij de regio?

“We doen veel aan maatschappelijke projecten in de wijk. Recent hebben we iemand gesponsord die meedeed aan de Alpe d'HuZes, een Nederlands wielerevenement waarbij de Franse alpencol Alpe d'Huez een aantal malen achter elkaar beklommen wordt, om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Het evenement draait op vrijwilligers en alle kosten worden door de deelnemers zelf gedragen. Verder zijn we betrokken bij evenementen in de wijk. Elk jaar wordt er een groot evenement gehouden in het Oosterpark dat wij sponsoren en waar we tevens een aantal activiteiten op fitnessgebied organiseren. Onze betrokkenheid in deze wijk is groot. De meeste leden komen hier ook vandaan.”

Wat is uw visie op ondernemen?

“Ik ben zelf een gedreven ondernemer en heb ook een duidelijke visie over ondernemen. Waar ik moeite mee heb, is dat bouw- en vergunningprocedures soms lang duren zoals bij Squashworld. Daar word ik ongedurig van. Het liefst wil ik plannen zo snel mogelijk uitvoeren. Ik was dan ook helemaal in mijn element tijdens de verbouwing van de oude gasfabriek en er daadwerkelijk dingen gebeurden, zoals het storten van het beton. Maar er liggen nog genoeg uitdagingen op mijn pad. Ik heb nog voldoende ideeën voor Sportsworld die ik samen met Richard ga uitwerken in concrete plannen. Wat dat betreft vullen we elkaar voortreffelijk aan en denken ook hetzelfde over kwaliteit en service. Op dit moment zijn we bezig met het opzetten van social media dat een belangrijke pijler gaat vormen in onze marketingactiviteiten. Overigens een medium dat binnen de fitnessbranche een rol van betekenis zal gaan spelen.”

Hoe combineert u uw werk met uw prive-leven?

“De combinatie privé en werk is goed vol te houden. Ik doe het al 36 jaar. Mijn werkdagen variëren heel erg. Soms ben ik de hele dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig en soms ook alleen maar de ochtend. Ik ben zeker niet dagelijks op de vloer en bemoei ook niet met de operationele zaken, maar alleen met het beleid en de lange termijn visie. Ik kan zaken wel loslaten en laat bepaalde zaken graag aan anderen over. Ik heb wel mijn invloed. Vrijetijd vind ik zeker zo belangrijk. Ik ben een fanatiek zeiler, hou van hardlopen en fietsen en golf regelmatig. Ik ben nu 61 jaar en wil zeker nog een aantal jaren doorgaan, maar niet tot mijn 80ste. Tegen die tijd hoop ik dat Sportsworld staat als een huis en ik nog lekker kan genieten van mijn oude dag.”

Hoe ziet uw toekomst eruit?

“De toekomst zie ik zonnig in. Met Sportsworld hebben we duidelijk ideeën en doelen die we willen halen, zoals meer leden en verbetering van de kwaliteit. Daarin proberen wel met de tijd mee te gaan door nieuwe concepten te ontwikkelen, gerelateerd aan de behoefte in de markt. We houden wel duidelijk de klant voor ogen en hoeven niet per se trendsetter te zijn. Het gaat om wat de klant wil en die staat in onze visie altijd voorop.”

Met de rubriek ‘ondernemer in beeld’ biedt Body LIFE een informatief artikel over een ondernemer die werkzaam is in de fitnessbranche. Enerzijds wordt het ondernemen belicht, anderzijds de persoon achter de onderneming. Voor deze editie interviewde de redactie

Bert Elzinga van Sportsworld Amsterdam.

Ondernemer in beeld I business

Trivia

• Favoriete restaurant: Niet een speciaal. Bijzonder vind ik Fat Duck in London.

• Favoriete vakantiebestemming: Italië

• Favoriete auto: BMW

• Mijn mobiel is een iPhone

Bert Elzinga is eigenaar/directeur van Sportsworld in Amsterdam, een luxe full service club die leden een uitgebreid programma aanbod presenteert met (cardio)fitness, squash, groepslessen (meer dan 70 per week), spinning, sauna, stoombad en zonnebanken. Het is een ruim en exclusief sportcentrum waar gezondheid, gezelligheid, kwaliteit en service optimaal gecombineerd worden. Het bedrijf onderscheidt zich van andere sportscholen doordat fitness, groepsfitness, squash en horecafaciliteiten allemaal onder één dak te vinden zijn. Bert zijn roots liggen in de horeca en daarom heeft hij persoonlijke aandacht en service voor de klant hoog in het vaandel staan.

Uit wat voor gezin komt u?

“Ik kom uit een arbeidersgezin dat bestond uit 5 kinderen: vier zonen en een dochter. Mijn vader was automonteur en mijn moeder deed het huishouden. Toen ik 12 was, overleed mijn vader. Daardoor was ik al snel zelfstandig. Wat ik later wilde worden, was me toen nog niet duidelijk. Na de lagere school ben ik naar de LTS gegaan om een technisch beroep te leren. Daarna heb ik een paar jaar gewerkt in een muziekzaak en in de textielbranche als verkoper. In de avonduren ging ik naar de detailhandelsschool en heb daar mijn diploma voor de textielbranche behaald. Op mijn 20ste ben ik in de horeca gaan werken en heb daarnaast mijn middenstandsdiploma en Café restaurant opleiding gedaan.”

Hoe bent u ondernemer geworden?

“Vanuit mijn werk in de horeca waar ik achter de bar stond, kon ik samen met iemand de exploitatie overnemen van een pannenkoekenhuis annex pizzarestaurant. Op mijn 24ste ben ik begonnen met een eigen restaurant dat ik in 1973 weer heb verkocht. Daarna heb ik samen met mijn broer verschillende projecten gedaan in de horeca op het gebied van horecapanden opkopen en weer verpachten. In 1997 hebben we alle panden verkocht. Ondertussen was ik in 1989 gestart met Squashworld, een squashcentrum met 8 banen en horecagelegenheid. Een zijtak van het bedrijf was fitness en aerobic dat toen nog heel kleinschalig was en uiteindelijk uitgroeide tot een zeer belangrijke tak van het bedrijf.”

Bent u gegroeid en hoe heeft dat plaatsgevonden?

“Vanaf de tijd dat we met Squashworld zijn begonnen met fitness en aerobiclessen, is het aantal leden alleen maar gegroeid. Uitbreiden was lastig en zou betekenen dat ik een aantal squashbanen zou moeten opofferen, terwijl dat een activiteit was die veel omzet genereerde. Uiteindelijk moesten we met Squashworld weg op die locatie omdat de gemeente daar een nieuw stadsdeel wilde bouwen met woningen, winkels, kantoren en parkeergarages. Dat leidde tot een verhuizing die nog heel wat voeten in aarde had. Zeker omdat we een gezonde onderneming hadden met lage kosten. Het is altijd de vraag hoe het uitpakt als je ergens anders opnieuw begint. We wilden echter wel in die wijk blijven en vonden een locatie op 100 meter afstand van de oude locatie. Het was een oude gasfabriek aan de Oranje Vrijstaatkade, een monumentaal gebouw dat compleet verbouwd is tot een prachtig sportcentrum met 4 squashbanen en een ruime fitnessruimte, spinningzaal, meditatieruimte, kantoren, sauna, stoomcabine, een dance studio en een Grand café en in 2007 is geopend. Daarbij zijn oude elementen van het gebouw zoals de oude gietijzeren kozijnen in de voorgevel gedemonteerd en daarna weer helemaal gerestaureerd teruggeplaatst. Na de sloopwerkzaamheden kwamen er gemetselde monumentale tongewelven tevoorschijn. Deze zijn door middel van een aantal beloopbare glazen vloerplaten zichtbaar. Met de verhuizing hebben we tegelijkertijd de naam veranderd in Sportsworld als link naar Squashworld. Gelukkig zijn er veel leden meeverhuisd naar onze nieuwe locatie en ondertussen zijn er ook veel nieuwe leden bijgekomen. We zijn heel actief in ledenwerfacties, maar het merendeel van onze leden krijgen we door mond-tot-mond reclame. Momenteel hebben we zo’n 3.700 leden. Daarnaast krijgen we veel nieuwe leden door onze uitstraling en kwaliteit. We doen heel veel aan hospitality en ik denk dat mijn ervaring in de horeca- en restaurantwereld daar een belangrijke rol in speelt ten aanzien van de benadering van klanten. Ik ben zelf de meest kritische klant en weet wat een klant bezighoudt. Als ik ergens kom dan vallen mij gelijk allerlei zaken op: is het schoon, zijn de mensen aardig en is het een goed product. Dat is wat ik ook wil overdragen op mijn team. Deze cultuuromslag zoals je het mag noemen, gaat niet van vandaag op morgen, maar is onvermijdelijk wil je service en kwaliteit kunnen bieden. Vandaar dat ik Richard van Riel heb aangetrokken als General Manager, die veel ervaring heeft als manager bij ketens om dit proces te structureren en te begeleiden. Iedereen streeft naar een bepaalde kwaliteitsnorm. Onze ambities liggen hoog en wat betreft ons concept zijn we uniek in Amsterdam. Mijn doel is om hier een mooie en gezonde club neer te zetten waar mensen op een ontspannen manier aan hun lichaam kunnen werken. Als je kijkt naar Engeland, daar is de beleving binnen fitness veel meer geïntegreerd. Vandaar dat we hier veel aandacht hebben besteed aan de gezelligheid en beleving. Met behulp van de inrichting en uitstraling van het gebouw proberen we een clubgevoel te creëren met een goede sfeer, saamhorigheid en warmte. Als je het voor de mensen leuk en aantrekkelijk maakt dan blijven ze ook langer.”

Ziet u mogelijkheden voor verbetering van de fitnessbranche?

“Ik denk dat de fitnessbranche moet trachten om meer beleving te creëren om het sporten en werken aan je gezondheid leuk te maken. Fitness wordt nog teveel als saai gezien. Uiteraard heeft dit ook te maken hoe je je positioneert in de branche. Ik kan me voorstellen dat de beleving bij een low budget centrum minder is dan bij een high end centrum. Maar ik denk wel dat de branche zich nog meer dient te segmenteren en er uiteindelijk twee stromingen overblijven: low budget en high end. Het middensegment zal het lastig krijgen en zal een duidelijke keuze moeten maken. Of upgraden naar een full service centrum met horeca of in low budget segment gaan zitten. Los hiervan zal de kwaliteit in de branche verder omhoog moeten. Er wordt veel over gepraat, maar weinig concreet ondernomen. Terwijl kwaliteit relatief gezien niets kost. Kwaliteit zijn de mensen die de service moeten verlenen en de leden als gasten behandelen. Dat vereist een andere kijk van de medewerkers. Je zult als ondernemer dus duidelijke keuzes moeten maken. Zelf zijn we als Sportsworld bezig met een kwaliteitsplan. Zo willen we dat al onze instructeurs straks geregistreerd zijn in EREPS en willen de kwaliteit van onze dienstverlening meten en daarop feedback geven naar de medewerkers. Ook werken we al langere tijd met een Mystery Guest en laten we regelmatig klanttevredenheidsonderzoeken uitvoeren om niet alleen de kwaliteit te toetsen, maar daadwerkelijk actie op te ondernemen. Je dient wel te zorgen dat je bedrijf niveau heeft en houdt. Ondernemen is een serieuze bezigheid en zeker geen hobby. Daarbij is het ook van belang dat je je klanten kent. Anders mis je mijns inziens de boot.”

In hoeverre speelt duurzaamheid een belangrijke rol binnen uw bedrijfsvoering?

“Voor de verbouwing van ons pand zijn duurzame materialen gebruikt. Veel van de muren in het pand zijn niet gestuct waardoor het geheel een aards karakter heeft gekregen. Verder wordt het gebouw gekoeld en verwarmd met een duurzame installatie middels een koudwaterbron op 180 meter diepte. En in de horeca maken we uitsluitend gebruik van verse biologische producten dat door onze leden, maar ook door mensen van buitenaf, hoog wordt gewaardeerd. Daarnaast zijn onze medewerkers bewust van onze duurzame doelstelling. Geen onnodige verspilling van energie. Onze leden weten ook hoe ons standpunt is op dit gebied. We proberen zoveel mogelijk te anticiperen op signalen uit de markt. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) heeft bij ons hoge prioriteit.”

Bent u ook maatschappelijk betrokken bij de regio?

“We doen veel aan maatschappelijke projecten in de wijk. Recent hebben we iemand gesponsord die meedeed aan de Alpe d'HuZes, een Nederlands wielerevenement waarbij de Franse alpencol Alpe d'Huez een aantal malen achter elkaar beklommen wordt, om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Het evenement draait op vrijwilligers en alle kosten worden door de deelnemers zelf gedragen. Verder zijn we betrokken bij evenementen in de wijk. Elk jaar wordt er een groot evenement gehouden in het Oosterpark dat wij sponsoren en waar we tevens een aantal activiteiten op fitnessgebied organiseren. Onze betrokkenheid in deze wijk is groot. De meeste leden komen hier ook vandaan.”

Wat is uw visie op ondernemen?

“Ik ben zelf een gedreven ondernemer en heb ook een duidelijke visie over ondernemen. Waar ik moeite mee heb, is dat bouw- en vergunningprocedures soms lang duren zoals bij Squashworld. Daar word ik ongedurig van. Het liefst wil ik plannen zo snel mogelijk uitvoeren. Ik was dan ook helemaal in mijn element tijdens de verbouwing van de oude gasfabriek en er daadwerkelijk dingen gebeurden, zoals het storten van het beton. Maar er liggen nog genoeg uitdagingen op mijn pad. Ik heb nog voldoende ideeën voor Sportsworld die ik samen met Richard ga uitwerken in concrete plannen. Wat dat betreft vullen we elkaar voortreffelijk aan en denken ook hetzelfde over kwaliteit en service. Op dit moment zijn we bezig met het opzetten van social media dat een belangrijke pijler gaat vormen in onze marketingactiviteiten. Overigens een medium dat binnen de fitnessbranche een rol van betekenis zal gaan spelen.”

Hoe combineert u uw werk met uw prive-leven?

“De combinatie privé en werk is goed vol te houden. Ik doe het al 36 jaar. Mijn werkdagen variëren heel erg. Soms ben ik de hele dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig en soms ook alleen maar de ochtend. Ik ben zeker niet dagelijks op de vloer en bemoei ook niet met de operationele zaken, maar alleen met het beleid en de lange termijn visie. Ik kan zaken wel loslaten en laat bepaalde zaken graag aan anderen over. Ik heb wel mijn invloed. Vrijetijd vind ik zeker zo belangrijk. Ik ben een fanatiek zeiler, hou van hardlopen en fietsen en golf regelmatig. Ik ben nu 61 jaar en wil zeker nog een aantal jaren doorgaan, maar niet tot mijn 80ste. Tegen die tijd hoop ik dat Sportsworld staat als een huis en ik nog lekker kan genieten van mijn oude dag.”

Hoe ziet uw toekomst eruit?

“De toekomst zie ik zonnig in. Met Sportsworld hebben we duidelijk ideeën en doelen die we willen halen, zoals meer leden en verbetering van de kwaliteit. Daarin proberen wel met de tijd mee te gaan door nieuwe concepten te ontwikkelen, gerelateerd aan de behoefte in de markt. We houden wel duidelijk de klant voor ogen en hoeven niet per se trendsetter te zijn. Het gaat om wat de klant wil en die staat in onze visie altijd voorop.”

Edities