Business Nieuws

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2011

I body•LIFE 8I2011

Daarom biedt de vereniging haar leden de mogelijkheid het concept te integreren in hun beleid. Een gesprek met een van de langst zittende (11 jaar) bestuursleden, Han de Hair, over de visie van VES op het kwaliteitsbeleid in de fitnessbranche.

Waarom wil de VES hét kwaliteitsnetwerk van Nederland worden?

“Als je kijkt naar de huidige marktverhoudingen in onze branche, zie je dat er de afgelopen vijf jaar veel veranderd is. Het aantal partijen is toegenomen en de fitnessketens spelen een steeds grotere rol. De markt vraagt dus om innovatie. De VES heeft 91 leden welke allemaal stand alone clubs zijn. Wij willen dat deze clubs gezamenlijk hét kwaliteitsnetwerk van Nederland gaan vormen.”

Hoe bent u van plan dat te doen?

“Er is veel vakkennis binnen de VES. Onze leden zijn doorgewinterde vaklieden die niet alleen op het ondernemersvlak over kennis beschikken, maar zeker ook op het gebied van sport en gezondheid. Maar alleen met vakkennis red je het niet meer tegenwoordig. Er moet een duidelijke structuur zijn in de club. Daarom hebben wij ons van het begin af aan (1983, red.) al bezig gehouden met kwaliteit. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van het kwaliteitskeurmerk LERF.”

“Als vereniging willen wij meegaan in de huidige ontwikkelingen op gezondheidsgebied bij de overheid en zorgaanbieders. Het fitnesscentrum is dé plek om mensen fitter, vitaler en gezonder te maken. Bij ons kunnen mensen compleet begeleid worden, ook buiten het sporten. Wij kunnen hen een gezondere leefstijl aanleren. Een prima hulpmiddel daarbij is de Schijf van 3 uit het Bewegen is Medicijn concept. Ook het leerplatform van EFAA biedt een uitstekende mogelijkheid om onze mensen structureel kennis aan te reiken en bij te scholen. En tot slot het managementplatform dat gebruikt wordt om een uniforme kwaliteit te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van doelgroep-aanpak. Op die manier kan voortgang daadwerkelijk gemeten worden.”

Waarom is er gekozen voor samenwerking met EFAA?

“Wij staan volledig achter deze totaalaanpak met de Schijf van 3, het leerplatform en het managementsysteem en zien dit als mogelijkheid voor onze leden om zich te profileren op het gebied van kwaliteit.”

Wat is de meerwaarde voor centra om hieraan mee te doen?

“Als je als club iets wilt betekenen in de gezondheidsbranche dan moet je je kwaliteit kunnen aantonen. Dat kan heel goed door middel van dit nieuwe concept. Bovendien kunnen leden zich certificeren als Fit!vakplus-centrum en maken zij zo een dubbele kwaliteitslag.”

Hoe is de stand van zaken op dit moment?

“Ik ben zelf al bezig met het implementeren van de Schijf van 3 en kwaliteitsas-pecten voor de organisatie (Gymnasion Joure, red.). Wij zijn gestart met het project ‘De fitste gemeente van Nederland’. Ik ben daarvoor in overleg met de gemeente, artsen, fysiotherapeuten, andere zorgverleners en zorgverzekeraars en leg hen de Schijf van 3 voor. Ik verwacht dat andere ondernemers net zo enthousiast raken als ik en hetzelfde gaan doen. Als Bewegen is Medicijn en de Schijf van 3 eenmaal hun plekje veroverd hebben, dan denk ik dat het net zo succesvol zou kunnen worden als Tae Bo en Zumba® destijds. Deze concepten waren nog onbekend voor de fitnessbranche toen wij als VES ze signaleerden en introduceerden. Beide zijn goed ontvangen en opgepikt door de bedrijfstak.”

Wat is typerend voor de VES ten opzichte van andere netwerken in deze branche?

“De VES is een vereniging en werkt dus alleen vanuit ideologisch standpunt. Er staan bij ons geen commerciële belangen op het spel. Ons doel is om fitness ondernemers te verbeteren. Dat doen we bijvoorbeeld door middel van opleidingen, het uitnodigen van gastsprekers en het op touw zetten van gezamenlijke marketingacties. Maar vooral de onderlinge, open communicatie is een belangrijk middel. Wij laten de ondernemers een kijkje in elkaars keuken nemen en stimuleren het leren van elkaar. Die openheid wordt door VES-leden heel erg gewaardeerd.”

Dit interview is afgenomen door

John van Heel, EFAA,

j.vanheel@efaa.nl, 06-53623485

De VES richt vizier op kwaliteit

Roerige tijden in de fitnessbranche vragen om verandering. De Vereniging voor Exclusieve Sportcentra (VES) richt haar vizier op kwaliteit. Ze wil hét kwaliteitsnetwerk van Nederland worden. Volgens de VES is het project van EFAA, dat bestaat uit Bewegen is Medicijn/Schijf van 3, competentieontwikkeling en organisatorische kwaliteitsontwikkeling, een uitermate geschikt middel hiervoor.

Han de Hair

interview I business

body•LIFE 8I2011 I

Edities