Welke rol is weggelegd voor de fitnessbranche?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2011

Slim Belly deelnemer

Iedereen kent de slogan wel: ‘Twee ons groente, twee stuks fruit’. Als we deze kreet ter harte nemen en inderdaad elke dag deze hoeveelheden gezonde voeding tot ons nemen, dan zijn we goed bezig. In Duitsland zijn ze nog strenger: daar raden ze aan, 5 van dergelijke voedingsmiddelen te nuttigen. De campagne heet daar dan ook ‘5 am Tag’.

Fruitige snacks zorgen voor prestatiebehoud

Zoals we van onze oosterburen mogen verwachten, houden ze ook regelmatig onderzoeken om hun stellingen te bekrachtigen. Onlangs werden de resultaten bekend

gemaakt van het onderzoek “So is(s)t

Deutschland 2011“. Wat voor Duitsland geldt, geldt in de meeste gevallen ook voor ons als Nederlanders.

Kleinigheid

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat vandaag de dag voor meer dan de helft van de 20- tot 29-jarigen en voor 40 procent van de 30- tot 44-jarigen regelmatige maaltijden tot het verleden behoren. De trend duidt op een loslaten van het regelmatig en op vaste tijden eten. Men neemt steeds vaker een kleinigheid tussendoor. Maar hoe kun je dan toch nog tot een uitgebalanceerd voedingspatroon komen? Hoe krijg je het als werkgever voor elkaar om ‘gezonde’ snacks op de werkplek te krijgen?

De opmars van de

verse tussenmaaltijd

Uit de praktijk blijkt dat een uitgebalanceerd dieet, waartoe volgens onze Duitse onderzoekers dagelijks vijf porties fruit en groente behoren, concentratieverlies en prestatiedips kan voorkomen. Niets nieuws, zult u zeggen, en dat klopt: die boodschap wordt al langer verspreid. Sinds 2009 is (in Duitsland) het gedeelte van de bevolking dat een goed eetpatroon van groot belang vindt, gestegen van 63 naar 69 procent.

Het doel van de ‘5 am Tag’-campagne is dat het concept van die vijf groente- en fruiteenheden per dag vast onderdeel gaat uitmaken van de gezondheidsbevorderende maatregelen die organisaties voor hun medewerkers invoeren. En daar hebben ze succes mee: bij steeds meer grotere bedrijven worden veel vaker fruit en groente aangeboden, niet alleen in de kantine of het bedrijfsrestaurant, maar ook dichtbij de werkplek, bijvoorbeeld in de koffiecorner.

Kleine en middelgrote ondernemingen hebben vaak geen echt bedrijfsrestaurant, hoogstens een kleine kantine. Toch vindt ook in die categorie van bedrijven een omslag plaats. Zo lopen in Denemarken en in ons eigen landje met veel succes al enkele programma’s op dit gebied en volgt ook Duitsland. In de meeste gevallen zijn de werkgevers wel bereid, deze projecten mede te financieren. Een gezondere voeding heeft immers een positief effect op het welbevinden van de werknemer – en op de werksfeer. Op veel plekken zijn de veranderingen ten goede al merkbaar aan de vergadertafels en spreekkamers. De koekjes en zoetigheden zijn vervangen door fruit en salades.

Verse kost houdt de geest scherp

Een uitgebalanceerd dieet – dus zowel verantwoord eten als drinken – houdt de mens scherp: concentratieverlies en prestatiedips worden voorkomen. Maar daarnaast zorgt een goede selectie van de voeding voor een versterking van het immuunsysteem en houdt – zeker in combinatie met voldoende beweging – het lichaam fit. Daarom is voorlichting ook zo belangrijk, ook en misschien wel met name bij bedrijven.

catering I wellness & health

body•LIFE 8I2011 I

Europe’s No.1 For Your Healthy Business

Edities