Boksen als Personal Training programma

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2011

I body•LIFE 10I2011

Boksen als Personal Training programma

Boksen wordt door velen gezien als een van de oudste bewegingsactiviteiten. Bij wedstrijd boksen streven beide kemphanen naar het knock-out slaan van de ander. Dit maakt boksen zowel fysiek als mentaal tot een zware sport. Fysiek zwaar, omdat het lichaam in hoge mate belast wordt. Boksen kent veel piekbelastingen, onder meer bij het uitdelen en opvangen van stoten. Het is mentaal zwaar, omdat het bij boksen met één enkele rake klap gedaan kan zijn. Indien de belangen groot zijn, brengt dit een grote psychologische belasting met zich mee.

Locatie & materiaal

Je kunt een bokstraining het beste uitvoeren in een open ruimte van een fitnessclub waarin op dat moment geen lessen plaatsvinden. Dit is vanuit het perspectief van de klant vaak het prettigst. Vanuit promotioneel oogpunt is het echter ook zeer interessant om midden in een club te gaan boksen. Dit trekt veel bekijks. Boksen is ook een prachtige activiteit om buiten uit te voeren. Qua materialen zijn slechts enkele simpele zaken van belang. Voor de klant is dit een setje handschoenen en bandages. Voor de trainer is dit een setje handschoenen, pads en een stootkussen. Al met al zeer licht materiaal en dus eenvoudig mee te nemen naar welke setting dan ook.

Methodische uitgangspunten

Bij boksen werk je met enkele eenvoudige methodische uitgangspunten. De meest basale is het werken van minder intensieve naar meer intensieve oefeningen, gecombineerd met het principe van eenvoudige naar meer complexe oefeningen. Niet zelden zijn de eenvoudige combinaties het zwaarst, omdat deze snel achter elkaar kunnen worden uitgevoerd. Om combinaties enige structuur te geven, wordt er bij boksen gewerkt met drie lichaamsvlakken. Dit zijn:

1. Het frontale vlak.

2. Het verticale (saggitaal) vlak.

3. Het transversale vlak: verdeelt het

lichaam in een onder- en bovenkant.

Boksen als Personal Training programma

Binnen de tak groepslessen zijn er verschillende programma’s die gebaseerd zijn op martial arts. De link van Personal Training naar boksen wordt vaak alleen maar gelegd, indien de PT-er ook echt een boks achtergrond heeft. In landen waar de Personal Training markt meer volwassen is, is boksen vanuit Personal Training veel populairder. Vanwege de groeiende populariteit van boksen en Personal Training in Nederland heeft LAPT begin 2011 een nieuw boksprogramma ontwikkeld genaamd KNOCK-OUT, een boksprogramma specifiek ontworpen voor Personal Training. KNOCK-OUT is ontwikkeld door Peter Teijsse - voormalig kickboks wereldkampioen, K1 trainer Kenneth Leeuwin - voormalig wereldkampioen Karate en Guy van der Reijden – Personal Trainer en mede founder van LAPT.

KNOCK-OUT

KNOCK-OUT is ontworpen als een ‘zero contact’ trainingsvorm. Er wordt intensief gebokst, maar steeds richting de Personal Trainer die de stoten en trappen pareert. Dit maakt KNOCK-OUT een veilige en een effectieve trainingsvorm. KNOCK-OUT is een Personal Training concept met voorgeschreven sessies qua inhoud, opbouw en coaching. Een van de grote voordelen is de hoge intensiteit door 1-op-1 of 1-op-2 training.

Guy van der Reijden over LAPT KNOCK-OUT

Guy van der Reijden (1977) is Personal Trainer en sinds 2009 is hij als co-founder zeer intensief betrokken bij het Personal Training concept: LAPT (Los Angeles Personal Training).

Guy benadrukt de ijzeren discipline van de techniek. “Feitelijk is het programma een mix van boksen en kickboksen. De pre-scripted lessen zijn essentieel voor het succes van KNOCK-OUT. We zien dat nu al zo’n 90 procent van de LAPT Personal Trainers KNOCK-OUT in hun sessies gebruiken. Ook klanten zijn zeer enthousiast. Sommigen hebben de voorkeur dat hun PT sessie minstens één keer per week alleen uit het KNOCK-OUT programma bestaat. Natuurlijk moet je goed doseren als het gaat om de frequentie van het boksprogramma. KNOCK-OUT is een serieuze belasting voor de deelnemer. De impact is hoog.”

Fysieke en

mentale voordelen

KNOCK-OUT heeft een groot aantal fysieke voordelen. “Denk aan een hogere vetverbranding, krachtopbouw, maar ook uithoudingsvermogen gaat met sprongen vooruit. Veel consumenten ervaren ook het mentale aspect, zoals het ontladen van stress en spanning, als een groot voordeel”, aldus Guy.

Vergis je als Personal Trainer niet in

de effecten van de 30 minuten durende

workout. “Het gaat hier om een serieuze en zware training. Aankomende Personal Trainers die de opleiding KNOCK-OUT volgen, moeten de sessies niet onderschatten. We letten heel goed op de techniek, didactiek en vooral ook of de aankomende KNOCK-OUT trainer het concept snapt en kan toepassen”, aldus Guy.

Guy benadrukt dat KNOCK-OUT een concept is voor Personal Trainers. “We willen de PT-er succesvoller maken in wat hij doet. KNOCK-OUT is een concept waarmee je als PT-er niet alleen meer klanten binnenhaalt, maar ook tijdens je reguliere sessies meer variatie kunt bieden.”

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie over

KNOCK-OUT op www.lapt.nl.

Boksen is een wereldwijd beoefende sport met veel beroemde kampioenen. Denk aan Mohammed Ali en Mike Tyson. Het trainingsregime van boksen is één van de meest gerespecteerde ter wereld, met name vanwege de vereiste discipline en doorzettingsvermogen. Fitnessprogramma’s die gebaseerd zijn op boksen of vormen van martial arts zijn populair. Ze zijn tijdefficiënt, effectief, fun en goed voor het zelfvertrouwen.

Personal Training I producten en concepten

body•LIFE 10I2011 I

Edities