Wat staat ons te wachten in 2012?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2011

I body•LIFE 10I2011

Wat staat ons te wachten in 2012?

De TrendMeter-index voor 2012 staat op -10. Dat is een afname van maar liefst 21 punten ten opzichte van maart van dit jaar. In juni 2010 stond de index nog op +9. Dat betekent dat het pessimisme in het mkb duidelijk overheerst. Motivaction voert de TrendMeter al meer dan 10 jaar uit. In de TrendMeter wordt gekeken naar de verwachtingen van ondernemers op het gebied van de orderportefeuille, winst, personeelsontwikkeling en investeringen. Een positief indexcijfer betekent dat het aantal ondernemers met een groeiverwachting groter is dan het aantal ondernemers met een krimpverwachting.

Daling investeringen

Ondernemers nemen hun maatregelen: qua investeringen gaan ze flink op de rem staan en de stagnatie die we zagen in juni (-5) en maart (-1) zet door in een flinke afname. Ondernemers hebben een paar moeilijke jaren achter de rug waardoor de reserves zijn opgedroogd. Het is jammer dat we ook zien dat die ondernemers die nog wél ruimte zien om te investeren, op moeilijkheden stuiten met de financiering daarvan. Dat versterkt de onzekerheid en belemmert de innovatie die zo broodnodig is voor het op gang brengen van de economie.

Wetswijzigingen

Ook in 2012 zullen er een aantal wetten voor ondernemers veranderen. Ontdek aan de hand van de onderstaande selectie van wetswijzigingen of jij als ondernemer volgend jaar belastingtechnische voordelen kunt behalen of dat er juist zaken zijn waarop je achteruit gaat.

Zelfstandigenaftrek

Voor een eenmanszaak of vof brengt 2012 een paar interessante veranderingen zoals de zelfstandigenaftrek. Vanaf 1 januari 2012 komt er een vaste basisaftrek van 7.280 euro. Het doel van deze basisaftrek is: meer winst maken, moet beloond worden. Tot nu toe bestond de zelfstandigenaftrek uit acht schijven in plaats van de vaste basisaftrek. Het urencriterium van 1225 uur dat verplicht is om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek stond ook al eerder ter discussie. De Tweede Kamer heeft inmiddels de motie van GroenLinks om het urencriterium te schrappen aangenomen.

Pensioen

Goed nieuws voor zzp’ers! Er worden maatregelen genomen waardoor je als ex-werknemer in plaats van drie jaar nu tien jaar mag blijven deelnemen in de pensioenregeling van je voormalige werkgever en waardoor je nu ook premies kunt aftrekken. In de Pensioenwet stond al een termijn van 10 jaar, maar de fiscale voordelen waren beperkt tot 3 jaar. Dat is een situatie die nu wordt rechtgetrokken. Voor zzp’ers in Nederland betekent dat een forse verbetering van hun pensioenvoorwaarden.

Urenregistratie voor kinderopvangtoeslag

De overheid gaat in 2012 minder bijdragen aan de kosten voor kinderopvang. De toeslag wordt namelijk gekoppeld aan het aantal uren dat de minst werkende ouder werkt. De uren waar je toeslag voor kunt krijgen met kinderen op de dagopvang, bereken je door het aantal gewerkte uren van de minst werkende ouder te vermenigvuldigen met 140 procent. Ouders met schoolgaande kinderen vermenigvuldigen het aantal uur dat de minst werkende ouder werkt met 70 procent. Kijk voor meer informatie op www.toeslagen.nl.

Besloten vennootschap

Ook voor een bv gaat er in 2012 het een en ander veranderen. Een nieuwe bv oprichten wordt in 2012 aantrekkelijker. Verwacht wordt dat vanaf 1 juli 2012 de flex-bv is ingevoerd. Dit betekent dat ondernemers bij het starten van hun bv geen minimumkapitaal van 18.000 euro meer nodig hebben en ook geen Verklaring van Geen Bezwaar die werd afgegeven door de minister van Binnenlandse Zaken. Als er maar één aandeelhouder in de bv zit, wordt ook de notariële akte overbodig.

Vakantiedagenwet

Als ondernemer met mensen in loondienst dien je rekening te houden met onderstaande wetswijziging. Vanaf 1 januari geldt de nieuwe vakantiedagenwet, waarbij arbeidsongeschikte werknemers ook volledig wettelijke vakantiedagen opbouwen. De vervalperiode van vakantiedagen verandert ook. Maar wat houden die veranderingen dan precies in? Voorheen had een fulltime werknemer bij een werkweek van 40 uur, recht op 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Parttime werknemer kregen vakantiedagen naar verhouding. Behalve deze 20 dagen, kregen veel werknemers nog extra vrije dagen: de bovenwettelijke dagen. Zowel de wettelijke als de bovenwettelijke vrije dagen bleven vijf jaar geldig. Voor zieke werknemers was een aparte regeling: zij bouwden alleen wettelijke vakantiedagen op over de laatste zes maanden van hun ziekteperiode. Was een werknemer bijvoorbeeld twee jaar ziek, kreeg hij of zij geen 40 wettelijke vakantiedagen, maar 10 dagen. In de nieuwe regeling krijgt een werknemer voor zijn volle ziekteperiode wettelijke vakantiedagen. Dus bij een ziekteperiode van twee jaar, krijgt hij of zij 40 wettelijke vakantiedagen. Echter, de vakantiedagen blijven wel korter 'houdbaar'. In plaats van na vijf jaar, vervallen wettelijke vakantiedagen voortaan na zes maanden. Werknemers moeten daarom tijdens het jaar of binnen zes maanden daarna, hun wettelijke vakantiedagen opmaken. Anders zullen ze vervallen. Een uitzondering: als een werknemer buiten eigen schuld de vrije dagen niet op kan nemen, geldt de verjaringstermijn niet. Ook voor bovenwettelijke dagen geldt de verjaringstermijn van zes maanden niet: dit blijft vijf jaar.

Aangifte loonheffingen

Per 1 januari 2012 stopt de belastingdienst met het versturen van herinneringen dat je de aangifte loonheffingen op tijd doet en betaalt. Je krijgt dus geen herinnering en acceptgiro meer opgestuurd.

Bron: MKB Servicedesk

Het Nederlandse mkb verwacht een buitengewoon moeilijk jaar te gaan doormaken. Dat blijkt uit het BusinessLocus-TrendMeter-onderzoek van Motivaction in samenwerking met MKB Servicedesk.

Wet- en regelgeving I business

body•LIFE 10I2011 I

Edities