De zwaarste crossfit ter wereld

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr6 2014

Crossfit LA Games:

De zwaarste crossfit ter wereld

Recent heeft Erwin van Beek Masters 40-44 Reebok Crossfit 020, Amsterdam meegedaan aan de Crossfit LA Games als enige Nederlander. De redactie van body LIFE sprak met Erwin na afloop van deze Crossfit LA Games.

1. Kun je uitleggen wat de Crossfit LA

Games zijn?

CrossFit is een Sport waar men op zoek is naar de fitste mensen op aarde. Er worden gymnastische oefeningen, olympische gewichthefoefeningen en "cardio" oefeningen in een mix geprogrammeerd tot een WOD (workout of the day). Inmiddels is deze vorm van fitness en sport zo populair dat er op top niveau wedstrijden gehouden worden en waarmee de eerste Crossfit miljonairs er al zijn. Er is tot nu toe maar 1 officieel wedstrijd traject dat eindigt in Los Angeles (De CrossFit LA Games)

2.Hoe kun je je kwalificeren voor de Crossfit LA Games?

De eerste fase is een open fase waar iedereen zich op in kan schrijven (inmiddels doen er wereldwijd meer dan 200.000 mensen mee). Je hebt de algehele klasse en de masters klasse (40+). Deze fase bestaat uit 5-6 workouts (5 weken, iedere week 1) die door jurering in eigen land gedaan kunnen worden. De resultaten vormen een ranking en de top 48 in Europa en top 200 wereldwijd masters gaan door naar de volgende fase ‘regionals of qualifying’. Deze bestaan wederom uit een aantal workouts en worden centraal in elke regio van de wereld gehouden (Europa is 1 regio in de wereld) en wordt dus als European Regionals wedstrijd gehouden. Voor de Masters gaat wereldwijd de top 200 door en die doen wederom in eigen land een Qualifying (5 extra WOD in 3 dagen) en daarvan gaat de top 20 naar Los Angeles om uit te maken wie de fitste is!

3. Is het de eerste keer dat je meedoet?

In 2012 heb ik me in de open klasse gekwalificeerd voor de European Regionals en in 2013/2014 heb ik me gekwalificeerd in de master klasse voor de Crossfit LA Games in de USA als enige Europeaan in deze klasse tussen alleen Amerikanen en 1 persoon uit Australië. Niemand in Nederland heeft dit ooit gepresteerd.

4. Hoe lang duren deze wedstrijden?

De uiteindelijke games duren 3 dagen met circa 6-8 workouts. Maar als je het gehele traject bekijkt, ben je het hele jaar druk bezig met voorbereiden en duurt het gehele competitie traject zo'n 12 weken!

5. Wat houden de wedstrijden/onderdelen precies in?

Zoals gezegd: deze onderdelen kunnen uit zowel gewichthefoefeningen, gymnastische oefeningen als cardio oefeningen bestaan en een combinatie ervan. Bijvoorbeeld:

een zo zwaar mogelijke Deadlift maken in combinatie met zo lang mogelijk op je handen lopen of zo snel mogelijk 3 ronden van 25 Pull Ups/ 25 Box Jumps/ 3 rope climbs/ en een Shoulder press met een bepaald gewicht. In principe zijn er dus eindeloze combinaties mogelijk. Je weet ook nooit van te voren wat het wordt, en zelfs in de games kan men nog met verrassingen komen. Het gaat erom echt de fitste mensen te vinden die niet gespecialiseerd zijn in één ding maar zich gespecialiseerd hebben in het ‘niet specialiseren’, maar alles kunnen.

6. Welk resultaat heb je geboekt?

In 2012 plaatste ik me voor de Regionals. In 2013 werd ik 4e van de wereld en in 2014 17e.

7. Hoe kijk je terug op deze wedstrijd?

Als enige mannelijke Nederlander ooit op de games is het al heel wat dat ik me heb geplaatst. De vierde plek in 2013 was grandioos. Dit jaar was het iets minder met name door de extreme hitte (46 graden ). De Amerikanen komen toch veelal uit Californië, Texas en zijn dus beter in staat zich voor te bereiden en zijn meer gewend aan de hitte!

Edities