Column John van Heel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2014

John van Heel

EFAA

Fitness wordt

leefstijl begeleiding!

“Het fitnesscentrum is hét professionele lokale centrum voor sport en bewegen, dat ervoor zorgt dat kennis, informatie en expertise toegankelijk en beschikbaar zijn voor de gebruikers. Daarmee levert het fitnesscentrum een zeer belangrijke bijdrage aan de gezondheid, welzijn en ontplooiing van samenleving en individu.” Dat is de visie van Fit!vak op fitness, een visie die ik van harte ondersteun en waarvan ik denk dat dit ook de positie van de fitnessbranche is, waar toekomstperspectief in zit. “Een bijdrage aan gezondheid, welzijn en ontplooiing”, hoe pakken we dat aan?

Fitness heeft in de afgelopen jaren verschillende gezichten gekregen, die van het hok met ijzer waar je gebruik van mag maken en die van leefstijl- en preventie centrum. Twee uitersten, waarbij je bij de eerste ook wel invloed hebt op de gezondheid en het welzijn, maar van ontplooiing mag je daarin niet spreken. Bij het leefstijl- en preventiecentrum echter, hoe ik het zie: het sportcentrum voor de 45-plusser, daar wordt in actieve- en gezonde leefstijl begeleid.

Om onderscheidend te zijn van de ijzerhokken, zullen we ook wel een stapje verder moeten gaan in onze begeleidende rol. Door bijvoorbeeld de toepassing van de WHO-beweegrichtlijn wordt ook geadviseerd en begeleid in beweegactiviteiten op de dagen dat men niet het sportcentrum bezoekt. De zogenaamde wearables hebben in de afgelopen jaren hun intrede gedaan, ook binnen sportcentra. Door mensen een beweegmonitor mee te geven die men 24/7 draagt of in ieder geval 7 dagen per week als men wakker is, krijgen wij als begeleider inzage in het totale beweegpatroon van onze leden. Twee keer per week sporten en de rest van de week op je gat zitten, brengt het resultaat namelijk niet. Als je het zo bekijkt is het eigenlijk überhaupt een utopie om te beweren dat men optimaal resultaat kan halen als we dat inzicht niet hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die self monitoring tools gebruiken voor bewegen, tussen de 30 en 70 procent meer bewegen dan zonder deze tool.

Als de doelstelling van het sportcentrum is om apparatuur beschikbaar te stellen die men mag gebruiken, dan is elke additionele investering teveel. Als de visie echter is om mensen te begeleiden naar een doelstelling en naar een duurzaam actievere leefstijl, dan zijn self monitoring tools in de toekomst niet meer weg te denken. Fitnessbegeleiding wordt op deze manier leefstijlbegeleiding, iets waar, gezien de ontwikkeling van inactiviteit, diabetes en overgewicht, enorme behoefte aan is, en geen enkel ander netwerk die daar beter invulling aan kan geven dan de fitnessbranche.

Wil je meer weten over toepassing van beweegmonitors of informatie over een veel gebruikte tool, de FitCoach Pebble, mail dan naar info@efaa.nl.

Edities