Energy Lab opent eerste Nederlandse vestiging

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr8 2014

Vanaf nu kan zowel de recreatieve als de competitieve Nederlandse sporter ook in Energy Lab Eindhoven terecht voor onder andere inspanningstesten, gepersonaliseerde coachingsprogramma's, sportmedische keuringen, fietspositionering, analyse van de lichaamssamenstelling en voedingsadvies. Naast de dienstverlening in het laboratorium biedt Energy Lab onder de noemer van Energy@Work eveneens sport- en gezondheidsprogramma's aan op maat voor bedrijven. Via een online platform, gecombineerd met tal van activiteiten op de werkvloer, wil men alle medewerkers in topconditie te krijgen. Energy Lab is in Nederland ook al bekend van de Hardlopen met Evy app, die op dit moment gebruikt wordt door een kwart miljoen Nederlanders.

Bob Verbeeck, CEO van Golazo en Energy Lab: “De opening van het Energy Lab in Eindhoven is voor ons een logische volgende stap gezien het grote succes van Energy Lab in België. Vanuit Energy Lab willen we elke sporter op een verantwoorde en wetenschappelijke manier begeleiden en voorbereiden op zijn of haar sportieve doelen. De nieuwe vestiging zal dan ook de gekende mix aanbieden van fysieke testing en coaching, bewegingsanalyse en voedingsadvies.”

Kristof De Smet, managing director van Energy Lab, klinkt opgetogen: “De focus van Energy Lab ligt op een volledige adviesverstrekking, de modernste technologieën en een grote bezorgdheid voor de persoonlijke doelstellingen van elke sporter. We zijn dan ook bijzonder fier om dit gloednieuwe trainingsbegeleidingscentrum in Eindhoven te openen. Voor ons was Eindhoven een logische keuze, aangezien Eindhoven gelijk staat aan sport, technologie en innovatie, én we heel graag deel wilden uitmaken van het fantastische SX-project, waarbij we samen met andere bedrijven in de driehoek sport, marketing en media onder één dak zitten. We ondervinden vandaag al de versterkende werking van dit concept.”

Testen

Het cliënteel van Energy lab bestaat voor 80 tot 85 procent uit recreanten. Ruim 25 procent is competitie atleten met enkele professionele sporters. Zij kunnen terecht voor een heel scala aan fysieke testen ter bepaling van de ideale trainingszones en coaching programma's. Ook medische testen en voedingsconsultaties behoren tot het arsenaal aan dienstverleningen. Sporters kunnen bijvoorbeeld terecht voor een sportmedische keuring. De bedoeling van deze keuring is te controleren of je veilig kan sporten. In de eerste plaats wordt er nagegaan of er geen toegenomen risico zou kunnen bestaan op een plotseling overlijden door sportbeoefening en of er aanwijzingen zijn voor aangeboren of verworven hart- en longaandoeningen. Daarnaast kan de sportmedische keuring aangevuld worden met voedingsadviezen. De voedingscoaches van Energy Lab begeleiden je aan de hand van een gepersonaliseerd voedingsadvies naar een gezondere levensstijl of een betere sportprestatie. Wie nog een stap verder wil gaan, kan een analyse van de lichaamssamenstelling laten uitvoeren om nauwkeurig te meten uit welke componenten je lichaamsgewicht is opgebouwd. Het menselijke lichaam bestaat immers uit verschillende types vetvrij weefsel (spieren, botten, organen, pezen, enzovoort) en uit vetweefsel.

En wie wil weten hoe het met zijn conditie is gesteld kan een conditietest op de fiets of loopband doen. Door middel van deze test brengen we jouw conditie in kaart: wat zijn de sterke en de minder sterke punten, welke trainingsvormen zullen het meeste renderen, hoe lang en hoe intensief kan je best trainen? Op basis van de resultaten krijg je zeer gedetailleerd, uitgebreid en persoonlijk advies en trainingsprogramma, waarmee je onmiddellijk na de test aan de slag kan. Naast de meting van de melkzuurconcentratie op het einde van elke inspanningstrap kan er tijdens de test een nauwkeurige en continu analyse van de in- en uitgeademde lucht uitgevoerd worden. Verder kan in het Energy Lab een steunzoolanalyse worden uitgevoerd. Klachten en blessures bij het lopen worden vaak veroorzaakt door een afwijkende voetstructuur. Onvoldoende ondersteuning van de voet kan leiden tot een overbelasting van het enkel-, knie-, en/of heupgewricht. In de steunzoolanalyse testen we aan de hand van specifieke testen de mogelijke oorzaak voor deze problemen en lossen we ze op aan de hand van oefenen en of een op maat gemaakte steunzool. Tot slot beschikt Energy Lab over een state-of-the-art fietspositioneringslabo. De correcte positie op de fiets wordt door tal van factoren bepaald en vereist een multidisciplinaire aanpak. De fiets moet aangepast worden aan de renner en niet omgekeerd. Ieder individu heeft andere afmetingen, andere verhoudingen en andere anatomische structuren.

Het belang van testen

Het aantal deelnemers aan massasportevenementen 'boomt' nog steeds. De prestaties van de 'recreatieve' sporters nemen indrukwekkende proporties aan. Geen weg is te lang, geen berg te hoog. “Als je 20 jaar geleden erin slaagde om de Mont Ventoux op te fietsen, dan oogstte je bij gelijkgestemden heel wat bijval”, zegt consultant Robin Decottignies. “Vandaag volgen na een geslaagde beklimming van de Mont Ventoux haast automatisch drie vragen: 1. Langs welke kant ben je de berg op gefietst?; 2. In hoeveel tijd heb je dit gedaan?; 3. Hoeveel opeenvolgende keren ben je die berg op gefietst? Je sportieve status wordt dan bepaald door volgende, preferentiële, antwoorden: 1. Langs Bédoin; 2. In minder dan 2 uur; 3. Driemaal. Hetzelfde doet zich voor met allerhande straatlopen, met hele en halve marathons. Vandaag moeten we uitdagingen aangaan, prestaties neerzetten, tijden halen, persoonlijke records verbeteren, beter doen dan…. Met andere woorden, de eisen die gesteld worden aan de 'recreatieve' sportbeoefenaar (of de doelen die hij zichzelf stelt), zijn de laatste jaren exponentieel toegenomen. En daar knelt nu net het schoentje: de voorbereiding om aan deze hoge eisen te voldoen laat wel eens te wensen over. ‘Als ik maar hard genoeg wil, dan haal ik het wel.’ We zien nog te veel onvoldoende getrainde mensen strompelend en uitgeput over de finish komen, met in hun ogen één gedachte: ‘Dit was de laatste keer’. De drop-out na een al dan niet geslaagde sportieve uitdaging is groot. Is dit dan de gezonde manier met ons lichaam om te gaan? De missie van Energy Lab is om iedereen aan het bewegen te krijgen en dit op een verantwoorde en gerichte manier.”

Energy@Work platform

“Voldoende lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl zijn de beste wapens tegen burnout, depressie en ziekteverzuim”, stelt Robin. “In een competitieve werkomgeving heeft men alle belang bij fitte en gezonde werknemers.” Het Energy@Work platform is de tool voor bedrijven die op een moderne, aantrekkelijke en efficiënte manier hun medewerkers wensen te stimuleren om een fitte en gezonde levensstijl te leiden. Het is een online platform gebouwd volgens de nieuwste technologie, dat op maat wordt aangepast naar de wensen van het bedrijf of groep. “Hiermee krijgen medewerkers niet alleen toegang tot een schat van informatie maar ook tot heel wat interactieve modules die het aanmeten van gezonde gewoonten stimuleren. Bovendien kan het online gedeelte gekoppeld worden aan tal van offline initiatieven en evenementen, waardoor een actieve vertaling van dit project gegarandeerd wordt.”

Energy Lab opent eerste Nederlandse vestiging in Eindhoven

In de zomer van 2009 zag in België het gloednieuwe concept Energy Lab het levenslicht: een trainingsbegeleidingscentrum voor al wie sport en beweegt. In navolging van het succes in België opent Energy Lab nu ook een vestiging in Eindhoven.

Edities