'Voldoen aan belangrijke richtlijnen'

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2014

Wearables

'Voldoen aan belangrijke richtlijnen'

Polar is een pionier in de wereld van (sport)wearables. Bijna 40 jaar sinds de uitvinding van de eerste Sports Wearable is Polar nog steeds marktleider in haar segment. Wat ligt er aan de basis van deze succesformule?

Hardware: de echte uitdaging

Met software en apps voor telefoons en tablets komen op wearables gebaseerde oplossingen volledig tot leven. Ondanks dat dit een niet te onderschatten investering vergt, ligt de echte uitdaging in het ontwikkelen en produceren van kwalitatief hoogwaardige wearables. Met bijna 40 jaar ervaring met de productie van wearables, het wereldwijde servicenetwerk en in combinatie met op apps gebaseerde, wetenschappelijk onderbouwde, begeleiding biedt Polar een naadloze oplossing. Zo smelten technologie en software samen voor de beste gebruikservaring en, misschien nog wel belangrijker, de professional heeft altijd één aanspreekpunt voor zowel de oplossing als de hardware.

Voorsprong met Bluetooth Smart

De grote uitdaging voor de wearable industrie is de balans tussen de mogelijkheid van het versturen van een grote hoeveelheid informatie vanuit kleine sensoren met een lange gebruiksduur. Voor de markt van sport wearables speelt Polar op dit vlak een belangrijke rol. De R&D afdeling van Polar heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het energiezuiniger maken van wearables en het protocol waarover informatie over fysieke inspanning via Bluetooth Smart wordt verstuurd en ontvangen. Ondanks het feit dat 'de markt' in het begin van de ontwikkeling van Bluetooth (Smart) een sterke binding had met digitale sensoren (o.a. 2,4 gHz) pionierde Polar al met de ontwikkeling van Bluetooth Smart. Met deze voorsprong in ontwikkeling biedt Polar haar gebruikers op een unieke wijze de mogelijkheid om trainingsinformatie en begeleiding 24 uur per dag, 7 dagen per week te blijven volgen, ongeacht sport, ongeacht locatie binnen het Polar Flow.com ecosysteem voor sporters.

Meegroeien

Een belangrijke vereiste bij de ontwikkeling van betrouwbare sport wearables is het voldoen aan richtlijnen van bijvoorbeeld de World Health Organization en voldoen aan de Medical Device Standard en bij Polar wordt dit, vanuit professioneel oogpunt, als een minimum vereiste gezien. Omdat de nadruk ligt op het ontwikkelen van functies die helpen om mensen fitter, sterker, sneller en gezonder te maken zijn alle functies stuk-voor-stuk wetenschappelijk gevalideerd en onderbouwd. Deze uitzonderlijke manier van werken geeft Polar een unieke positie in een sterk groeiende markt.

Samenwerking

De gebruiker is eigenaar van zijn data, dat is de gedachte. Polar trainingscomputers, sensoren en activity trackers staan garant voor het verzamelen van de meest nauwkeurige informatie en delen hun informatie met de Polar Flow.com webservice, maar in principe kan de data met ieder beschikbaar platform gedeeld worden. Voorbeelden hiervan zijn TrainingsPeaks, Strava, VitalinQ en GoogleFit.

Polar en Technogym hebben recentelijk aangekondigd een samenwerkingsverband te zijn aangegaan, waarbij de informatie uit Polar trainingscomputers en sensoren automatisch gedeeld worden met mywellness® cloud. Dit biedt fitnessclubs unieke mogelijkheden om leden locatieonafhankelijke (indoor/outdoor) diensten te bieden en leden aan zich te binden.

In de vorige uitgave van bodyLIFE hebben we al aandacht besteed aan wearables. Verschillende fabrikanten hebben hun mening gegeven over deze trend in zowel de consumenten- als de fitnessbranche. In dit artikel gaat Polar dieper in op hun visie op wearables.

Edities