Welke sport/training is het meest effectief!?

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2014
Welke sport/ training is het meest effectief?!

Zo aan het begin van het nieuwe jaar zullen de nieuwe leden weer toestromen met hun goede voornemens om van 2015 een sportief en vooral gezond jaar te maken. Maar hoe houden we die leden actief enthousiast in de komende maanden?

Er is research gedaan door de MAYO kliniek in de VS en daar komt uit dat het helaas niet uitmaakt wat men doet, als men er maar plezier aan beleeft. Dat doet mijn inhoudelijk hart pijn, want het is juist zo belangrijk dat mensen om de goede redenen bewegen en vooral ook op de goede manier. Toch zie ik bij het lezen van het artikel wel een lichtpunt. Als je er plezier aan beleeft, zul je je er ook goed bij voelen. En waar voel je je goed bij? Juist bij die training die past bij jouw lichaam en bij jouw conditie. En dan is de inhoudelijke cirkel weer rond want wie weet eigenlijk wat bij hem/haar past?

Wij krijgen heel wat leden die graag willen hardlopen, maar totaal niet de fysieke gesteldheid hebben om te gaan hardlopen. Doe ik ze dan een plezier door ze met een programma op de lopende band te zetten? Of doe ik ze een groter plezier door ze uit te leggen en vooral ook te laten ervaren waar hun lichaam en conditie op dat moment staan? Van daaruit een plan de campagne uit te zetten en ze daar regelmatig in te begeleiden? En dat betekent in heel veel gevallen dat onze leden niet aan het hardlopen toe komen, maar wel leren hoe ze hun lichaam moeten optimaliseren in kracht, coördinatie, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

Maar het zal toch best, zoals uit onderzoek blijkt, belangrijk zijn dat iemand plezier heeft in de training? Ja, dat denk ik ook zeker. Want ga maar na, als je 3 x per week met lange tanden naar een training gaat, wordt het heel moeilijk om de motivatie te onderhouden. Aan ons dan de opdracht: hoe leer je iemand te gaan genieten van de training die goed voor hem/haar is?

Onze ervaring is dat kennis de 'key' is. Met kennis worden onze klanten zich bewust van hun (on)mogelijkheden. Met kennis kunnen we ze ook aangeven waar ze moeten bijschaven om beter te worden. En beter worden is nog altijd de motivator om door te gaan. Ik sprak met een klant die bosu-bal training helemaal te gek vond. Waarom? Omdat ze er beter op was geworden. Ze had evenwicht leren trainen en was daardoor beter geworden tijdens de les. Voor haar was de verbetering in haar evenwicht de motivator om door te gaan en te genieten van haar les. Wat er nodig is om iemand beter te laten worden, is onze taak. Uit analyse kunnen we halen wat er aan schort en de training daarop toespitsen. Wanneer men vervolgens merkt dat men beter wordt in iets wat men eerst niet kon, dan is dat de motivator om door te blijven gaan. En die motivator houdt onze leden actief, en alleen actieve leden blijven hun lidmaatschap onderhouden en ons bestaan garanderen.

Dus het gaat er inderdaad niet zozeer om wat ze doen, als ze maar plezier hebben in hetgeen wij voor ze bedacht hebben en als hetgeen wij bedacht hebben maar goed voor hen is.

Lilian Rijfkogel, Artros Healthfocus Attitude In Motion, Almenseweg 3 -

7231 PG Warnsveld - T: 0575-431141

I: www.artros.nl - E: lilian@artros.nl

Edities