Company Profile – EFAA

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2010

business I Bewegingsarmoede

I body LIFE 1I2010

Een andere kijk op bewegingsarmoede Fitness is nutteloos

We gaan met de auto naar een gebouw en gaan daar op een stilstaande fiets zitten. Je tilt iets op, legt het weer bijna weg en tilt het weer op, terwijl je op een papier kijkt hoe vaak je dat moet doen. Fitness is effectief en perfect op de persoonlijke doelstellingen af te stemmen. De uitvoering ervan is echter wel volledig onlogisch voor de natuurlijke mens. Hoe is dit nou gekomen en waarom mislukt het bij veel mensen?

l zo’n 15 jaar geef ik training in de sportschool. Veel mensen zien mij daarom als een fitness-

professional die altijd met fitness bezig is en zo veel mogelijk mensen aan het fitnessen wil krijgen.

Mensen die mij echt persoonlijk kennen weten dat het in werkelijkheid heel anders zit. Ik vind fitness op zich een absurde activiteit die deel uit is gaan maken van een maatschappij die niet meer op natuurlijk wijze kan functioneren.

Fitness is niet leuk. Tenminste: de uitvoering van fitness is niet leuk. Als met fitness geen resultaten haalbaar zouden zijn, als je er niet slanker van zou kunnen worden, als je rugklachten niet zouden verminderen, of als je niet lekkerder in je vel zou komen te zitten, dan zou ook jij niet aan fitness doen. Want iets op en neer bewegen is op zich niet leuk. Er zijn tal van sporten waarbij de deelnemers aan beweging doen terwijl ze er niet per definitie gezonder van worden. Als deze mensen niet gezonder worden van hun sport, dan blijven ze nog steeds aan deze sport doen. Waarom? Omdat het spel vaak op zichzelf al uitnodigend is!

De uitnodiging van fitness zit hem grotendeels in de lange termijndoelstellingen die je kunt bereiken met een trouw driewekelijks bezoek aan de sportschool. Om de doelstellingen te bereiken is dus wel een periode van psychologisch nutteloos en niet direct uitnodigend (lees uitdagend) bewegen nodig.

Lui of logisch

Stel de situatie voor dat je bij een hoge berg staat en je kunt kiezen om er makkelijk omheen te lopen of er lastig overheen te klimmen. Er omheen lopen is verstandig, daarmee bespaar je energie en zul je als wezen overleven. Onnodig klimmen is dom en energieverspillend. De mens heeft van nature de neiging om de weg van de minste weerstand te kiezen en dat is niet lui, maar logisch.

De huidige maatschappij dwingt ons ook om efficiënt (lees spaarzaam) te werken. We zijn echter zo spaarzaam geworden dat we nu veel energie overhouden. De reden dat we dikker worden zit hem dan ook echt niet in te veel calorieën. We zijn de afgelopen 50 jaar zelfs 5% minder gaan eten. We verbruiken echter ook 30% minder energie! Daardoor worden we dikker, want nog 25% minder eten is niet voedzaam genoeg voor ons lichaam. Daarom moeten we de energie die we bespaard hebben met de auto en andere machines alsnog gaan verbruiken in een gebouw met faciliteiten die juist niet spaarzaam zijn en ons laten bewegen met extra weerstand. En dat is voor een organisme heel erg onlogisch. Als je lopend nergens heen gaat voelt dat nutteloos. Je oerinstincten snappen niet waar je mee bezig bent en laten je continu nadenken of je wel door zou moeten gaan met deze inefficiënte activiteit. Begrijpelijk dat stoppen erg verleidelijk is.

Met de auto naar de sportschool en dan op de hometrainer aan de cardio. Het moet niet veel gekker worden.

Als je naar een kennis op visite wilt gaan en te voet gaat, denk je onderweg nooit of je wel of niet door zult gaan. Je kunt moeilijk op straat stil blijven staan. Je loopt gewoon door en het bewegen voelt als logisch en met een doel. Dit soort logische beweging komen we tekort.

Waar is de stimulans?

Achter je prooi aanrennen om te kunnen overleven. Kun je het je nog herinneren? De koelkast is altijd gevuld, waarom zou je? Bewegen is geen natuurlijk gedrag meer, maar wordt alleen nog gedaan als men er bewust voor kiest. Als dit dan zonder prooi of andere noodzaak gebeurt, is dit voor een levend wezen verspilling.

Besef je wel hoeveel mensen er met de auto naar de sportschool komen en daar aan cardiotraining gaan doen op de hometrainer? Hoe onlogisch kunnen zaken lopen. Fietsen naar de sportschool heeft een doel en fietsen naar huis ook. Dat voelt als vanzelfsprekend. Kijken naar de timer op de hometrainer hoe lang je ‘nog moet’ is daarentegen pure kwelling voor sommige deelnemers.

De (personal) trainer

als oplossing

Een reden waarom ik mij met fitness bezighoud is omdat fitness voor klanten toch een oplossing kan bieden. Een compensatie voor het tekort dat in de overige inactieve uren per week ontstaat. Dat alleen zal echter niet genoeg zijn. Wil ik echt een oplossing bieden, dan moet ik als personal trainer de perfecte fysieke training proberen te bereiken, maar ook de training zien als een middel om de klant de ogen te openen om naast de training ook het dagelijks leven anders en ‘minder efficiënt’ in te richten. Dat vraagt om een dagelijks gedrag dat tegen het gevoel van de klant ingaat. Daar zal hij in gemotiveerd en gecoacht moeten worden. Het is daarbij in de sportschool de kunst om de klant het onnatuurlijk bewegen toch als natuurlijk logisch te laten ervaren.

Het kan als je je er als trainer bewust van bent. Probeer het maar eens met natuurlijkere bewegingen, externe prikkels, variatie en laat alsjeblieft de vaste toestellen zo veel mogelijk met rust. Succes!

Bewegingsarmoede I business

TIM SCHOORMANS,

is algemeen manager en docent van Opleidingen 2000.

body LIFE 1I2010 I

Edities