Personeel en kwaliteit – Een prettige werkomgeving

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2010

business I Onderzoeksresultaten

I body LIFE 1I2010

Het nieuwe medicijn

egelmatige work-outs kunnen helpen om verkoudheid tegen te gaan, vermindert het risico op verschillende vormen van kanker en andere chronische aandoeningen en vertraagt het verouderingsproces. Sporten stond al lange tijd bekend als goed middel om af te vallen en stress te verminderen. Nu toont research overduidelijk aan dat regelmatig bewegen een soort van natuurlijk medicijn is wat het immuunsysteem versterkt en het lichaam weerbaarder maakt tegen vele vormen van virussen en bacteriën.

Amerikaans onderzoek

“Geen enkele pil of supplement heeft de kracht van dagelijks bewegen in het verlagen van het aantal ziektedagen”, verteld David Nieman, directeur van Appalachian State University’s Human Performance Lab in Kannapolis, N.C. Dr. Nieman heeft verschillende onderzoeken uitgevoerd onder mensen die minimaal vijf dagen per week 45 minuten bewegen. Hij vond steeds meer het bewijs dat de mensen die het meest bewegen het sterkste immuunsysteem hebben. Mensen die startte met bewegen verlaagden het risico op ziekte met 25% tot 50%.

Dr. Nieman, geeft aan dat tijdens bewegen twee types immune cellen vrijer in de bloedbanen circuleren. Hij vergelijkt het proces met een schoonmaker die elke dag binnenkomt en het huisje eens goed vuilvrij maakt.

Medische experts geven aan dat inactiviteit een even groot, zo niet groter risico vormt voor de gezondheid als roken en bij kan dragen aan meer hartziekten, diabetes, hoge bloeddruk, kanker, depressie, artritis en osteoporose. Zelfs slanke mensen die inactief zijn lopen grote gezondheidrisico’s. “Overgewicht bestrijden is dus zeker wel een belangrijk doel, echter inactiviteit bestrijden pakt het probleem eigenlijk bij de kern aan,” vertelt Robert Sallis, co-director van de Sports Medicine at Fontana Medical Center.

Het voordeel van bewegen

Onderzoek geeft duidelijk aan dat regelmatig bewegen de schade die chronische aandoeningen met zich meebrengen aan de cellen, het weefsel en de organen kan beperken. Bewegen werkt ook positief op een hoge bloeddruk, vermindert het slechte cholesterol en heeft een zeer gunstige werking op de bloedsuikerregulatie, wat dus gunstig is voor diabetespatiënten.

Doorbouwend op vroegere research laten recente onderzoeken steeds vaker zien dat de door beweging gerealiseerde lichamelijke veranderingen van het immuunsysteem beschermen tegen verschillende vormen van kanker. De Harvard Medical School’s website (hms.harvard.edu/public/consumer) laat meer dan 60 studies in de afgelopen jaren zien waarin bewezen is dat vrouwen die dagelijks bewegen 20% tot 30% minder kans hebben op borstkanker, vergeleken met vrouwen die niet sporten. Een studie onder 3000 vrouwen die behandeld werden voor borstkanker, gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association, laat zien dat 3 tot 5 uur wandelen per week een risicoreductie realiseert van meer dan 50%.

Wetenschappers onderzoeken ook al geruime tijd de invloed van bewegen op het verouderingsproces. In een onderzoek, gepubliceerd in november 2009 Circulation, het Medische Journal van de American Heart Association, werden twee groepen vergeleken, professionele atleten met niet-sportende mensen. Dit onderzoek liet zien dat bewegen een antiverouderingseffect heeft op celniveau en op het cardiovasculaire systeem (hart- en bloedvaten).

“Starten met een beweegprogramma kan voordelen bieden op elke leeftijd, maar is extreem belangrijk voor mensen boven de 40 jaar. Boven de die leeftijd neemt namelijk de fysieke kracht af, het uithoudingsvermogen daalt, de botten worden poreuzer, de flexibiliteit neemt af en de balans begint af te nemen”, vertelt Pamela Peeke, een Bethesda, Md., dokter en fitnessexpert.

Dr. Peeke geeft veel mensen met overgewicht het “beweegrecept”. Dat start meestal met wandelen, dan wordt het bewegen op een crosstrainer of fiets toegevoegd en dan fitnessoefeningen voor de verhoging van het metabolisme. “Bewegen moet niet anders gezien moet worden als medicijnen die we bij de dokter halen” verklaart Lisa Callahan, co-director van de Women’s Sports Medicine Center in New York. “Patiënten hebben vaak geen idee welke voordelen, zonder bijwerkingen, ze kunnen halen uit bewegen. Ze weten vaak wel dat het risico op osteoporose vermindert, maar weten niet dat een combinatie van krachttraining, conditietraining en balanstraining zeer effectief kan zijn om gezond te blijven en de ziektedagen te verminderen.

Optimaliseren

Sportcentra die hun begeleiding gaan richten op de bevordering van de gezondheid en het omgaan en voorkomen van chronische aandoeningen, zullen met name de 40-plusser naar zich toe trekken. Dat we met het “nieuwe medicijn” een belangrijk middel in handen hebben is zeker. We zullen onze begeleidingsaanpak wel tot een optimaal presteren niveau moeten tillen, waarin we klanten een resultaatgarantie kunnen bieden. De richtlijnen zijn al lang geschreven door o.a. ACSM en NASM, onze trainers moeten alleen nog de weg kiezen om zich te specialiseren.

De verborgen voordelen van bewegen

Zelfs matig bewegen kan een boost geven aan het immuunsysteem en ons beschermen tegen chronische aandoeningen.

Onderzoeksresultaten I business

John van Heel

EFAA i.s.m. IHRSA

j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

body LIFE 1I2010 I

Edities