Pilates – Bewegen, beheersing en controle

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr10 2010

health I dealergids

I body LIFE 1I2010

Hapro Professional • Ebweg 62-64 • 2991 LT  Barendrecht • (T) 0180-558800

(F) 0180-557772 • (E) info@haproprofessional.nl • (W) www.haproprofessional.nl

Wattstraat 52 • 2723 RD Zoetermeer

T 079-5937551 • E info@sh-fitness.nl 

I www.sh-fitness.nl

MegaSun Nederland • Postbus 311

5051 AH Goirle • 013 530 22 66

www.megasun.nl • info@megasun.nl

dealergids I health

body LIFE 1I2010 I

health I Functionele uitdaging

Freemotion Incline Training en Camelback Mountain Preserve Scottsdale Arizona

aarnaast zullen veel mensen op zoek gaan naar een manier om meer calorieën te kunnen verbranden. En dan komt het fitnesscentrum al gauw in beeld. Uw klanten zoeken bij u hulp om de extra kilo’s eraf te trainen. Het is uw doel deze klanten, die zich in januari aanmelden ook in december nog tot uw ledenbestand te mogen rekenen. In dit artikel wil ik graag aandacht besteden aan de mogelijkheden daarvan voor uw centrum.

Energieverbranding

Om gewicht te verliezen zal er getraind moeten worden en wel zodanig dat het nettoresultaat van wat het lichaam binnenkomt aan energie en wat er uitgaat negatief is waardoor vet uit de opslag verbrand wordt en de schaal minder gewicht gaat aangeven. Uw klanten hebben twee mogelijkheden om dit te realiseren:

• Spierkrachttraining zodat het percen- tage spiermassa en daarmee het

basaal metabolisme verhoogt.

• Cardiotraining zodat er meer energie verbrandt wordt.

Dit is voor niemand ook maar enig nieuws maar de manier waarop deze twee mogelijkheden simultaan effectief bereikt kunnen worden is met de komst van FreeMotion Incline Training uniek in Nederland en wordt geïntroduceerd door Artros BewegingsCentrum te Rijssen.

FreeMotion Incline Training resulteert, door een toename in de spieractiviteit bij lagere (wandel)snelheden, in een 7-voudige toename van vetverbranding in vergelijking met hardlopen op level ondergrond terwijl de hartslag ruim tot in de ACSM trainingzone voor aerobe fitness (60-85%) verhoogd wordt (Rhea, Matt, Exercise benefits of incline training: Applying exercise science to enhance training effectiveness of FreeMotion Fitness Incline Training, A.T. Still University 2007).

Natuur als voorbeeld

Camelback Mountain Preserve in Scottsdale Arizona is het functionele voorbeeld van de trainingsvoordelen zoals deze hierboven voor FreeMotion Incline Training beschreven zijn. Camelback Mountain Preserve is een park midden in een vallei in de staat Arizona (USA). Deze vallei staat bekend als Phoenix Metro Area. Camelback Mountain is 1300’ (ongeveer 430 meter) hoog en daarmee het hoogste punt in de vallei. Zij heeft twee toppen die maken dat zij op een kamelenrug lijkt. Op Camelback zijn twee trails gemaakt, één aan de westkant met een lengte van 2,4 mijl (3,8km) vice versa en aan de oostkant één van 3,5 mijl (5,6km) vice versa. De trails zijn erg rotsig en vragen een middelmatige tot zware hike-inspanning. In het weekeinde trekken honderden mensen erop uit om deze trails te beklimmen en zo bovenop de summit te kunnen genieten van een prachtig uitzicht over de hele vallei. De uitzichten maken al het ploeteren en de transpiratie meer dan de moeite waard. Camelback is net zo’n uitdaging voor degene die voorzichtig de eerste stappen zetten op haar rug als voor de getrainde atleet die joggend de berg op- en afsnelt om in een persoonlijke recordtijd weer beneden te belanden. Hier in Scottsdale is Camelback de functionele uitdaging en zijn de eerste stappen op de trails de eerste training in het beklimmen ervan. De uiteindelijke beklimming die voor een sportieveling ongeveer 45 minuten in beslag neemt en ongeveer 2000kcal verbrandt, wordt geleidelijk opgebouwd door de trails in fases te beklimmen. Hiermee wordt geleidelijk de functionele kracht van de been-, bil- en buikspieren vergroot en kan het hart wennen aan de inspanning. Het resultaat is dat het lichaam steeds optimaal uitgedaagd wordt in elke fase van de training. Hiermee blijft het energieverbruik continu hoog en is de inspanning steeds optimaal. Door de relatief lage belasting op de gewrichten, kan deze vorm van training tot in lengte van dagen uitgevoerd worden en zo zien we dan ook dat 70-plussers de Camelback nog kunnen beklimmen en dit soms twee tot drie maal per week doen.

De hellingstraining

In Nederland hebben we helaas geen Camelback maar toch kunnen we de voordelen van deze manier van trainen aan onze klanten aanbieden door middel van FreeMotion Incline Training. Door middel van trainen op een hellingsband in combinatie met stabiliteits- en spierkrachttraining van de benen kunnen ook uw klanten de voordelen van een verbeterde conditie, vergroting van het spierpercentage en gewichtsmanagement binnenhalen en controleren. Dankzij FreeMotion Incline Training kunnen zij een blijvende uitdaging vinden in het verbeteren van hun conditie, worden gewrichten gespaard en komt/blijft het streefgewicht in beeld.

Lilian Rijfkogel, C.E.A.S., L.P.T.

Het is weer januari en een groot deel van de Nederlandse bevolking (uw klanten) zoekt naar een manier om, in ieder geval het gewicht te verliezen van de afgelopen feestdagen en hopelijk dit jaar hun streefgewicht te bereiken. Zoals algemeen bekend is, is daarvoor een combinatie van dieet en beweging nodig. Massaal wordt er op dit moment dan ook gelijnd.

Wanneer de berg de uitdaging wordt

FreeMotion Incline Training is een exclusief product in Nederland in verband met de hellingshoeken die op deze hellingsbanden ingesteld moeten kunnen worden. Om efficiënt te kunnen trainen is namelijk een hellingshoek van 20-30% nodig. Daarnaast moet de snelheid traploos instelbaar zijn met tienden per km/uur om optimale snelheden te kunnen bereiken bij deze hellingshoeken.

Functionele uitdaging I health

Voor meer informatie betreffende FreeMotion Incline Training kunt u contact opnemen met Artros BewegingsCentrum, Heliumstraat 9, 7463PL Rijssen, T:0575-431141,

info@artros.nl, www.artros.nl.

Edities