Nieuws branche actueel

Verschenen in BodyLIFE Benelux nr9 2010

branche actueel I Column john van heel

I body LIFE 9I2010

Fitness versus gezondheid, toekomst?

Positief dan toch dat het Executive Health & Fitness dinner, georganiseerd door VNU, Fitvak en EHFA lekker druk bezocht was op de donderdag van de beurs. Ruim 100 mensen kwamen luisteren naar een aantal boeiende lezingen en gingen met elkaar in discussie over de mogelijkheden die gepresenteerd werden.

Fitness versus gezondheid, dat was het eerste thema, gepresenteerd door professor Willem van Mechelen. “Fitness en zorg, vriend of vijand”, dat was de vraag waarmee hij startte. Hij presenteerde dat het gezondheidsprobleem immens is en niet opgelost kan worden door het huidige systeem. En de oplossing is volgens Van Mechelen helder: bewegen is het meest belangrijke medicijn. Elke kilo afvallen levert 238 euro gezondheidswinst op (lagere kosten), de kosten van het sporten meegerekend. Internationale gezondheidspublicaties waaronder het British Medical Journal, publiceren dat fitheid de meest belangrijke parameter voor een goede gezondheid is. “We zullen moeten vechten tegen het zittende dood syndroom”, volgens Van Mechelen, “maar preventie is de enige oplossing.” In Engeland is de instroom van veel sportcentra al voor meer dan 70% doorverwezen vanuit de huisarts of therapeut. Iets wat hier in Nederland ook staat te gebeuren.

Volgens de deelnemers in de discussiegroepen zal een gedeelte van de sportcentra in Nederland zich ontwikkelen naar preventie centra en de connectie maken met de zorgsector. Daar is wel samenwerking voor nodig, een club alleen krijgt dit niet voor elkaar. Ook de ondernemers zullen in deze ontwikkeling moeten investeren volgens de discussiegroepen, protocolleren is belangrijk zodat we kunnen bewijzen dat onze begeleiding resultaat genereert, de trainers zullen meer expertise moeten krijgen en er zal een duidelijke positionering moeten komen van deze centra.

Van Mechelen was er duidelijk over: “Jullie hebben de oplossing in handen, gemakkelijk wordt het zeker niet, maar de kansen zijn enorm.”

De vakbeurs van dit jaar zit er weer op. Of de portemonnees flink getrokken zijn waag ik te betwijfelen, het investeringskapitaal van de reguliere eenpitter is in ieder geval beperkt volgens de laatste Cijfers en Trends van de Rabo.

John van Heel

EFAA

j.vanheel@efaa.nl

06-53623485

Edities